Wednesday, March 23, 2011

Perjalanan Hidup..

Kesibukan..

Alhamdulillah saya bersyukur pada Allah atas semua nikmat yang diberikan. ALlah pemilik semua perkara. Perjalanan saya, Aisyah dan Abah berubah-ubah atas ketentuan dan kebenaranNya.

Perjalanan kami..

Saya balik sini terus balik KB (as in the earlier entry). Lepas 4 hari saya balik ke KL, dan stay di Bangi di rumah my parents in law. bersilih ganti tidur merata-rata di rumah my eldest di Sek 19 Shah Alam dengan rumah eldest brother my husband di Bukit Jelutong, Shah ALam.

16 Mac- ke UIA interview dua orang.
18 Mac- saya ke Putrajaya, Mahkamah Syariah, interview Hakim Syariah di sana.
20 Mac- saya attend bengkel 3 jam anjuran PTS di Wangsa Maju. Puan Ainon orang besar PTS buat workshop mengenai menjadi penterjemah buku-buku PTS dari bahasa lain ke bahasa Malaysia.. dan saya berminat. Saya ke sana, banyak yang dapat dipelajari, membuka minda saya dan saya bmenanam hasrat untuk menjadi penterjemah buku2 kreatif ke BM secara part time selepas saya berjaya habis PhD ini. insya ALlah... Saya ingin meneruskan legasi para ulama', meninggalkan bahan bercetak sebagai bacaan dan sedekaj jariah untuk generasi akan datang. Seperti ulama'2 besar yang meninggalkan kita ilmu mereka yang begitu berharga dengan buku-buku tulisan mereka yang tidak terbeli walau pun dengan segunung emas. Saya menanam cita-cita untuk melalui perjalanan yang sama. Insya ALlah.. menulis hasil sendiri atau menterjemah hasil orang lain untuk bacaan anak bangsa.

21 Mac- saya ke sekolah swasta mencari tempat untuk Aisyah transit selama kami di Malaysia. MUalnya ke SRI Ayesha di Bangi Baru, tapi nampaknya kurang bersesuaian. Insya LALah akak akan ke ISSA sekolah asalnya di Shah ALam. Say terpaksa melakukannya demi AIsyah tercinta, walaupun perlu berulang alik ke Shah Alam- Bangi. Mulai esok..

22 Mac- hari ini, saya ke Attorney General Chambers di Putrajaya, menemu bual dua orang pegawai. ALhamdulillah sangat informative.. 4 jam berbincang campur menginterview.. Lepas tu saya diajak makan soto di Restoran Warisan dalam Putrajaya.. sedapnya...

24 Mac- saya akan menginterview Legal Advisor Sisters in islam (NGO yang controversy), saya perlu melakukannya untuk memahami perjuangan mereka, apatah lagi ada berkaitan dengan kajian PhD saya.

25 Mac- saya akan ke JAKESS, menemu bual dua orang hakim Mahkamah Tinggi Syariah Selangor.

28 Mac- saya akan ke Putrajaya lagi untuk menemu bual seorang pegawai lain.

5-6 April- saya dibenarkan dan dijemput menghadiri Konvensyen tertutup Tenaga Pakar di IKIM menegnai Transformasi Undang2 Syariah di malaysia.

7 April- saya dibenarkan dan dijemput menghadiri bengkel tenaga pakar Biro Bantuan Keluarga (BSK) oleh Dr Naem JKSM.

Selepasnya.... saya akan menemubual beberapa orang yang sangat sibuk..

Then selesailah field work saya..


.

Friday, March 18, 2011

Malaysia

Negaraku...

Malaysia mempunyai cuaca berbeza dengan Melbourne. Panas sepanjang hari tetapi hujan hampir setia petang. Di KL jam teruk masa saya nak ke UIA hari Rabu, highway KL-Seremban, nak ke KL melalui jalan yang dekat dengan Parlimen, then ke Jalan Duta then ke Batu Cave then ke UIA menjadi sangat lama dan panjang. Saya nak jumpa Dr Roslina dan Dr Normi di UIA sebagai respondents saya jam 10pg, dari Bangi (saya duduk rmah Mak Mertua di bangi) ke UIA ambik masa selama 1 jam 45mt. Lamanyer!

Mana lebih bagus, panas cuacanya atau sejuk cuacanya.. :-)

Saya lebih suka panas, sebab kalau cuaca panas, kalau nak sejuk buleh buka aircond dalam kete or aircond dalam bilik. Kalau panas boleh mandi 3 kali sehari dan airnya pun ok. Kalau cuacanya sejuk, tak boleh nak lari jadi panas.. sebab semuanya sejuk.. kat rumah sejuk, kat luar sejuk, dlm bilik air sejuk, dalam bilik tidur sejuk... pergerakan jadi terbantut..:-)

Tapi sejuk panas harus dilihat dari sudut positif, lambang kebesaran Ilahi pencipta musim yang pelbagai dan semuanya baik untuk insan..

Untuk rakyat Jepun yang ditimpa Tsunami, semoga Allah mudahkan semua perkara. Saya sangat simpati dengan semua penduduk Jepun..Kesian dan sangat simpati terhadap mereka..

Tuesday, March 15, 2011

Masih Panjang Umur

Tsunami dan Pulau perhentian..

Subhanallah.. sya mengucap panjang.. tak berhenti baca doa, sambil dalam kepala saya macam2 perkara timbul..
'Ya Allah.. napa ler saya ada kat sini dalam waktu ni..
kenapa ler saya datang sini..
ya Allah, panjangkanlah umur saya..
jauh-jauh saya datang, apakah ajal saya kat sini.. subhanallah..'

Saya tak tahu apsal Tsunami di jepun, tapi masa dan saat tersebut, saya berada di laut dalam, atas boat laju dari jeti Besut ke Pulau perhentian. Saya sampai Mesia Rabu 9hb Mac. esoknya 10hb Mac saya balik ke KB menziarahi ayah dan ma saya. Duduk sana satu hari, esoknya jam 12tgh saya ke Besut, sebabnya saya dah janji dengan Aisyah nak tunjukkan pantai dan ikan2 di pulau, so kami ke Pulau Perhentian. [Saya dan my hubsand suka snorkling, tengok ikan dan berenang2 di pulau. Sebeleum 2 ni, kami ke Pulau redang, Pulau Kapas dan dah ke Pulau Perhentian besar dulu. kononnya kali ni nak ke Pulau Kecil pulak..]

Masa tu, hanya Allah yang tahu perasaaan saya..
Ombaknya macam bukit, besar sangat dan boat laju dengan dua enjin 200, melompat2 atas air. berdentum dentum boat menghentak air, saya rasa macam naik keret dan hentak atas bumper yang besar dan tinggi.. dum dum.. adoii... air ombak yang besar dan masin menyimbah nyimbah ke muka kami.. Aisyah menjerit ketakutan..
'Umi takut... Umi takut...'

Subhanallah... saya hilang kata-kata.. Abah peluk Aisyah sambil tenangkan dia.
'Tak pa Aisyah, abah ada sini ya.. don;t cry..'

45 mt atas laut bergelora macam bukit, ombak kuat sangat, rasa sangat lama..... pengalaman ngeri pada saya.
Hanya ALlah yang tahu perasaan kami.
Bila sampai ke jeti Pulau Kecil, kami turun..
Ya Allah hanya padaMu saya ucapkan syukur.. alhamdulillah kami panjang umur lagi.
Kalaulah boat tu karam, pecah dipukul ombak.. tak tahu lah apa jadi pada kami..

ALhamdulillah...Allah masih panjangkan umur kami semua.

Malamnya masa dinner, di Senja Bay, saya baru tahu lepas tengok TV kat situ bahawa ada Tsunami di Jepun.

Astaghfirullah, Subhanallah, Masya Allah...hanya pada Allah saya mengucapkan syukur kerana masih menyelamatkan kami..

Esoknya 12hb, jam 12tgh kami balik ke KB semula dan berada di rumah Ma dna Ayah.
13hb Ahad, jam 1tgh kami balik ke KL untuk meneruskan perjalanan kami. Selepas ini bermula data collection saya..

Tuesday, March 8, 2011

Jangan Berhenti Mengejar Ilmu

Ilmu..

Saya ingin berkongsi dengan semua yang sudi menziarahi saya di blog sekadar pendapat saya ini. Sesuatu yang sangat mahal..
sangat berharga..
sangat bernilai..
sangat besar ganjarannya..
sangat tinggi kedudukan Allah janjikan..


Apa yang mahal tu?

Ilmu...
Mari kita sama-sama mencari ilmu ALlah yang luas ini.
niat semata-mata kerana Allah..
Menjadi khalifahNya yang boleh memberi sumbangan ke arah memakmurkan alam..
Allah akan membuka ruang..
insya ALlah..

Jangan berhenti mencari ilmu...

Mina al-mahdi ila al-lahdi
(Dari buaian ke liang lahad)
Mari kita terus membaca dan mencari..
Silih berganti..
Semoga dengan ilmu, kita mampu menyumbang untuk orang lain...
Semoga Allah redha




video

Cerita kita..

Cerita...

Cerita 1.
Buku Bilal bin Rabah..

Aisyah tengah baca buku Bilal bin Rabah terbitan PTS. Saya baca satu mukasurat setiap malam masa dia nak tidur.. letih sebenarnya .. :-) Tapi kena la jugak.. Mula2 dia baca doa, then saya baca buku Bilal dan dia tidur. Kalau saya tak kuat semangat, dengan saya- saya sekali zzzzzzzzzzzzz...
:-)

Malam semalam saya yang baca, malam ni dia baca saya dengar..
Aisyah baca tadi, bab 4 buku Bilal..'Pasar Ukaz tu tempat ramai orang, hingar bingar, ada pertandingan gusti, pertandingan bla bla bla...'

'Umi, apa Umi makna hingar bingai tu..perkataan bahasa apa tu?? tak paham la..

maknanya too noisy orang cakap kuat-kuat, very bising..

Ooooo.. mana Umi tahu...

'Ada pertandingan sastera puisi..'
Apa ni Umi, sastera tu apa? puisi tu apa?''

Aisyah sangat menghayati kisah Bilal yang dibacanya..
Saya juga... Saya recommend buku Sejarah Islam tulisan Abdul Latip tu.. memang best!..

__________

Cerita 2

Study Circle

4 Mac saya bagi tazkirah masa study circle. tajuknya hadith 2 dari kitab hadith 40. Aisyah dok sebelah saya. Saya baca dan cerita isi kandungan hadith. Ada dalam 20 agaknya yang hadir kat rumah Azida kat Bundoora. Umi Salwa lecturer USIM nak balik Mesia dah, dah habis kajian dia.. kita orang minta dia buat ucapan dan bagi nasihat motivasi untuk kawan-kawan lepas tafsir hadith tersebut..

Seronoknya Umi Salwa dah nak habis..

Lepas tu, solat maghrib jemaah. Lepas tu makan.. sedap berbagai juadah..

Sampai rumah, Aisyah nak buat comment time.. hehe..

'Ok Umi, ceramah Umi tadi berjaya.
Sebab Umi baca hadith Nabi lepas tu Umi ceritakan pasal Malaikat yang tanya lepas tu dia sendiri kata.. ahaaa betullah jawapan awak tu Muhammad..Aisyah peliklah Malaikat cakap macam tu. Takut lah kalau Malaikat datang kat kitakan Umi.. tapi Malaikat tak datnag sebab Nabi Muhammad tu Nabi yang last one..Aisyah sukalah cerita malaikat tu.. Aisyah tak ngantuk pun... Comment time Umi kira Umi berjayalah..'

hump.... thank you la Aisyah atas comment time tu yer..:-)

Cerita 3

Nak balik Mesia..

Saya dah dapat surat kelulusan EPu untuk balik collect data di Mesia. dan Uni Melbourne pun dah luluskan Ethics saya.. ALhamdulillah..Saya nak balik dah ni.. 9 Mac jam 3.30 pagi saya ndan Aisyah naik Emirates Melb-KLIA. Harga tiket dua orang sehala adalah AUD650. Murah sebanyak AUD150 daripada Air Asia. Dan murah beribu-ribu berbanding dengan tiket MAS. Tiket balik Melbourne belum beli lagi. Jika tidak ada aral, dan dimudahkan semua respondents yang saya jangka dapat ditemuduga dengan baik, kami akan balik sini pada awal Mei 2011. Saya apply fund AUD2000 dari grant Supervisor saya, Prof Tim Lindsey.. Dengar cerita macam lulus sebanyak tu.. seronoknya saya, boleh cover ler tiket kapal terbang..

Alhamdulillah...
Syukur pada ALlah atas semua perjalanan hidup
Semoga ALlah permudahkanlah semua urusan. amin

Saturday, March 5, 2011

Subhanallah

Saya ingin belajar dari geese ini..

Subahanallah..

Mari kita menjadi insan lebih baik, belajar nengambil iktibar dari makhluk ciptaan Ilahi..


video

Kehilangan Erbakan..

Turki..

Dulu saya kurang ambik tahu kisah Turki. tahu Kamal Ataturk, tahu perkembangan lebih kurang saja sampailah di petengahan 90an... Saya mula membaca dan menghayati perjuangan kumpulan Islam di Turki selepas Erbakan menerajui Parti Kebajikan..

Kisah demi kisah berlaku di seluruh dunia memberi pengajaran kepada kita..

Allah akhirnya memanggil Erbakan yang begitu banyak berjuang demi menegakkan syiar Islam di Turki pada 28 Feb lepas. Saya membaca berita ini dengan hati yang sayu..

Semoga ALlah memberi pahal yang besar kepada beliau.
Serta membantu umat islam di negara bergolak sekarang ini..Mesir, Libya, dan lain-lain...


_______________


Erbakan, number-one victim of Feb. 28, dies on eve of coup anniversary


Former Prime Minister Necmettin Erbakan, whose coalition government was forced to step down by the military on Feb. 28, 1997, died at the age of 85 from cardiac and respiratory failure on Sunday at an Ankara hospital, where he had been a patient since early January.

The legendary leader of the National View (Milli Görüş) political movement, Erbakan was re-elected as the head of the Felicity Party (SP) after some troubles within the party last year. After the 1997 coup d'état, his ruling Welfare Party (RP) was banned by the courts and Erbakan was barred from active politics for a temporary period of time.


The Feb. 28, 1997 event was the fourth military intervention in politics in Turkey, preceded by the coups of 1960, 1971 and 1980. Not only were fatal blows dealt many fundamental rights and freedoms after Feb. 29 but democracy and the rule of law were suspended. The coup introduced a series of harsh restrictions on religious freedoms, with an unofficial but widely practiced ban on the wearing of the Islamic headscarf. The military was purged of personnel with suspected ties to religious groups, a tradition that is still widely observed today. In addition, a number of newspapers were closed.


Despite being under a political ban, Erbakan acted as a mentor and informal advisor to former RP members who founded the Virtue Party (FP) in 1997. However, the FP was ruled to be unconstitutional in 2001 and banned. By that time Erbakan's ban on political activities had ended and he went on to establish the SP, of which he was the leader in 2003-2004 and again from late 2010.


A mechanical engineer by profession, Erbakan entered politics in 1969. Since then, he was an important political figure who influenced Turkish politics.

He was often referred to as the “number-one victim” of the Feb. 28 coup, but was also harshly criticized for not defending democracy and the rule of law during the coup period. For years, he was accused of leaving his post too easily when the military forced him to resign.


The timing of Erbakan's death has added another to the painful memories of the Feb. 28 period, which Turkey is set to observe the 14th anniversary today. On the 14th anniversary, there are growing calls on pro-coup factions to end their anti-democratic endeavors targeting the civilian authority and the rule of law.

In early 1997, the General Staff sought ways to get rid of the conservative government led by Erbakan. The National Security Council (MGK) made several decisions during a meeting on Feb. 28 and presented them to Erbakan for approval. Erbakan was forced to sign the decisions, and he subsequently resigned.

None of the military figures who had a hand in overthrowing the RP government has, however, stood trial.


Erbakan was referred to as the “teacher” of several of Turkey's leading political figures, including President Abdullah Gül, Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan, Deputy Prime Minister Bülent Arınç, Turkey Party (TP) leader Abdüllatif Şener and former Prime Minister Recai Kutan.


Erbakan was sentenced to two years, four months behind bars in a lawsuit known as the “lost trillion” case, but was able to defer serving his sentence by submitting medical reports to the court. The lost trillion case concerns the disappearance of more than TL 1 trillion the Treasury granted to the RP. In 2008, President Gül pardoned Erbakan.


Erbakan will be laid to rest on March 1 after funeral prayers at İstanbul's Fatih Mosque. A statement from the SP read that the party is not planning a big ceremony for its leader. “Our leader did not want an official ceremony after his death,” the statement read.

Messages of condolences from politicians

Erbakan's death was met with sorrow by leading figures in Turkish politics, who released messages offering their condolences to the Erbakan family as well the entire Turkish nation.


President Gül reportedly phoned Erbakan's son, Fatih Erbakan, to extend his condolences. The president reportedly told Fatih Erbakan that he was very sad to learn that Turkey had lost one of its greatest politicians and man of science.


Prime Minister Erdoğan expressed sadness over the death of Erbakan, and said God will reward the experienced politician for his service to Turkey. "Erbakan was a politician and man of science who gave much to Turkey and he had an esteemed place in the Turkish politics. He spent his entire life to learning and teaching. May God welcome him in heaven. May God rest his soul," he noted. The prime minister has reportedly decided to cancel his plans to travel to Brussels so that he can attend Erbakan's funeral.


Justice and Development Party (AK Party) parliamentary group deputy chairman Suat Kılıç said his party was saddened to learn about the Erbakan's death. “The people of Anatolia will remember Erbakan in their prayers. May his soul rest in peace. I offer my condolences to his family as well as the National View community,” he stated.


State Minister Faruk Nafiz Özak said Turkey will remember Erbakan as a gentleman who gave much to Turkish politics. Deputy Prime Minister Cemil Çiçek also released a message, in which he extended his condolences to Erbakan's family and followers.


The Voice of the People Party (HAS Party) leader Numan Kurtulmuş, who led the SP before being replaced by Erbakan in 2010, extended his condolences in a Twitter message on Sunday. “We ask God to treat Erbakan, who left his mark on the last half-century of the Turkish politics, with mercy. I extend my condolences to the entire Turkish nation. Our country will remember Erbakan with gratitude.”



Pro-Kurdish Peace and Democracy Party (BDP) leader Selahattin Demirtaş also released a message in which he said: “May he rest in peace. I offer my condolences to his family and relatives.”


According to Ankara Mayor Melih Gökçek, who expressed sorrow over Erbakan's death, the experienced politician had spent much energy mentoring him. Gökçek worked for many years with Erbakan. Gökçek was initially elected as the Ankara mayor 1994 when he was with Erbakan's RP.


Speaking to reporters, Religious Affairs Directorate President Mehmet Görmez said: “I am saddened to learn the death of SP leader and former Prime Minister Necmettin Erbakan. I pray God to treats Erbakan with mercy, and extend my condolences to his family and followers.”


Thursday, March 3, 2011

Harta simati

Satu artikel yang baik untuk renungan bersama..
__________
Peguam Syarie Menulis: Kuasa terhad sukarkan proses pembahagian harta
Oleh Mohamad Isa Abd Ralip

2011/03/02
PENJELASAN mengenai pengurusan harta pusaka perlu didedahkan kepada masyarakat supaya tidak timbul kekeliruan dan perbalahan satu hari nanti.


PENJELASAN mengenai pengurusan harta pusaka perlu didedahkan kepada masyarakat supaya tidak timbul kekeliruan dan perbalahan satu hari nanti.Pewaris buat tuntutan pusaka lebih RM2 juta rujuk Mahkamah Tinggi dan Syariah

MASYARAKAT hari ini masih ada yang kabur atau tidak memahami langsung mengenai urusan pentadbiran harta pusaka terutama apabila berlaku kematian. Mereka tercari-cari jalan untuk menyelesaikan isu harta pusaka.
Ada yang keliru apakah penghakiman harta pusaka perlu di bawa ke Mahkamah Syariah, Mahkamah Tinggi (Sivil), Unit Pembahagian Pusaka / Pejabat Tanah atau AmanahRaya.
Di Malaysia, pentadbiran harta pusaka termasuk dalam senarai dan tugas negeri, kecuali bagi orang bukan Islam, pentadbiran harta mereka termasuk dalam senarai dan tugas persekutuan. Ini di jelaskan dalam senarai 1 (4) (e) (i) dan (ii) jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan.

Buat masa ini, pentadbiran harta pusaka ditadbir mengikut Akta Probet dan Pentadbiran Harta Pusaka 1959 yang secara ringkasnya memperuntukkan cara mendapat Surat Kuasa Wasiat dan Surat Kuasa Tadbir.

Manakala Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955 secara ringkasnya memperuntukkan cara memudahkan dan mempercepatkan pengendalian serta pengurusan sesuatu tuntutan pusaka kecil yang selalunya membabitkan tanah.

Akta ini digunakan tanpa ada batasan bangsa dan agama. Pemakaian undang-undang ini terhadap orang Islam tertakluk kepada hukum faraid atau pusaka Islam. Oleh itu, dalam perkara ini, mahkamah yang berbidang kuasa menentukan pembahagian harta pusaka orang Islam mengikut hukum faraid apabila adanya permohonan adalah Mahkamah Syariah.
Contohnya, seksyen 61 (3) (b) (ix) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor, 2003 memperuntukkan Mahkamah Tinggi Syariah berbidang kuasa untuk mendengar dan memutuskan kes jika semua pihak dalam prosiding itu adalah Islam.

Tindakan atau prosiding terbabit adalah berkaitan penentuan orang yang berhak kepada bahagian harta pusaka seseorang si mati yang beragama Islam atau bahagian kepada orang yang berhak.

Seksyen 65 Enakmen sama menyatakan Mahkamah Syariah boleh atas permohonan orang yang berkepentingan menentukan orang yang berhak mendapat bahagian dalam pusaka itu atau bahagian kepadanya masing-masing orang itu berhak.

Ini memberi maksud bidang kuasa Mahkamah Syariah terbatas hanya mengesahkan dan memperakukan dua perkara di atas dalam bentuk sijil faraid saja. Oleh itu, Mahkamah Syariah tidak berbidang kuasa melaksanakan perintah pembahagian kerana ia masih terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah sivil.

Pada masa ini, perintah Mahkamah Syariah boleh diguna pakai oleh Mahkamah Tinggi dan badan lain dalam menentukan pembahagian pusaka orang Islam. Kekeliruan timbul apabila waris tidak tahu pihak mana hendak dirujuk.

Sesetengah berpandangan mereka harus pergi ke Mahkamah Syariah untuk mendapatkan sijil faraid bagi menentukan kadar bahagiannya dan terus dibahagikan harta itu. Ini pandangan terbaik selain itu, Mahkamah Tinggi (Sivil), Unit Pembahagian Pusaka / Pejabat Tanah atau AmanahRaya turut mempunyai hubung kait dengan urusan pembahagian harta pusaka.

Fungsi serta peranan Mahkamah Syariah adalah jelas iaitu bagi pusaka kecil hanya berupaya menyelesaikan harta pusaka bernilai tidak lebih daripada RM2 juta dan sebelum pindaan jumlahnya hanya RM600,000.

Jika nilaian keseluruhan harta melebihi RM2 juta, permohonan akan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi (Sivil). Waris sekali lagi dikehendaki membuat permohonan baru mengikut kaedah mahkamah.

Bagi si mati yang meninggalkan harta lain seperti kenderaan atau wang simpanan di institusi kewangan dan harta tidak alih seperti rumah atau tanah pertanian, sepatutnya urusan pembahagian harta dibuat di unit pembahagian pusaka dan pejabat tanah.

Apa yang berlaku sekarang, apabila permohonan dibuat di Mahkamah Tinggi, AmanahRaya dan sebahagian di pejabat tanah atau Unit Pembahagian Pusaka, bagi kes kematian orang Islam, sijil faraid diperlukan untuk dilampirkan bersama.

Untuk mendapat sijil faraid, waris dikehendaki membuat permohonan di Mahkamah Syariah. Permohonan itu didengar dalam satu perbicaraan bagi menentukan waris yang berhak mewarisi dan bahagiannya. Setelah Mahkamah berpuas hati, perakuan dalam bentuk sijil faraid dikeluarkan.

Pihak terbabit seperti AmanahRaya, Unit Pembahagian Pusaka atau Mahkamah Tinggi setelah menerima permohonan akan memanggil semua waris untuk pembahagian sama ada mengikut pakatan atau faraid.

Pakatan adalah yang terbaik kerana bersesuaian dengan konsep reda meredai. Sebelum pembahagian dibuat melalui pakatan atau faraid, perkara lain yang berkaitan seperti tuntutan jual beli, gadaian, sekatan kepentingan tanah dan sebagainya perlu diambil kira.

Amalan ini jelas menunjukkan bahawa bagi orang Islam terpaksa menghadiri dua perbicaraan bagi menyelesaikan pusaka berbanding pusaka bukan Islam. Pertama ke Mahkamah Syariah dan keduanya ke Mahkamah Sivil atau ke Pejabat Tanah.

Jika perbicaraan di Unit Pembahagian Pusaka tidak mendapat persetujuan waris atau berlaku pertikaian, pembahagian ditangguh dan pihak yang menuntut diminta membawa tuntutan ke Mahkamah Syariah untuk diputuskan terlebih dulu.

Mahkamah Syariah berbidang kuasa mendengar tuntutan itu dan mengeluarkan perintah berkaitan tuntutan itu. Perintah dikeluarkan Mahkamah Syariah hendaklah dikemukakan kepada Unit Pembahagian Pusaka.

Kedudukan Mahkamah Syariah dan bidang kuasanya berdasarkan peruntukkan Perlembagaan yang memberi kuasa kepada negeri menjalankan pentadbiran undang-undang Islam. Namun ada undang-undang Persekutuan yang menghadkan dan menyekatkan pemakaian undang-undang dan ini menjejaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah menjalankan pentadbiran harta pusaka orang Islam.

Penulis ialah Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

Wednesday, March 2, 2011

Ma..

Ibuku Sayang...

Ma sampai dulu ke Great Oceon.. saya yang dah ada sini dua tahun tak sampai lagi ke tempat yang cantik ini. :-)

Ree kata Ma suka jer berjalan-jalan.. tak letih jalan kaki jauh dari tempat parking kete.. umphhh agaknya Ma rasa tak percaya agaknya bahawa dia dizinkan sampai ke Australia ini.. seperti saya juga, selalu rasa tak percaya bahawa ALlah telah benarkan saya sampai, duduk, bergaul, ke sana sini memandu kereta di jalan raya di Australia, negara yang jauh, yang tidak saya terbayang sebelum ini..

Bercakap pasal percaya tak percaya, bila memandu di jalan raya, melihat pelbagai jenis kereta dan pemandunya, dengan bangunan di kiri kana.. saya selalu bercakap sendirian..'Saya ni dok bawak kete di Australia ni.. ALlahu akbar..jauhnya ALlah beri saya nikmat..tidak mampu saya pergi dan duduk di sini dengan duit sendiri..Subhanallah dan ALhamdulillah.. Syukur atas biasiswa yang saya terima.. saya belajar, mencari ilmu Ilahi di bumi sejauh ini.. Maha Besar ALlah atas segala nikmat yang Dia berikan..

Back to cite Great Oceon. tempat ni sangat cantik..dengan 12 Apostles dan pemandangan bukti kewujudan ALlah, bukti kebesaran Maha Perkasa dan Bijaksana ALlah pencipta alam. saya dah lama berazam nak pergi, dengar cerita dari kawan2 dan tengok gambar memang menyebabkan hati tertarik-tarik untuk ke sana.. tapi belum dapat lagi sampai sana.


Saya kurang berjalan sebenarnya..apatah lagi apabila abah di malaysia, dia takda sini hampir separuh dari tempoh saya di Melbourne. Bila dia takda, laluan saya hanya sekolah, universiti, pasar, supermarket dan tempat dekat2.. kalau dia datang baru jauh siket perjalanan..

Semoga saya dapat sampai nanti ke tempat yang Ma dah sampai.. insya ALlah..


Kalau cikgu bagi markah pada karangan saya ni, mau saya fail. hehe.. sebab saya melalu-lalut lari dari tajuk. Tajuk karangan 'Ibuku Sayang', sepatutnya citeler pasal ibul lerkan... tapi asyik cite pasal diri sendiri pulak.. mesti dapat F. :-)


My mother, my beloved parent, my respected ibu, saya seronok tengok Ma gembira tapi akan lebih seronok kalau ayah saya pun datang sama. dan akan lebih seronok lagi kalau saya sendiri dapat ikut serta membawa mereka berjalan2 keliling Melbourne. ....



Inilah Ibuku Sayang dibelakangnya adalah pemandangan 12 Apostles di Great Oceon, Victoria, Austalia. Namanya Hajah Che Gayah Awanglah selamat sampai ke bumi Kangkaroo ini pada 10 Feb dan balik Mesia 23 Feb. Isteri kepada seorang lelaki yang kuat bekerja di suatu tempat yang jauh di negeri Kelantan. Suaminya iaitu ayah saya ler bernama Haji Muhammad Hashim bin Muhammad.

Semoga ALlah panjangkan umur dalam kebaikan kepada dua orang yang sangat saya sayangi ini.. Ma dan Ayah

Sekian..