Friday, December 23, 2011

Maher Zain in Melbourne

Peminat Maher..


Akhirnya tercapai hasrat Aisyah nak tengok Maher Zain secara life. :-)

"Maher Zain ler Umi..
Finally, I can see Maher Zain.. I thought this is a dream..
You know Umi, if Maher Zain sings for orphans, it is good.
Allah won't get angry because the songs are all ok, praise Allah and the Prophet.
But  we cannot go to other concerts like Justin Bieber  or other singers who do not remember ALlah, it is not good for us. Allah does not like that kind of songs.
You know Umi, my friends Joyce, Holly, and Aisyah too, we do not like Justin Bieber.. '

'Really, why Joyce and Holly do not like Justin Bieber? I thought all girls here in Australia love Justin Bieber. About songs and singers, Aisyah is right.. we can only listen to good songs..."

 "Yeahh.. girls like to scream when they see Justin Bieber.. we don't like that.."

Akhirnya...
hari yang ditunggu-tunggu pun tiba..
Pada 18 Dec 2011, Human Appeal International mengadakan konsert amal untuk kutipan derma anak yatim Palestin dan lain-lan tempat di Melbourne Convention Centre. Kami pergi ke sana, tiket semuanya AUD30 seorang. Aisyah gembira sangat2.. dan saya turut gembira melihat Aisyah gembira.. kerana kegembiraan Aisyah adalah kegembiraan saya!

Tapi budak2 ni menjerit jugak bila tengok Maher Zain... hehe...

Keseluruhan concert ini memang berjaya.
Tahniah untuk Human Appeal.

_______________

gambar kemudian..

Thursday, December 22, 2011

Skim Saraan Baru

Skim..

Bila kita kerja dengan kerajaan, kita tertakluk kepada skim apa yang diguna pakai masa kita diterima masuk bekerja. Bila ada perubahan, kita diberi hak untuk memilih sama ada nak ikut skim lama atau ikut skim yang baru. Sekarang Kerajaan keluarkan skim baru untuk kakitangan kerajaan dan semua orang yang terlibat dengan rancak berbincang tentang kebaikan dan kekurangan skim tersebut. Dan   31 Dec ini dikira tarikh akhir untuk kaki tangan kerajaan buat keputusan, sama ada nak sign berada dalam skim baru atau kekal dalam skim asal.

CEUPAC kata jangan sign borang kosong, kerana setiap kita perlu jelas tentang hak dan kesan atas tandatangan yang kita berikan. Kami, yang sedang cuti belajar tak terima apa2 pun dari UiTM, jadi saya anggap mereka akan poskan jika perlu kita sign, jika tidah, maka kita tunggulah...

Antara perkara baru yang sipi2 saya tahu (sebab saya belum sempat study detail-detail), adalah kerja sehingga umur 60 tahun dan tangga gaji yang berbeza. Saya rasa kalau kena suruh sign 60 saya tak sign kot. Tapi kalau sign kekal 56 or 58 kemudian dapat gaji tinggi nak jugak.. hehehe..
Saya akan sign borang tersebut tapi akan kekal pada takat umur yang saya dah sign dulu iaitu 56. Sebab sampai 56 or 58 tahun seperti yang saya dah sign dulu pun sudah cukup lama bagi saya.

Saya membayangkan hari-hari tua saya adalah masa untuk saya memberi khidmat secara total untuk persatuan kaum ibu, NGO Dakwah dan NGO Islam, bersama2 menghadiri dan berkongsi setakat ilmu yang ada dalam kuliah-kuliah agama dan pembentukan diri untuk sesama wanita dan anak-anak. Saya berhasrat menghabiskan masa di bilik study  saya kelak menulis artikel untuk surat khabar, majalah dan  beberapa buah buku untuk agama dan masyarakat. Saya berdoa semoga dalam umur 56 sehingga 65 saya dan suami saya masih sihat, kekal dalam rumah tangga yang bahagia, diberi rezeki yang mencukupi untuk kami pergi ke Mekah, umrah dan haji dan juga berjalan2 melihat bumi Allah.
ameen ya rabbal a'lamin

Aisyah kat masa masa tu yer..:-)
Aisyah masa tu belum kawin kot.. hehe...so boleh ikut umi dan abah.
kalau dah kawin, tak dapatler aisyah ikut sekali..:-)


Setakat ni itulah pendapat saya.. wallahua'lam...

Monday, December 12, 2011

Perjalanan..

CILS 

Pada 28-29 Nov ada Conference for Postgrad kat Law School Melbourne Uni. Saya, Ina (Fadz Nawi) dan Adli present bawah theme 'Islamic law in Malaysia'.. Chair person panel kita orang adalah seorang ilmuwan hebat Prof MB Hooker, penulis buku2 undang2 Islam di Malaysia.

Saya rasa seronok mendengar nasihatnya yang panjang terutama mengenai sisterm perundangan di Malaysia.. Jika nak baca nasihatnya, boleh ke blog Fadlina Nawi..





Perjalanan..

Senaman..

Saya naik basikal dan lari-lari dan have a power walk kat Edwardess Lake dekat dgn rumah saya..

Senaman dan bergerak laju, terutama di padang boleh  merehatkan minda,  menggalakkan pertumbuhan sel baru dalam otak kita dan juga merelasekan tension..

Saya dan Dr Kak Che Nor..
p/s saya terlupa pakai topi keledar, nasib baik tak kena saman. Ada kawan kena saman AUD70 sebab naik basikal tak pakai topi keledar..

Aisyah panjat sampai atas... bravo aisyah


Ni Aisyah, Iman dan Arisha kat malahang Festival dekat dengan rumah kami..

Saya juga ke Vic Market minggu lepas 5 Dec 11, nak ke Flagstaff Garden depan Victoria Market. Tempat parking cuma 2 jam. Abah terlambat beberapa minit saja,  dia lari ke kereta sebab nak alih tapi staff yang jaga tu dah ada kat kereta.. dan dengan muka seposen dia kata..'I'm sorry, you  late for 1 minute. I have issued the ticket..' kena infringement penalty AUD60.. Rupanya staff tu kata, systemparking di Melbourne ini ada sensor- bila satu kereta sepatutnya 2 jam, lebih 1 second jer, penggera akan bunyi di stesen tempat staffnya jaga dan staff akan meluru ke petak parking tersebut dan issue computerize parking infringement. Dia kata kalau belum issue, dia boleh consider tapi once keluar jer, nothing can be done.

Nak jimat AUD10 parking yang 5 hours, kena denda AUD60..:-)

Tapi Abah sebagai seorang yang positif berkata..' Tak pa.. ALlah kasi ikut lain, dia ambik ikut lain.. Ini adalah satu cara Allah nak ambik duit kita. Nanti dia bagi rezeki dari jalan lain pulak..'

Insya Allah..

Saturday, December 3, 2011

Gambar Aisyah..

Aisyah..

Terlalu banya perkara berlaku dalam sebulan ini. Saya perlu menghadiri Review Session untuk Candidature di Uni Melbourne pada 28 Nov. Hiang perkataan untuk saya menzahirkan betapa kesusahan yang saya alami.. Berkat doa dari mereka yang simpati dan sayangkan saya, dan bantuan tidak putus2 dari kawan2 yang baik hati, sy berjaya melepasinya. Subhanallah..

Kadang-kdang saya rasa nak berenti tengah jalan buat PhD ni..
Abah (my husband)  selalu ulang yang sama pada saya. berulang-ulang kali...
.'You can do it Umi...Umi can do it....
Never say give up.. because you fail once you stop trying..
You can do it....'



My darling Aisyah juga tidak berhenti2 memberi saya semangat..
'Umi.. you can do it Umi.. I believe in you..
Umi.. you don't think whether you can finish your PhD or not, just do it..
once you know where you want to go.. you will reach there.. it just a matter of time Umi..
You can do it...'

Insya Allah... I will try to finish this academic journey..
insya allah.. harap saya sampai ke penghujungnya..
suatu hari nanti..ameen..
__________________

Post hari ni tak berkait dgn Phd saya..;-)
Hari ni saya nak poskan gambar my darling Aisyah..
semua kata bawah ni hari lain, ada yang hari sama ..





Aisyah lawan lari dengan Iman..

Kat rumah kami... Aisyah dan kawan2nya..

Sy bawak budak2 ni ke Victoria Market.. last2 beli stokin je sepasang.. hehe..
Lepas tu gi solat kat IVC..Masa ni  Sham dan Din bawak nasi goreng, kita makan di Flagstaff garden..


Ni kami ke Islamic Musical Concert 16 Oct 2011.. lepas ke Vic market, semua kanak2 balik dgn Sham.  Saya dengan Kak Nor pergi ke tempat ni, nak tengok apa yang dia present under the theme of islamic musical..Tengoklah... kosong dewan.. kesian penganjur.. sy bagi 5/10 saja, tak best pada saya.


Lepas tengok Musical Concert, budak2 ni main kat luar.. kat Swanston St, depan City Hall..

Aisyah jadi salah seorang pemain basket ball darjah 4. Hari ni 19 Seprt 11, dia diminta membaca tulisannya mengenai kejayaan kumpulan Basket ball dalam perhimpunan di Sekolah Kingsbury.. Belakang Aisyah adalah Pengetuanya, Ms  Barbara Hinsley..


Ni dalam tram.. tengoklah budak2 ni.... hehe..

Ni kat Swanston jugak.. budak2 ni... dipanjatnya patung tu pulak.. Muazz turun....