Monday, January 26, 2009

Berenang

Bestnyer Berenang..

Jam 6 kami sampai ke tempat swimming pool yang dijanjikan. Kami datang 8 orang dengan dua kereta. Aliya dangan mamanya tak jadi ikut sebab sakit mata. sian Aliya..

Sampai sana, saya lihat ramai muslim women yang pakai tudung dan jubah hitam especially orang Somali, Lebanese dan orang lain-lain yang datang. Saya bayar AUD6 untuk kami berdua then masuk ke tempat salin pakaian. Aisyah pakai baju berenang yang dibeli di Little Caliph KL dan saya hanya pakai seluar panjang dan T Shirt panjang.

Sebelum tu saya dapat tahu mengenai program 'swimming for ladies' ni melalui melbourne muslim yahoogroup dan saya pun hantar email pada Sister incharge namanya Lamya asking for the attire and regulations. Dia reply my email dan bagitau boleh pakai T Shirt and pants.

Saya tak berani nak ambik gambar Aisyah, risau orang marah sebab kawasan tu dah jadi 'prohibited area' dari 6-8 pm every Sunday and you can never find any man around the place.

Aisyah mandi bukan main semangat...
Berenang tak tak pandai sangat dah..
Bila ditanya, 'Nape Asiyah macam tak pandai, kan kat Mesia Aisyah dah pandai berenang?'
Apa jawapannya..'Tu ler Umi, Kalau kita dah lama tak berenang, kita lupa ler macamna nak buat. Aisyah dah tak ingat dah..'
'Ye ker... tapi Umi ingat lagi walaupun dah lama tak berenang..Macamna tu..'
My princess tak nak ngaku kalah..'Ye lah sebab Umi orang besar. kalau kanak-kanak lain Umi.. macam Aisyah, cepatler lupa..'
'Ada pulak...'

Saya berenang sambil jaga Aisyah.. sambil berenang-renang dengan Aisyah sekali, tapi tak berapa selesa sebab saya tak bawak goggle dan cap. Share-share dengan Aisyah jer..Lepas tu saya tinggalkan Aisyah berenang-renang dengan adik-adik yang baik yang datang sekali. Aisyah panggil Kakak Faliq, Kakak Tikah, Kakak Diana, Unti Fizah, Untie Azra dan Kakak Emy. Saya pulak lari ke tempat kolam air panas, jakuzi, pastu masuk sauna.. best sungguh.

(Saya dulu belajar berenang di kolam UiTM Shah Alam, 10 sesi sebanyak RM100 setiap minggu waktu solat Jumaat. Instructornya seorang lecturer yang ada sijil penyelamat dan yang belajar dalam 20 orang..semua wanita). Lepas pandai saya selalu pergi ke kolam UiTM waktu Jumaat untuk berenang tapi bila life saya semakin sibuk, saya tak lagi berkesempatan untuk ke kolam masa waktu solat Jumaat.--)

Dalam jam 7 petang, ada sesi ber-exercise dalam kolam air panas, dipimpin oleh seorang instructor. Semua orang ikut dia lompat-lompat dalam air, angkat kaki, goyang pinggang, tolak tangan, pusing kanan, pusing kiri dan macam-macam.. letihnye...

Rupanya dialah nama Lamya yang antar email maklumkan ada program swimming tu. Saya pun pergi kat dia. Saya call her name..'Sister Lamya... I'm Hidayah, the one who sent you the email asking about the swimming suit..' 'Oooo how ore you Hidayah. Thank you for introducing yourself. How's your daughter Aisyah. Do you like the pool here Aisyah...' Kami sembang-sembang sekejap..

Masa dalam jacuzzi, saya duduk sebelah seorang Makcik orang Lebanese. namanya Fatimah Laila. Dia dah duduk sini 42 tahun. Lamanya.. Bila saya tanya nak balik Lebanon ker? Dia kata tak nak.. Suka duduk sini... Dia dah ada anak 5, yang sulong dah umur 43 tahun dan macam2 dia cerita. Saya dengar je lah...

Jam 8 petang kami balik, singgah rumah Kak Hada sekejap.. Tapi tak sekejap sebab Kak Hada siap goreng keropok satu pinggan demi satu pinggan.. Saya dah letih sangat dan nak balik sangat dah.. AKhirnya kami sampai rumah jam 9.30 malam..

Malam tadi kami berskype dengan orang Bangi, mak, Kak Haz, Aitikah, Amir dan Amirah.. Best jugak tengok muka dia orang selepas hampir 2 bulan di sini. Lepas tu saya dah tak de mood nak baca buku, campur letih tapi saya sempat pulak tengok TV3 dalam internet... hehe..


Itulah pengalaman pertama kami di swimming pool di sini..
My darling princess Aisyah sangat seronok, excited, teruja, dan sangat ceria dengan program hari ini..Sibuk tanya next week datang lagi ke tidak..
Tengoklah yer Aisyah.. if minggu depan, umi free, kita datang, kalau tidak kita pergi lain kali yer...