Saturday, January 17, 2009

Bersembang Positif

Sembang-sembang

Kita memang suka bersembang. Manusia tabiienya suka bersembang. Kerana itu manusia diertikan sebagai hayawan al-natiqin.. Haiwan yang bercakap..

Kerana itu juga adanya bahasa menjadi perantara bersembang. Bagi yang bisu, isyarat tangan sangat penting... asalkan dapat bersembang.. Pointnya semua kita suka bersembang..

Medium bersembang pula ada banyak...Kita bersembang guna bahasa yang sama-sama difahami. Guna lisan, guna tulisan, guna kertas, guna sms, guna yahoo mesenger, guna skype, guna tepon, guna fax dan lain-lain..

Kerana itu..

Apabila tak ada orang untuk dilawan bercakap..
Kita akan rasa sangat boring dan kosong..

Justeru.. bersyukurlah selalu sekiranya kita boleh bercakap, boleh bersembang dan ada orang sebelah kita untuk diajak bersembang..

Dengan itu, kita akan selalu mensyukuri erti hidup, erti persahabatan, erti kawan dan taulan.. dan erti sembang itu sendiri..
__________________


Naji's Mum

Tadi saya bersembang dengan Oo.. a lady from Thailand yang berkahwin dengan orang Perth. Dia tinggal berdekatan dengan tempat saya tinggal. Sementara dia menemani anaknya Naji main scooter, saya pulak menemani Aisyah main scooter .. (seronok sangat dia main scooter yang dihadiahkan oleh Untie Ina dan Uncle Ibrahim.. thank you yer..)

Saya bersembang dengan dia pasal weather, bersembang pasal winter to come, about study here. Akhirnya about life. Dia tanya saya jam berapa bangun. Saya kata jam 5.15pagi untuk perform prayer. I am a Muslim, need to perform five times prayers a day. Dan dia terkejut..

Lepas tu dia tanya, apa yang dibuat masa prayer, why so early? Aisyah should wake up too? Don't you feel pity to wake her up at that hour? How about other Muslims? Are they wake at the same time like you? Are they doing the same prayer like you? Does Aisyah need to wear like you?

Saya pun bersembanglah..
Saya cakap....'Yeaa Aisyah is sill in the process of learning. I will try to wake her up, but she can continue her sleep after that. We call the prayer as Subuh. The time is from 4.06 am up to 6 am. So I can perform within the period. if I sleep early, I'll wake up at 4.15am. If I sleep late, maybe I wake up at 5.40am. But cannot exceed 6.am. If not we are liable before our God.. Aisyah is still young... but I have to teach her.. All of Muslims have to do the same. bla bla..

Lama juga kami bersembang..

Saya tanya dia, 'how do feel living in Melbourne? Is there anything different after getting married to Australian? with different culture. How about your religion and your husband? bla bla..

Akhirnya kami pun balik..

Saya teringat my friend Ina yang bercerita last week, katanya, she read one article written by Dina Zaman, Dina said, pelajar yang Gomen hantar pergi oversea bercampur dengan sesama Mesia, tak bercakap dengan orang luar, tak improve their english dan for sure tak de pun usaha sampaikan Islam melalui percampuran dengan bangsa lain..

Ada betul jugak dan ada tak betul dalam statementnye itu. But my mind keeps thinking about the statement..


Ituler citenya..Bersembang baik ada manfaat, bersembang tak baik, takde ler manfaat..
Justeru, marilah kita sama-sama memanfaatkan 'persembangan' kita ke arah yang positif.. amin..
(ada ker istilah persembangan dalam DBP? Rasa cam takde... hehe..)