Sunday, January 18, 2009

I was there!

Support Gaza in the Melbourne City

Pagi tadi 18 Jan 09, jam 11 pagi, kami naik bas ke Melbourne City..
with one intention..
to show our support for Gaza...

Sampai saja, kami terus ke Big W, Bangunan Shopping Complex di hadapan State Library tempat diadakan Rally. Tengok-tengok barang siket, akhirnya beli coklat dan baju untuk Aisyah, lepas tu naik ke tingkat tiga untuk makan-makan. Hari ini juga saya akan berjumpa dengan Dr Ruziaton, seorang aktivis NGO Islam as Ketua Wanita JIM Selangor yang sedang membuat attachment di Medic Fac Monach University. Seronoknya dapat jumpa Kak Ton.

Seperti biasa, kami bawa bekal untuk lunch. Kali ini lagi special, saya masak meehun goreng tapi ramai peminat.. hehe.. Aliya tambah 2 kali, Aisyah tambah dua kali.. Ina pulak cuba recipe baru, she bakes lasagna.. fuhh terernya..Kami makan sama-sama..Alhamdulillah..

Selesai makan, kami berjalan ke Victoria State Library, jam baru kol 1.20 pm, rasanya baik kalau ke Masjid di Jalan Jefffscot dulu untuk solat tapi tukar fikiran selepas tengok orang sudah mula ramai dan semangat rally juga nampak hebat dan membara.

Saya bersembang dengan seorang nenek yeng sudah tua.. dalam 65 tahun, saya ambik gambar dia dengan Aisyah tapi tak jadi gambar tu. Mulanya dia yang start the conversation.

Katanya..'This is a very special day.' Then I answered ..'Yes, I'm here to show my support for Gaza. Are you here for this event?' Then she answered with a very impressive remarks, 'Yes, I come here purposely for this rally. We should support Palestine. Pity to those people..you are a good person because you come for this rally'...' Dia tanya saya asal negara mana.. Bila saya tanya dia asal mana dan duduk mana, katanya dia orang Australia, berasal dari Melbourne dan sekarang tinggal di East Melbourne.. Kagum saya melihat kesungguhan dia.

Kami telah menuju ke meja untuk sign petition..


Saya sedang sign petition support Palestine...

Sapa ni? Oooo these are the ladies with brave hearts from Malaysia..amin..

Saya dengan Dr Ruziaton...

Orang makin ramai di tangga library..

Ini tangga tengah yang lebar tu dah mula penuh dengan orang.


Ini adalah meja-meja di tepi jalan. di situ ada dijual lencana anti israel, Free Palestine dan sebagainya. Saya beli empat untuk dipakai di baju masing-masing..


Majlis bermula dalam kol 2 lebih siket di mana ada yang menjadi MC dan menjemput beberapa orang memberi ucapan yang berani dan menarik. tapi speaker tak berapa kuat. Saya tak dapat dengar sepenuhnya ucapan mereka.

Ramai members yang membawa sepanduk, banners, flags dan macam-macam untuk menzahirkan simpati kepada Palestine. Saya nampak ada budak muda yang bawak anak patung dibalut dengan kain putih penuh darah dan ditulis.. 'Israel, you killed this baby!' dan banyak lagi ..




Ini adalah crowd di hadapan tangga utama Library. Semuanya memandang ke jalan raya kerana ada satu van yang menjadi pentas tempat speaker berucap.

Saya berdiri di sebelah kanan speaker.. Yang sedang berucap disebut namanya adalah Brother Nasir. Sepatutnya Mufti Australia hadir tetapi MC umumkan katanya pagi tadi tiba-tiba Syeikh Mufti jatuh sakit, jadi ucapannya dibaca oleh Brother Nasir. Antara yang saya dengar adalah ..'In the name of Allah, Most Gracious Most merciful.. I urge israel to stop the massacres.. May Allah help Palestine and all the Palestenian people.' Sebelum wakil Mufti adalah wakil Church of Australia yang berucap.


Semua orang mendengar ucapan dengan semangat. Ramai yang saya tengok hadir adalah orang puteh dan orang Arab dan yang belah-belah East sana..
Saya cukup pelik bila saya bersembang dengan salah seorang AJK Penganjur, seorang remaja lelaki orang puteh dari La Trobe Uni yang sibuk membahagi pamplets etc, katanya the main organiser is Socialist Society. Then saya tanya, 'Where is the Islamic group from Melbourne? I thought they are the organiser for this rally.. ' Katanya..'We are the main organiser, but we work closely with 10 other societies in Melbourne..'
Walahua'lam..
Di tepi saya ada budak-budak muda dari East membaca bendera Arab Saudi dan lain-lain..


Flags ditiup angin...


Antara banners dan crowd yang ada..


Ramai budak-budak membawa bendera palestin dan balut badan mereka dengan bendera tersebut..
Apabila bermula Marching dalam jam 3.10pm, those who carried the flag dok depan, mereka di atas berada di atas jalan raya dan marching ke Parlimen
Saya lihat ada dua-tiga kereta polis depan State Library. Mereka akan tolak orang (tolak dengan mulut ..) supaya ke tepi jangan duduk atas lane tram.

Dalam jam 2.40 pm, lane tu terus takde tram lalu dah. Polis tutup laluan tram depan Library untuk benarnkan rally berlangsung dan mereka terus berarak beramai-ramai ke Parlimen.. ..

Selepas mereka mula marching, kami tidak ikut serta kerana Aisyah, Aliya dan Uwais sudah tersangat restless dan mengantuk.. Tapi Dr Ruziaton terus ke depan bersama members of the rally yang lain. Kami pulak terus berjalan ke tempat bas, balik rumah dan solat zohor di rumah .. Alhamdulillah.
___________________
Di bawah adalah laporan dari akhbar online thewest.com.au
Melbourne protesters condemn Israel-Gaza war
18th January 2009, 14:45 WST ;

Israel’s announcement of a ceasefire in Gaza has not deterred thousands of Palestinian supporters from marching in Melbourne to condemn the violence.

As many as 12,000 people gathered on the steps of Victoria’s State Library on Sunday in support of Australians for Palestine, waving Palestinian flags and carrying placards calling for an end to what was described as a “massacre”.

Israel held its fire in Gaza today after declaring a unilateral ceasefire in its 22-day onslaught, which has killed more than 1200 Palestinians.

South Australian Greens senator Sarah Hanson-Young welcomed the ceasefire announcement but said Israel must now withdraw its troops from Gaza. “Without that, we’re not really achieving stability and we’re not really putting ourselves in the best position for peace in the long term,” she told AAP at the rally.

“We must ensure that countries like Australia, regardless of whether there is a ceasefire or not in the next few days, still come out and condemn the disproportionate violence that has been going on.”

Senator Hanson-Young also addressed the crowd, calling on Prime Minister Kevin Rudd to openly condemn the situation in Gaza. “It’s time Prime Minister Rudd condemns the violence in Gaza,” she told the crowd. “It’s time Prime Minister Rudd gives Australia something to be proud of.”

She said the government should call for the immediate withdrawal of Israeli troops from Gaza.
The protesters, estimated to number 12,000 by Australians for Palestine organisers, marched from the library to the steps of the Victorian parliament.

Other speakers included former Democrats leader Lyn Allison, Australian Council of Trade Unions international director Alison Tate, and cartoonist Michael Leunig.

A special service for peace was expected to be held at Melbourne’s St Paul’s Anglican Cathedral later on Sunday afternoon, attended by Anglican Archbishop of Melbourne Dr Philip Freier and World Vision chief Tim Costello.

A solidarity meeting to show support for Israel, organised by members of Melbourne’s Jewish community, will be held on Tuesday.

MELBOURNEAAP -->