Saturday, May 28, 2011

Perjalanan..

Norseman..

dari Perth, kami bertolak pagi Khamis 8pagi. bawak 1000 km dan singgah tidur di satu tempat. Esok lepas subuh bertolak lagi dan singgah mana-mana yang ada disekitar tempat yang kami lalu. Malamnya singgah tidur di kabin. Leepas subuh jalan lagi... Letih ler...

Dalam perjalanan tu, kami singgah satu tempat.. banyak tempat ler sebenarnya.. :-)
Ada satu tu nama dia Norseman, dekat dengan bandar dia, ada satu tempat menarik dipanggil Pioneer Village, di mana banyak rumah2 lama dipindahkan ke dalam tempat tu. Jadi perkampungan di tahun 1830an-1990an.. Menarik sangat pada pandangan saya..


Ini depan tempat tu..

Ini kat mana yer.. saya pun dah lupa dah nama tempat2 ni.. hehe..
ada ketepi lama tahun 1850an, so kami berenti ambik gambar..


Ni dalam Kg Pioneer tu, ada pejabat Peguam.. agaknya Peguam Negara ler kot.. hehe...Saya dengan Aisyah tunjukkan ya.. SOLICITOR..


Ni dalam pejabat Solicitor di tahun 1830an.. ada meja, mesin taip yang sangat lama dan buku-buku undang-undang..Saya ler solicitor tu... 'Yes Sir, anything I can help.. Please let me know, I will fight for you in court'.. hehe..


Ini dalam rumah antara yang awal sampai di Australia. Dia tulis tuan punyanya berhijrah dari England dan menetap di Australia. Barang2 lama semuanya diletak tak berusik..
Yang usiknya sapa? Tu.... Makcik Aisyah tengah jerang air..hehe..

Friday, May 27, 2011

Autumn in my Heart..

Autumn..

Autumn in my heart tu cite Korea...:-)

tahun ini Allah masih beri kesempatan untuk kami emrasai autumn di Melbourne lagi. alhamdulillah. Kembali dari Perth, saya memulakan laluan hidup yang sangat sibuk untuk menyiapkan tugasan. Saya ke Melbourne U dan buat kerja dengan penuh kesungguhan. insya Allah.

Sabtu lepas 21 May ada perbincangan tentang cara penulisan thesis di malaysia hall anjuran VMPGA. Majlis dari jam 9.30 berakhir 1.30pm. Lepas tu Abah jemput dan kami on the back to rumah, singgah di sebuah park berdekatan dengan Malaysia Hall.

Cantik sangat ciptaan Allah.. daun-daun berguguran, warna kuning..
Kita pun ambik ler gambar..:-)


Inilah sicomel saya.. namanya Aisyah..


Mana boleh Aisyah jer posing atas daun-daun. Umi dengan Abah pun nak gak.. hehe..
[sakan ler ...:-))

___________

Perth..

Ni gambar kami di bandar Perth.. kami terlupa nak ambik gambar dengan Shah sekeluarga. Aisyah asyik sebut, 'Kenapa kita tak ambik gambar dengan Adik Syifa'rania Umi..ala...takda pun gambar kata rumah Syifa'rania..' (Syifa'rania yang comel tu adalah anak Shah (kawan yg tolong kami di Perth..)



On the way from perth ke Melbourne, kami berjumpa dengan banyak tempat menarik. Antaranya adalah Wave Rock.. cantikkan.. masya Allah.. baru besar macam ombak..






Ni tengah beli pin gambar Wave Rock tu.. (Balik Mesia, saya tempah 6 helai baju yang sama dengan Aisyah.. sebab aisyah sibuk je nak pakai baju sama dengan Umi..hehe..
baju di atas adalah satu daripadanya...:-))

Tuesday, May 24, 2011

Lovely Trip to Sydney

NI Aisyah tulis dengan Amirah lepas balik dari Sydeny dulu. Kami pergi konvori 5 keluarga, iaitu keluarga kami, keluarga Hana (Hamdan dan Farizal), keluarga Adam (Rasul dan Zainab), keluarga Umairah (Pak Tam dan Nor) dan keluarga Amierah (Ustaz Khairul dan Dr Intan)

Karangan ini sangat baik dan saya kasi markah 100%..:-)

__________________

The Lovely Trip to Sydney


On Thursday the 6th of January, Amierah’s family, Hannah’s family, Aisyah’s family and Adam’s family and Pak Tam’s family went to Sydney together. It took us two days to arrive at Sydney by car. On the first day it was so tiring because we were so so HOT.

Amierah’s Dad and Hannah’s Dad used a different car, it was a rented car.

The first day was so so boring, because we had nothing to play or do but of course some of us slept or talk.

A few hours later we arrived at the cabins. After we arrived at the cabins we met and ate in the kitchen which was outside. After we ate we slept in our own cabin. It was the best cabin.

Anyway we went to Parliament House it was so cool.

We thought that Julia Gillard was in the Paliament House because it’s the Paliament House.

After we went to the Paliament House we went to Malaysia Hall. Pak tam got his own room but he also got another room because there are to much kids that can’t sleep in they’re own room because it is so small ( girls only)

The next day we went to black mountain we experience that when you go uphill sometimes the air go inside your ear which pops, we really really really hate when it happen.

The next morning we went to Beqa Factory. It is all about how to make cheese and we can taste the flavour of the cheese but we don’t have to pay for the tasting so we ate alot. It was so fun.

After we went to the Beqa Factory we went to Whale Museum. It is all about Whales and the skull of it.We took pictures and some of us bought something from the Souvuneir Shop.

It was the best, funny, fun trip ever.

The End

By:Amierah and Aisyah

Sunday, May 22, 2011

Jangan Cium Saya...

Aisyah ..


Saya baca ni saya ketawa.. hehehe.. anak anak..

Ini adalah karangan Aisyah, bukunya yang ke empat..

Aisyah nak buat buku, dan saya akan selalu memberinya semangat...

_______________________

Jangan Cium Saya........

“ Mama Mierah tanak dicium malam ini. Mierah dah besar sangat untuk dicium”.

“Besar sangat untuk dicium!!!!. Mama tak pernah dengar pun orang cakap macam tu”.

“ Mierah dah besar sangat dah Mierah tak payah kena cium”.

“Sampai bila bila tanak?”

“Tanak. Sampai bila bila tanak”.

“Okay tapi kenapa?”

“ Sebab Mierah selalu kena cium.”

“Bila Mama hantar Mierah ke sekolah, Mama cium Mierah.”

“ Bila Mama panggil Mierah si comel, Mama cium Mierah.”

“Bila Mama panggil Mierah cantik manis Mama cium Mierah.”

“Dan bukan Mama saja yang suka cium Mierah, semua orang dalam keluarga Mierah suka cium Mierah!”

“Dari pagi sampai malam Mierah kena cium.. letih lah.”

“Mierah dah letih jadi semua orang punya si comel, kesayangan dan cantik manis.

“Malam ini Mierah tanak siapa pun cium Mierah.”

“Ok Mama kena cium teddy bear lah kalau macam tu.”

Saya cuba nak tidur tapi tak boleh. Saya letak selimut atas muka saya tapi saya tak suka gelap.

Gelap nya. Saya peluk teddy bear saya. “Mama!!!!”

“ye Mierah”

“Mama, Mierah tak boleh tidur!”

“kenapa? Mierah takut..?”

Mama dokong saya dan peluk saya.

“Mama, gelap sangat malam ini. Mierah takut sangat!”

Mama cium saya beribu ribu kali, lepastu saya tak takut dah.

Tamat!!

Wednesday, May 18, 2011

Kasi lecture

Lecture kat Melb Uni..


Saya nak kena prepare nak kasi talk untuk kelas my Supervisor kat law School bulan depan.

Saya letak email dan balasan saya untuk rekod dan catatan saya..
p/s Supervisor aya buleh cakap Indonesia sebab dia belajar dan kahwin dengan orang Indonesia.



From: Tim
To: puan hidayah
Sent: Fri, April 8, 2011 11:37:38 AM
Subject: An invitation

Puan Nur Hidayah yang baik,

If you are in Melbourne in June, would you be interested in giving a lecture on women Islam, law and politics in Malaysia on Monday 27 June, from 10 AM for my MLM subject, Islam, Law and Politics in Asia? The presentation could be on women and divorce or any other relevant topic that interests you!

We would, of course, pay you for the lecture

I very much hope you can take part.

Salam hangat,

Tim
________________

Ini jawapan saya..

Dear Bapak Tim,

Bisa Pak. Saya ada di Melbourne mid May nanti. Jika tiada keuzuran, saya akan bersama-sama pada hari tersebut. Terima kasih atas kepercayaan Bapak kepada saya.

p/s Saya sudah post buku Fatwa ke Bapak. maybe next Monday/Tuesday sampai di sana.
Best Regards

hidayah



Review Manuscript

Manuscript Reviews


Hari tu pada 7 Feb 2011, saya disuruh/diminta jadi reviewer untuk buku yang Supervisor saya tulis. setebal 511 muka surat. Ini untuk rekod saya bahawa inilah catatan review yang saya siapkan dan dikirim pada Penerbit buku tersebut.

________________

Islam, Law and the State in Southeast Asia, Vol III: Malaysia and Brunei


This manuscript presents a comprehensive discussion upon the topic of Islam, Law and the State, covering two different countries i.e Malaysia and Brunei. The authors have discussed many important aspects starting from pre to post independence up to the current practices in both countries. The beautiful flow of the authors’ ideas makes the manuscript is interesting, easy to understand even by those who have no legal background.

However, for improvement purposes, I would like to offer some suggestions and comments to be considered by the authors:


1- The Glossary: The meanings of some Arabic / Malay words have to be corrected. Example: al-li’an (related to the oath taken by both parties), harta sepencarian ( subject to the discretion of the judge, either equally or quarterly), eddah and idda, fitrah and zakat fitrah, and also fasakh (page 265).

2- The hadith (page 47) which is quoted from Milner (2001) claimed that the Prophet said, ‘the prince is God, not I’ needs to be confirmed from authentic sources like Bukhari and Muslim as it is not known by many. If the authenticity of the ‘claimed hadith’ could not be found, it is suggested that this part to be deleted as it creates confusion to the readers and will be claimed as fake or mursal hadith.

3- Additional Malay reference: I suggest some additional books and articles in Malay language to be added especially relating to the historical background and the current practice in Malaysia. The books are considered relevant to provide some extra values to the manuscript. Among others are: books written by Mahmud Zuhdi Abd Majid, Abdul Munir Yaacob, Mohamed Azam Mohamed Adil. Shad Salem Ahmad Faruqi, Ahmad Hidayat Buang, Raihana Abdullah, Zainul Rijal Abu Bakar and many others.

4- Spelling: the different spelling of syariah needs to be clarified more, in what conditions it will be spelled as syariah, or sharia or shari’ah. Some other Malay words need to be corrected such as: Melayau Isam Beraja (page 34) should be Melayu Islam Beraja, Majls (page 44) should be Majlis, Kedah Sheraiah Courts (page 61) should be Kedah Syariah Court, qual muktamad (page 130) should be qaul muktamad, ujirah (page 156) should be ujrah, baitumal (page 173/175) should be baitulmal, Jahore (page 173) or Johor, Daluk (page 209) should be Datuk, Pengambilihan (page 219) should be Pengambilalihan, Terrenganu (page 222) should be Terengganu, Makhamah (page 234) should be Mahkamah, Pegawi (page 253) should be Pegawai, sariah Courts (page 256) should be Syariah Courts, High Court (Malay) (page 256) should be High Court (Malaya), Kapajkan Islam (page 257) should be Kebajikan Islam, Syiarah Court (page 259) should be Syariah Court, Ahkam al-Adliyan (page 295) should be Ahkam al-Adliyah,

5- The paragraph quoted from Othman (page 93) that ‘ in prosecuting crimes, it is not necessary that both parties are Muslims. Many cases have been taken to court where only one of the parties is a Muslim, thus impeding the right of a non-Muslim to be free from the jurisdiction of Islamic laws’, is confusing which means the non-Muslim will also be charged for the crime. I would like to suggest for that statement to be examined further, because as far as I know, non-Muslims have never been charged in Syariah courts for khalwat.

6- Regarding the reform in codifying Islamic laws in Malaysia in 80s (page 95), we call as ‘taqnin’, I think the authors should include how the development in Turkey and other countries had influenced Malaysia, the codification of Majalle as discussed by Ahmad Ibrahim and Raihanah Abdullah.

This book is very informative, proving the thorough research done by the authors. It will subsequently contribute to the literature and would be very useful for law students, researchers, lecturers and those who are interested to understand Islamic laws as practised in Malaysia and Brunei. I personally give my full support for this manuscript to be published.

Thank you

Nurhidayah

Back to Work

Perth

Saya balik dari Malaysia ke Australia pada 10 May 2011, naik Air Asia bersama-sama Aisyah dan Abah. Kami tak ke Melbourne tapi ke Perth dulu dengan tujuan nak menyelesaikan beberapa perkara dan kemudia turun ke Melbourne melalui jalan darat.. dgn kata lain bawak kerete dari perth ke melbourne.

Semasa kami di Mesia selama 2 bulan. macam2 perkara berlaku. Atok dan Nenek Bangi kurang sihat. Kesian sangat dengan mereka. Semoga ALlah memberi kesihatan yang baik cepat2 sempoh pada Atok dan nenek Bangi.

Sebelum balik ke Australia, saya dan Aisyah naik Air Asia pergi balik Kl-KB untuk melawat Tok Ayah dan Tok Ma di melor. Satu hari saja. iaitu pada 6 hb balik (Jumaat) dan balik KL pada 7hb. Pada hari Ahad (8 May) saya da appointment dengan Honey Tan, peguam bar Council untuk ditemubual. Hari Isnin 9 May saya ada lagi kerja tak siap, say ke Mahkamah PJ untuk tengok kes2 unreported mengenai nafkah anak yang saya sedang kaji. Lepas tu hari lari ke UKM pula untuk pulangkan buku pada Tuan Abu, rakan belajar saya. Lari ke Sekolah Aisyah ISSA untuk bayar yuran Aisyah selama tumpang belajar di sekolah. Kena bayar RM510.

Hari Selasa 10hb, barang2 ke Australia belum kemas lagi. Saya masih ada lagi kerja tak siap. Mahkamah Syariah kajang telepon kata ada 20 kes nafkah anak yang mereka siapkan untuk saya.. Sya dah mengeluh..'Allahuakbar.. nak balik dah ni, kerja baru masuk.. camana ni...' Saya lari ke Mahkamah Kajang pula, duduk sana beberapa jam,. lepas tu lari pulak ke Celcom untuk batalkan Broadband yang saya ambik untuk dua bulan ni. sebulan RM49 untuk 1 G. Punyal er mahal..

Lepas tu saya kena lari pulak ke Maybank sebab ada masalah credit card saya.. Lemah betul dengan Maybank ni. Saya tulis alamat supaya diserahkan kad kredit saya ke Bangi, dia pergi send ke alamat yang tertulis dalam IC saya iaitu di Seksyen 17, Shah Alam.. Apa punya ler sistem.. So saya kena pergi jumpa staff incharge pulak..

Lepas tu saya segera balik ek Bangi, jam dah kol 5.30pm, kemas2 dan susun mana patut, seal kotak2.. sbb sy bawak Jurnal Hukm dan buku2 saja dalam 33kg. Yg lain2 adalah keropok :-)


Jam 9.00 malm kami ke LCCT. check in ke Perth dan naik flight kol 11.45mlm. Tido je dalam flight.

Sampai di Airport Perth, Shah (Mantan Presiden MyPSA WA) jemput kami dan kami pun menjadi tetamu beliau dua hari. Terima kasih Shah dan juga isteri Rozy atas bantuan yang diberi. Jam 11pg, kami keluar ke Bandar Perth untuk selesaikan urusan kami dan petangnya Abah drive,kami pusing2 bandar Perth sampai ler malam.


Esoknya jam 7pagi hari Khamis, kami pun bertolak drive ke Melbourne...Rozy siap bekalkan kami nasi goreng dan nasi putih untuk makan tengah jalan. Terima kasih Rozy.. Aisyah makan banyak sungguh.. hehe..

Perjalanan darat dari Perth ke Melbourne sejauh lebih 3000km...
journey yang panjang selama 4 hari dan bermalam di 2 kabin dan 1 motel.
Letih... takyah cakap ler..
Lapar..takyah ler nak cakap.. takda kedai..highway sepanjang WA, dalam hutan, takde line tepon dan takde kedai.. sangat2 mencabar..sy ingat ada ke kedai kebab, supermarket ke tapi takda..

Akhirnya..
selepas 4 hari perjalanan, berhenti di beberapa tempat yang agak menarik.. terus keluar tanpa masuk bandar Adelaide (w/p plan awalnya nak singgah rumah Wan di Adelaide.. tapi keadaan supir kami tidak mengizinkan.. dia mengantuk sangat2 dan nak keluar dari kesibukan bandar cepat-cepat.:-).)

Akhirnya hari Ahad, jam 10malm kami sampai di Melboourne..
selepas 4 hari dalam perjalanan..

Adoiii pengalaman yang tak terucap!
Apa yang saya jumpa dan lihat...
Sambung lain entry..

Wednesday, May 4, 2011

Moral of the story..

Aisyah lagi..

Saya tanya Aisyah malam tadi,
'Aisyah did you read your story in front of your friends?'

Dia jawab 'Yes, Teacher Kauthar asked me to read out loud so I read it.. and Teacher kauthar and my friends said, 'wonderful story.. congratulation Aisyah'.. hehe..
Aisyah ketawa sambil bercerita macam-macam..

Then saya tanya, 'What's the moral of your story actually?'

'When I read the story in class, i also explained the moral of the story Umi.. The moral of the story is that we cannot tease people, because we do not know what will happen to them. Teasing people is not good. We have to be good friends and do not tease our friends in front of other people..'

Hummpppp... betul jugak!

Tuesday, May 3, 2011

Excellent writer to be..


My Darling Aisyah
For almost two months, Aisyah has been joining al-biruni class at ISSA School, an Islamic Private School in Shah Alam, her old school. Teacher Fari, the principal allowed Aisyah to be in Std 4 class. And as expected, she becomes one of the favourite students for english subject. Her ustaz even told her that 'lidah Aisyah dah twist jadi Aussie..:-) hehe..

She told me that she has a big plan.. to write hundred of story books for children. She has written three books in Melbourne and this is the fourth one. This is actually the homework given by Teacher Kauthar. She did it very well. Even I myself was impressed with her ability to write and imagine things..:-) hehe..
Bravo Aisyah.. Umi pray may Allah show you the way...
and becoming a star writer to be..
_____________________--
BY: AISYAH FAIRUZ
CLASS: 4 AL BIRUNI (2 May 2011)
The Big Fat Catterpillar

Once upon a time there was a small caterpillar. Her name was Lia.She lived in a very beautiful meadow. It was called the magical meadow; her house was a mush room, a BIG mushroom.
One day she said “I am going to visit my grandma and grandpa. I haven’t visited them in a long time”. So she packed her stuff and off she went to start a long long long journey.
A few hours later “AAARGGH... help me someone.. please help me” Lia exclaimed. She saw the biggest bird on earth flying down towards her. She ran and ran and then she saw a hole on the ground so she quickly jumped into it. “Hooray!!! I got away”.
A few hours later, “huh huh huh... I am tired.’ So she went to a very yummy flower and ate all of it until its finish. Then her friends came. They all laughed at her .Lia asked them, “Why are you all laughing at me?” Then they said “We are laughing at you because you’re gonna be a beautiful butterfly soon but how can you be, you’re too FAT !!! HAHAHA!!! Bye”.
Lia was sad to hear all that but she remembered what her mum has said to her. Her mum once told her that, “The fatter you are the more beautiful you’ll be.” So Lia would not listen to them. She didn’t care about what they said.
After a few days full with troubles, she finally arrived at her grandparents’ house.
“Hi grandma, hi grandpa” .Before her grandparents replied, she suddenly turned into a cocoon, then to a very beautiful butterfly.
At that time also, Lia’s friends were sitting outside the house. So they could see what had happened to Lia. They were surprised. They quickly said sorry to Lia because they had teased her about her fatness. Lia had a kind heart so she forgave them.
What her mother told her before was very true, that ‘The fatter you are, the more beautiful butterfly you would be!’
Then they all lived happily ever after.
THE END

Sunday, May 1, 2011

Perjalanan..

Alhamdulillah..

Saya bersyukur pada ALlah atas semua nikmat yang Dia berikan pada saya dan keluarga. Jika dikira, sungguh tepat ALlah firmankan, 'Nikmat apakah yang kamu dustakan..' dan juga kita tidak akan mampu mengira apa yang Allah berikan kepada kita.. Maka kita perlu selalu bersyukur pad ALlah atas semua yang Dia berikan.

Dalam plan saya, hampir kesemua yang saya perlu sudah saya perolehi di sepanjang 2 bulan saya di Malaysia. Dan saya rasa kepala saya semakin ringan dengan apa yang saya kerjakan sekarang. Allah mudahkan saya menemubual orang-orang penting yang saya perlukan input dari mereka. Saya juga ditemukan dengan ramai kawan-kawan yang baik yang sudi membantu saya.

Saya berbincang beberapa hari dengan rakan2 Dr-dr dari Law Faculty UIA mengenai research saya. Mereka memberi input ini dan itu untuk melengkapkan penulisan saya. Disebabkan hampir sebahagian besar pensyarah family law di Uni Islam Antarabangsa adalah rakan-rakan saya, mereka sudi cari dan berikan saya tesis2 PhD pelajar terdahulu yang boleh saya guna sebagai panduan, saya bawak balik dan potostat mana berkenaan.

Seorang pegawai JKSM yang sedang cuti belajar sekarang adalah 'rakan belajar saya'. Setiap bahan saya ada, saya beri pada dia dan setiap bahan dia ada, dia beri apda saya.. Bahan2 dia banyak membantu saya. Hubungan sebelum ini dengan orang undang-undang membantu kerja saya dengan begitu significant. Saya sudah kenal ramai sebelum ini, (masa saya terlibat dengan persatuan peguam), hakim-hakim mahkamah syariah, peguam-peguam, pegawai pejabat peguam negara, pegawai2 dari Jabatan Kehakiman, jadi saya disambut sebagai seorang kawan... berborak cerita pasal melbourne, menceritakan isu kehakiman dan semasa di malaysia, dan kemudiannya baru masuk kepada soalan yang saya perlukan. Hampir kesmuanya seolah-olah menjadi pertemuan silaturrahim, panjang sampai 3 jam lamanya.

Ketua Hakim Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan yang baru baik dengan saya dari dulu lagi. Saya bersembang selama 3 jam di bilik beliau dan Dato' Mohammad terus benarkan saya ke bilik rekod. Kak Hajjah PA Dato' siap beri saya hadiah buat dadih, bawak saya ke bilik rekod, perkenalkan saya dengan pegawai yang jaga rekod. Ketua Unit rekod adalah Ust Sufian, juga saya dah kenal lama sebelum ini. Mereka siap tolong carikan fail mahkamah yang saya perlukan dan tunjuk saya macam-macam..

Saya ke Public Forum anjuran bar Council pada 24 April, di sana saya berkenalan dengan Malitha, Presiden ASIALAW, dan juga Honey Tan, family lawyer yang serius menjalankan kajian mengenai isu nafkah anak selepas cerai bagi bukan Islam. Saya akan bertemu dan bersembang dengan beliau minggu depan. Saya juga sudah menjadi rapat dengan Ziana, orang kuat BSK di bawah Dr Naim. Beliau akan mebantu saya mendapatkan data yang saya perlukan selepas saya kembali ke Melbourne. Beliau juga akan bantu saya berkenaan isu ini apabila ada perbincangan dengan Kementerian Wanita. Alhamdulillah.

Saya mempunyai lebih ramai kawan sekarang. Networking saya bertambah dengan begitu cepat. Hakim-hakim Mahkamah Tinggi Sivil juga melayan saya dengan begitu hormat dan baik, bercerita tentang laluan perjalanan menjadi hakim di mahkamah sivil dan bagaimana mahkamah sivil mengenai urusan keluarga dibincangkan. Bahkan minggu depan, seorang hakim Mahkamah Sivil, mengajak saya ke bilik beliau untuk melihat file kes-kes yang beliau putuskan, yang baru sahaja selesai diputuskan.

Saya teruja dengan perkembangan kajian saya dan akan berusaha gigih menamatkan penulisan PhD ini.

Izinkanlah wahai Allah saya menamatkan larian ini... amin..