Friday, January 30, 2009

Penjadualan Baru & Heatwave

Sibuk menjelang Tiba..

Mulai Ahad 1 Feb nanti, life saya dan Aisyah akan kembali sibuk..
mungkin blog ini terpaksa ditinggalkan sekejap kerana..

Aisyah mula sekolah Agama seminggu sekali di satu sekolah agama agak jauh dari rumah kami mulai 1 Feb ini jam 10 pgi -1.130 th. Seminggu sekali setiap Ahad.

Petang Ahad 6-8 kami akan ke swimming pool. Itu sahaja riadah yang saya nampak boleh dibuat sekarang ini..

Mulai hari Isnin 2 Feb sesi baru sekolah Aisyah bermula. Aisyah akan masuk Gred 1 dan kelas bermula 9 pagi - 3.30 petang. Aisyah akan pergi sekolah dengan Wawa lepas ni. Pergi dengan Mama Wawa dan balik dengan Umi. [Wawa adalah kawan baru Aisyah kat sini, yang duduk sebelah Aisyah masa berskype dgn Sarah tu ler Wawa]

Setiap hari selepas Aisyah ke sekolah, saya akan ke pejabat dan balik jam 3.30 petang setiap hari untuk ambik Aisyah di sekolah.

Aisyah pula akan hadir Teakwondo 3 kali seminggu iaitu hari Isnin, Rabu dan Jumaat. jam 4.30-5.30. Itu pun subject pada kekuatan badan dia, kalau tak mampu 2 kali seminggu. Kalau tak mampu lagi sekali seminggu..Balik rumah ada ngaji dari jam 6.30-7.30 petang dan kemudian baru boleh main di taman..

Saya pula akan secara formal mula sibuk kerana pada 12 Feb-16 Feb ini, saya perlu menyerahkan Table of Contents yang baru kepada Supervisor... Banyaknya saya kena baca..

Hari ini saya rasa macam nak pitam kerana sangat panas.. Dengan suhu yang tinggi segini, saya rasa sangat mengantuk, letih dan sangat tidak bermaya..


'Suhu sejuk pun tak boleh, suhu panas pun tak boleh... apaler manusia selalu tidak berpuas hati.. astaghfirullahal azim..'

__________________


Kepanasan Melbourne

Saya baca news hari ni tajuknya 'Melbourne Heatwave breaks record'.
Melbourne is officially in its hottest known 3-day heatwave, after the temperature again broke through the 43 degrees celsius marking the first time since 1855. Tasmania recorded its hottest-ever temperature, 42.2 degrees while Adelaide reached 43.1 degrees. Animals also affected where birds and possums were becoming heat-stressed.


Sadly to see birds from nowhere were trying to find shelter under the roof ..


Ini pulak adalah barisan semut yang beratur panjang... nampak ke semut-semut tu??



Aisyah with the scooter hadiah dari family Aliya.. Beberapa hari ini Aisyah tak dibenarkan main scooter kat luar cos of the weather.. it was so hot... Subhanallah...

Tumpang Rumah dan Hak Tetamu

Study Circle 4-Khamis, 29 Jan

Study Cirle 4 diadakan di rumah Nor, Pak Tam di Thomastown.. Semalam suhu sangat panas, mencecah 44 degree masa petangnya. Subhanallah.. dari pagi berubah-ubah.. sekejap 41, sekejap 43, sekejap 41 balik, rupanya suhu di sini bersilih tukar ganti dan kata kawan-kawan yang dah lama di sini, ini antara tertinggi... terlalu berbahang dan rasa berapi-rapi..

ALhamdulillah perancangan berjalan juga dan ramai yang sudi hadir untuk memeriahkan majlis ilmu muslimat.
Gambar diambil oleh Aisyah.. bergegar-gegar jadi tak clear sangat.. Tapi Well done Aisyah.. lain kali ambik cantik2 yer..


Ini masa majlis berbincang berlangsung. Kita masih guna kitab Sullamul Mubtadi Syeikh Daud Fatani. Kali ni kita masuk bab Huquq- (Hak-hak) mengenai hak sahabat, hak jiran, hak ibu bapa, hak suami isteri, hak anak, hak tetamu dan menyentuh isu semasa di dalam yahoogroup pelajar di sini sekarang iaitu mengenai isu pelajar baru menumpang rumah pelajar lama, apa hak mereka, apa hak tuan rumah dari pandangan Islam. Ramai yang beri pandangan menarik..



Kami bincang sama ada ikhlas atau tidak bila kita letakkan harga pada mereka yang baru datang untuk duduk rumah kita? Apakah kita hilang pahala bila kita tak layan mereka sungguh2 sebab kita perlu ke opis dan menyiapkan anak sekolah, tugasan belajar dll.. Apa pandangan Agama...



Saya berpendapat..



Dalam kitab Tanbih al-Ghafilin dan Kitab Ihya Ulumuddin ada dihuraikan mengenai iman hamba, iman saudagar dan sebagainya. Iman hamba adalah orang yang buat suruhan ALlah semata-mata kerana Allah suruh, tanpa ingat nak dapat syurga atau neraka. Iman saudagar pula meminta sesuatu seperti minta diberi syurga dan sebagainya. Bahkan ada satu contoh dihuraikan dalam kitab tersebut tentang orang yang pergi haji dengan membawa barangan untuk dijual, apakah ia ikhlas naik haji atau pun tidak? Jawab penulis kitab, ia masih berada dalam lingkungan ikhlas kerana asas niatnya adalah kerana dan untuk Allah. Tujuan menjual barangan bukan niat mutlak dia ke mekah, kecuali kalau memang qasad hatinya untuk duit dan keuntungan, maka lainlah keadaannya..

Bagi saya, ia relevan dalam kes yang berlaku ini di mana ada orang yang membantu mereka yang perlu semata-mata kerana patuh ajaran agama dan tidak mengharapkan apa2 pun. Dan masa yang sama, ada yang membantu kerana Allah dan mengharapkan syurga, harap Allah membantunya apabila dia susah suatu hari nanti dan sebagainya.

Pada saya semua itu masih berada dalam lingkungan ikhlas.

Ia juga berkait pula dengan kaedah fiqh 'al-umur bi maqasidiha' 'whateven done is judged by its intention'..Ia relevan di mana apabila kita membantu orang yang menumpang dan meletakkan bayaran, bukan bermakna hilang keikhlasan dan hilang pahala kerana niat asasi adalah kerana Allah tetapi dalam keadaan tertentu bayaran dikenakan atas sewa, makanan, elektrik dan utilities lain adalah sesuatu yang munasabah dan acceptable.

Pendapat saya juga...



Orang yang datang menumpang perlu faham bahawa kita sama-sama hidup atas ehsan duit biasiswa, perlu ada give and take di samping membayar harga ditetapkan dan menjaga amanah duduk di rumah orang selama mana diizinkan oleh tuan rumah. Dalam keadaan tertentu, dua-dua pihak ada give and take.



Pada masa yang sama, orang yang baru datang selalunya tidak boleh bayangkan apa harus dibuat, apa harus dibeli dan rumah apa perlu disewa, maka mereka sudah tentu mengharapkan panduan dan bantuan dari tuan rumah yang menumpangkan mereka. Jadi saya berpendapat, perlu juga bagi tuan rumah allocatekan masa sehari dua untuk orang yang baru untuk menunjuk jalan, menolong daftar universiti, menolong bawa kereta untuk inspection rumah,

Duduk rumah orang juga boleh melibatkan aqad amanah terutama melibatkan pelajar baru masuk rumah kosong (with full facilities) di mana tuan rumah balik Mesia (dalam kes yang balik collect data) . Dalam kes sebegini, tuan rumah telah memberi kebenaran untuk mengguna pakai rumahnya dengan kelengkapan yang ada, maka wajarlah dibayar mengikut sepatutnya. Dan orang yang menumpang perlu pula menjaga rumah tuan punya atas nama amanah, sebagai mana dia masuk rumah, begitulah juga semasa dia keluar.. sama sahaja.

Barulah hubungan sesama insan akan harmoni dan baik selalu..
Kita memberi orang merasa, kita berbudi orang berbahasa..


Ini masa awalnya, kami baca yasin sama-sama..


Yasin... wal quranil hakim...




Inilah buku yang saya maksudkan.. sudah habis dalam pasaran bahkan khabarnya penerbitnya pun dah tak ada buku ni lagi.. Tetapi saya berjaya mencarinya melalui internet di State Library Australia dan membuat permohonan interlibrary loan melalui khidmat document delivery.. Inilah bukunya yang mengisahkan siapakan ulma' kita bernama Syeikh Daud Abdullah Fatani.. ilmuan bijaksana yang karamah pada tahun 1252Hijrah bersamaan 178 tahun sebelum ini... Al-fatihah untuk semua ulma' yang telah berjuang menyebarkan Islam untuk kita semua..

__________________

Thursday, January 29, 2009

Teakwondo Aisyah

Sarah and Skype


Gembiranya Aisyah..

Beberap hari lepas, Aisyah dapat berskype dengan Sarah, her best friend di Shah Alam.. Sekarang kami dah terer guna skype.. jadi bagi yang belum download skype, silalah download.. boleh kita bersembang-sembang..

Aisyah sangat gembira bersembang dengan Sarah..
Saya suka plus ketawa tengok depa bersembang..
Saya ambik gambarSarah yang keluar dalam notebook saya..

'Sarah, awak apa khabar?


Awak buat apa tu?
Awak main basikal tak petang-petang?

Kita kat sini rindu sangat dengan awak..
Awak teringat tak dengan kita?
Sarah, awak pergi sekolah tak?
Sarah., awak darjah kelas apa?
Sarah, nanti awak datanglah sini yer..bla bla..
Kami juga telah berskype dengan my sister di Shah Alam- Kak Nik, my sister di Johor Bharu-Kak Za, dengan Atok dan Nenek di Bangi, dengan beberapa orang lain yang sudah ada skype..
____________
Sekarang cuaca sangat panas, dua tiga hari ini waktu siangnya terik sampai kami rasa macam silau, berpinar-pinar dan rasa nak pitam. Suhunya dalam 40-42 degree.. dengan kering dan angin yang terpa muka kita pun rasa berbahang.. Wahh ini kali pertama kami berdepan dengan panas sebegin, rasa sangat terkejut dan takjub.. Subhanallah..
Jadi kena kurangkan keluar rumah kecuali perlu sangat..

Wednesday, January 28, 2009

Hari ini Dalam Sejarah

Hari ini 28 Januari 2009

Hari ini adalah ulang bulan ke dua (bukan ulang tahun..ni perkataan baru, DBP belum iktiraf.. hehe..) ) keberadaan saya di Australia. Kadang-kadang saya masih tak percaya bahawa saya sekarang berada di bumi yang jauh dari Mesia. Kadang-kadang saya terfikir-fikir..'Saya dok di Ostolia sekarang ni.. isy..'

Kadang-kadang saya macam tak percaya bahawa.. saya sekarang bukan di Shah Alam, bukan lagi membuat kerja-kerja rutin saya di UiTM, bukan lagi terlibat kena bagi talk2 di Shah Alam, bukan lagi berkejar-kejar untuk siapkan artikel untuk Slot Peguam Syarie Menulis setiap Rabu.. Semuanya telah berubah..

Bila kenangkan balik, semua ini sungguh-sungguh perjalanan yang Allah aturkan untuk saya, dan semuanya agak berbelit belit di awalnya. Saya berdoa agar ianya tidak berbelit tetapi lurus sahaja selepas ini sehinggalah saya berjaya mencapai amanah mendapat ilmu dan PhD nanti.

Sekadar mengingat kembali sambil berfikir kebesaran Allah..

Awalnya saya berjumpa Prof Abdullah Saed semasa Seminar Hak Asasi anjuran Jabatan Peguam Negara di KL. Prof membentang kertas kerja dan saya hanya sebagai peserta Seminar mewakili UiTM. Semasa saya makan tengahari bersama Azlena Khaled, tetiba he came and sat beside me, bersembang-sembang dengan kami dan saya ada tanya sambil bergurau, 'Sir, If I want to apply to Australia for my PhD, will you be my Supervisor?' Dan dia menjawab, 'Yes, for sure. I am more than happy to be your Supervisor'.,

Kemudian tawaran biasiswa dibuka. Saya meletakkan namanya sebagai Proposed Supervisor bersama nama Prof Madya Dr Najibah UIA. Saya berhasrat untuk buat PhD di UIA dan setahun di bawah Prof Saed atas nama split study. Kemudian akhirnya Bos dan Prof Abu Bakar Majid menyokong saya sepenuhnya ke Australia, instead of split study, ditambah dengan cadangan untuk collaboration antara CITU dan Centre fro Asian Study di Melbourne Uni.

Kemudian saya mengambil IELTS, semuanya sayadapat Band 6.5 dan Melbourne Uni menawarkan Masters leading to PhD yang ditolak oleh KPT dan UiTM. Prof Saed sendiri telah membuat rayuan bagi pihak saya. Tapi masa yang sama, UiTM minta saya bawa alternatif tempat kedua sebagai plan B. Saya kemudiannya berjumpa Datuk Dollah sebagai agent di Cyberlinx untuk dapatkan tempat alternatif untuk saya.

Saya ingat 6 Nov, KPT akan mesyuarat dan UiTM nak bawa kes saya dalam meeting tu. Hari Khamis sebelum tu saya ada solat hajat dan mohon Allah tunjukkanlah kat mana tempat yang baik untuk saya. Fly pun boleh, buat kat Mesia pun boleh..saya tak kisah.

Esoknya hari Jumaat, pagi tu saya ada visit kawan saya yang sakit dan saya telah halalkan hutang dia kepada saya sebanyak RM3K kerana dia sudah tidak mampu bayar dan dia juga sakit-sakit. Saya mintak dia doakan untuk saya...Kemudian dia menangis dan menyebut, 'Ya Allah, murahkanlah rezeki Hidayah. Bagilah dia dapat tempat belajar dengan baik dan bagilah dia berjaya..' Balik dari rumahnya, Eliza Cyberlinx telefon, saya dapat tempat, tawaran dah keluar untuk PhD dan perlu berada di sana 28hb untuk mendaftar 1 Dis08. Ohhh...Dalam hati saya, inilah agaknya tempat yang baik untuk saya, berkat hari Jumaat, berkat doa kawan saya tersebut dan berkat solat hajat malam sebelumnya.

Akhirnya 6 Nov, UiTM membawa nama saya dengan tawaran dari Uni yang saya berada sekarang dan surat tawaran dari KPT pun keluar.. Semua urusan berkaitan dengan visa, sekolah Aisyah semuanya diuruskan oleh Eliza dari Cyberlinx .... Akhirnya 27 Nov saya telah fly meninggalkan Mesia dan meninggalkan Shah Alam..

Saya juga berjaya menamatkan pengajian di Darus Syifa'.. sesuatu yang saya tidak tahu apa perkataan untuk saya ucapkan..Alhamdulillah terima kasih wahai Allah..

Bila saya kenangkan..
Sungguh benar saya perlu panjatkan doa dan syukur pada Allah..
Nikmat apa lagi yang ingin kamu dustakan...

My Darling Adik


Fitri My Beloved Brother..


Saya langsung tak tahu bahawa my beloved brother rupanya menzahirkan kesungguhannya yang sangat tinggi dengan hadir bersama-sama diri dan jiwanya ke Palestin.. Tadi lepas saya berskype dengan kakak di JB, baru saya dapat tahu perkara ini..Rupanya dia bersama Dr Jamilah MERCY ke Palestin..


Ya Allah.. kuatkanlah semangat adik saya..
Kukuhkanlah pendiriannya..
Selamatkanlah dia di dunia dan di akhirat..
Selamatkanlah seluruh kumpulan MERCY ke Palestin..
amin ya Rabbal Alamin.

______________


PRESS STATEMENTMORE LIFE-SAVING SUPPLIES FOR THE PALESTINIANS

KUALA LUMPUR, WEDNESDAY, JANUARY 14, 2009 –

MERCY Malaysia has deployed two more aid workers to Cairo, Egypt, to help deliver humanitarian assistance to the people in Gaza.MERCY Malaysia Executive Council Member Prof Dr Ikram Mohd Salleh and volunteer Dr Al-Amin Mohamad Daud’s role would be to determine and manage medical supplies and equipment procured by MERCY Malaysia for the population in Gaza affected by the Israeli attack in the past 18 days.

The two will also co-ordinate the purchasing and equipping of 4 ambulances as well as a mobile blood bank unit. Currently, there are only 30 ambulances in Gaza but the need is for 40, after bombs destroyed dozens of ambulances. The mobile blood bank unit will deliver blood supply to the wounded.

These efforts are part of MERCY Malaysia’s comprehensive plan of action to deliver humanitarian assistance to the population in GazaIn the past three days, MERCY Malaysia has delivered two more consignments of medicines and medical equipment into the war-torn area.

Lorries were loaded with surgical sets and disposable items including syringes, intravenous infusions and bandages by MERCY Malaysia’s second team in Cairo – MERCY Malaysia Programme Officer Mohammad Said Alhudzari Ibrahim and volunteer Syed Zahid Syed Mohamad who were deployed to Cairo on Jan 9.

Last week, a first consignment of medicines and medical equipment weighing 50 tonnes were transported in five trucks into Gaza by the first team from MERCY Malaysia, which consisted President Datuk Dr. Jemilah Mahmood, Executive Council Member Nor Azam Ab Samah and Programme Officer Muhammad Fitri Muhammad Hashim.


The first three consignments have cost approximately USD300,000.An order has been place for a fourth consignment which will include, apart from medical disposables, wheelchairs and crutches, to fill the pressing needs among Gazans wounded by the Israeli attack, now in its 18th day.Since the Israeli onslaught of the Gaza Strip, homes, hospitals and other infrastructure have been severely damaged.


Basic needs have become top commodity.Another worry is that the complete breakdown of sewage systems in Gaza could cause diseases to spread. Given the seriousness of the situation in Gaza, a number of doctors have been allowed into the Strip. In Malaysia, MERCY Malaysia has put 20 volunteer doctors on standby for deployment.


To date, the conflict in Gaza has resulted in 884 dead, including 257 children and 93 women. Another 3,860 are injured and this includes 1,333 children and 587 women.The MERCY Malaysia Palestine Relief Fund has chalked RM5.35 million, thanks to the generous contributions of the public and corporate donors. This includes a RM1 million donation from PETRONAS, MERCY Malaysia’s Corporate Partner, and a USD1 million contribution from the Malaysian Government.


MERCY Malaysia has been able to work for the Gaza survivors because of the generous contributions of the Malaysian public.Please continue to donate to the Palestine Relief Fund through MERCY Malaysia. For CIMB users, make cheques payable to MERCY MALAYSIA through account number 1424-000-6561053. MAYBANK users may make cheques out to MERCY HUMANITARIAN FUND at account number 5621-7950-4126. Please indicate “Palestine Relief Fund” on the back of the cheque.

Tuesday, January 27, 2009

Urusan Kerja

UiTM dihatiku...

Saya telah menerima email dari Pendaftar CITU (Centre for Islamic Thought & Understanding) UiTM Induk, tempat saya kerja berkenaan pertukaran skim cuti tahunan kaki tangan kerajaan. Kita perlu mengisi borang persetujuan sama ada terus berada dalam skim lama atau ingin menerima skim baru. Ia melibatkan beberapa perkara seperti jumlah cuti tahunan, cuti sepanjang bekerja dan sebagainya. Saya sudah isi dan tandantangan bahagian 'kekal berada dalam skim asal.' Borang tersebut saya scan dan emailkan kepada Timbalan Pendaftar CITU dan mengirimkan yang hardcopy kemudiannya. Ia perlu diserahkan kepada Pendaftar UiTM untuk tindakan seterusnya.

Saya juga menerima email berkenaan jumlah cuti dari tahun 2008 untuk di bawa ke tahun 2009 dan ke pencen. Sebenarnya saya masih ada cuti yang banyak sepanjang tahun 2008..lebih kurang dalam 26 hari dan hanya 15 hari sahaja yang boleh dibawa ke pencen, selebihnya akan burn kerana saya cuti belajar. Tetapi kita tak boleh mengisi borang online dari sini melalui laman web UiTM, jadi saya telah meminta bantuan AR untuk menolong saya dari sana, menguruskan apa yang patut untuk saya.

Pada masa yang sama, saya juga meminta kerjasama AR dan Staf di CITU untuk selalu meng-email saya jika ada apa-apa perkara penting melibatkan kerja saya di UiTM. Ini bertujuan supaya saya tidak tertinggal apa-apa yang perlu saya tahu..

Terima kasih kepada Cik Adlin AR CITU dan Cik Haz, EO dan juga kawan-kawan yang lain..

Selesai hutang 2,3,4

Selesai Hutang Lain --- Hutang 2,3,4...

Hutang 2-Saya dah hantar laporan advancement duit IRDC yang saya claim untuk research IRDC sebelum saya datang sini hari tu. Tarikh akhir penyerahan pelarasan adalah pada 6 Februari nanti.


Hutang 3-Saya dah hantar semua hasil kajian IRDC berkaitan manskrip Melayu Sullamu al-Mubtadi tulisan Syeikh Daud al-Fatani sebanyak hampir 250 muka surat dari Bab 1 hingga Bab 4 kepada Kak Pah untuk diprint out dan diserahkan kepada IRDC dan juga kepada Perpustakaan Negara.

Bab 1-Berkenaan Kajian tersebut
Bab 2- Pengenalan mengenai manuskrip dan penulis manuskrip iaitu latar belakang Syeikh Daud Abdullah Fatani dan buku-buku yang telah diterbitkan. Bayangkan bagaiman ALlah memberi kekuatan dan keikhlasan kepada beliau di mana sepanjang umur beliau menghasilkan hampir 100 buah buku dalam tulisan tangan dan kajian mengesahkan, beliau mengeluarkan dua buah buku setiap tahun atau dua buah terjemahan kitab dalam setahun. Semoga Allah memberi pahala yang tinggi kepada tokoh terbilang Syeikh Daud Fatani atas sumbangan menyebarkan ilmu kepada kita semua.
Bab 3- Penukaran Aksara kepada manuskrip tersebut dari Jawi lama kepada Rumi.
Bab 4-Analisa Isi kandungan manuskrip dan rumusan

Alhamdulillah.. Kalau sempat disiapkan satu kertas kerja berkenaan kajian ini, sempatlah Kak Pah present di CSSR UiTM Mac nanti. Saya plan untuk menyiapkan 2-3 artikel /kertas kerja berkenaan kajian ini selepas ini. Mungkin bila saya kurang sibuk dalam tahun ini atau tahun depan..Insya Allah..


4-Saya juga sudah menghantar laporan sebagai EXCO Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) yang bertanggungjawab memegang Jawatankuasa Penerbitan dan ICT untuk tindakan Setiausaha sebelum AGM April 2009 ini.

Tugasan saya sebagai EXCO PGSM yang bertanggungjawab menjaga urusan penerbitan dan juga sebagai WEBMASTER laman web PGSM dan Moderator exco_pgsm yahoogroup akan berakhir secara rasmi pada April 2009 semasa AGM nanti walaupun saya sudah berada di sini sekarang ini.. Dan saya akan melepaskannya dengan baik kepada Exco Penerbitan dan ICT yang baru selepas ini.

Semoga Allah memberi saya ganjaran yang baik atas apa yang saya usahakan.. amin lillahi taala..

Alhamdulillah.. Barulah saya boleh concentrate dengan kerja saya di sini..
Alhamdulillah..
Syukur pada ALlah..

opsss.. ada lagi satu hutang.. Saya dan Dr Sabri serta 2 lagi pensyarah lain telah membuat satu buku bertajuk 'Islamic Jurisprudence' untuk kegunaan pelajar Islamic Banking dan pelajar halal Food di UiTM. Buku tersebut sudah siap 95% dan tugas saya adalah menyediakan preface dan introduction kepada buku tersebut sebelum UPENA terbitkan. Pada masa yang saya perlu dapatkan Prakata dari my Boss untuk buku tersebut..
Lupanya saya.. bila due date nya yer..

Monday, January 26, 2009

Selesai hutang 1..

Haah.. Seronoknya Lepas Bayar Hutang

Saya dah selesai bayar semua hutang yang saya tertunggak ..

1- Saya dah hantar laporan buku UPENA yang saya edit. Saya tulis laporan dengan terperinci untuk penulis dan penyusun buku tersebut betulkan isi kandungannya sebelum diterbitkan oleh UPENA. Apa yang saya tulis? Saya tulis macam ni..

ULASAN TERPERINCI PENILAI:
MANUSKRIP BERTAJUK WANITA DAN UNDANG-UNDANG: HAK –HAK WANITA DAN ISU-ISU KEHARTAAN


_______________

Secara umumnya manuskrip ini adalah bagus untuk diterbitkan dan mempunyai nilai-nilai ilmu yang boleh mendidik masyarakat. Ia merupakan satu koleksi artikel-artikel yang ditulis oleh ramai penulis. Oleh kerana artikel-artikel ini dihasilkan oleh ramai penulis, maka kita dapati terdapat banyak perkara yang tidak seragam dan berbeza-beza. Antaranya susunan ayat- ada yang terlalu panjang dan sukar difahami, kurang kesinambungan antara paragraf dan mempunyai tahap mudah bacaan oleh orang awam yang berbeza antara artikel. Justeru, dicadangkan semua artikel yang ada dapat ditambah baik sebelum diterbitkan. Ia bertujuan untuk menjadikan buku ini mempunyai nilai-nilai akademik yang baik dan tidak akan dipertikai, lebih menarik minat pembaca sama ada ilmuan bidang terlibat atau pun orang awam dan sekali gus memudahkan pemahaman pembaca. Latar belakang semua penulis bagi setiap artikel perlu dinyatakan dengan terperinci, selaras seperti yang ada dalam artikel pertama. Dicadangkan juga agar diselaraskan kaedah ‘footnote’ atau sebagainya supaya tidak berbeza-beza antara artikel.

Saya nyatakan secara terperinci ulasan sebagai penilai menurut setiap satu artikel untuk memudahkan penyusun memperbaiki dan menambah nilai kepada semua artikel terlibat.

1- Artikel pertama- Hak dan Kehartaan Wanita di Malaysia: Perspektif Undang-undang Masakini.

Artikel ini sangat baik tetapi mempunyai beberapa salah ejaan tidak mengikut Kamus DBP 4 seperti sama ada, keabsahan dan keesahan, hadis dan hadith dan lain-lain. Begitu juga ada ayat digunakan agak panjang, berulang dan ianya menyukarkan kefahaman pembaca. Dicadangkan supaya paragraf serta beberapa ayat disusun kembali untuk memudahkan pembaca untuk mengikuti aliran perbincangan. Huraian kes juga perlu dilengkapkan dan dibentuk ayat yang lebih tepat untuk mengelakkan kekeliruan.


2- Artikel kedua – Hak Wanita Dalam Pusaka: Kajian Menerusi Ayat 11, 12 dan 176 Surah an-Nisa.

Artikel ini menggunakan pendekatan pentafsiran kepada peruntukan ayat al_Quran. Dicadangkan beberapa pindaan besar perlu dibuat sebelum boleh diterbitkan: Antaranya huraian kepada kadar diterima wanita agak mengelirukan, contoh digunakan ada yang tidak tepat. Huraian Ayat 176 juga didapati kurang tepat dan perlu dirujuk lebih terperinci. Istilah ta’sib dan asabah perlu diterjemahkan dengan lebih tepat.

Terdapat beberapa kekurangan yang perlu ditambah baik iaitu kesilapan ejaan, ada ayat yang berulang, keselarasan penggunaan kata pendek dengan Kamus DBP 4 seperti SWT, SAW dan lain-lain. Dicadangkan sesetengah ayat supaya dibentuk semula /rephrase supaya lebih membantu kefahaman pembaca. Penulis juga perlu mendapatkan rujukan untuk hadith dan mendapatkan tafsiran yang lebih tepat berkenaan istilah waris dan ahli waris yang digunakan dalam artikel.

3- Artikel ketiga – Pentadbiran Harta Pusaka: Tanggungjawab Pentadbir dan Hak Waris

Artikel ini perlu diletakkan latarbelakang akademik penulis, selaraskan seperti artikel pertama. Penggunaan kata pendek SWT dan SAW juga perlu diselaraskan. Dicadangkan agar diletakkan penjelasan tambahan dalam perbincangan peruntukan perlembagaan dan peruntukan enakmen dengan meletakkan contoh-contoh yang lebih banyak untuk memudahkan pemahaman pembaca dan tidak hanya ‘copy and paste’ peruntukan undang-undang yang ada. Kesilapan ejaan dan jarak antara perkataan perlu diperbetulkan dengan teliti. Artikel ini baik dan mempunyai sedikit kesilapan sahaja yang tidak memberi kesan kepada nilai artikel, namun ianya perlu diperbaiki dan dibentuk ayat bersesuaian di beberapa tempat untuk membantu pembaca memahami apa yang dikupaskan oleh penulis.

4. Artikel keempat- Mut’ah: Hak Wanita.

Dicadangkan perincikan latarbelakang penulis seperti yang lain dan diperbaiki beberapa kesilapan yang ada. Abstrak diharap dapat dikemaskan dan di’rephrase’ serta elakkan dari menggunakan andaian umum. Perlu ditambah rujukan kepada data dan kenyataan yang digunakan dalam artikel bagi menambah nilai ilmiah artikel ini. Penulis menyatakan kenyataan diambil dari Mohd Afzal tetapi tiada rujukan terperinci buku/artikel rujukan diletakkan. Ayat yang berulang dicadangkan supaya dibuang dan beberapa ayat yang panjang dibentuk semula supaya lebih mudah difahami. Huraian kes juga perlu diperbaiki supaya difahami oleh pembaca dengan lebih mudah. Adalah dicadangkan agar penulis membuat analisa mengikut perkembangan tahun terdahulu kepada tahun terkini untuk melihat trend keputusan mahkamah dalam memutuskan kes muta’ah dan bukan sebaliknya.

Terdapat kes dinyatakan dalam artikel tetapi tidak mempunyai apa-apa relevansi dengan perbincangan seperti kes Syed Bulat v Intan. Penggunaan v perlu ditukar kepada lwn. Penulis juga menyentuh perlaksaan muta’h di Negara lain tetapi tidak diletakkan daripada di mana rujukan diperolehi. Dicadangkan artikel ini ditambah baik dengan tambahan rujukan bagi data dalam artikel dan juga bilangan bibliografi untuk menambahkan nilai ilmiah penulisan ini.

5- Artikel kelima- Ukuran Menetapkan kadar Muta’ah

Artikel ini juga perlu dilengkapkan latar belakang penulis yang selaras dengan artikel lain dan perlu ditambah nilai ilmiah dengan meletakkan rujukan yang tepat kepada setiap kes dan data dinyatakan. Artikel ini sangat pendek jika dibandingkan dengan artikel-artikel yang lain. Jika boleh adalah lebih baik bagi penulis memanjangkan lagi perbincangan dengan kupasan yang lebih terperinici serta perlu ditambah bibliografi untuk menjadikan penulisan ini lebih berautoriti dan ilmiah.

6- Artikel keenam- Hibah: Mekanisme Meningkatkan Hak Wanita Dalam Pewarisan

Artikel ini juga perlu dilengkapkan latar belakang penulis yang selaras dengan artikel lain Saya berpendapat artikel ini mengelirukan di mana penulis menyatakan hibah meningkatkan hak wanita dalam pewarisan. Huraian penulis adalah tersasar kerana hibah adalah satu kaedah alternatif memberi harta kepada pihak lain dan tidak boleh dikatakan menambah hak wanita kepada pewarisan. Hibah tidak meningkatkan hak wanita dalam pewarisan tetapi boleh meningkatkan jumlah harta yang diperolehi wanita selain faraid. Huraian bahagian tersebut perlu diperbetulkan terlebih dahulu di samping memperbetulkan sedikit kesilapan ejaan, pembentukan ayat yang lebih memudahkan pembaca. Rujukan kepada setiap data yang dinyatakan perlu diperbaiki dan ditambah baik untuk memberi nilai ilmiah yang tinggi kepada artikel ini. Artikel ini juga perlu diletakkan bibliografi yang selaras seperti artikel-artikel yang lain.

7- Artikel ketujuh- Wanita dan Pemilikan Harta

Artikel ini membawa perbincangan baru kepada pendekatan adat pepatih. Cuma perlu diperbaiki ejaan, jarak antara perkataan dan penggunaan istilah yang tepat seperti dalam Kamus DBP 4.

8- Artikel kelapan- Emas: Pelaburan Terbaik Wanita

Dicadangkan agar disahkan apakah keadaan emas pada penghujung akhir tahun 2008 adalah seperti dinayatakan dalam abstrak. Jika tidak ayat bahagian tersebut perlu di’rephrase’ supaya tidak mengelirukan. Latar belakang penulis perlu dilengkapkan seperti artikel yang lain. Rujukan bagi kenyataan yang diletakkan dalam artikel wajar ditambah dan dinyatakan dengan baik untuk memberi nilai tambah kepada tulisan ilmiah. Manakala rujukan sebenar seperti siapa yang menemubual dan bagaimana kenyataan seseorang diletakkan dalam artikel perlu diperbetulkan di samping kesialapan ejaan kepada beberapa perkataan yang ada dalam artikel.

Kesimpulannya, saya memberi pujian yang tinggi kepada usaha penulis dan juga penyusun manuskrip ini. Terdapat beberapa artikel yang hanya memerlukan sedikit pembetulan tatabahasa, susunan ayat dan pembentukan ayat yang mudah difahami oleh pembaca. Namun begitu terdapat juga beberapa artikel yang memerlukan penambahbaikan yang agak besar dan terperinci. Ini bertujuan untuk memberi nilai ilmiah yang benar, memudahkan pembaca mengikuti aliran perbincangan dan yang paling penting dapat mengangkat nilai ilmiah kepada tulisan yang ada dalam mansukrip ini.

Sekian terima kasih.
____________________

Alhamdulillah.. selesai..amin

Berenang

Bestnyer Berenang..

Jam 6 kami sampai ke tempat swimming pool yang dijanjikan. Kami datang 8 orang dengan dua kereta. Aliya dangan mamanya tak jadi ikut sebab sakit mata. sian Aliya..

Sampai sana, saya lihat ramai muslim women yang pakai tudung dan jubah hitam especially orang Somali, Lebanese dan orang lain-lain yang datang. Saya bayar AUD6 untuk kami berdua then masuk ke tempat salin pakaian. Aisyah pakai baju berenang yang dibeli di Little Caliph KL dan saya hanya pakai seluar panjang dan T Shirt panjang.

Sebelum tu saya dapat tahu mengenai program 'swimming for ladies' ni melalui melbourne muslim yahoogroup dan saya pun hantar email pada Sister incharge namanya Lamya asking for the attire and regulations. Dia reply my email dan bagitau boleh pakai T Shirt and pants.

Saya tak berani nak ambik gambar Aisyah, risau orang marah sebab kawasan tu dah jadi 'prohibited area' dari 6-8 pm every Sunday and you can never find any man around the place.

Aisyah mandi bukan main semangat...
Berenang tak tak pandai sangat dah..
Bila ditanya, 'Nape Asiyah macam tak pandai, kan kat Mesia Aisyah dah pandai berenang?'
Apa jawapannya..'Tu ler Umi, Kalau kita dah lama tak berenang, kita lupa ler macamna nak buat. Aisyah dah tak ingat dah..'
'Ye ker... tapi Umi ingat lagi walaupun dah lama tak berenang..Macamna tu..'
My princess tak nak ngaku kalah..'Ye lah sebab Umi orang besar. kalau kanak-kanak lain Umi.. macam Aisyah, cepatler lupa..'
'Ada pulak...'

Saya berenang sambil jaga Aisyah.. sambil berenang-renang dengan Aisyah sekali, tapi tak berapa selesa sebab saya tak bawak goggle dan cap. Share-share dengan Aisyah jer..Lepas tu saya tinggalkan Aisyah berenang-renang dengan adik-adik yang baik yang datang sekali. Aisyah panggil Kakak Faliq, Kakak Tikah, Kakak Diana, Unti Fizah, Untie Azra dan Kakak Emy. Saya pulak lari ke tempat kolam air panas, jakuzi, pastu masuk sauna.. best sungguh.

(Saya dulu belajar berenang di kolam UiTM Shah Alam, 10 sesi sebanyak RM100 setiap minggu waktu solat Jumaat. Instructornya seorang lecturer yang ada sijil penyelamat dan yang belajar dalam 20 orang..semua wanita). Lepas pandai saya selalu pergi ke kolam UiTM waktu Jumaat untuk berenang tapi bila life saya semakin sibuk, saya tak lagi berkesempatan untuk ke kolam masa waktu solat Jumaat.--)

Dalam jam 7 petang, ada sesi ber-exercise dalam kolam air panas, dipimpin oleh seorang instructor. Semua orang ikut dia lompat-lompat dalam air, angkat kaki, goyang pinggang, tolak tangan, pusing kanan, pusing kiri dan macam-macam.. letihnye...

Rupanya dialah nama Lamya yang antar email maklumkan ada program swimming tu. Saya pun pergi kat dia. Saya call her name..'Sister Lamya... I'm Hidayah, the one who sent you the email asking about the swimming suit..' 'Oooo how ore you Hidayah. Thank you for introducing yourself. How's your daughter Aisyah. Do you like the pool here Aisyah...' Kami sembang-sembang sekejap..

Masa dalam jacuzzi, saya duduk sebelah seorang Makcik orang Lebanese. namanya Fatimah Laila. Dia dah duduk sini 42 tahun. Lamanya.. Bila saya tanya nak balik Lebanon ker? Dia kata tak nak.. Suka duduk sini... Dia dah ada anak 5, yang sulong dah umur 43 tahun dan macam2 dia cerita. Saya dengar je lah...

Jam 8 petang kami balik, singgah rumah Kak Hada sekejap.. Tapi tak sekejap sebab Kak Hada siap goreng keropok satu pinggan demi satu pinggan.. Saya dah letih sangat dan nak balik sangat dah.. AKhirnya kami sampai rumah jam 9.30 malam..

Malam tadi kami berskype dengan orang Bangi, mak, Kak Haz, Aitikah, Amir dan Amirah.. Best jugak tengok muka dia orang selepas hampir 2 bulan di sini. Lepas tu saya dah tak de mood nak baca buku, campur letih tapi saya sempat pulak tengok TV3 dalam internet... hehe..


Itulah pengalaman pertama kami di swimming pool di sini..
My darling princess Aisyah sangat seronok, excited, teruja, dan sangat ceria dengan program hari ini..Sibuk tanya next week datang lagi ke tidak..
Tengoklah yer Aisyah.. if minggu depan, umi free, kita datang, kalau tidak kita pergi lain kali yer...

Sunday, January 25, 2009

Lalat, Summer dan Berenang

Aktiviti Bermanfaat...

Rupanya masa summer di sini lalat banyak sangat.. sudahlah banyak, besar-besar rupa dia..
Kalau berjalan jer, ada saja lalat yang minat kat kita, dia akan datang terbang-terbang depan mata, hinggap atas hidung, kita tepis dia terbang, pastu hinggap lagi.. isyy..pegiler wehh..

Saya pun rasa pelik, dari mata dia datang yer..
Sebab sebelum ni tak ada lalat, tak ada nyamuk dan insect-insect lain. Tapi bila panas jer, laluan yang biasa kita lalu akan penuh dengan semut yang beratur panjang ..panjang dan sangat panjang.. Lalat pun banyak, bila malam nyamuk pun datang..Pelik bila fikir, masya Allah..

Kat rumah saya semua tingkap ada mosquito netting tapi tiap hari ada saja yang masuk, menyelinap ikut mana ni.. Saya tengok nettingnya ok, tapi tiap2 hari saya kena kebumikan beberapa ekor lalat yang berjaya saya bunuh.. hehe.. (saya guna kertas surat khabar yang digulong jadi panjang dan keras, pastu saya pun.. pang... ahhh kena ngkau!)

Setiap kali nak lalu pergi kemana -mana, Aisyah akan bising..'Umi umi.. hati-hati.. jangan pijak semut, dia orang tengah berbaris ni.. Nabi Sulaiman tak pijak semut..'
'Ye ye.. Umi tak pijak, mana ada pijak...'
Tapi kadang-kadang terpijak jugak.. 'Sorry yer semut, tak sengaja..'

Hari ni hari Ahad, saya duduk di rumah baca buku, baca surat khbaar dan insya Allah petang nanti saya akan bawa princess mandi di kolam.. Tiap saat my beloved princess dok tanya, 'Pukul berapa we want to go to smiwwing pool Umi.. lagi berapa jam Umi.. tak sabarnya Aisyah nak berenang.. zuuuu...bunyi air bila Aisyah terjun dalam kolam, Umi tengok yer.. Aisyah dah pandai berenang..'

'Ok nanti kita pergi yer,. Kita tengok sapa yang pandai berenang.. Aisyah lawan Umi nanti yer..'

Musykil ni.. 'Buleh ker saya kalahkan si comel Aisyah petang ni...'
Kita tungguuuuu....

Saturday, January 24, 2009

Skype

Teknologi baru..

Pernah dengar tak skype?
Pernah tak guna skype?
Sebenarnya saya yang tak savvy sangat..
Saya baru tahu pasal skype..

Sebenarnya kita boleh bersembang melalui internet dengan orang lain tak payah bayar line telefon. Caranya guna yahoo mesenger tapi kadang-kadang tak dapat.. Cara satu lagi adalah kita guna skype.



Mula-mula kita pergi ke http://www.google.com/, tekan skype. bila keluar skype, download skype tu.. Pastu kawan kita tu pun kena download skype jugak. Bila dua-dua dah ada skype, kita boleh call, dan boleh jugak sembang suara saja, boleh jugak tekan untuk tengok gambar orang kita tengah bersembang tu..

Kita boleh sembang dengan skype dengan orang sebelah bilik, boleh jugak dengan sebelah rumah. Boleh jugak dengan sebelah taman, kampung, dan buleh jugak dari lain negeri dan negara.. Janji orang tu guna internet ler..



Contohnya Aisyah skype dengan Abah..
Walaupun di mana Abah..
Di sebelah bilik je...
Macam kat bawah ni ler keluar gambar Abah..




Aisyah pun dah skype dgn Aliya..
Jadi bagi yang belum pakai skype.. cubaler buat..
Terutama adik beradik saya dan kawan-kawan kat Mesia..
Download ler skype, nanti boleh kita bersembang..
Teknologi ni ... canggih sungguh!

Sambun Nasihat Belj Luar Negara..Tempat Tinggal

Sambungan..

Hari tu saya kata nak sambung mengenai tempat tinggal kat luar negara.. jadi sekarang saya nak sambung sikit ni..

Saya lihat di kalangan pelajar Mesia ada beberapa pendapat.

1-Mesti cuba usaha dapatkan penempatan yang dekat dengan Universiti tempat belajar supaya senang berulang alik. Tak kiralah dia mahal atau murah atau kecil. Priority dekat dengan Universiti.

2-Tak kisah duduk mana-mana pun janji selesa dan menarik serta memenuhi citarasa English style. Kalau jauh boleh naik kereta atau bas dan sebagainya. Yang penting rumah menarik dan cantik, ada halaman, boleh anak-anak bermain, ada garaj tempat kereta dan ada ruang belakang.

Ada yang berpendapat, inilah peluang sekali duduk negara orang so patutnya all-out untuk duduk rumah cantik. Beli barang dan isi mengikut sekehendak kita, Englisy style... Bila nak balik nanti, kita jual ler barang-barang pada pelajar Mesia yang baru datang. Ada yang pilih duduk rumah dalam Universiti dan fully furnished, ada yang sewa rumah orang fully furnished, separa furnished dan macam-macam..

Pada pendapat saya, apa pun ok. Janji tak membebankan kewangan sebab kita hidup kat sini guna duit biasiswa, duit rakyat jadi bersesuaian sajaler lebih baik. Saya rasa kalau suami belajar dan yang duduk rumah sepenuh masa adalah isteri dan anak-anak, kena ambik rumah besar, supaya ada ruang bergerak dan keluarga takler tension. Koman-koman boleh bercucuk tanam kat belakang rumah bila free mengisi masa lapang.

Kalau kat sini, saya tengok ada pelajar yang belajar di Melbourne University kat bandar sana, tapi duduk di hujung Melbourne sebab dapat rumah lebih murah dan lebih besar. Ada yang pilih nak duduk dalam kawasan ramai Muslim di Coburgh, Dendanong dan sebagainya.

Ada rumah yang kawan-kawan saya dapat, sewanya AUD250 seminggu, maknanya AUD 1000 sebulan. Murah tu.. Ada yang dapat AUD270/week, jadi AUD 1100 sebulan. Ada dapat AUD 290/week, sebulan kenalah dalam AUD 1200. Ada yang ambik rumah AUD 300/w dan sebagainya.

Setakat ini, saya allright dengan apa yang ada. Bagi saya (setakat inilah..lepas ni kalo berubah stand tak tahuler pulak..) saya pikir bahawa nak duduk sini sekejap saja. 3 -4 tahun saja, jadi kalo saya nak rumah yang power2 tu bukan kat sini, sepatutnya kat Shah Alam ler..

Tetiba Teringat

Tetiba Saya Teringat...

Selalunya dulu setiap hari Isnin malamnya saya akan bergegas ke Bangi untuk menghadiri Kelas Darus Syifa'. Rupanya sesi kali ini sudah bermula pada 12 Jan lepas. Kumpulan ke 21, saya dulu kumpulan 20. Mesti ramai macam masa saya hadiri dulu..

Dalam kelas, kita akan dengar ceramah Ustaz Harun Din sepanjang 1.30 jam sambil bersila. Dan saya akan selalu lenguh kaki, lenguh belikat, lenguh belakang dan saya akan pilih duduk tepi dinding supaya saya boleh menyandar atau pilih duduk tempat lapang sikit supaya saya boleh berlunjur kaki. Sekejap pusing kanan, sekejap pusing kiri.. Dan hampir setiap minggu saya akan mengantuk.. (hehe..)

Friday, January 23, 2009

Indahnyer Pandangan

Burung..
Bilik study saya betul-betul berdepan dengan dahan-dahan pokok.. penuh depan cermin tingkap. Semalam angin sangat kuat sampai saya rasa macam nak tumbang pokok-pokok tu semua..

Semalam memang angin sangat kuat, dalam berita sebut banyak pokok tumbang dan bumbung rumah tercabut. Katanya 100km/hour kelajuan angin.. (betol ker..)
Tetiba ada seekor burung terbang betol-betol hinggap atas ranting depan meja study saya.. Saya pun ambik kamera dan snap segera.. cantiknya dia..Subhanallah..

Tengoklah pokok-pokok yang penuh depan tingkap bilik study saya..
Tetiba ada sekor burung... berhenti rehat ker awak?
Saya zoom dan tangkap gambar dekat.. letih ke terbang awak?
Dia cool jer.. Lepas 3 minit, dia terbang lagi.. meninggalkan saya yang tengah pening-pening lalat baca buku ni.. Babai awak...



Sekarang saya tengah baca buku Islamic Law: Theory and Practice Edited by Robert Gleave and Eugenia Kermeli.. Terbitan Library of Congress.. Buku ni koleksi articles yang dibentangkan dalam Conference bertajuk 'Islamic Law: Theory and Practice' held at Ashburne Hall, Univ of Manchester in June 1995.

2/3 penulis artikel dalam buku tersebut adalah non-muslim mebincangkan mengenai Islamic Law berkenaan ijtihad, fatwa, mufti, islamic court di Israel, di Granada dan ada satu artikel mengenai Syiie. Buku ni ditulis tahun 1995. Ada satu artikel disebut ada dibentangkan oleh Prof Daud Bakar dari malaysia tapi tak diterbitkan dalam buku ni.. Saya tengah nak paham bagaimana pemikiran non muslim terhadap Islam dan Islamic law..

Study Circle 3

Kat Rumah Kami..

Malam tadi study cirrcle 3 dibuat kat rumah kita orang..
Alhamdulillah saya tengok orang yang sama akan sentiasa datang dan ada pertambahan lagi..
Malam tadi dalam 15 orang yang datang.. Saya suka melihat mereka ada minat untuk datang..



Masa nak mula majlis, yang senyum comel tu Ummi Salwa, Coordinator Majlis Study Circle ni.. Semua orang keluarkan Yasin masing-masing dan sapa yang bawak air letaklah kat tengah-tengah..

Lepas baca yasin, saya tolong kawan-kawan setakat yang saya mampu.. saya bacakan fatihah, ayat syifa', selawat syifa' dan juga doa penerang hati kepada semua air-air tu.. Dengan izin Allah semoga siapa-siapa yang minum air yaisn ini beroleh kebaikan, kesihatan yang baik dan ketenangan hati.. Biiznillah.. Allah will..-Lillahi taala..


OIC ker kat belakang tu Na? Pemerhati politik sedang berdiri melihat perkembangan yang berlaku... hehe..

Hari ni Nor isteri Pak Tam yang baca kitab Syeikh Daud Fatani.. Tudung biru tu Nor dan sebelahnya anak sulung beliau..Hari ni kita sambung mengenai mandi wajib, syarat-syarat bersuci dan kisah ulama' Syeikh Daud Fatani yang saya baca dalam buku yang saya dapat di National Library tu..


Inilah muka adik-adik yang comel dan ceria ini.. Semoga ada ler sedikit manfaat dari perkongsian ilmu ini.. Amin . Semoga Allah beri saya selalu ikhlas dalam apa sahaja yang saya kerjakan..



Lepas discussion, kami makan
Makanan punyalah banyak.. semangat betoi!. hehe...
Gie bawak nasi dengan ikan masak asam, Nor bawak meehun, Su bawak nasi ayam, Ummi dan gengnya bawak puding roti. saya pulak masak spaghetty blognese,ada yang bawak buah strawberry, Ina pulak bawak hippopotamus berendam.. hehe.. Badak berendam,..Aisyah dengan Aliya jadi johan makan nombor satu..

Lepas makan, kami solat Maghrib. Malam ni diimamkan oleh Nur.
Lepas tu kami semua sepakat nak join swimming for ladies kat Swimming Pool Ahad ini. Berkumpul jam 5.45pm dan kami semua akan bergerak car-pool ke pool.. Bayarannya sangat murah, AUD4 seorang dan AUD2 untuk kanak-kanak.. 6-8 every Sunday..

Thanks to ALlah...Saya sangat seronok melihat perkembangan ini..amin..

We Will Not Go Down

SUPPORT GOR GAZA

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight


“Download” di pautan berikut http://www.michaelh eart.com/ Song_for_ Gaza.html





______________


Palestine Forever By Sami Yusuf

Thursday, January 22, 2009

Patut ke Tak Patut??

Sambungan..

Saya banyak dapat soalan dari students saya sebenarnya...
Patut sangat saya jawab..

Sebenarnya patut atau tak patut bergantung kepada beberapa perkara..

Kalau perkara tersebut tak betul pada agama, maka patutnya jangan buat..
Contohnya patut tak buka tudung kerana tunang suruh?
Tak patut, sebab itu berlawanan dengan agama..

Patut tak kita lawan ibu bapa kerana seorang kekasih?
Sangat tak patut kerana restu ibu bapa adalah restu Allah...
Tapi kekasih saya seorang yang soleh..
Bincang elok-elok, jangan bertegang leher..

Patut tak kita bagitau orang kita naik pangkat?
Tengok keadaan.. Kadang-kadang patut untuk kongsi berita gembira..
Kadang-kadang tak patut.. sebab boleh menyebabkan orang jaki..

Patut ker kita biarkan diri kena belasah dengan suami sedangkan Islam benarkan kita selamatkan diri.. Tak patut..
Patut ker kita teruskan hubungan dengan tunang kalau kita sudah dapat bayangkan kerumitan demi kerumitan akan timbul.. Tak patut...
Patut ker tak kita bagitau jiran kita nak pindah..Patut.. Jika tidak boleh timbul fitnah, hilang gitu jer macam pencuri...
Macam tulah dalam semua perkara..


Kita kena buat nilaian sendiri apabila berdepan dengan sesuatu perkara..
Patut atau tidak patut, kita kena fikirkan sendiri, bila kita tanya ramai orang, kita akan dapat banyak pandangan. Namun begitu, akhirnya kita sendiri yang patut buat tindakan.
Jika perkara tersebut bersifat peribadi, ceritalah kepada orang tertentu, jangan cerita kepada semua orang..

Kemudian, dalam menjawab patut atau tidak patut, nilaian ilmu dan tahap mudharat sesuatu keputusan perlu dinilai..
Tanyalah hati kita sendiri..
Apa kata diri kita ?
Tetapi mesti nilai dari kaca mata agama..
Apa kata ibu bapa..
Apa kata orang terdekat?
Apa kata orang sekitar kita..

Jika kita rasa tak patut pergi rumah kawan yang buat kenduri..
Nanti rumah kita pun tak ada orang datang..
Jika kita rasa tak patut tolong orang lain..
Nanti orang pun tak tolong kita..

Jika kita buat gini, apa kesannya..
Jika tak buat gitu.. apa kesannya..
Jika buat ada mudarat, pilih yang tak ada mudharat.

Jika buat dan tak buat - sama-sama dapat mudharat..
Pilihlah yang mudharat lebih rendah..
Dalam agama dipanggil akhaffu al-dharaain..
Dalam bahasa inggeris disebut, Between two evils, choose the lesser one..

Akhirnya buatlah keputusan dengan sebaiknya..
Patut atau tidak..
Timbanglah dengan baik..
Dan bila sudah buat keputusan..
Tetapkan hati, jangan berpatah balik..
Yakin pada Allah.. insya Allah kita telah buat keputusan yang betul!

Apa Patut Kita Buat?

Patut ke Tak Patut?

Kadang-kadang kita berdepan dengan keadaan yang kita tak tahu apa patut kita buat..
Patut buat ker ni ? hii... tak patut ni..
Tak patut betul aku buat macam ni ...
Hii apasal ler aku tak buat.. patutnya aku buat..
Isy tak patutnya aku ni..
Patutnya aku buat macam ni..
Pasal ler aku buat..Patutnya aku tak buat macam ni..
Pernah tak rasa macam tu?
Patutnye pernah rasa ler...


Patut tak saya kaco orang? Tak patut..
Patut tak saya tak kaco orang? Tak patut..
Kadang-kadang kena jugak kaco orang..hehe...

Hari tu ada saya terima beberapa email bertanyakan soalan peribadi...
Plus yang saya tambah-tambah ler..

Patut tak saya bercerai dengan suami saya sebab dia ada affair dengan kawan sepejabatnya..
patut tak saya pergi mahkamah sebab suami pukul saya..
Patut tak saya berhenti kerja sebab saya bergaduh dengan bos saya...
Patut tak saya berkawan dengan opismate saya sedangkan saya tahu dia dah bertunang..
Patut tak saya mintak tolong orang bila saya nak pindah..
Patut tak saya bagitau kawan-kawan saya bila saya naik pangkat..
Patut tak saya bagitau parents saya ada orang nak kawan dengan saya..
Patut tak saya putuskan hubungan dengan tunang saya sebab kita orang tak serasi..
Patut tak saya bergaduh dengan jiran saya sebab saya tak suka dia..

Apa yer nak jawab??

Nanti saya pikir dulu..
Patut jawab ker tak patut jawab..

Besambung lagi..

Wednesday, January 21, 2009

Takjub...

Apa yang takjub tu?

Takderlah takjub sangat .. tapi kira takjubler jugak..

Saya mencari-cari sesuatu info mengenai Syeikh Daud Fatani. Terasa nak tahu sangat bagaimana latar belakangnya, jadi saya surfed internet, masuk blog ulama' nusantara, web e-pondok, masuk web tokoh islam dan guna google dan sebagainya.. 2 jam saya membaca satu demi satu.. semua biodata tentangnya hanya ditulis dengan ringkas. Saya pergi ke web al-fataniyyah, ditulis ada satu buku bertajuk Sheikh Daud bin Abdullah al-Fatani: Ulama dan Pengarang Terulung Asia Tenggara; tulisan H.W.M Shaghir Abdullah yang diterbitkan oleh HIZBI Shah Alam tetapi sudah habis dalam simpanan.

Saya cuba surf untuk access buku tersebut, amazon.com dan banyak yang lain semua tulis tiada dalam simpanan, habis stock dan sewaktu dengannya.

Tetiba..

Saya try untuk masuk dalam Library Universiti dan tulis tajuk buku tu... rupa-rupanya buku tersebut ditulis ada satu copy dalam bahasa Malaysia di National Library Australia. Masya Allah.. apa lagi, saya pun apply service document delivery untuk buku tersebut..

Akhirnya selepas 3 hari saya isi borang tersebut, tadi saya dapat email dari Library pagi tadi untuk datang ke kaunter and collect the document tersebut. Subhanallah..

Saya tengah baca ni..

History

Historical Event..

Seluruh dunia memerhatikan kisah bersejarah Obama seorang lelaki kulit hitam menjadi presiden Amerika ke 44. Saya tengok muka dia macam muka orang Melayu, kadang-kadang macam muka orang Jawa, kadang-kadang macam muka orang Indon. Tapi tak nampak macam Black..

Apa perasaan kita meilihat dia naik dan mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika?
Tak der perasaan??
Tak ambik pot??
Lantak ler sapa pun jadi Presiden, takde hal punya??
Perasaan bangga sebab bukan Bush lagi jadi Presiden?
Perasaan was was apa sebenarnya dia akan buat lepas ni??


Saya ambik yang terakhir. Saya was was sebenarnya.. Kenapa jadi Presiden Amerika ni besar sangat? Sebabnya Amerika kuasa terhebat dari segi dunia yang fana' in.. bercakap tentang manusia ler, bukan bercakap tentang kebesaran Allah..

Bila menonton Astro kat Mesia dulu, (kat sini, ada 5 jer channel.. semuanya boring pada saya.. hampeh belaka.. saya sangat rindukan TV Mesia..) Abah akan tengok Channel 511 mengenai Documentary. Dan banyak kisah mengenai ketenteraan Amerika, bagaimana mereka buat dan bagaimana mereka berlagak sebagai Polis Dunia..

Justeru, saya memang was was..
Apakah pendekatannya nanti..
Apa kaedah mendekati Muslim and Muslim world..
Apakah yang akan berlaku selepas ini??
Sama-samalah kita nanti dengan mata yang celik , minda terbuka dan jiwa yang peka..
__________________

Ini dari AAP

We chose hope over fear: President ObamaJanuary 21, 2009, 11:19 am
Obama becomes U.S. president and turns page on Bush years January 21, 2009, 10:40 am

Barack Obama became America's first black president on Tuesday in a singular moment of history and proclaimed the nation had chosen "hope over fear" in the face of economic gloom and foreign wars.

"Starting today, we must pick ourselves up, dust ourselves off, and begin again the work of remaking America," the new president told a nation caught in the worst economic blight since the 1930s Great Depression.

Obama, the son of a black Kenyan father and white American mother, laid his hand on the same Bible that Abraham Lincoln used at his inauguration in 1861 to take the oath of office.
He quickly broke with departing president George W Bush's policies on the war on terrorism and the economy, and told the rest of the world America was "ready to lead once more" in an 18-minute inaugural address.

Obama's inauguration, on the steps of the US Capitol which was partially built with slave labour, broke the highest racial barrier in the United States, and may go a long way to consummating civil rights icon Martin Luther King's dream of racial unity.
"We have chosen hope over fear, unity of purpose over conflict and discord," Obama said in a sombre, sometimes poetic inaugural address shot through with optimism that the new president can sail America through its current storms.

"Today I say to you that the challenges we face are real, they are serious and they are many," Obama said, seeking to buy himself time to haul the country out of its current woes.
"They will not be met easily, or in a short span of time. But know this, America - they will be met."

Amid the exuberant celebrations, Obama and wife Michelle left their armoured limousine to twice walk stretches of the inauguration parade route, which wended from the US Capitol back to the White House.

Obama beamed as he waved to the crowds, walking hand-in-hand with his wife down Pennsylvania Avenue, then walked into the White House for the first time as the 44th president.
The crowd on the National Mall numbered at least two million, the Washington Post said, and many in the throng wept as the new president spoke.

Bush looked on as the torch of power was passed, after his turbulent eight years in the White House. As Bush and wife Laura flew over the mall in a helicopter on the first leg of their trip back to Texas, the crowd mockingly sang Na Na, Hey Hey, Kiss Him Goodbye.

In his speech, Obama also sent an immediate message to the rest of the world, and Muslim nations in particular, after America's ties with some of its top allies were tarnished during the Bush years, especially over the Iraq war.

"America is a friend of each nation and every man, woman, and child who seeks a future of peace and dignity, and that we are ready to lead once more," he said.
"To the Muslim world, we seek a new way forward, based on mutual interest and mutual respect.

"We understand that greatness is never a given, it must be earned."

But he also warned that those who would use "terror" and slaughter innocents to threaten the United States would face an uncompromising response.
"Our nation is at war, against a far-reaching network of violence and hatred," Obama said.
"We say to you now that our spirit is stronger and cannot be broken; you cannot outlast us, and we will defeat you."

Obama called on Americans to launch a "new era of responsibility" as the economy sinks deep into recession, brought on by massive stocks of bad mortgages and debt.
"Our economy is badly weakened, a consequence of greed and irresponsibility on the part of some, but also our collective failure to mark hard choices and prepare the nation for a new age."
He also signalled a sharp shift from Bush administration anti-terror policies which critics say have compromised US ideals and the constitution.

"As for our common defence, we reject as false the choice between our safety and our ideals."
He said the United States would begin to "responsibly leave Iraq to its people and forge a hard-earned peace in Afghanistan ."

The new president also said the United States would join other nations in rolling back "the specter of a warming planet."

With expectations running high at home and globally, Obama's team is pleading for patience as it confronts a groaning in-tray of challenges from Gaza to the Guantanamo Bay prison camp.
Obama has vowed to hit the ground running as soon as he takes office, pushing an $US825 billion stimulus package to lift the US economy and vowing to repair the tattered US image abroad.
The new president has also offered talks with US foes such as Iran .

Tuesday, January 20, 2009

Defend Yourself Aisyah!

Teakwando Class...


"Umi.. Umi ada tak duit nak bayar ni..?'
'Ada.. insya Allah..Umi tak de duit, kita mintak duit abah..hehe...'

Susah hati ker tak de duit?
Takde..
Setakat ini saya tak der lagi seingat saya ...
Saya tak pernah susah hati pasal duit..
Alhamdulillah so far so good..
Kalau terdesak sangat saya SOS ler my kakak-Kak Za in JB.. hehe..
Ada duit, kita beli, takde duit kita diam je lah..
Walaupun saya suka beli, tapi saya selalu ingat mengenai fiqh awlawiyyat..
yang tak penting saya tak beli sesuka hati..

___________

Sekarang kita cite pasal Aisyah lak.
Tadi jam 5pm waktu Melbourne pada hari Selasa tarikh 20 Jan 09, Aisyah mendaftar diri ke Sekolah Hall's Teakwando.. Instructornya ada 6 calit hitam kat pinggang, namanya apa yer.. tadi saya ingat.. sekarang dah lupa dah..

Aisyah dinilai untuk pastikan dia masuk kelas mana...
Best jugak saya tengok Cikgunya test...

'Ok Aisya, let's start with your leg, which one you always use when you kick? ok, put the foot like this..'
'Ok Aisya, show me your palm? ok now you hold like this. I want you to punch this board.. ok using your right hand, punch harder.. ok Aisyah.. good...'




















'Ok Aisya.. if I want to hurt you .. ok I want to grab your head.. defend yourself Aisya.. show me what to do..''






Akhirnya.. Aisyah masuk kelas belt kuning.
Esok jam 4.30 pm kelas formal bermula..
Sebulan $83 sebanyak 5 sesi seminggu.. Bagus ler tu..

Nampak gaya jadual Aisyah kena diubah suai ni.. supaya kelas ngaji dan waktu main kat taman tetap ada walaupun nak pergi kelas teakwando ni..

"Aisyah kenapa Aisyah kena belajar teakwando?
'Sebab Abah selalu pesan Aisyah kena jaga Umi kalau Abah takde.. sebab tu Aisyah kena belajar Teakwando..'

'Good girl...'
amin

How I describe Myself?

Who am I..

Saya ni sebenarnya seorang yang sangat simple..
Saya tak suka beli barang berjenama, bahkan saya tak kenal pun nama-nama brand power-power..
Bila nak beli -saya akan beli jer..
Saya sebenarnya tak suka pilih-pilih, nak beli, ambik terus..
Saya selalu takjub dengan orang yang banding-bandingkan harga barang..
Kenapa kena banding, beli jer ler..
Kalau pergi pasar malam ker, supermarket ker.. saya ambik-ambik barang dan terus bayar..
Kalau ada orang tanya yang ini berapa sekilo? Yang ini berapa harga? Saya tak tahu..
Sebab tu kalau pergi dengan Abah, saya selalu kena tegur..
Saya suka pergi ke Supermarket..pastu saya mesti beli barang biar siketpun..
Janji ada barang, tak boleh pergi balik tangan kosong..
sebab pergi tu dah makan masa..
Kat Mesia saya buat macam tu..
Sampai sini pun saya belum boleh ubah lagi..
Sekarang saya sudah pokai..
Saya baru dapat email dari Bendahari UiTM..
Katanya "Kami akan masukkan duit elaun puan pada penghujung bulan Mac nanti.."
Ya Allah.. lambatnyer.. duit saya dah habis..
Saya baru balik dari Target dan Coles..
Tadi saja baru habis $200
Apa saya dah beli yer..
Teruk betol saya ni..
Oh.. duit oo.. duit..

Monday, January 19, 2009

Isnin 19 Jan 09

Monday

Tadi Umi ke office dari jam 12 sehingga jam 6 petang. Hari ini Umi masak tomyam.. best..

Jam 6.15-7.30 bermula kelas ngaji untuk 4 orang secara formal ... hari ini hari pertama bagi Arash dan Wawa dan minggu ketiga bagi Aliya dan Aisyah. Lepas ngaji main-main dalam rumah.. main mak-mak, main tolak-tolak, main sekolah-sekolah, main princess-princess.. Sian Arash sebab he is the only boy, so dia tak nak join akhirnya dia tengok TV cerita Ninja Turtle..

Jadual Aisyah :

Isnin- Jam 6-7 Ngaji Quran dan Jawi, 7-8pm ke taman main scooter

Selasa - Jam 5-7- Kelas Teakwando, esok mula sambung tali pinggang kuning..

Rabu- Jam 6-7 Ngaji dan Jawi, 7-8 ke taman main scooter

Khamis- Jam 6-9 pm- ikut Ummi pergi Study Circle

Jumaat- 6-7pm- Ngaji dan Jawi, 7-8 pm ke taman main scooter

Sabtu- - acara bebas

Ahad- 6-8 swimming .. yeaa.. Umi pun ikut swimming sekali.. bestnyer

Sunday, January 18, 2009

I was there!

Support Gaza in the Melbourne City

Pagi tadi 18 Jan 09, jam 11 pagi, kami naik bas ke Melbourne City..
with one intention..
to show our support for Gaza...

Sampai saja, kami terus ke Big W, Bangunan Shopping Complex di hadapan State Library tempat diadakan Rally. Tengok-tengok barang siket, akhirnya beli coklat dan baju untuk Aisyah, lepas tu naik ke tingkat tiga untuk makan-makan. Hari ini juga saya akan berjumpa dengan Dr Ruziaton, seorang aktivis NGO Islam as Ketua Wanita JIM Selangor yang sedang membuat attachment di Medic Fac Monach University. Seronoknya dapat jumpa Kak Ton.

Seperti biasa, kami bawa bekal untuk lunch. Kali ini lagi special, saya masak meehun goreng tapi ramai peminat.. hehe.. Aliya tambah 2 kali, Aisyah tambah dua kali.. Ina pulak cuba recipe baru, she bakes lasagna.. fuhh terernya..Kami makan sama-sama..Alhamdulillah..

Selesai makan, kami berjalan ke Victoria State Library, jam baru kol 1.20 pm, rasanya baik kalau ke Masjid di Jalan Jefffscot dulu untuk solat tapi tukar fikiran selepas tengok orang sudah mula ramai dan semangat rally juga nampak hebat dan membara.

Saya bersembang dengan seorang nenek yeng sudah tua.. dalam 65 tahun, saya ambik gambar dia dengan Aisyah tapi tak jadi gambar tu. Mulanya dia yang start the conversation.

Katanya..'This is a very special day.' Then I answered ..'Yes, I'm here to show my support for Gaza. Are you here for this event?' Then she answered with a very impressive remarks, 'Yes, I come here purposely for this rally. We should support Palestine. Pity to those people..you are a good person because you come for this rally'...' Dia tanya saya asal negara mana.. Bila saya tanya dia asal mana dan duduk mana, katanya dia orang Australia, berasal dari Melbourne dan sekarang tinggal di East Melbourne.. Kagum saya melihat kesungguhan dia.

Kami telah menuju ke meja untuk sign petition..


Saya sedang sign petition support Palestine...

Sapa ni? Oooo these are the ladies with brave hearts from Malaysia..amin..

Saya dengan Dr Ruziaton...

Orang makin ramai di tangga library..

Ini tangga tengah yang lebar tu dah mula penuh dengan orang.


Ini adalah meja-meja di tepi jalan. di situ ada dijual lencana anti israel, Free Palestine dan sebagainya. Saya beli empat untuk dipakai di baju masing-masing..


Majlis bermula dalam kol 2 lebih siket di mana ada yang menjadi MC dan menjemput beberapa orang memberi ucapan yang berani dan menarik. tapi speaker tak berapa kuat. Saya tak dapat dengar sepenuhnya ucapan mereka.

Ramai members yang membawa sepanduk, banners, flags dan macam-macam untuk menzahirkan simpati kepada Palestine. Saya nampak ada budak muda yang bawak anak patung dibalut dengan kain putih penuh darah dan ditulis.. 'Israel, you killed this baby!' dan banyak lagi ..




Ini adalah crowd di hadapan tangga utama Library. Semuanya memandang ke jalan raya kerana ada satu van yang menjadi pentas tempat speaker berucap.

Saya berdiri di sebelah kanan speaker.. Yang sedang berucap disebut namanya adalah Brother Nasir. Sepatutnya Mufti Australia hadir tetapi MC umumkan katanya pagi tadi tiba-tiba Syeikh Mufti jatuh sakit, jadi ucapannya dibaca oleh Brother Nasir. Antara yang saya dengar adalah ..'In the name of Allah, Most Gracious Most merciful.. I urge israel to stop the massacres.. May Allah help Palestine and all the Palestenian people.' Sebelum wakil Mufti adalah wakil Church of Australia yang berucap.


Semua orang mendengar ucapan dengan semangat. Ramai yang saya tengok hadir adalah orang puteh dan orang Arab dan yang belah-belah East sana..
Saya cukup pelik bila saya bersembang dengan salah seorang AJK Penganjur, seorang remaja lelaki orang puteh dari La Trobe Uni yang sibuk membahagi pamplets etc, katanya the main organiser is Socialist Society. Then saya tanya, 'Where is the Islamic group from Melbourne? I thought they are the organiser for this rally.. ' Katanya..'We are the main organiser, but we work closely with 10 other societies in Melbourne..'
Walahua'lam..
Di tepi saya ada budak-budak muda dari East membaca bendera Arab Saudi dan lain-lain..


Flags ditiup angin...


Antara banners dan crowd yang ada..


Ramai budak-budak membawa bendera palestin dan balut badan mereka dengan bendera tersebut..
Apabila bermula Marching dalam jam 3.10pm, those who carried the flag dok depan, mereka di atas berada di atas jalan raya dan marching ke Parlimen
Saya lihat ada dua-tiga kereta polis depan State Library. Mereka akan tolak orang (tolak dengan mulut ..) supaya ke tepi jangan duduk atas lane tram.

Dalam jam 2.40 pm, lane tu terus takde tram lalu dah. Polis tutup laluan tram depan Library untuk benarnkan rally berlangsung dan mereka terus berarak beramai-ramai ke Parlimen.. ..

Selepas mereka mula marching, kami tidak ikut serta kerana Aisyah, Aliya dan Uwais sudah tersangat restless dan mengantuk.. Tapi Dr Ruziaton terus ke depan bersama members of the rally yang lain. Kami pulak terus berjalan ke tempat bas, balik rumah dan solat zohor di rumah .. Alhamdulillah.
___________________
Di bawah adalah laporan dari akhbar online thewest.com.au
Melbourne protesters condemn Israel-Gaza war
18th January 2009, 14:45 WST ;

Israel’s announcement of a ceasefire in Gaza has not deterred thousands of Palestinian supporters from marching in Melbourne to condemn the violence.

As many as 12,000 people gathered on the steps of Victoria’s State Library on Sunday in support of Australians for Palestine, waving Palestinian flags and carrying placards calling for an end to what was described as a “massacre”.

Israel held its fire in Gaza today after declaring a unilateral ceasefire in its 22-day onslaught, which has killed more than 1200 Palestinians.

South Australian Greens senator Sarah Hanson-Young welcomed the ceasefire announcement but said Israel must now withdraw its troops from Gaza. “Without that, we’re not really achieving stability and we’re not really putting ourselves in the best position for peace in the long term,” she told AAP at the rally.

“We must ensure that countries like Australia, regardless of whether there is a ceasefire or not in the next few days, still come out and condemn the disproportionate violence that has been going on.”

Senator Hanson-Young also addressed the crowd, calling on Prime Minister Kevin Rudd to openly condemn the situation in Gaza. “It’s time Prime Minister Rudd condemns the violence in Gaza,” she told the crowd. “It’s time Prime Minister Rudd gives Australia something to be proud of.”

She said the government should call for the immediate withdrawal of Israeli troops from Gaza.
The protesters, estimated to number 12,000 by Australians for Palestine organisers, marched from the library to the steps of the Victorian parliament.

Other speakers included former Democrats leader Lyn Allison, Australian Council of Trade Unions international director Alison Tate, and cartoonist Michael Leunig.

A special service for peace was expected to be held at Melbourne’s St Paul’s Anglican Cathedral later on Sunday afternoon, attended by Anglican Archbishop of Melbourne Dr Philip Freier and World Vision chief Tim Costello.

A solidarity meeting to show support for Israel, organised by members of Melbourne’s Jewish community, will be held on Tuesday.

MELBOURNEAAP -->

Saturday, January 17, 2009

Bersembang Positif

Sembang-sembang

Kita memang suka bersembang. Manusia tabiienya suka bersembang. Kerana itu manusia diertikan sebagai hayawan al-natiqin.. Haiwan yang bercakap..

Kerana itu juga adanya bahasa menjadi perantara bersembang. Bagi yang bisu, isyarat tangan sangat penting... asalkan dapat bersembang.. Pointnya semua kita suka bersembang..

Medium bersembang pula ada banyak...Kita bersembang guna bahasa yang sama-sama difahami. Guna lisan, guna tulisan, guna kertas, guna sms, guna yahoo mesenger, guna skype, guna tepon, guna fax dan lain-lain..

Kerana itu..

Apabila tak ada orang untuk dilawan bercakap..
Kita akan rasa sangat boring dan kosong..

Justeru.. bersyukurlah selalu sekiranya kita boleh bercakap, boleh bersembang dan ada orang sebelah kita untuk diajak bersembang..

Dengan itu, kita akan selalu mensyukuri erti hidup, erti persahabatan, erti kawan dan taulan.. dan erti sembang itu sendiri..
__________________


Naji's Mum

Tadi saya bersembang dengan Oo.. a lady from Thailand yang berkahwin dengan orang Perth. Dia tinggal berdekatan dengan tempat saya tinggal. Sementara dia menemani anaknya Naji main scooter, saya pulak menemani Aisyah main scooter .. (seronok sangat dia main scooter yang dihadiahkan oleh Untie Ina dan Uncle Ibrahim.. thank you yer..)

Saya bersembang dengan dia pasal weather, bersembang pasal winter to come, about study here. Akhirnya about life. Dia tanya saya jam berapa bangun. Saya kata jam 5.15pagi untuk perform prayer. I am a Muslim, need to perform five times prayers a day. Dan dia terkejut..

Lepas tu dia tanya, apa yang dibuat masa prayer, why so early? Aisyah should wake up too? Don't you feel pity to wake her up at that hour? How about other Muslims? Are they wake at the same time like you? Are they doing the same prayer like you? Does Aisyah need to wear like you?

Saya pun bersembanglah..
Saya cakap....'Yeaa Aisyah is sill in the process of learning. I will try to wake her up, but she can continue her sleep after that. We call the prayer as Subuh. The time is from 4.06 am up to 6 am. So I can perform within the period. if I sleep early, I'll wake up at 4.15am. If I sleep late, maybe I wake up at 5.40am. But cannot exceed 6.am. If not we are liable before our God.. Aisyah is still young... but I have to teach her.. All of Muslims have to do the same. bla bla..

Lama juga kami bersembang..

Saya tanya dia, 'how do feel living in Melbourne? Is there anything different after getting married to Australian? with different culture. How about your religion and your husband? bla bla..

Akhirnya kami pun balik..

Saya teringat my friend Ina yang bercerita last week, katanya, she read one article written by Dina Zaman, Dina said, pelajar yang Gomen hantar pergi oversea bercampur dengan sesama Mesia, tak bercakap dengan orang luar, tak improve their english dan for sure tak de pun usaha sampaikan Islam melalui percampuran dengan bangsa lain..

Ada betul jugak dan ada tak betul dalam statementnye itu. But my mind keeps thinking about the statement..


Ituler citenya..Bersembang baik ada manfaat, bersembang tak baik, takde ler manfaat..
Justeru, marilah kita sama-sama memanfaatkan 'persembangan' kita ke arah yang positif.. amin..
(ada ker istilah persembangan dalam DBP? Rasa cam takde... hehe..)

Kawan-kawan BTN Ulu Sepri

Adik-adik yang bijaksana..

Saya dapat email dari adik-adik yang sama-sama BTN di Ulu Sepri dengan saya pada bulan Jun tahun lepas. Dah lama tak dengar berita jadi tak tahu di mana mereka semua berada. Dalam kumpulan kami hari tu ada dalam 12 orang. Rupanya-rupanya sebehagiannya telahpun terbang menyambung pelajaran masing-masing.

Saya rasa happy sangat mendapat tahu bahawa semua mereka berjaya meneruskan pengajian. Puteri Zubaida dah berada di Cardiff, UK.
Maziah pula dah berada di Hamburg, Jerman.
Seri Merianti pun nak ke Jerman very soon.
Pardon pulak dah 4 bulan di Seoul, Korea..
Salwa pulak dah 2 bulan di Perth.
Haliza dah fly ke UK
Jasmi pulak ke Finland.

Majoritinya berada dalam winter sekarang ini di sebelah UK, kecuali yang di sebelah Australia sekarang summer. Yang paling takjub adalah Jasmi, sekarang winternya -14 degree dan akan mencecah -20 degree.. Hiii sejuknyer......

Saya tak dapat nak bayangkan betapa menggigilnya saya kalau ada kat situ.. Kata Jasmi, dia pakai baju sampai 8 lapis sebab sejuk. Ya Allah.. takutnye dengar..Katanya belakang asarama tempat dia duduk ada sungai, dan sekarang sungai tersebut dah jadi beku macam air beku... sejuknya masya Allah..

Semoga semua orang akan beroleh kejayaan dalam pencarian ilmu yang panjang ini. Dengan iringan doa semoga ALlah memudahkan setiap laluan hidup kita..Kalau ada rezeki, pakat-pakat ler simpan duit nanti boleh kita ziarah menziarahi nanti.. Mana ler tahukan.. amin.

Friday, January 16, 2009

Study Circle 2

Study Circle Siri 2

Semalam 15 Jan petang siri kedua kelas kerohanian diadakan di rumah Atikah. Saya cadangkan dipanggil Study Circle dan semua setuju. ALhamdulillah ramai jugak yang datang, lebih ramai dari minggu lepas. Kalau ikut plan asal kami akan mula baca yasin jam 6.30 dan discussion mula jam 7pm sampai 8 pm. Lepas tu majlis makan-makan seperi kebiasaan pada jam 8-8.40mlm dan barulah solat maghrib. Maghrib masuk jam 8.45 malam kat sini manakala isyak pula jam 10.38 malam.

Petang semalam saya terlambat balik dari opis, di tambah pulak saya terpesona dengan kereta KEMBARA, jadi saya sampai rumah jam 6.10 malam. Saya dengan Ina plan nak ke kedai Pakcik Somalia dulu untuk beli pizza Halal untuk dibawa ke majlis tersebut tapi sebab lambat tak jadilah...Sampai rumah Atikah dalam jam 6.45 malam.

Lepas sembang sekejap, kami terus mulakan bacaan yasin. Ramai yang bawa air mineral dan kami letakkan ditengah-tengah bulatan. Lepas baca yasin, saya ambik semua air dan bacakan sedikit lagi ayat-ayat syifa', ayat penerang hati dan tiupkan pada air. Mudah-mudahan dengan izin Allah ia menjadi penawar untuk kami yang meminumnya.. Bi iznillah.. amin..

Lepas tu saya buka buku jawi yang sama, tulisan Syeikh Daud Fatani dan saya kata, semua orang try baca sikit sorang -lepas tu saya akan explain setakat yang saya tahu. Tajuk kali ini berkisar mengenai haid, nifas, wiladah, istihadhah, wudu' dan saya kaitkan dengan situasi di sini. dengan suasana sejuk dan kurang air. Bagaimana kadang-kadang kita bertemu dengan masyaqqah(hardship) maka kita diberi ruhksah (kelonggaran ) oleh Allah. Saya huraikan prinsip fikah Almasyaqqah Tajlibu al-Taysir (Hardship begets facility). contohnya tak air air, kita boleh tayammum. Terlalu sejuk kita boleh basuh khuf dll.

ALhamdulillah... Banyak discussion dua hala, saya seronok melihat semua orang ceria, gembira, dan saling bertanya soalan dan saling menjawab juga.. bagus sungguh. ..

Bab makan diluar jangkaan saya sungguh.. isyyy best bangat! Gie bawak nasi beriani dengan ayam beriani, Tikah buat susyi, Diana buat pasta, Faliq buat bubur kacang hitam. Azra bawak mushroom soup, ada buat garlic bread, cekedok, ada bawak kek buah.. wahhh sedapnya saya makan kenyang.. Saya cuma bawak telekung jer.. Sambil buat joke, saya kata.. 'Cikgu datang lambat, pastu tak bawak apa2 ni..'Semua ketawa dan kata..'takpe.. takper..'

Saya pergi tangan kosong, tapi balik tak kosong pulak. Bila balik saya bawak balik 4 tupperware iaitu satu tupperware pasta, satu tupperware isi kek coklat, mushroom soup dan susyi... ahhh baiknya adik2 ni.. siap bungkus dalam plastik untuk saya. Aisyah dan Aliya ikut, tapi asyik main jer.. ..

Kenyanglah kami untuk bekal breakfat esok harinya.. hehe..
rezeki rezeki.. Syukur pada Allah..

Kami semua sampai rumah jam lebih kurang jam 10 malam..
Semoga saya dan semua bahagia selalu..amin