Wednesday, April 22, 2009

Smile and Always Smile

Smile..

I found this interesting finding this morning...
Not sure how true it is, but better try than never..
So starting from today.. do smile in whatever photo you take..
blink... Smile.. Yes!...good.. !

_____________________

People who smile in photos less likely to divorce, study says

Fri, Apr 17, 2009 (HealthDay) -- Looking at your loved one's old photos may help you determine your risk of ending up divorced, suggest researchers who that found people who smile in pictures are more likely to stay married.

Matthew Hertenstein, a psychologist at DePauw University in Indiana, and colleagues evaluated the smiles in the school yearbook photos of 225 women and 124 men, ages 21 to 81, who were asked to provide details about their personal life, United Press International reported.

The researchers also examined youthful photos of people age 65 and older, who were asked if they'd ever been in a committed relationship or divorced.

The results showed that 11 percent of those with the biggest smiles in their photos were divorced, compared with 31 percent of people who frowned in photographs, UPI reported.
The study, published in the journal Motivation and Emotion, demonstrates that extremely small behavior clues can reveal how people will fare in marriage, Hertenstein said.-

- HealthDay

p/s Blog ini akan berehat beberapa hari dan tidak ada sebarang entry within the period..

Monday, April 20, 2009

Kenali Ramai Orang

Ramainya Desa Bundoora..

Hari Ahad 19 April, diadakan majlis ramah mesra untuk semua pelajar yang ada di Bundoora ini. Perhimpunan dibuat di Bundoora Park jam 4 pm. Ramai yang datang dan Aisyah seperti selalu, sangat gembira berjumpa kanak-kanak yang sebaya dengannya.


Ramainya anak-anak di sini..

Tapi dalam bergembira, ada juga terselisih hati, mula-mula Sofea nangis, datang mengadu..'Umi, kakak Aisyah tanak kawan Sofea..' Jadi Umi pun pegang tangan Sofea pergi cari Kakak Aisyah dan cakap, 'Aisyah, kawan lah dengan semua orang, kawan dengan Sofea yer.. sian dia tak de kawan..' Tup tup Aisyah pulak yang nangis..'Tadi Hana tanak kawan dengan Aisyah..'.

'Adoii pening kepala ler Umi.. sapa tanak kawan sapa ni...'
anak oo anak.. kelakar ler korang ni...




Ini adalah antara yang hadir.. penuh bawah bangsal tu dengan makanan yang sangat banyak...Alhamdulillah mewah sungguh kami di sini dengan makanan.. memang makin bulat ler sapa-sapa yang kuat makan.. opsss... hehe..

Gambar sebelah adalah saya dengan adik-adik yang bersemangat waja..iaitu Pah, Fizah, Ros dan Umi Salwa..

Jam 6pm , hari dah gelap dan maghrib pun dah masuk..
Akhirnya kami semua pun balik ke rumah ..

Saya suka berjumpa dan menyambung silatur rahim..
Kenali ramai orang boleh meningkatkan networking...
Semoga ada kebaikannya.. amin

Sunday, April 19, 2009

Apple Picking

Pengalaman Pertama

Hari Sabtu semalam, 18 April kami berdua mengikut kumpulan beberapa keluarga mengambil apple di ladang apple di Coldstream, Vic 3770. Tempatnya dalam 38 km dari tempat kami tinggal.

Semua sekali dalam 5 keluarga rasanya. Asalnya saya tak plan nak join tapi saat-saat akhir saya buat keputusan.. ok lah join sekali dengan dia orang.. nanti bila Abah datang, kita pergi lagi sekali.. Lagipun Aisyah tak ada program cuti sekolah ni, biarlah dia happy dengan kawan-kawannya kat sana..

Akhirnya saya dengan Aisyah tumpang kereta Asyraf, wifenya Jumi dan anaknya Irfan. Amirah anaknya yang sulong kena pulak berpisah, naik dengan Cik Din sebab kat belakang tak boleh lebih dari 3 orang.. Terima kasih yer kepada Jumi, Asyraf sebab bagi kami tumpang kete..

Sampai sana, penjaga ladang tu buat taklimat dulu- tentang cara-cara petik buah apple, jangan panjat pokoknya dan jangan tarik buah apple, tapi kena petik sambil pusing buahnya ke atas dan dia akan tercabut sendiri dari tangkainya.. Bila dah dengar taklimat, semua berjalan ke dalam ladang dengan membawa bakul masing-masing. Kita dibenarkan ambil sepenuh bakul dengan harga AUD18 bersamaan dengan 5.5kg. Nak makan pun boleh.. Banyak betul pokok dan buah-buahnya yang dipanggil Pink Lady..


Ini Umi dan Aisyah di tepi pokok apple.. Cantik sungguh pemandangan kat sini. Subhanallah puji syukur untuk Allah..



Aisyah dan Sofea dan juga Hana bergambar dengan buah yang digigit, besar-besar buahnya dan bersama kumpulan kami.. saling memetik buah untuk dipenuhkan dalam bakul..



Pemandangan dalam ladang apple ini, sungguh hijau dan menarik. Umi dan Aisyah sedang petik buah apple tu...





Lepas selesai mengutip apple, semua bergerak mencari tempat untuk makan beramai-ramai. Kami berhenti di tempat yang ada kolam dan makan ramai-ramai. Lepas makan, solat berjemaah turut diadakan untuk zuhur dan asar.

Ini aksi hebat Aisyah dan Hana, berpusing-pusing atas besi tu... padang permainan ni sebelah tempat kami berhenti makan. Budak-budak apa lagi, terus berebut-rebut bermain di padang permainan.. sampailah kami balik dalam jam 4.20 petang.

Alhamdulillah seronok juga pengalaman kali ini..
Lebih seronok kalau Abah ada bersama...

Jadual kutip buah adalah seperti berikut:

14-15 May - Fuji
18-19 Apr- Pink lady
2-3 May- Sundowner

Tempatnya adalah:
Cnr Coldstream West Rd & Edward Rd
Coldstream, Vic 3770
9.30-5.30 pm
www.wildaboutfruit.com.au

Saturday, April 18, 2009

Doa Aisyah

Doa..

Selalunya lepas solat dengan Umi, Umi akan suruh Aisyah doa kuat-kuat dan Umi akan aminkan..
Lepas maghrib tadi, Aisyah doa kuat-kuat dan Umi aminkan...

'Ya Allah..
Bagilah Umi dapat PhD
Bagilah Umi dapat Prof Madya
Nnati Umi dapat banyak duit
Boleh kasi pada Palestin separuh
Pada orang miskin separuh
Dan dapat beli barang-barang Aisyah separuh
Bagilah Aisyah Abah dan Umi sihat
Bagilah seluruh keluarga Aisyah selamat
Bagilah Atok, nenek, tokma dan tokayah sihat
Selamatkanlah kami semua di dunia dan juga di akhirat..
Ya Allah, kabulkanlah doa Aisyah ini..
Amin..'

Semoga Allah kabulkan doa Aisyah ini..
Amin Ya Rabbal a'lamin..

Friday, April 17, 2009

My Family


Article belongs to Aisyah



MY FAMILY







My name is Aisyah Umairah Fairuz and my father’s name is Muhammad Fairuz bin Abdul Jalil. My mother name is Nurhidayah binti Muhammad Hashim. We live in Bundoora. My school is at Kingsbury I am 7 year’s old .my mother work at Latrobe. And my father does the laundry. And I go to school early in the morning I wake up and then I take a bath and then I take my breakfast. And then my father sends me to the school. And I put my bag near my classroom. And when I go in to the classroom my father said bye at me and then my father go back home and when my father fetch me I go back home. When I arrive at home and I see my mum does not go home yet. And I eat. When my mum gets back home we all eat .I hope I will get a baby one day. And we all live happily ever after.

The end

Immunisation

Aisyah Kena Inject

8 April lepas, Aisyah kena inject...
Kat sini, sistem imunisasi lebih baik siket dari Malaysia dari segi bilangan kena inject dan juga dosnya.. Tapi yang paling bagus dalam pemerhatian saya adalah PR sistem yang diamalkan di sini di kalangan insan-insan yang berhubungan dengan orang ramai terutama kanak-kanak kecil.

Aisyah dan Aliya akan diinject hari tersebut. Aliya umur 5 tahun dan Aisyah pula 7 tahun lebih. Masa saya sampai, saya serahkan rekod perubatan Aisyah dan senarai injection imunisasi yang telah dibuat di Malaysia. Tapi bila nurse tu tengok laporan tersebut, dia kata..'Let me check first.. oo this injection.. (sambil tunjuk kat rekod tu).. when she was 2 y.o need to do again. We have two more extra compare to Malaysia. Today Aisyah can take 3 injections and next month another 2 injections..'

Banyaknya mak oii...

Sebelum kena inject, Umi suruh Aisyah asked permission dari nurse tu if she can take a photograph with the nurse..

Aisyah said, 'Can we take a snap?'
'What? oo you want to take a photograph... Can.. of course.. come near me..'


ni masa pendaftaran


ni pulak ruang legar tempat menunggu..

Lepas dipanggil nombor, masuk tempat sebelahnya. Dua orang nurse yang bertugas asyik senyum dan menjelaskan macam-macam soalan dan perkara berhubung tatacara injection yang dia nak buat ni.
'Ok Mum.. after the injection, please wait here 15 minutes so we can see if anything happen to her.. If nothing happen, then you can go back after that..'

Aisyah pun mintak izin nak ambik gambar dengan nurse ni..
Nurse ni peramah, siap cakap..
'Oo you are a good girl, come let me hug you..'
Ini nurse yang inject Aisyah..
masa nak inject tu siap kata..;
'Good girl, you are big now.. nice girl.. '
'Ok sit on mumy's lap.. Ok hug mummy like this, ok don't feel afraid.. you're good girl Aisyah..' macam-macam kata semangat dia kata sedangkan Aisyah dah 7 tahun dah..

Tetiba saya teringatkan Malaysia. Teringatkan beberapa kes insan-insan tiada PR yang pernah saya hadapi.. dan selalunya saya tegur.. antaranya casher Sogo yang saya tegur hari.. penjaga kaunter BSN yang saya tegur dulu.. Bertahun2 lepas sebab cakap kasar dengan saya.. Saya terus tegur depan tu jugak.. Saya teringatkan penjaga kaunter hadiah kat Giant USj yang saya buat report bertahun lepas.. sebab berkasar dengan pelanggan. Saya juga teringat pada staff Bank Affin yang marah seorang pensyarah muda depan saya, dan saya telah membuat laporan kebiadapannya kepada Pengurus Besar Affin.. Semuanya saya teringat.. (tetiba ingatan tu datang..)

Saya sangat ingin melihat PR orang Malaysia bergerak ke arah yang lebih baik.. di kalangan para guru, doktor, nurse, penjaga kaunter, driver bas, penjawat awam dan lain-lain.. Bagi yang sudah beramal dengan PR yang baik, ia perlu diteruskan tetapi bagi yang tidak ada skill ini, saya sangat ingin menyarankan agar tingkatkan PR dalam berhubung dengan manusia..

Inilah sicomel Aisyah dan Aliya..
Aliya kena 1 injection di tangan kiri sedangkan ..
Aisyah kena 2 injection di tangan kiri dan 1 di tangan kanan.
.. huhu...

Balik rumah, saya bagi Aisyah makan panadol dan terus tidur.... (persediaan takut demam esoknya, nasib baik tak demam.. alhamdulillah...)

---------

p/s Sebut pasal PR dan adab sopan, saya teringatkan seorang bekas pelajar saya yang sekarang sudah menjadi pensyarah.. bertembung dengan saya dua tahun lepas di surau semasa sembahyang terawih, bersalam dengan saya dan saya telah mengurnya..'Saya rasa macam familiar muka awak.. student UiTM ke atau kat mana saya jumpa yer..' Dan dia menjawab..'Tak tahu..saya belajar kat UK.. tak pernah tengok pun..' Selepas beberapa bulan, saya dapat tahu dia rupanya pelajar saya dulu di NCUK dan tidak kenal lagi gurunya.. Saya tak boleh maafkan perkara macam ni.. Saya terus telefon seorang kawannya (yang saya ada no hpnya) dan bagitau, 'Awak boleh tolong saya tak? awak inform dia saya kirim salam dan kata kat dia, anak murid yang baik adalah yang tunjuk hormat pada guru yang pernah mengajarnya walaupun dia dah jadi orang besar atas dunia ni... ' Petangnya dia call dan mintak maaf pada saya.. Ini adalah satu contoh di antara contoh tiadanya akhlak yang baik. PR adalah satu cabang dari akhlak yang baik.. Marilah kita sama-sama perbetulkan PR dan akhlak dengan orang lain.. Kerana akhlak yang baik adalah ajaran Nabi Muhammad..

Jalan-jalan

Kisah Tetamu..

Saya rasa segan juga sebab tak dapat bawa Kak Rodiah dan Abang Kamel pusing-pusing jauh-jauh seperti ke Melbourne City dan sebagainya.. Saya ni geografi tak berapa bijak, jadi saya tak berani ke city kecuali ada orang lain bersama saya yang saya lebih percaya.. Saya belum confident boleh ingat jalan-jalan kat sana. Hari tu saya ke AIIS kat Melbourne University tu dengan Umi Salwa. Kalau tak de dia, rasanya saya tak pergi kot..

Nak jadi cerita, rupanya saya yang dapat manfaat dari keberadaan mereka di rumah saya.. cuba teka apa berlaku?

Pagi tu, lepas breakfast, Abang Kamel berstory tentang pengalamannya buat PhD di New Zealand, cara belajarnya, macamana di buat research, how dia deal dengan supervisornya dan macam-macam lagi..semuanya membuka minda saya untuk menangani hidup dan buat PhD di sini..

Kak Rodhiah pulak pakar masak memasak, jadi hari Khamis dia nak masak...
Yeaaa seronoknye.....

Lepas solat zuhur 12.20, kami ke Preston Market, saya tunjukkan kedai-kedai dan betapa senangnya nak dapat makanan halal kat sini dan saya sangat mensyukuri nikmat ini. Kak Rodhiah menceritakan pengalamannya yang agak sukar mencari makanan halal di New Zealand, berbeza sangat dengan apa yang saya lalui di sini.

Lepas tu kami pusing-pusing kedai makanan basah, mereka yang pilih lauk mentah apa yang nak dimasak.. hehe.. saya ngikut saja.. Sebab selera saya mudah saja.. Makanan tak kisah, janji halal.. pastu kenaler sedap. hehe..
Saya bawak ke Hot Bargain, kedai China tu kalau dia nak tengok barang apa yang nak dibeli untuk balik Mesia nanti. Jangan beli dulu, belilah kat Victoria Market tapi dapatkan idea dulu..

Balik rumah, Kak Rodhiah start kat dapur dan Abang kamel mula melihat proposal PhD saya, dia buka tesis PhD dia, bandingkan proposal, dia ajar saya tentang research method, bagi saya idea tentang research saya, macamna patut saya buat, improve kat mana.. dong deng dong deng.. sampai lah jam 10 mlm. Saya seolah-olah mengadap Co-Supervisor saya... Banyaknye saya belajar.. seronok sangat!

Malamnya kami semua ber skype dengan Abah di Bangi. Atok dan Nenek semua bercakap dengan Kak Rodhiah dan Abang Kamel.. Tanya kabar, dan macam-macam lagi.

Pagi tadi lepas solat Subuh, jam 6.30 pgi kami semua keluar ke airport bagi menghantar mereka untuk ke New Zealand. Lepas viva, nanti 30 April-4 May mereka akan transit lagi kat rumah kami sebelum balik ke KL. Abang Kamel kata dia datang nanti dia nak tengok perubahan pada Proposal saya, dan dia akan berikan ilmu-ilmu lain lagi untuk memantapkan kajian saya.. powernya..
insya Allah..

30 hb nanti barulah mereka akan ke Melbourne City, pusing-pusing bandar dan kalau sempat Abang Kamel kata nak ke Sydney.. sempat ke tu...?

Thursday, April 16, 2009

Tetamu

Kak Rodiah dan Abang Kamel

Rabu 15 April, Aisyah dengan Umi tak pergi ke mana-mana sebab membuat kerja rumah dengan begitu bersungguh-sungguh. Sebabnya apa? Sebabnya kami akan terima tetamu dari Mesia iaitu Kak Rodiah dan Abang Kamel. Mereka adalah jiran nenek di Bangi. Abang Kamel adalah pensyarah UPM, membuat PhD di Auckland.. selepas submit thesis, dia balik ke Mesia menyambung tugas dan perlu kembali ke New Zealand untuk menghadapi Board of Viva di Auckland New Zealand pada 23 April ini, jadi mereka mengambil Air Asia KL-Melbourne dan transit di rumah kami 2 hari (15-17 April) sebelum bertolak ke New Zealand.

Jadi Aisyah dengan Umi telah vacuum satu rumah.. (hehe.. sebelum ni tak buat yer..).. Pastu kemas bilik Aisyah untuk jadi bilik tetamu. Alihkan barang-barang supaya jimat space, angkat tilam dari bilik study untuk cantumkan dengan tilam bilik Aisyah yang single tu. Abah tak ada, kena lah kami buat dua orang..Nasib baik ada Aisyah.. tapi tilam tu berat jugak, sakit belakang Umi nak angkat. Akhirnya Umi kata, 'Takyah angkatlah Aisyah, kita tolak jer tilam tu..' Umi letak small heater satu dalam tu incase kalau mereka nak guna, blanket tebal, sleeping bag sebagai persediaan..Akhirnya bilik Aisyah telah berjaya ditransformkan...

Malamnya Umi pujuk Aisyah jangan tidur dulu, kita tengok TV sama-sama.. kena tunggu jam 12 malam sebab flightnya sampai jam 12 tengah malam. Tepat jam 12 tengah malam, kami keluar, dengan tawakkal menuju ke airport sejauh 28km dari rumah kami. Sebenarnya saya takut berada di luar rumah waktu malam..Mudah-mudahan Allah selamatkanlah perjalanan kami..

Akhirnya jam 12.35 kami sampai ke Airport, mencari Abang Kamel dan kak Rodiah. Abah call dari Mesia kata mereka dah sampai tetapi Abang Kamel tak dapat call saya.. Kenapa pulak tak dapat call saya? Saya tak puas hati gak..

Sebabnya saya dah pesan dalam email, landing jer terus call saya, saya akan budget masa accordingly, sebab cek barang-barang selalunya dalam 30-45 minit. Jadi saya akan keluar sedang-sedang saja, supaya tak perlu parking sebab mahal sangat dan selalunya ada polis tak kasi kita tunggu lama-lama untuk fetch orang..

Akhirnya selepas jumpa, Saya mintak mereka cek balik nombor tepon saya.. Kak Rodiah kata call sampai berpuluh kali dan setiap kali call orang puteh yang angkat. Dia tak kenal sapa Hidayah..Ya Allah, memanglah dia tak kenal saya, saya pun tak kenal dia... Sebabnya Kak Rodiah salah salin, saya punya nombor 04-XXXX-XX69, tapi dia call 04-XXXX-XX67..Patutlah tak dapat! Sian saya tengok dia orang, kelam kabut jugak...hehe..
[Moral of the story: Salin nombor tepon orang mesti mau tepat, pastu kalau kita nak pergi rumah orang,, mesti mau salin address orang tersebut dengan tepat jugak.....peringatan untuk saya dan semua orang]

Akhirnya juga, kami sampai ke rumah jam 1.30.. Aisyah sangat gembira dan tak habis-habis bercerita dalam kereta pasal kisah hidupnya kat sini. Aisyah memang baik dengan Makcik Rodiah.. Nenek ada bekalkan sambal ikan bilis. Kak Rodiah kata kastam tak cek sangat beg kali ini, Alhamdulillah semua makanan yang dibawa lepas...Sampai rumah, saya jemput mereka makan, sebab mesti lapar travel 8 jam. apatah lagi dengan Air Asia.. (paham-paham je ler...hehe..) Lepas makan nasi, [saya masak ketam masak cili padi dengan ayam bakar dan sambal sotong dengan sayur..aisyah kata sedap.. (hehe..)}, mereka semua solat jama' dan tidur jam 2.30 pagi..

Hari ni Khamis, pagi ni kami akan ke Preston market membeli lauk sambil bawa Kak Rodiah dan Abang Kamel pusing-pusing kawasan ni. Saya dah inform mereka..'Saya tak pandai nak bawak jalan-jalan jauh-jauh sebab Abah Aisyah tak ada, jadi setakat Preston market tu allright ler.. Tapi if nak pusing-pusing sendiri, pakailah kereta hijau ni dan saya akan bekalkan GPS..'

(Selingan...Hari tu, masa kami balik sini lepas balik 2 minggu kat Mesia, semua sup bunjut saya dengan milo 3 in 1 semuanya kena campak oleh kastam..Betul-betul tengok nasiblah, kalau dapat Pegawai yang baik, cincai-cincai jer dia cek, tapi kalau dapat yang brutal... Sadaqallahul azim lah...habis ler jawabnya kena campak...Jadi tak boleh sangat nak kata syarat-syarat kastam ni.. Pada saya, bawak jer dulu apa-apa yang kita rasa nak bawak, kalau ada rezeki lepas, kalau tak senyum je ler....hehe..)

p/s hari ini sejuk.. angin bertiup kuat. semalam pun sama.. malam tadi pun sangat sejuk.. Saya rasa tak tahan sejuk ni, macamna ler saya akan hadapi winter nanti.. Oh oh ... Ya Allah, mudahkanlah saya dalam semua urusan....amin

Wednesday, April 15, 2009

Asas 10

Atas permintaan...

Di sini saya uploadkan bacaan asas 10 yang kami amalkan hasil ajaran Ustaz Harun Din di Darus Syifa'.. Atas permintaan beberapa pihak, saya letakkan di sini..

Membawa nama pelajar Darus Syifa' dan menjadi pelajar Ustaz Haron DIn adalah sesuatu nikmat yang saya tidak boleh gambarkan dengan kata-kata.. Ia sangat bernilai dan saya sangat menghargainya...

Kalau mengikut Ustaz Harun Din, ada yang baca buku perubatan Islam tulisannya dan claim sebagai pelajar Harun Din, tak boleh macam tu.. setakat baca dan amal berdasarkan buku, namanya bukan anak murid Harun Din... Tapi jika ada yang berminat dan membacanya selalu, tidaklah menjadi masalah kerana semua doa-doa ini adalah doa yang sangat baik, mudah-mudahan dengan beramal dengannya, kita mendapat keberkatan dan kesihatan yang baik fizikal, mental dan spritual..amin..

Asas 1 dan 2..


Asas 3, 4, 5 dan 6

Asas 7 dan 8

Asas 9 dan 10...




Semua 10 bacaan di atas dipanggil Asas 10 yang pertama. Ada lagi Asas 10 yang kedua. Yang ini saya masih belum hafal, kalau nak baca, mesti kena tengok buku.

Tuesday, April 14, 2009

Catatan Aisyah..

14 April 2009 Selasa..

hari ini aisyah pergi ikut umi bagi ceramah. kak umi dan kak zulfah ikut dalam kereta aisyah. Masa aisyah turun aisyah bagi CD Duyung kat kak umi. sebab aisyah lupa nak pulang kan CD yang banyak tu. masa dah sampai tu aisyah main dengan sofia pastu masa umi bagi ceramah aisyah gelak sebab dia kelakar. umi cerita pasal solat. tapi tak sempat nak ambik gambar tapi takpalah nanti yang kali kita pergi lagi yer ok bai...

Monday, April 13, 2009

Talk

7 & 8 April- Tuesday and Wednesday

Dua hari ini saya hadiri talk Christianity & Islam and another one bertajuk Is Jesus is a God or a Man? Kedua-dua program dianjurkan oleh Christian Union and tajuk dibentangkan oleh Sam, seorang Christian dari Tasmania. Profram ini diadakan berkala, selanya setiap 2 bulan sekali atau se semester sekali. Kali ini adalah kali pertama saya datang untuk melihat keadaan dan apakah ada ruang untuk mencelah.

Dalam kedua-dua talk, banyak soalan diajukan oleh pihak Islam dari Nigeria, Turki dll menggunakan pendekatan membantah dan attacking. Nampak keadaan tidaklah tegang tetapi nampak juga Sam kadang-kadang gagap siket masa menjawabnya. Saya cuma menambah dalam talk tersebut bahawa, banyak lagi things to discuss tapi mestilah adil dalam perbincangan. Saya sarankan supaya pihak Christian Union dapat anjurkan satu forum di mana speakers adalah from both sides. Apabila soalan ditanya, pihak Muslim akan menerangkan dari perspective Islam dan dia buleh jawab bagi pihak Christian. Saya sebenarnya kurang bersetuju jika kita guna attacking approuch tapi apabila kita tengok secara sekali lalu, itulah yang berlaku.. Sememangnya perbincangan agama adalah bersifat sensitif, personal dan sangat terlibat dengan emosi dan jati diri. Apabila ayat digunakan oleh speaker tidak kena dengan ajaran Islam, kita akan rasa tercabar, terbangun dan emosi turut naik sekali. Itulah yang paling sukar untuk diperhalusi.. Saya juga sedang belajar perkara ini..

______________

AIIC di Melbourne Uni 12 April 2009

Semalam, saya dengan Umi Salwa dengan ditemani scholar muda iaitu Aisyah telah naik bas jam 8 pagi ke Melb Uni menghadiri Annual Austalian Islamic Conference Program (AIIC) anjuran MERCY MISSION yang diadakan 3 hari iaitu 10-12 April. Saya rasa sangat rugi kerana tidak dapat menghadiri keseluruhan seminar ini. Tapi apa nak buat...






Kami sampai di Melb Uni dan terus menuju ke Econs Department tempat diadakan Seminar tersebut. Hari ini Dr Zachariah Matthews berceramah. Saya suka mendengar syarahannya yang kemudian diikuti dengan workshop Soft Heart, Strong Mind.. Kami mendengar perbincangan dengan penuh minat.

Habis workshop, kami bertiga turun ke depan dewan dan saya berjumpa dengan Dr Matthews bertanyakan sesuatu. Saya bertanyakan pendapatnya dalam perbincangan inter faith.. apakah pendapatnya sama ada dia setuju mengguna attacking approuch or guna diplomatic way, dengar dan beri penjelasanan tanpa berdebat siapa salah dan siapa benar..

Dia memberikan saya kadnya kerna perlu dibincangkan lebih terperinci, dan saya akan hubunginya melalui email soon.
Dr Zachariah Matthews
Australian Islamic Mission
President
www.aim.org.au

Sunday, April 12, 2009

Tidurkan Aisyah..

Aisyah Baru Tidur..

Anak Umi sicomel Aisyah baru tidur..
11 malam lepas skype dengan Abah...
Sementara Abah balik ke Mesia sebulan ini, Aisyah dapat tidur dengan Umi..
Sebelum tidur tadi, Umi bacakan 3 muka surat buku Sleeping Beuty..

Lepas tu Umi suruh Aisyah baca Asas 10..
Sebab dia mengantuk sangat, Aisyah suma baca 5 asas pertama sahaja..
Dia dah hafal semua Asas 10 yang Ustaz Harun Din ajarkan...

1- Alfatihah
2-Ayat Kursi
3-Ya Bari
4-Kaf Ha Ya Ain Sad
5-Selawat Syifa'

Lepas tu dia terus tidur.. Sementara dia tidur Umi bacakan zikir
La ilahaillah
La ilahaillah
La ilahaillah
Muhammadur Rasulullah..

Ya Zaljalali wal ikram..
Ya Zaljalali wal ikram
Ya Zaljalali wal ikram
Amitna Ala dinil Islam..

Aisyah paling suka kalau Umi nyanyikan dia sebelum tidur..
Lagu ni Umi buat sendiri..
Dari dia kecik sampai sekarang..
Umi akan nyanyikan untuk Aisyah..
Tapi sekarang Aisyah dah hafal, jadi dia buleh nyanyi sendiri..
Kata Aisyah..
'Lagu paling best dalam dunia ni adalah lagu yang Umi buat untuk Aisyah..'

Apa lagunya?
Bunyinye cam ni...

Anak Umi sayang..
Namanya Aisyah..
Aisyah budak baik.
Umi sangat sayang..
Aisyah budak baik..
Abah sangat sayang..
Anak Umi Abah..
Aisyah Fairuz..

Taat pada ALlah..
Taat pada Nabi..
Dengar cakap Umi..
Dengar cakap Abah..
Rajin sembahyang..
Rajin baca Quran..
Anak Umi sayang..
Aisyah Fairuz..

Aisyah budak baik..
Umi sangat sayang..
Aisyah budak baik..
Abah sangat sayang..
Tok Ma pun sayang..
Nenek pun sayang..
Aisyah budak baik..
Semua orang sayang..

Rajin pergi sekolah..
Rajin baca buku..
Dengar cakap teacher..
Jadi orang pandai..
Anak Umi Abah..
Aisyah Fairuz.....Budak yang baik..Budak solehah..
Tidur yer Sayang..

Dan setiap malam, sebelum Umi tinggalkan Aisyah, Umi akan tiup ayat Quran dan lalukan aura ke seluruh badannya..

Dengan doa..semoga Aisyah selalu berada di bawah lindungan Ilahi..amin..

Soverign Hill Tempat Emas di Ballarat

Sovereign Hill

Hari Sabtu 11 April pagi jam 8 am waktu Melbourne, Aisyah dan Umi bersama-sama keluarga kawan-kawan berjalan-jalan ke Sovereign Hill di Ballarat. Tempatnya best untuk dilawati. Nanti Aisyah akan ceritakan dari perspective Aisyah sebagai seorang pelawat muda. Tapi kalau nak baca dan tengok gambar terperinci, boleh tengok
blog Aunty Ina ni.. ( cepat betul Auntie Ina uploadkan.. power! hehe..)

Nanti Aisyah akan cerita kemudian...
____________

Sebenarnya Aisyah sangat sunyi bila Abah balik Mesia. Abah perlu balik kerana ada urusan syarikat yang perlu Abah selesaikan. Abah sedang menguruskan import mesin-mesin dari China untuk proses makanan dan menjualnya di Malaysia. Semoga Syarikat Abah berjaya dan Abah dapat selesaikan kerja-kerja Abah dengan cepat. Lepas Abah selesai, Abah balik sini cepat yer Bah....

Jadi Umi bawak Aisyah ke Sovereign Hill supaya Aisyah gembira. Mulanya Umi tulis email pada kawan-kawan Umi ajak pergi sekali sebab kalau dapat 10 orang, nanti dapat less AUD5 setiap orang. Berjaya juga plan Umi sebab lepas tu 12 orang telah setuju untuk pergi sekali. Akhirnya Umi buat plan lagi, ajak semua orang buat pot luck dan makan sama-sama masa kat sana.. Semua orang gembira sebab jadi perkelahan keluarga. Umi bawak roti garlic, Uncle Idham buat burger, Auntie Ina buat macaroni bakar, Auntie Rami dan Auntie Nor buat sandwich dan Auntie Nita bawak puding roti. Jadi kami semua makan best sangat kat sana...

Sedihnya Abah tak ada nak join sama..


Aisyah tengok ada gambar surat khabar yang menceritakan emas dijumpai di Ballarat tahun 1851. Surat khabar tu dah tua tetapi masih elok dalam cermin. Lepas tu ada banyak rumah macam rumah koboi dan pekerja-pekerja sedang berlakon macam zaman dulu, pakai dress yang sangat cantik. Aisyah suka tengok baju labuh yang kembang tu, macam baju Princess Anallesse.


/>








Pastu Aisyah pergi masuk tempat orang tunjuk wayang gambar masa zaman emas dulu. Aisyah main-main dengan Irfan, Idlan, Aliya, Abang Ariq dan Sofea. Lepas tu Aisyah ambik gambar depan emas, patung-patung orang yang kerja kat lombong emas zaman dulu, pastu Aisyah juga masuk dalam lorong bawah tanah, kecik sangat lorongnya dan Aisyah nampak ada lakonan orang yang mula-mula gali tanah tu, lepas lama-lama gali dia ternampak emas.. besar sangat emas tu..Cantik sungguh emas tu.. Aisyah nanti akan tunjukkan gambar-gambar yang Aisyah ceritakan ini ye.










Lepas tu Aisyah pergi mendulang atau dipanggil panning.. Itu pengalaman best sangat untuk Aisyah. Tapi masalahnya Umi terlupa ambik gambar Aisyah tengah mendulang tu.. Aisyah rasa best sangat, cari emas. Tapi sebab semua emas dah tak ada, jadi Aisyah ambik batu yang ada dalam dulang masa Aisyah panning tu yang warna macam gold. Jadi sekarang Aisyah ada 14 biji batu warna gold. Umi kata boleh buat main batu seremban.. Malam tadi Umi ajar main batu seremban. Best betul.

Ada kuda lalu depan kita.. yakkk.. busuk sangat sebab dia berak atas jalan.. hehe.. Tapi Umi kata tak boleh nak naik kuda sebab mahal kena bayar. Hari tersebut Aisyah sangat happy, tapi ada banyak lagi tempat yang Aisyah tak sempat pergi termasuklah train yang turun bawah tanah. Umi kata kita akan datang sekali lagi bila Abah balik.

Tak pe ye Bah, nanti Abah balik sini, kita pergi sama-sama sekali lagi yer..

Sekian, inilah pengalaman Aisyah ke Sovereign Hill Ballarat.

p/s Umi cakap sejuk sangat sampai kena bawak baju tebal. Tapi sebenarnya panas sangat kat sana..tak payah bawak baju tebal pun..