Tuesday, February 28, 2012

Australia - dan pikir.

Kevin Rudd Kalah...Pikir..

Seperti yang saya pikir semalam, Kevin Rudd kalah..
Kesian dia.. dia dikalahkan oleh Julia Gillard.
Tapi saya kagum dengan ucapan Kevin Rudd tadi..
"Saya Kevin, saya tidak mempunyai rasa marah kepada mereka yang mengutuk saya. Caucus sudah memberikan keputusan dan saya terima dengan hati yang bulat!.."

Anda pikir agaknya akan sampai tak satu hari di Malaysia rakyatnya diberi peluang buat poll macam ni,
Who do you want to be your PM?
A or B?
dan rakyat marhain macam saya dan anda semua boleh join poll..
agak-agak lah, akan sampai tak saat macam ni ke negara kita?

Saya pikir tak akan sampai ..
Negara Australia sudah jauh ke depan berbanding dengan kita..

Anda rasa macam mana?

pikir saja..betul tak betul tak pa.. janji pikir..

Pernah tak dengar orang cakap..
"Alaa malas la nak pikir.."

"Buat berat kepala ja pikir.. buat apa pikir pikir.. "

Ini ciri orang tak berjaya..
jangan ada dalam diri kita perangai buruk macam ni..

pikirlah apa-apa sahaja..
sel-sel otak akan berkembang..

pikir pasal negara kita..
pikir pasal rakyat syria..
pikir pasal Ikhwan Muslimin Mesir..
pikir pasal Palestin..

pikir pasal keluarga kita..
pikir kalau kita mati, apa nak jadi pada keluarga kita..
pikir sama ada anak-anak yang kita ada 2, 3, 4, 5 orang apakah ada sedikit harta untuk mereka gunakan jika kita mati mendadak,
pikir apakah ada saham untuk mereka, saham pendidikan, saham rawatan, KWSP dah tulis penama ker, hutang2 yang kita belum bayar, dah dituliskan kat diary ker mana2 ker..
pikir kalau kita mati, anak-anak kita sempat tak kita didik jadi anak soleh yang tolong doakan dan sedekah amalan untuk kita..

pikir dan pikir..
pikirlah apa sahaja..
yang baik-bak kerna aorang yang berpikir sungguh berbeza dengan orang yang tak berpikir..

Sunday, February 26, 2012

Autralia

Poll

Who do you want as Prime Minister?
  • Julia Gillard (11105)17%
  • Kevin Rudd (55461)83%

Saya tak layak mengundi kat Australia, tapi saya selalu membaca dan mengambil tahu apa yang terjadi. Saya suka melihat cara mereka berpolitik. Negara yang maju dan bergaduh secara Australia, walaupun Kevin Rudd kata 'pergaduhan, jatuh menjatuh cara ini ini tidak Australian...'

Sebelum ballot day which is tomorrow, Monday 27 Feb 2012 at 10am, I wish to offer my two cents opinion.. hehe..

My opinion yang tak ada harga sesen pun, 
hanya sekadar pendapat hidayah..:-)

Walaupun saya bukan warganegara, bahkan bukan PR kat Australia ni, tapi saya telah mengambil bahagian dalam poll di atas..:-) 

Saya menyokong Kevin Rudd..

Tapi pendapat saya ballot esok Kevin Rudd akan dikalahkan oleh Julia Gillard.

Kita tengok esok apa jadi ya..

Anda pikir siapa yang menang?

Pikir saja.. lagi banyak pikir lagi kuat otak kita..




Saturday, February 25, 2012

Ulasan..

Kupasan dan ulasan..

Saya ingin membuat kupasan sekadar pendapat saya berkenaan pendapat Grand Muft of Egypt mengenai kesederhanaan Islam. Saya bersetuju dengan beliau dalam banyak pendapatnya, terutama berkenaan dengan cabaran untuk generasi muda beragama Islam. Saya setuju dengan pendapatnya yang mengatakan hakim perlu siasat kesalahan yang didakwa, ada 3 perkara besar yang perlu disiasat sebelum semua orang mendesaknya dihukum bunuh kerana murtad.
1- Betulkah dia berkata begitu? atau menulis begitu?
2- Jika ya, apakah niatnya semasa berbuat perkara itu? apakah kerana ingin menghina Islam, atau kerana kejahilan agamanya bahawa itu salah, atau kerana sekadar suka2 menulis dlm facebook dan twitter.. apa2 yang terlintas di kepala, nak tulis status tanpa mengetahui secara senagja atau tidak tentang akibat dari tulisan tersebut..
3-Jika dia keliru, adakah org yang dia dapat rujuk?

Saya subscribe kepada pendapat beliau.

Saya berpendapat keadaan yang kita lalui sekarang adalah sebesar2 ujian untuk anak-anak kita. Kita dikelilingi hiburan selama 24 jam sehari, dari radia, internet, youtube dll. Kita dikelilingi movies, cerita2 yang bercirikan banyak tema, ada tentang kisah sex semata2, orang telanjang dan melakukan hubungan kelamin secara zahir di kaca TV atau cinema, boleh ditengok dalam youtube dan merata-rata. Ada bertema intellectual freedom, bebas berfikir dan memperjuangkan apa yang difikirkan betul. maka sampai ke tahap ingin melawan hukum yang ada, atas alasan logic akal tidak dapat menerima pena'kulannya.. tak logic dek akal, tak boleh accept.. jadi kebebasan berfikir diwar-warkan..

Anak-anak kita boleh mendapat benda2 ini dari setiap sudut, keliling melengkari diri mereka, dari atas, bawah, dari kanan, kiri tepi dan belakang..

Bagaimana mereka dapat menjaga diri??
Bagaimana mereka dapat menyelamatkan keyakinan kepada ALlah, penghayatan kepada rasa bertuhan yang kukuh mendasar dalam hari nurani..
Bagaimana mungkin mereka dapat jika kita orang-orang tua mereka tidak meberi mereka ilmu agama, ilmu bertuhan dan mendidik mereka supaya ada rasa takut kepada ALlah, tuhan yang tidak dapat dilihat mata..

Bagaimana??

'Ikat tangan mereka dan lemparkan ke dalam air dan kemudian berikan syarat, 'Kamu jangan basah"..
Ohh.. saya subscribe kepada pendapat Grand Mufti Egypt dalam hal ini.
Saya berfikir dan berfikir mengenai  pepatah Arab itu..

Saya berpendapat..
Kita perlu buka ikatan tangan mereka, bersedia bersama mereka mengajar mereka berenang, dan berenang bersama mereka.. apabila mereka kelemasan, kita berada disamping mereka membawanya ke darat..

Islam seharusnya menjadi satu ikatan hati yang mendasar kukuh di hati anak-anak kita.
Sehingga mereka dapat menjadi seperti a coffee bean. Kukuh berdiri sebagai sebiji coffee, tidak hancur dalam air, tapi merubah air menjadi hitam. Mereka bangga dengan islam, dan membawa Islam dalam bentuk yang mudah, tapi bukan mengambil mudah. Membawa Islam dalam bentuk yang bijak, sehingga pragmaticnya Islam, dapat dizahir dengan baik.. Kerana Islam itu agama yang mudah, sesuai sepanjang masa dan tempat.. Apabila bertembung dengan kepayahan, sesuatu hukum bertukar menjadi longgar dan flexible..
Apabila tiada sebarang hardship, hukumnya kembali kepada asal.. Itulah Islam..

Bagaimana anda nak buat untuk menjadikan ia berada tumbuh dan kukuh mendasar dalam diri anak2 anda.?? Mari kita fikir dan fikir..
bagaimana menjadikan Islam tumbuh mendasar dalam diri kita sendiri..
Mari kita terus berfikir..
Apa anda pikir?
boleh ke tak boleh kita buat?

 'Apakah sama mereka yang berfikir dengan yang tidak berfikir?
MEREKA TIDAK SAMA.."
(Al-Quran)

Aisyah..

YM with Aisyah...

Rindunya kat anak saya Aisyah.
Dia masih di KL, tadi saya ber ym dengan Aisyah..
Aisyah dan Abah akan ke fireflypark in Kuala Selangor with ramai2 lagi..
bestnya...
Umi miss you darling.. very much...

·         umi,  i got 95 for my aqidah, and 84 for bm.
puan_hidayah   95 for your aqidah? wow.. you are a clever girl.. alhamdulillah. and 85 for your BM? Wow that was good because BM is still new for you and you managed to get 84.. .. a big congratz from umi..:-)
·         teacher zu said if we get 80 and above for bm.  the girls can do WHATEVER they want
puan_hidayah : what do you mean by whatever?
·         like we can go on a picnic outside school on school time.. something like that
puan_hidayah wow... do you like teacher zu's teaching style?
·        http://msgr.zenfs.com/msgrDisImg/I2CUFVGXNPBRMCAJZBJREBJA2E?checksum=406789793 yes.. but sometimes i get bored in bm..  i even nearly fell asleep ..NEARLY
puan_hidayah alhamdulillah.. i just feel afraid if you can't coop with the new teaching styles..
·         uumi i am going to go to fireflypark in kuala Selangor..
puan_hidayah : aisyah, do you like to have scrap book?
·         yesssss
puan_hidayah: i hope you can collect whatever pictures or notes (nice one) and umi will help you to stick them on your scrap books..
·         yeah
puan_hidayah : maybe we can start with kuala selangor's visit.. what do you reckon?
·         yessss
·        i brought my camera and ipad
puan_hidayah : wonderful..  Umi will give you a few scrap books..
beautiful one.. as a present for your aqidah's result ok.
·         ok
puan_hidayah  so make sure you snap a few beautiful photos.. :-)
·         umi, i won’t snap a few
·        but i WILL snap a LOT
puan_hidayah : hehe...:))
·         umi i need to pray now ok... give me 20 min
puan_hidayah : ok sayang.. go and pray and do make doa for umi ya.. may allah help umi to finish my phd
·         ok umi
puan_hidayah :  insya allah we will continue our ym soon ok..
·         don’t go tau
puan_hidayah (25 Feb 16:45): ok sayang.. bye
·         (25 Feb 16:45: ok umi BYE..

Australia

Poll

Who do you want as Prime Minister?
  • Julia Gillard (9798)17%
  • Kevin Rudd (48381)83%

Tuesday, February 21, 2012

Berita- Kesederhanaan Islam..


Too often, Sheikh Ali said, internet users trusted the information they were given without checking the facts and the authenticity of sources.

Bushra al Hashemi and Rym Ghazal

Feb 20, 2012



Sheikh Ali Gomaa, the Grand Mufti of Egypt and one of the world's most respected Islamic jurists, has called for greater dialogue and tolerance over the growing challenges created by the explosive growth of social-networking sites such as Twitter and Facebook.

He spoke out after calls for the execution of a young Saudi journalist over remarks he made about the Prophet Mohammed on Twitter, with Sheikh Ali saying: "We don't kill our sons, we talk to them."

In a wide-ranging interview about how the Muslim world should help young people to confront both the dangers and benefits of the internet, the Grand Mufti called for caution and understanding, but rejected calls for a ban on social networking. Sheikh Ali made his views clear just days after the journalist, Hamza Kashgari, 23, was deported back to Saudi Arabia, where he faces charges of blasphemy and a potential death sentence.

In an exclusive interview with The National, Sheikh Ali took a softer stance on the Saudi writer, who posted a series of tweets in which he imagined a dialogue with the Prophet on his birthday last month, and for which he has been widely condemned in some quarters of the Muslim world.

The Grand Mufti, seen by many as a revivalist voice in the faith, said that given the opportunity, he would sit down with the young man "as a father would with his son".

"We need to look at three points before we make any judgments," he said. "Are we sure he really said what everyone is repeating? Secondly, we need to categorise the actual statements he made. Are they a form of misconduct, or an expression of doubt, or an actual insult?"

What constitutes an insult and what does not should be subject to investigation by the judiciary, he explained.

"Thirdly, based on the opinions of a majority of scholars, if one repents it should be accepted. But it must be followed with good deeds."

The Grand Mufti said the Prophet Mohammed was perceived as the ultimate subject of emulation by 1.5 billion Muslims all over the globe.

"Muslims throughout the world are required to venerate the Prophet by expressing their love and devotion to him. Insulting the Prophet is something that should not be taken lightly," he said.

Since making the remarks, the Saudi writer has deleted the offending tweets and cancelled his Twitter account. He has also apologised repeatedly and asked for forgiveness.

Sheikh Ali said that based on what he had read, he believed the writer was "confused", and added: "He didn't find someone to share and settle his doubts with."

At the same time, the Grand Mufti cautioned that social-media sites such as Twitter and Facebook presented a bigger challenge for young Muslims and Arabs, who are now "surrounded by a sea of information and misinformation".

He said: "There is a great worry of them getting lost in the midst of all these waves."

Too often, Sheikh Ali said, internet users trusted the information they were given without checking the facts and the authenticity of sources.

However, he said, society had a duty to have "an open dialogue with youth, where we listen and talk to them on an equal footing".

"We need to teach and help them to swim in today's turbulent waters."

Sheikh Ali referred to the difficulties young people face in dealing with what sometimes seems like an overwhelming amount of information, by quoting from an old Arabic poem: "It is like throwing someone all tied up into the waters and demanding of them to remain dry."

"How can we give someone unlimited access to the world and its different opinions, and then when that person gets wet from an opinion we may not agree with, we threaten them with the guillotine?"

The Grand Mufti said he believed that services such as Twitter risked creating "anarchy" by "promoting a break of values and links, like that of language, state, family, and religion".

"We see them putting under religion 'none,' and they are proud of it. Under the excuse of creativity, there is chaos and loss of values and community sense."

But blocking access and censoring any form of social media was not a solution, he said.

"If you close one form of communication, people will find a way around it," said Sheikh Ali, who has a Twitter account and uses the internet to communicate with followers.

"One of the problems we have today is that we are still using an outdated method of dialogue, both among ourselves, the Muslims, and with others," he said. "It is in the form of 'you accept my opinion or it's the sword'."

On his visit to Abu Dhabi, Sheikh Ali gave a lecture to students at Zayed University and met Sheikh Abdullah bin Zayed, the Minister of Foreign Affairs. The two discussed the role of Islamic scholars in guiding Muslims in their daily lives, as well as correcting misconceptions about Islam and spreading the faith's message of tolerance and mercy.

Sheikh Ali, 60, has been the Grand Mufti of Egypt since 2003 and is one of the world's most recognised Muslim scholars, largely considered a moderate in his stances and an outspoken advocate for gender equality rights.

"There is nothing in Islam preventing a woman from becoming a head of a state or president," he said. "It is more of a cultural issue that still prevents women from reaching powerful positions."

His better known fatwas included one forbidding the practice of female circumcision, which he described as "a deplorable inherited custom".

He also reiterated his position that there is nothing "in the Quran or Sunna" to stop women from driving.

During last year's Egyptian revolt, Sheikh Ali welcomed protesters to his office at the Dar Al Ifta institute in Cairo, engaging them in debate about their problems and demands.

Referring to the continuing conflict in Syria, he called the situation "complicated", and said: "Each side is accusing the other of killing them. I tell all the sides, the ruling and the ruled over, that killing is haram, it is forbidden and needs to stop."

Discussing politics and Islam's role in it, he said: "Politics has two parts. One part involves taking care of a nation and its people. The other involves competing as parties for power. Islam in politics should involve only the first part."

Using the Muslim Brotherhood as an example, he said: "I told them you need to have a political branch if you want to compete for political power. You can't compete as a religious group. So they formed a political branch called Hizb Al-Hurriya wa al-'Adala [Freedom and Justice Party].

"People have voted them in to try them out and to see what changes they will bring," Sheikh Ali said.

He added: "Egyptian rule was always an Islamic state and has always been applying Sharia since the constitution was drawn up since 1923."

Despite the turmoil of the past year, Sheikh Ali dismissed fears of growing extremism in the region, and said "there are always extremist groups in every human period".

"Islam is in a constant flux, where it is important for Muslims to keep an optimistic view of where it is heading by not worrying too much about mistakes done in the past, but rather focus on moving forward by doing good deeds and having boundless hope."

Answers to where the Middle East may be heading "if it stays on this chaotic path", Sheikh Ali said, could be found in Herge's The Adventures of Tintin. The comic is set against the realities of a 20th century of power struggles and colonialism, a reality of the world that appears to repeat itself every 40 years, explained Sheikh Ali.

"If we continue in this chaos, we will go back to the time of masters and slaves," he said. "We don't need to spell out who will be the master and who will be the slaves."


Saturday, February 18, 2012

Aisyah..

Bandingkan...

Bandingkan Aisyah in her first Grading session..
she was a white belt holder,  first level of tekwondo..
This video was taken during her first grading,  after 4 months we arrived in Melbourne... 3 years back.
She was small, but strong..hehe..
After three years full of practices, she is now a  teakwondo black belt holder..

alhamdulillah


Friday, February 17, 2012

Buku ke 6.. dengan Izin ALlah..


Nurul Himmah yang baik telah mengirimkan kulit depan buku yang diterbitkan oleh UPENA.
Alhamdulillah, cantik muka depannya..
semoga isi dalamnya juga cantik dan membantu mereka yang membacanya.

Buku ke 6 saya...
Semoga ada kebaikan untuk generasi umat Islam..

Change our words

video

Friday, February 10, 2012

Kisah Sedih Luahan Suami..

Kisah Sedih...

Kita anggaplah entry sebelum ni pasal luahan hati suami tu adalah kisah benar. Jadi hari ini kita sama-sama duduk sekejap, cuba kita pikir apa agaknya  iktibar kisah tu  untuk kita..
Mari kita sama--sama pikir..
Lagi banyak kita pikir,  lagi kuat akal kita, dan lagi cepat kita nampak hikmah di sebalik kejadian ALlah..

Dalam hidup kita, ada macam-macam perkara yang kita lalui. Ada suka, ada duka, ada ceria, ada yang menyebabkan kita sedih. Begitu juga bila kita mengerjakan sesuatu perkara, ada yang mudah saja jalannya, dan ada yang susah berbelit-belit.. Semua itu asam dan garam dalam kehidupan.

Kalau jalan hidup kita berbelit-belit, apa yang kita buat semuanya nampak susah.
Rasa macam tak ada peluang kita nak berjaya macam orang lain..
Rasa macam bencinya hidup ni, kenapa semua benda yang susah2 berlaku pada kita, kenapa orang lain tak kena..

Kita pujuklah hati kita..
bahawa semua orang rezekinya tak sama.
Tak bermakna kita lebih rendah dari orang lain bila Allah beri ujian yang berat pada kita..
Mesti ada makna ujian yang ALlah bagi..
Mesti ada hikmahnya..
Sama ada kita sempat cari dan jumpa atau tidak.
Semuanya yg kita tempuh ada dalam Lauh mahfuz..
Apa kisah hidup kita, semuanya ada di sisi ALlah.

Kalau ikut logic kita, lagi orang tu baik dgn kita,, lagi banyak kita nak tolong dan berkawan dengan dia.
Kalau ada orang buat jahat dengan kita, lagi kita nak lari, tak mahu tengok dah muka dia.. betol tak?

Tapi Allah ada perancangan Dia sendiri.
Ada orang soleh diuji lagi kuat, sebab ALlah nak dengar lagi banyak orang tu mengadu minta tolong dengan Dia.. lagi tinggi ALlah angkat mertabat dia di sisiNya..
macam dalam kisah sedih yang kita baca dalam entry sebelum ini tu, kalau ikut Allah janji dalam Quran, kalau perempuan tu baik, Allah akan bagi dia kahwin dengan orang lelaki yang baik. Kalau perempuan tu jahat, jauh dengan Allah, nanti Allah pun bagi dia jumpa dengan lelaki yang jahat dan jauh dengan ALlah. itu namanya sekufu..
Tapi pelikkan..
Ada orang yang baik, tapi kenapa ALlah bagi dia kahwin dengan lelaki yang jahat, dan sebaliknya..
macam suami yang tak senonoh, layaknya dia kawin dengan orang lain, kenapa dapat isteri yang baik macam dalam kisah tu...
pelikkan..

Cuba anda pikir, pelik kan...
Itulah namanya perancangan ALlah, takdir namanya tu..
Takdir ini di atas tadbir kita.
Kita tak mintak tapi Allah kasi, kita usaha mentadbir macam lain, tapi yang jadi macam lain..
Itu takdir yang mengatasi tadbir.
Mesti ada hikmahnya..

Dari segi iman, lagi kuat orang tu bersabar, lagi banyak pahala dia dapat.
Tapi kalau dari sudut undang-undang, lain nasihatnya..

Kalau tanya saya, dari sudut undang-undang, saya kata perempuan yang mendapat atau diuji dengan suami yang jahat, kaki pukul, dera isteri, kasar, tidak sembahyang, benci ajaran Islam, keluarlah dari ikatan perkahwinan itu.
Kerana sabar itu ada batasnya..
Sebelum tu, kena usaha menyelesaikan masalah terlebih dahulu..
Contohnya dalam kisah tersebut, kenapa perlu isteri tersebut berbohong dengan keluarga mengatakan dia bahgia, sedangkan ditendang dan ditampar oleh suaminya..

Dan lagi , saya menyokong usaha memperkasakan wanita dari sudut undang2.
Janganlah kerana untuk berada dalam perkahwinan sebegitu azab, kita membiarkan diri kita disiksa sebegitu.

Kerana batas perundangan ada kaedahnya,
Apabila bertembung antara dua mudarat, pilihlah yang lebih rendah.
Jika berterusana dengan suami yang jahat, dipukul dan sabagainya..banyak mudarat
Jika bercerai juga ada mudarat..
Pilihlah yang lebih rendah..

Bercerai mudaratnya lebih rendah berbanding dengan seluruh hidup tersiksa selamanya dalam perkahwinan sebegini.
Ketika itu, akal perlu fikir jalan keluar
ketika itu kekuatan dalaman memberi jawapan..

Namun dalam kisah tersebut, kesabaran isterinya menyebabkan dia diberi hidayah oleh ALlah..
melalui isterinya dia menjadi seorang yang baik..

Jika anda, apa agaknya anda pilih?

Tuesday, February 7, 2012

Kerja dan Repair Kete

Kerja dan Kete..

Saya nak kupas kisah yang saya masukkan beberapa hari lepas, tapi keadaan kurang mengizinkan. Saya sekarang sangat sibuk sebab nak siapkan chapter 3 dan 4. Insya Allah saya berdoa dan berazam untuk menamatkan perjalanan ibadah ilmu saya ini. Semoga ALlah izinkan saya habis PhD ini. ameen..

Setiap kali buat kerja, saya tidak pernah lekang dari membaca doa ini..
Semoga simpati Allah akan dicurahkan untuk saya dan semua yang berhajat.

"Wahai Allah,
dalam setiap urusan kami,
urusan dunia dan juga urusan akhirat,
tidak ada yang boleh memudahkannya melainkan Engkau Wahai Tuhan.
Tolnglah kami yang lemah ini..
Mudahkanlah wahai Allah semua  urusan kami..
Mudahkanlah Ya Tuhan..
Mudahkan Ya Rahman..

ameen.

Ya Rabb,
La sahla illa ma ja'al tahu sahla,
sahhillana umurana ya Rahman..
sahhillana umurana ya Rahim..

_______


Kete...

Sementara tu, hari ni saya ke Toyota Garry McMillon Service kat Preston nak repair kete..
Adoii punya ler mahal, hari ni saja saya kena caj AUD820... 
terkedu saya....
mahalnyer...

Bayarlah juga sebab keselamatan diri amat perlu diutamakan..
Selamat di Jalanraya adalah satu perkara penting perlu diutamakan, yang lain kita serahkan pada Dia, tuan punya nyawa dan hidup kita.....

Saturday, February 4, 2012

Kisah Sedih..Luahan Rasa Suami..

Tazkirah..

Saya uploadkan satu kisah untuk bacaan bersama. Sambil baca, kita sama-sama pikirkan apakah yang dapat dikelauarkan dari kisah di bawah. Saya terima adari kawan kisah ini, justeru, saya declare disclaimer. 

Di bawah adalah luahan rasa seorang suami kepada seorang motivator @ ustaz..wallahua'lam..

-------------------------------


Assalamualaikum….
 
Kehadapan ustaz yg saya hormati…saya tidak tahu..di mana ingin saya mulakan bicara ini… tetapi saya mesti menceritakn kisah ini pada ustaz supaya hati saya tenang dan mungkin dapat meredakan rasa berdosa saya selama ini…ustaz mungkin tidak kenal saya namun saya mengenali ustaz..tak mengapalah kalau ustaz tak kenal saya pun….
 
Ustaz saya merupakan seorang lelaki yang mempunyai memori kehidupan lampau yg cukup menyedihkan.harap ustaz tidak bosan mendengarnya..
 
Saya merupakan seorang suami kepada seorang isteri yg amat baik dan setia.namun ustaz..,saya tidak pernah menghargai kasih dan sayangnya yang dicurahkan kepada saya kerana pada waktu itu mata hati saya terlalu buta untuk membezakan yang mana kaca dan permata.
 
Ustaz saya telah berkahwin dengan seorang wanita yang pada asalnya tidak saya cintai.dia seorang yang sederhana pada segi paras rupanya.,seorang yang tidak pandai bergaya.,tetapi kuat pegangan agamanya..,bertudung labuh,bersopan santun..,baik budi bahasanya.,Untuk pengetahuan ustaz perkahwinan kami ini segala-galanya diaturkan oleh keluarga dalam keadaan saya masih belum bersedia.
 
Ustaz terus terang saya katakan yang saya sudahpun mempunyai teman wanita yg jauh lebih cantik daripada isteri saya dan kami amat menyintai antara satu sama lain..cumanya saya akui teman wanita saya ini agak sosial sedikit dan tidak menutup aurat.Ustaz, selepas berkahwin dengan isteri saya itu jiwa saya menjadi kacau dan keliru.saya amat marah kepada isteri saya.kerana pada anggapan saya kerana dialah saya tidak dapat bersama kekasih saya yg amat saya cintai itu.
 
Ustaz sepanjang kehidupan kami.,saya selalu sahaja mencari jalan untuk menyakitkan hatinya.dengan harapan kami akan bercerai setelah dia tak tahan dengan kerenah saya.,namun rupanya ustaz…isteri saya ini adalah wanita yang penyabar.pernah saya tidak balik ke rumah..dengan tujuan isteri saya akan membenci saya.tetapi selama mana lambat sekalipun saya balik.,dia akan tunggu saya dan bila saya masuk ke dalam rumah.dia menyambutnya dengan mesra dan bertanya:“Abang dah makan…? Nak saya panaskan lauk dan hidangkan makanan?”
 
Ustaz…pernah suatu hari saya menampar mukanya.apabila dia bertanya pada saya…”Abang dah solat?...abang tak pernah solat ke? Paannggg..!!satu tamparan kuat saya berikan di pipinya.perasaan geram.,marah., dan rasa terhina bercampur ego yg menggila…Bengkak pipinya., dia menangis terisak-isak.saya ingatkan mungkin dia akan membenci saya..tetapi rupa-rupanya…..dia bersabar dan melayan saya sebagai suaminya.
 
Ustaz pernah suatu hari.,dia ingin bermanja dengan saya,membawa sepinggan nasi goreng yang digoreng untuk saya.pada masa itu saya sedang berbual mesra dengan kekasih saya di dalam handphone..ketika dia ingin menyuapkan nasi kemulut saya,saya tolak pinggan sehingga jatuh berkecai bersama nasi goreng yang digoreng khas untuk saya., dengan linangan air mata dia mengutip setiap butiran nasi goreng yang berhamburan ke lantai…
 
Ustaz saya bertambah lupa daratan…saya habiskan masa berhibur dan berlibur dengan kawan-kawan di luar dengan harapan isteri saya akan lebih sakit hati dan meninggalkan saya rupanya dia tetap tabah dan bersabar..pernah juga saya menendang badannya kerana dia menasihati saya supaya tidak mencari hiburan dengan jalan yang dimurkai Allah.
 
Ustaz….pernah suatu ketika apabila keluarganya datang bertanyakan khabar dia kata dia amat bahagia bersama saya…tapi sebenarnya hanya saya yang tahu dia berbohong.
 
Ustaz suatu hari saya telah diberikan balasan oleh Allah.dan saya kira itu adalah balasan apabila saya terlibat dengan kemalangan…tulang paha saya patah dan dan sememangnya saya tidak berdaya utk bangun.hampir lima bulan saya terbaring tidak berdaya..,ketika itulah isteri saya menjaga saya dengan setia sekali.berak kencing saya dia tadahkan dia basuhkan tanpa ada rungutan atau perasaan genyi mahupun geli.
 
Dialah yang memandikan saya…menggosok badan saya dan memakaikan pakaian utk saya..bila saya mengerang sakit kerana kaki yang bengkak di tengah malam berdenyut-denyut sakitnya dialah yang bangun dalam keadaan mengantuk dan terhoyong hayang kerana tidak cukup tidur..dia datang kepada saya dan menyapukan ubat krim dan memberi saya ubat penahan sakit sehingga saya rasa lega dan tertidur..tetapi isteri saya tidak tidur hingga ke pagi.., risau saya mengerang kesakitan lagi.
 
Ustaz isteri sayalah yang menyuapkan saya makan., dia sendiri tidak akan makan melainkan setelah saya kenyang.dia akan membuatkan makanan dan minuman mengikut kehendak dan selera saya. Bila saya kenangkan kembali.,sewaktu saya terlantar sakit tiada siapa pun dari teman-teman yang setia berjoli dengan saya dahulu datang menghulurkan bantuan apatah lagi melawat.kekasih saya..lagi lah..apabila dapat tahu saya kemalangan dan tidak boleh bangun dia tidak mahu lagi menghubungi saya malah meminta hubungan kami diputuskan..kononnya saya suami orang..huhu..
 
Sekarang baru dia kata saya suami orang.dulu.,dialah yang menghasut dan memberikan harapan pada saya untuk membenci isteri saya..ketika itu barulah saya sedar betapa besarnya kesilapan dan dosa yang telah saya lakukan.Ustaz…..saya…kasar..kejam dan zalim kepada isteri yg menyayangi saya.besarnya dosa saya.,amat menyesal rasanya.
 
Ustaz….ketika saya boleh berjalan sedikit demi sedikit dan saya beransur pulih.,isteri saya jatuh sakit.badannya menjadi kurus kering.,tiada selera makan..,terbaring..tak bermaya..kata doktor yang merawatnya isteri saya jadi begitu kerana terlalu letih dan susah hati….hati saya menjadi sebak kerana saya tahu sayalah puncanya.
 
Ustaz kesihatan isteri saya makin teruk..mukanya makin pucat…tetapi dia tetap senyum.saya menangis sepuas-puasnya memohon ampun dan maaf di atas kejahatan yg pernah saya lakukan terhadapnya.dia hanya tenang dan menjawab dia telah lama maafkan saya….”Abang saya dah lama maafkan abang…saya sayangkan abang”.berderai airmata saya hancur hati saya.,pilu bercampur sebak yang amat sangat diikuti dengan perasaan menyesal.
 
Ustaz selepas itu isteri saya di masukkan ke dalam wad kecemasan.,saya menjaganya setiap hari.saya belai rambutnya saya kucup dahinya…sambil airmata ini tidak berhenti—henti mengalir.
 
”Jangan menangis bang….bukan salah abang…..mungkin saya ni yang tidak pandai mengambil hati abang…” Berdentum….seolah-olah hati saya disambar halilintar…saya menangis lagi sehingga keluarga yang datang melawat terpaksa menenangkan saya..malah ada yang memuji saya kerana beranggapan saya suami yang amat menyayangi isteri…ternyata pujian itu bagaikan sumpahan utk saya.
 
Ustaz…..isteri saya ada berkata.,dia meminta maaf kerana tidak dapat melahirkan zuriat untuk saya kerana masanya utk menghadap ilahi semakin hampir.saya meraung..merayu kepadanya agar tidak meninggalkan saya.tapi katanya.,setiap yang hidup pasti akan mati dan dia meminta saya menjaga diri baik-baik kerana dia tidak boleh lagi menjaga saya.ustaz..saya menangis …sehingga saya menjadi lemah apabila dia mengucapkan kata kata terakhir itu.
 
Ustaz…tepat jam 3.00 ptg setelah dua minggu berada di hospital…isteri saya telah pergi meninggalkan saya selama-lamanya..dengan bebanan dosa dan jutaan kesalan yang menerjah hati ini saya meraung semahu-mahunya….menyesal di atas kekasaran yg pernah saya lakukan.
 
Ustaz jiwa saya tak tenteram…apakah Allah akan mengampunkan dosa saya ini...? apakah kekasaran dan kejahatan serta layanan buruk saya kepada isteri akan diampunkan Allah….tolonglah ustaz saya amat menderita…..jiwa saya terseksa…..
 
Mungkin ini hukuman yang patut saya terima.Masih terngiang di telinga saya pesanan akhir isteri saya..”abang…jagalah diri baik-baik….jangan lupa tunaikan solat..,berbuat baik..,takutlah kepada Allah….dan jika bertemu dengan insan bernama isteri….jangan berkasar dengannya sayangilah dirinya.”
 
Ustaz sebelum isteri saya menghembuskan nafas terakhir…dia ada meninggalkan satu nota dan sebuah lagu untuk saya dengar dan hayati.lagu itu adalah harapan yang dia impikan dari saya tetapi tidak sempat dia nikmati..kasih sayang yang terkandung dalam lagu itu dia harapkan dari saya….
 
Di dalam nota itu dia menulis “Abang..dengarlah lagu ini dan ingatlah saya selalu…Dahulu...saya senantiasa menanti abang pulang ke rumah…Saya teringin sangat nak makan bersama abang…..mendengar cerita abang….menyambut abang pulang dari kerja….bergurau dan bermanja dengan abang…..memeluk abang ketika tidur…..tetapi semuanya mungkin tidak sempat bagi saya…jaga diri…sayang abang….selamanya."
 
Ustaz..saya harap ustaz tak marah saya meluahkan perasaan begini panjang pada ustaz….kerana inilah pesan isteri saya sekiranya saya merasa terlalu sedih…ceritakanlah pada ustaz dia tahulah apa nak buat utk tenangkan abang…
 
Ustaz….saya harap cerita saya ini dijadikan teladan bagi mereka yg bergelar suami….sayangilah isteri anda….selama mana anda berpeluang utk berbuat begitu…janganlah terjerumus dengan kesilapan yg saya lakukan…pasti anda akan menyesal tak sudah….
 
Terima kasih ustaz….doakan saya…….
 
**********************************************************************************
 
Di bawah ini dikatakan response ustaz berkenaan: "Sedih dan sebak bila baca luahan perasaan hamba Allah ini….memang saya banyak beri ceramah motivasi dan mendengar banyak masalah masyarakat yg dihantar pada saya dan inilah yang paling sedih.yg pernah saya baca… tambahan pula lagu yg telah ditujukan isterinya itu bila dengar bertambah sebak…..dengarkanlah senikatanya…….tapi tak boleh upload lagu tu dibawah copyright.."
*************** 

Ini kata-kata saya:

Apakah iktibar yang dapat kita pikirkan lepas baca kisah ini? 
nanti kita try kupas dalam entry akan datang.. 
jika diizinkan ALlah..insya Allah