Monday, November 30, 2009

Perhimpunan

Teruja.. 29 Nov 2009

Saya memang seronok dengan perhimpunan ini. Semoga ia mencapai matlamat menemukan seramai mungkin, mengeratkan hubungan di samping mewar-warkan kewujudan dan meminta rakan2 menjadi ahli berdaftar VMPGA.

Kronologi..

Pagi jam 7 pagi. kami keluar rumah, sampai ke Park jam 7.30 pagi.. Beberapa orang telah ada mem'booking' dan samak plate BBQ.

Antara orang terawal sampai tengah kemaskan meja, sapu dan letak alas meja.. Antaranya Lan, Jalil, Azami, saya, Abah, Din Hogan dll bersama-sama membantu..


Orang pertama sampai.. Shahril jam 6.30 pagi dah datang.. Takjub sungguh saya dengan kesungguhan mereka.. Lepas samak, panaskan plate dan start BBQ - Shahril, Nasrul dan Fakhrul sedang bekerja..


Kumpulan pertama 'test' masak ke BBQ dalam 8 pagi.. Wadi, Aleh, Jai, Din Hogan dan Azami.. 'Dah masak ni.. sedapnya..'


Meja pendaftaran.. sign nama yer, dapat sticker nama dan ada yang bersemangat mengisi borang VMPGA.. Ramai yang bertugas bergiliran menjaga kaunter.. Masa ni, Adili dan Layle jadi AJK mengawal selia urusan ini.. Hari ini dalam 30 orang mendaftar sebagai ahli.. ALhamdulillah..


Plan awal majlis akan bermula dalam 9 pagi. Saya dapat call dari Kak Laily Dandy kata ada masalah kereta rosak dan rombongan mereka akan sampai agak lambat. Saya juga dapat SMS kata ada masalah teknikal - blackout masa masak nasi di rumah Rasul, jadi dijangka nasi beriani serta lauk akan sampai dalam jam 10.40. Rasul Penghulu KgVic juga akan sampai dalam jam 11 pagi. Saya sempat berbincang dengan Ustaz Nushi, Azami dan juga dengan Rasul melalui phone .. plannya ucapan saya diikuti oleh ucapan Rasul dan wakil Kampung2 lain tapi sebab diluar sangkaan, akhirnya kami decide mulakan majlis dulu. Saya berucap dulu sepatah kata dan jemput makan apa yang ada dan sesi ucapan kedua akan dibuat kemudian untuk ucapan wakil komuniti ..

Rombongan dari Dandy Clayton datang dengan pakaian tema Malaysia.. cun sungguh! Baju Melayu, samping, baju kurung dan ada yang tak bawak jaket.. terpaksalah tahan sejuk..
Melihat ramai yang datang sungguh menggembirakan saya...



Azami jadi MC, panggil saya to say a word.. Saya ucap terima kasih atas kerjasama kampung2 bersama menganjurkan, ucap terima kasih atas kehadiran, sebut tujuan majlis diadakan serta penerangan ringkas tentang VMPGA serta apa yang sedang difight untuk kebajikan pelajar, pasangan dan anak-anak.. Lepas tu Azami call Ustaz Khairul baca doa..


Umar dan adik-adik Undergrad sedang menyusun budak-budak nak main telematch.. Ini semua lepas makan dan semua dah kenyang dan ready nak main. Alhamdulillah masa ni cuaca dah mula panas..

Yeahh bawak bola dalam sudu... Cepat dik.....



Lawan dik...


Aisyah, Iman, Hanna, Umairah dan Aiman.. dapat hadiah main telematch.. Yea....

Duduk-duduk sambil makan dan melebarkan networking... jumpa kawan baru..



Saya bersama orang kuat Penghulu kgVic En Rasul, lecturer Engin UiTM Shah Alam dan Abah di sebelahnya..


Lepas tu turn ayan-ayah pulak main telematch. Seronok melihat ayah-ayah lari bersungguh-sungguh membawa sponge berisi air sambil ketawa.. berlari ke tempat botol dan perah sponge tersebut. Ada yang kelakar dan masing-masing ketawa riang..



Ayah-ayah sedang main dengan semangat waja.. Kelihatan Hanif, Pak Tam, Jai dan ramai lagi bersemangat waja sedang berusaha keras membawa air dan sponge..
Lawan jangan tak lawan.....


Lepas main satu games sponge bubuh air dalam botol.. tetiba hujan lebat turun...terpaksa berenti.. dua games lagi tak sempat nak main.. Subhanallah.. jom lari bawah bumbung..

Mula masuk ke bawah bumbung..


Nasib baik ada yang pandai dan kreatif.. membuat bumbung pasang siap.. Rami yang basah kuyup..

Bila hujan reada, sesi kedua ucapan dimulakan.... Kali ini Azami menjemput semua Ketua Kampung beri ucapan... Dimulakan dengan Hanif wakil Dandeenong Clayton, pastu Din Hogan mewakili DesaBundoora dan kemuncaknya adalah ucapan Rasul sedang berucap.. Alhamdulillah semua berjaya dilaksanakan dan akhirnya bersurai dalam jam 2-2.30 petang. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah..

Saya dan keluarga Sham Hogan masih berada di Park sehingga akhir program, melihat Abah, Din Hogan, Azami, Khairul, Amir, Jalil, Man Tebau dan lain-lain team mengangkat periuk belanga ke rumah Din Fawkner untuk acara cuci menyuci ....

Kami meninggalkan Park sebagai orang terakhir pada jam 3 petang menuju ke rumah Din Fawkner.. Di sana sudah ramai menunggu dan acara membasuh, menyental, membilas sedang bermula..Yang tolong ramai jugak, Abah, Jalil, Azami, Jai, Din Hogan, Amir, Mad dan lain-lain yang saya tak berapa kenal... Saya dengan Sham, Kak Sal, Kak Saniah tolong gak.. Tolong lap siket-siket..hehe..

Yang penting bagi saya adalah menzahirkan bahawa kami bersama semua dalam JV ini..



Selain dari sahabat-sahabat KgVic, Bundoora dan lain-lain yang membantu, saya sangat berterima kasih pada Excos VMPGA yang telah sama bersusah payah bersama saya -Azami, Jai, Layle, Adli, Umar dan Ana. FIlah balik Mesia jadi tak dapatlah dia membantu.

Tulusnya, saya sangat teruja melihat kesungguhan semua sahabat-sahabat dan saya seronok dengan hubungan baru ini.. Semoga ALlah memberi pahala yang banyak atas keikhlasan kita dan memberi pahala kepada semua yang sudi terlibat menjayakan majlis ini.. Masa dan tenaga yang diberikan, insya Allah diganti Allah dengan masa yang lebih baik dan dimudahkan semua urusan di kemudian hari.. amin..

Sunday, November 29, 2009

Majlis

Alhamudulillah..

Cuaca hari ini kurang ceria sebab hujan di paginya dan mendung saja, tengaharinya pun hujan lebat sangat.Tapi Alhamdulillah ia berjaya dijalankan. Majlis Kerjasama dengan KgVIc, Bundoora, Clayon/Dandy dll selesai.. amin.



JV ini sebenarnya banyak dari kalangan kgVic. Mereka mempunyai daging korban, pakar memasak, alatan memasak dan penyediaan makanan serta ahli-ahli qaryah yang baik dan suka membantu. Sebahagian besar penduduknya adalah Postgrad yang belajar di universiti berbeza. Mereka sangat rapat sesama mereka dan menjalankan banyak program sosial untuk pembangunan penduduk di sana. Korban yang mereka kendalikan mencecah 40 ekor kambing. Subhanallah.. Secara jujur, saya memang takjub melihat kesungguhan dan kekuatan ukhuwwah dan kebaikan mereka semua dan saya bersyukur mereka ingin bekerjsama dengan VMPGA.

Usaha mendapat sedikit budget dari MSD berjaya. Selepas berunding dan berbincang dan mendapat fund dari MSD, akhirnya VMPGA mengeluarkan sedikit belanja sebagai sumbangan menambah keperluan membeli barang-barang asas penyediaan majlis. VMPGA menyumbangkan AUD600 untuk KgVic, AUD100 untuk Bundoora, AUD50 untuk Dandy Clayton dan AUD100 untuk hadiah telematch dan jajan anak-anak.


Alhamdulillah tadi selesai sudah..Semoga ia berjaya memberi sedikit kebaikan kepada semua.
Menjayakan program bersama bukanlah sesuatu yang senang.. Secara tulusnya, ia sangat sukar kerana banyak hati yang kecik hati jika tersilap langkah. Saya harap jika ada tersilap di sebelah saya dalam menuturkan dan memutuskan sesuatu, saya harap dimaafi.

Apa yang buruk kesilapan saya sebagai Pemimpin VMPGA dan yang baik dari Allah segala..
Terima kasih atas segala sumbangan semua. Hanya ALlah pemberi balasan yang baik.

Kisah lanjut akan diceritakan kemudian..

Saturday, November 28, 2009

Gathering

JV

Kami di VMPGA berusaha menjadi koordinator menggabungkan pelajar postgrad yang ada di seluruh Victoria melalui kaedah JV antara VMPGA dan komuniti pelajar-pelajar di sini. Antaranya yang paling banyak proportion JV adalah KgVIc, kemudian Bundoora, Dandeenong Clayton dan lain-lain. Kami menjemput semua postgrad, pasangan, anak-anak untuk hadir esok bersama-sama memeriahkan gathering bersempena hari raya haji.

Saya suka dengan barisan committee vmpga. Semuanya baik2 dan bersemangat. Vice President saya adalah Khairul Azami anak Prof Sidek Baba. Dia ni pun sangat bersemangat waja. Begitu jga SU iaiatu Layle, Filah sebagai Bendahari, Adli yang muda belia sebagai Exco Akademik. Semuanya sangat baik dan saya rasa serasi dengan mereka.

Insya ALlah dengan izin Allah, dimudahkan urusan kami VMPGA membuat JV bersama semua kampung-kampung. Daging korban sebenarnya datang dari KgVic, mereka membuat jadual kerja gotong royong memasak lembu beriani, nasi beriani, BBQ lamb, acar dan air minum. Desabundoora pula menyiapkan ayam masak merah, salad, karipap dan popia. Dandy Clayton menyediakan kek dan agar2..
________________
Saya menulis seperti berikut di web dan yahoogroup vmpg:

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Kepada semua warga VMPGA, pasangan dan ahli keluarga yang dihormati,

Sempena Hari Raya Aidil Adha tahun ini, insya Allah akan diadakan satu majlis pertemuan buat semua pelajar postgraduate, pasangan dan ahli keluarga di Victoria. Majlis ini dinamakan “Program Hari Keluarga Kali Pertama Pelajar Pascasiswazah dan Keluarga Seluruh Victoria Bersempena Hari Raya Aidil Adha 1430 Hijrah anjuran bersama VMPGA, Komuniti Pascasiswazah Seluruh Victoria dengan kerjasama MSD Australia.

Antara objektif majlis ini adalah untuk mempertemukan, memanjangkan silaturrahim di samping membina jaringan professional di antara seramai mungkin pelajar postgrad, pasangan dan keluarga di seluruh Victoria bersempena dengan meraikan Hari Raya Aidil Adha bersama-sama. Majlis ini mendapat sokongan penuh dari MSDA dan dijangka beberapa pegawai MSDA akan turut hadir memeriahkan majlis nanti di samping bertemu dengan kita semua.

Program ini terbuka kepada semua postgrad, pasangan dan keluarga– muslim/nonmuslim, berkeluarga/ belum, ahli VMPGA /belum menjadi ahli- yang belajar/menjalani latihan amali lepasan ijazah di seluruh Victoria .

Oleh yang sedemikian, adalah dijemput dan diharapkan SEMUA AHLI VMPGA, ahli yahoogroup VMPG, pelajar-pelajar postgrad di lokaliti seluruh Victoria agar dapat sama-sama hadir memeriahkan majlis tersebut. Diharapkan juga jika dapat dipanjangkan maklumat ini kepada semua postgrad yang tidak subscribe yahoogroup ini agar mereka turut serta dapat hadir memeriahkan majlis nanti.


Berikut ialah butiran lanjut program ini:
Tarikh: 29 Nov 2009(Ahad)
Tempat: Jack Roper Reserve Park , Broadmeadow (Melway Pg7 B10)
Masa: 9.00 pagi – 2 petang
Tema: Pakaian Malaysia

* Tiada bayaran dikenakan

Semoga kehadiran tuan puan akan memeriahkan majlis nanti.
Maklumat lanjut nanti akan dimaklumkan secara berkala melalui website vmpga dan yahooroup selepas ini. Jika terdapat apa-apa persoalan, sila hubungi salah seorang dari nama-nama di bawah. Sekian. Terima kasih.


Puan Hidayah- (VMPGA), Khairul Azami (VMPGA), Umar Hayyat (VMPGA), Ustaz Nushi Mahfodz (KgVic), Rasul (KgVic), Salehuddin (Din Hogan) (DesaBundoora) , Hanif (Clayton), Ropidi(Dandy)

________________
Esok adalah hari bersejarah..
Perhimpunan terbesar seramai mungkin pelajar Masters and PhD dari malaysia yang berada di Victoria, Australia. Majlis akan diadakan di Jack Ropper Reserve Park, Boroadmeadow.

Saya sangat teruja menunggu hari esok...

Friday, November 27, 2009

Selamat hari Raya Haji

Selamat..

Today is truely a remarkable day...
A year ago, I was still in Malaysia, preparing things, marking exam papers, meeting people and a day after, I was off to Melbourne..Subhanallah..

humppp cepatnya masa berlalu..

Kawan saya ada tanya saya, 'Dulu dapat IELTS Band 6.5. Dah duduk Melbourne tu dah jadi Band berapa dah? Saya jawab.'Band 16.5'.. hehehehe... English saya tidaklah bagus sangat, masih belajar dan membetuli kesalahan yang selalu dibuat. Tapi baiklah dari dulu-dulu..

Hari ini hari raya Haji 1430H.
Kepada semua, diucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha 1430H
Maaf Zahir Batin dan semoga berbahagia selalu dunia dan akhirat..amin

p/s Malam tadi saya call KB, sembang dengan Ma dan Ayah dan adik saya Idi Fitri.... cecewahhh Idi, esok jadi pengantin yer.. Tahniah yer.. Adik saya Fitri Hashim yang handsome dan baik (insya Allah) akan menjadi suami orang mulai esok.. Semoga menjadi suami isteri yang soleh dan solehah.. Doa kami dari Melbourne mengiringi laluan perjalanan Idi, bakal isteri dan semua adik beradik yang lain..

Kak Nik (kakak sulong saya bersama suaminya ABng Die dan juga Pak Saudara sebelah Ma (Paksu dan Maksu) sekarang sedang mengerjakan Haji di Mekah. Kami di sini juga mengirimkan doa semoga berjaya menjalani urusan haji dengan baik dan mendapat haji mambur dan diberkati Allah. amin...

Wednesday, November 25, 2009

Seminar CILS Melb Uni

Best sangat..

Isnin 23-Rabu 26 Nov, saya dengan Sham ke Melb Uni menghadiri conference Islamic Law anjuran CILS Melb Uni. Best sungguh melihat cara2 pelajar2 PhD Melb Uni yang buat PhD mengenai Islam and Islamic Law presented their papers. Mengenali ramai orang dan bertukar2 fikiran adalah suatu kegembiraan untuk saya..

Kali ini saya sempat memanjangkan networking saya dengan Faye, Camb, Evah, Farid, Jamiilah, Marryan dan ramai lagi... mereka mengkaji dengan begitu bersungguh2..
Akhir seminar tadi kami attend talk dengan Prof Tim Law Sch Melb Uni.. banyak points penting tentg PhD dikongsi dan saya sempat berbincang tentang kajian saya..

ALhamdulillah rasa terbuka minda mendengar nasihat dan pandangannya..

p/s Melb City bila dah banyak kali saya pergi, saya rasa macam KL jer.. ewah! hehe...

Monday, November 23, 2009

Tak Ingat..

Kisah Tak Ingat Parking..

Tadi saya tengok TV kisah sepasang suami isteri yang dah tua. Suaminya dalam 75 tahun hantar isteri ke pasar dan dia parking tepi jalan. Isterinya dalam 75 jugak, pergi sorang-sorang ke tempat dituju. Tunggu punya tunggu isteri tak sampai-sampai ke kereta..

Tetiba selepas 4 jam lebih, isterinya datang dengan seorang polis...Sampai jer isteri ke kereta, dia terus buka pintu dan kata kat suami dia, 'Where've you been?' Husband dia jawab,'I'm here, waiting for you.. where've you been.??'

Polis tu selesaikan masalah mereka... Rupanya suaminya memang tak bergerak, tunggu kat kereta dan rupa-rupanya isterinya lupa kat mana kereta, jadi dia berpusing-pusing selama 4 jam cari kereta, dia ingat suaminya tinggalkan dia.. akhirnya last resort dia mintak tolong polis tolong cari suaminya...

Moral of the story: Suami janganlah suruh wife pergi sorang dan dia tunggu dalam kerete.. Pergiler sama-sama.. Kalo tak jumpa kereta, tak ler gabra sangat sebab dua-dua sesat... hehe...

Cite Makcik pakcik tu, kelakar ler pada saya..
Saya teringat saya sendiri.. Bab lupa mana parking kereta adalah kelemahan saya yang amat ketara.. hehe....

Tahun lepas saya pergi meeting LAN (Lembaga Akredetasi negara) kat bangunan dia kat PJ. Saya pusing tiga kali cari tempat parking takde, akhirnya saya pun naik cari kat tempat parking atas bangunan tu.. Jalannya berpusing-pusing dari tingkat 1 ke tingkat 9. Saya jumpa, then terus parking kereta, pergi ke lift dan terus masuk mesyuarat.

Habis mesyuarat, saya dengan terernya berjalan ke lift, masuk lift dan tekan tingkat 6. Sampai ke tempat parking, saya cari cari cari cari kete MYVI saya tapi tak jumpa. Saya pusing seluruh tempat. Dahler dalam keadaan takut sebab takde orang.. Pusing punya pusing... Takde.
Last sekali saya give up..
Saya agak kete saya kena curi kot..

Saya pun turun ke tingkat bawah dan jumpa Pakcik Guard. Saya citeler satu satu..Saya kata that saya risau sangat takut kete saya kena curi.. Pastu dia kata, 'Macam ni, saya teman Puan cari kete Puan, then kawan saya akan pusing semua level dengan motorsikal. Kasi nombor plate kete Puan dan jam berapa Puan masuk tadi...' Saya pun jawab ler semua soalan beliau..

Saya takut jugak dengan Guard ni.. Tapi lawan ler rasa takut sebab kalau tak jumpa saya nak kena balik naik teksi ke Shah ALam dan mesti kena report kete saya kena curik..

Naik lift ke tingkat 6.. Guard yang guna motorsikal tu pun sampai.. Saya tengok dia pusing dengan motor, then dia kata, 'Takde ler kete Puan. Macam ni, kita cuba tingkat 7 pulak.'

Saya naik lift ke tingkat 7. Guard yang naik motor tu pusing seluruh tempat cari plate kete saya, then dia kata ' Memang takde ler Puan. Kita jangan berenti dulu, kita cuba level atas pulak..'
Saya dah takde mood, plus takut plus risau plus sedih...
Tapi naik jugak ler sebab Pakcik guard tu suruh naik..

Sampai parking lot level 8, yang naik motor tu berpusing seluruh tempat..
Pusing punya pusing then dia kemudiannya datang kat tempat saya berdiri..


Taraaaaa.....
Hehe... rupanya kete saya ada kat tingkat 8.. hahaha... Malunya saya..
Pakcik Guard tu kata kata saya, 'Tak per Puan. Sebab Puan bukan orang pertama kat sini yang tak ingat parking kete kat mana.. Ramai dah puan..'

Adoiiiiiiiiiiiii malunyer...hihi...

Saturday, November 21, 2009

Bagi Talk..

Kalo Saya..

Kalaulah saya bagi talk macam beliau, agaknya macamana jadi yer... hehe..
___________

Once, Nasreddin Hooja (ilmuan Turki yang kelakar tapi berilmu..), was invited to deliver a khutbah. When he got on the mimbar (pulpit), he asked, “Do you know what I am going to say?” The audience replied “NO”, so he announced, “I have no desire to speak to people who don’t even know what I will be talking about!” and he left.

The people felt embarrassed and called him back again the next day. This time, when he asked the same question, the people replied “YES”. So Nasreddin said, “Well, since you already know what I am going to say, I won’t waste any more of your time!” and he left.

Now the people were really perplexed (confused). They decided to try one more time and once again invited him to speak the following week. Once again he asked the same question – “Do you know what I am going to say?” Now the people were prepared and so half of them answered “YES” while the other half replied “NO”.
So Nasreddin said “The half who know what I am going to say, tell it to the other half,” and he left.

hehe... Adik saya Fitri suka sangat buat joke macam ni masa dia kena bagi talk.. lepas orang ketawa, baru dia mulakan ceramahnya.. Idi.. nak kawin dah yer... hoooo...

Thursday, November 19, 2009

Menarik...

Saya terkesan..

Bestnya baca kisah ini..
sangat menarik..
Sekarang saya tengah baca buku Prof Dr Fadhilah Kamsah mengenai 55 Petua Orang berjaya.. Semoga Allah jadikan saya termasuk dalam orang-orang yang berjaya..Semoga Allah akan terus memudahkan semua urusan-urusan yang perlu saya lakukan dalam hidup ini... amin
__________


The Mayonnaise Jar

When things in your life seem, almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class.
And had some items in front of him. When the class began, wordlessly, He picked up a very large an empty mayonnaise jar and proceeded to fill it with golf balls. He then asked the students, if the jar was full. They agreed that it was. The professor then picked up a box of pebbles and poured them into the jar. He shook the jar lightly. The pebbles rolled into the open areas between the golf balls. He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.Of course, the sand filled up everything else. He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous 'yes.'


The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively filling the empty space between the sand. The students laughed.


'Now,' said the professor, as the laughter subsided, 'I want you to recognize that this jar represents your life.

-The golf balls are the important things - family,children, health, Friends, and Favorite passions – Things that if everything else was lost and only they remained, Your life would still be full.


-The pebbles are the other things that matter like your job, house, and car.


-The sand is everything else --The small stuff.

'If you put the sand into the jar first,' He continued, 'there is no room for the pebbles or the golf balls. The same goes for life. If you spend all your time and energy on the small stuff, You will never have room for the things that are important to you.

So...

Pay attention to the things that are critical to your happiness. Play With your children. Take time to get medical checkups. Take your partner out to dinner. There will always be time to clean the house and fix the disposal.

'Take care of the golf balls first --The things that really matter. Set your priorities. The rest is just sand.'

One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented. The professor smiled..'I'm glad you asked'. It just goes to show you that no matter how full your life may seem, there's always room for a couple of cups of coffee with a friend.'

Tuesday, November 17, 2009

Kenduri Kesyukuran & Birthday Aisyah

Terima kasih..

Alhamdulillah hajat kami selesai sudah.. ingin meraikan kesyukuran bersama kawan-kawan di atas segala nikmat yang Allah kurniakan. Begitu juga meraikan birthday Aisyah ke 8.
Majlis ini tuan rumahnya adalah kami dan juga keluarga Zura dan Rizal. Dengan bantuan kawan-kawan, Alhamdulillah ia berjaya direalisasikan.

Ramai yang membantu..
Ada yang tolong masak..
Ada yang tolong hidang..
Ada yang tolong potong buah..
Ada yang tolong run the telematch..
Ada yang tolong potong dan basuh lamb dan chicken wings..
Ada yang tolong marinate dan bakar separuh kat rumah..
Ada yang tolong jaga BBQ, bakar dan hidang..
Ada yang tolong kemas bila dah selesai..
Yang yang penting ada ramai yang datang sama-sama meraikan majlis kami..

Terima kasih pada semua..
Semoga Allah memberi ganjaran yang baik..

Aisyah masa ni nak tiup lilin dan Umi potong dan kasi semua kanak-kanak makan... boleh tengok video di blog Aisyah..

Aisyah sangat gembira kerana guru kelasnya Miss Japp datang, Sazia dan Aina serta Jannah sama kelas Aisyah..

Makanan kat bawah bumbung... Ada nasi lemak, mee goreng, roti jala, kek, buah, agar-agar, air, BBQ lamb dan chicken...

Sedap pulak kaum ayah-ayah pergi berehat kat bawah pokok.. anak-anak ada telematch kat tepi tu..

Telematch.. Kanak-kanak sangat gembira saya tengok... Aisyah mulanya pakai baju princess, habis potong kek, telematch nak mula, terus dia buka baju princess dan pakai baju ni... hehe..

Kak Ram, Zura dan kawan-kawan...


Sebahagian tetamu.. Keseluruhan tetamu dianggarkan dalam 250 rasanya.. budak-budak 90 orang sebab jajan dibuat 100, semuanya habis...


Kawan-kawan yang menolong membakar BBQ..


Telematch anak-anak... terima kasih pada team telematch yer..power betul!

Ramai-ramai bergambar depan makanan..


Sapa ni?? Inilah sebahagian dari orang kuat yang hadir ke rumah kami, sama-sama potong ayam dan marinate ayam dan lamb..Ada lagi sebenarnya dalam rumah tengah tolong...Cik Din & Din Hogan... awat tunjuk pisau tu.. marah ka? hehe....

Panasnya bakar... terpaksa cari payung..

Anak Umi.. merenung masa depan..napa nampak sedih jer Aisyah?


Ni adalah permulaan majlis.. Abah said a word then panggil ustaz Nushi baca doa..

Terima kasih sekali lagi pada semua yang bersama-sama menjayakan majlis kesyukuran dua keluarga iaitu keluarga :

Hj Fairuz, Hidayah dan Aisyah & En Rizal, Zura, Reza dan Alissa..

Alhamdulillah..

Saturday, November 14, 2009

Birthday Aisyah & Kesyukuran

Sabtu 14 Nov 09

Hari ni kami mengadakan majlis kesyukuran dan birthday Aisyah bersama Zura sekeluarga sekali, kesyukuran Zura jugak.. Semalam sibuk membeli barang-barang persiapan.. Terima kasih pada kawan-kawan yang sudi membantu..

Hari ini kami berada di Edwardes Lake Park Reservoir ...
Hari ni, Aisyah becomes the Princess of tha Day...

Thursday, November 12, 2009

Hanna's Case

Berita Harian menyiarkan berita pelajar Malaysia disamun dan ia menjadi isu agak hangat di sini. Bagi pihak VMPGA, saya menulis stand VMPGA dengan bantuan Azami dan Sham..TQ yer..

________________

Assalamualaikum and Salam Sejahtera,
To all VMPGA's members,

All of us are in shock to learn of the unfortunate incident which happened to one of our Malaysian students, Nurul Hanna of Swinburne Univ. On behalf of all VMPGA Committee, we would like to extend our sympathies and prayers - may Allah help and make her well soon, Insya Allah. Hanna is actually a cousin of Zahirah (President of one of the Associations under MASCA; she informed us that Ustaz Hasnizul and Ustazah Hafilah (Exco VMPGA) have paid her a visit after the incident.

At the same time, this incident has also initiated another urgent concern to be discussed among all the Presidents of all the Malaysian students’ associations in Melbourne. On behalf of VMPGA, I have informed MASCA’s President that VMPGA will support the action to write an appeal letter for the government to provide us with an Education Attaché here in Melbourne . We hope the unfortunate incident on Hanna will warrant the government of the urgent need to expedite the move.

This unfortunate incident also should be as a reminder to all of us to be extra careful, cautious and always be on the look out at any time. We at VMPGA, would like to advice all members and fellow students especially who are here with small children and families to take note on some basic methods of defence as advised by the police department.

Whenever we are in danger, always try not to panic and try to think of ways of escaping. Some of the suggestions by the authorities are: by screaming loudly to attract attention, striking at a vulnerable area (eyes, throat, and groin), and to stomp on the other person’s foot or jabbing an elbow into the other person’s midriff, if attacked from the side or from behind. Please use whatever we have to give us time to escape such as keys, umbrella, handbag, backpack, a rolled-up newspaper, even an item of clothing thrown over the other person’s head may give us the opportunity and the time to escape.

As always, please remind our kids and our families to always remember the national emergency service at 000 and ring them whenever we are in danger. Another number which is important is Crime Stopper 1800-333-000 and our local police office number. Please visit these two websites to gain more information: "http://www.vic.crimestoppers.com.au
http://www.vic. crimestoppers. com.au

It would also be of great advantage if we get to know more of our own community, be them from Malaysian or from other international/ local students, as we might need their help in future, one never knows. As the saying goes, we are more willing to help friends in need than just mere strangers.

It is hope that we can help each other in preventing such incidents from occurring to our fellow Malaysians in the future.>

Regards

AP Nurhidayah Hashim
President VMPGA 2009/2010

Programs

Harian...

Sabtu 7 Nov 09- Aisyah dan Abah duduk di rumah. Saya perlu ke Malaysia Hall meeting VMPGA jam 11 pagi dan sambung Program Coffee Table Discussion sampai lah jam 5pm. Hari ni mesyuarat khusus untuk buat Family Day dan BBQ JV antara VMPGA dan Kampung-kampung yang ada di Melbourne yang mewakili Postgrad students. Kertas kerja dah dihantar pada Ustaz Zuhir Pegawai Attache' MSD dan kami tengah menunggu kesediaan MSD untuk jadi Penganjur Bersama dan hadir merasmikan program nanti. Insya Allah ia akan diadakan pada 29 Nov ini (hari ketiga selepas Aidil Adha)

Hari ni Hanif dan Rohani presented very well and the discussions were very fruitful, informative and interesting. Balik rumah tumpang Azni dan kawan-kawan Bundoora..Singgah rumah Azah dia buat jamuan makan, lepas tu balik singgah rumah Azni, makan karipap pulak... Sampai rumah sudah letih.. rasa nak tidur jer.. zzzz.. Tapi tak tidur sebab nak makan lagi, lapar.. hehe..

__________

Borang Penilaian Pretasi UiTM

Baru terima borang dari Pendaftar untuk diisi hujung tahun, kena dapatkan tandatangan Supervisor. Sekarang keadaan semakin menggusarkan.. ohhhh... dah nak masuk setahun betul saya di Melbourne ni.. kecutnyer perutku....

Semalam saya emailkan Report Progress on the Proposal pada Supervisor saya.. Nanti kena jumpa dia lagi untuk dapatkan markah untuk Performance Appraisal On Officer Attending Course' ... Mesti buat cepat dan hantar pada Pendaftar sebelum 31 Dec 2009.
Bukan satu saja borang, kena jugak isi dan hantar borang Appraisal untuk MOHE jugak..

Wednesday, November 11, 2009

Birthday Aisyah..

Aisyah Darling is 8 Years old..

Ada gambar-gambar Aisyah.. kecik ke besar siket dan sekarang besar dah....










My darling Aisyah.. you're big now.
Oh my small baby, now you're eight. Time flies so fast..
Today is your important day..
With all my heart and my love..

HAPPY BIRTHDAY MY DARLING BEAUTIFUL PRINCESS
MY LOVE AND AFFECTION WILL ALWAYS BE WITH YOU
I LOVE YOU SO MUCH..


Aisyah
Umi dan Abah sangat sayang pada Aisyah
Aisyah membawa kasih dan sayang Umi dan Abah
Our doa will always be with you..
May Allah bless you and show you the right path here and after.. amin

Tuesday, November 10, 2009

Panasnya Melbourne

Cuaca..

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca sangat berbeza dengan sebelumnya. Subhanallah.. Panas sungguh. Setiap hari antara 18-35 degree. Dalam jam 10 pagi pun panas menyekik, sakit kepala, kulit rasa pedih..

Masa panas ni teringat sejuk. Bila sejuk teringat panas..
Kalau sejuk dulu tak dapat buat apa-apa sebab sejuk. Bila panas tak dapat buat apa-apa sebab panas sangat.. isyyy..bila la kita akan bersyukur... subhanallah semoga Allah mengampuni kealpaan kita semua.. amin

Sunday, November 8, 2009

Program

Perjalanan harian..

Setiap hari saya ke pejabat selepas hantar Aisyah sekolah dan balik ke rumah selepas mengambil Aisyah habis kelas. Alhamdulillah.. Abah dah balik sini semalam. Jadi, tugasan mengambil Aisyah dari sekolah dan menghantar ke teakwondo akan berpindah pada Abah mulai esok. Relax ler siket saya... hehe...

Jumaat 6 Nov, study circle diadakan di rumah Mimi. Umi Salwa yang lead dan bawa perbincangan tentang keratan Berita Harian mengenai anak perempuan pensyarah universiti yang diperintahkan oleh Mahkamah Syariah untuk membiayai sara hidup Mak dan Ayah sehingga akhir hayat. Kes yang menyedihkan tentang perhubungan anak beranak yang sepatutnya mesra dan anak menyayangi dan membiayai ibu bapa atas dasar kasih sayang dan willingness bertukar menjadi arahan mahkamah. Suatu nilai penting yang merobek kesucian hubungan antara anak dan ibu bapa. Sangat menyedihkan dan membuka mata kita semua..

Saya teringat pada Ma dan Ayah dan Mak dan Abah di Bangi.. Semoga tidak adalah keturunan kami terjadi sesuatu yang menggerunkan seperti ini. Semoga ALlah menjadikan kami anak-anak yang soleh kepada ibu bapa yang penyayang.. amin.. Dan berterusan lah hendaknya kepada anak-anak terkemudian menjadi generasi soleh membantu dan mentaati ibu bapa dengan suci hati kerana Allah.

Selepas study circle, saya dan Aisyah balik ke rumah. Kita tengok cerita Harry Porter dalam TV. Kemudiannya kami berdua keluar semula ke Airport menjemput Abah yang baru sampai di Melbourne Airport.. Aisyah melompat-lompat kegembiraan melihat Abah balik. Macam-macam hadiah Abah bawa dan banyaknya berkaitan dengan hadiah harijadi Aisyah pada 11-11 nanti..

Saya pun dapat hadiah jugak..
Mesin urut belakang yang kecik comel..
Seronoknya kita orang sebab dapat hadiah...hehe..

Friday, November 6, 2009

Nak Kawin...

Bersanding...

Minggu lepas, saya terima satu email dari student saya.. Anak-anak murid saya di UiTM semuanya saya sayang.. sangat meraikan saya termasuklah students yang ambik Islamic banking, pelajar lepasan Ijazah undang-undang Diploma Kehakiman Shariah di UiTM yang saya ajar sebelum saya datang sini..

Kisahnya pasal bersanding.
Adat bersanding memang sebati dengan mak-mak dan ayah-ayah orang Melayu. Sehingga datangnya kata-kata 'Biar mati anak jangan mati adat.' Adat bersanding seolah-olah jadi maruah keluarga. kalau anak dara tak bersanding dan tak duduk atas pelamin seolah-olah keluarga akan malu, macamlah ada benda tak kena pada anaknya sebab tu tak bersanding. Memang ramai kawan-kawan saya yang mengalami masalah yang sama. Mak Ayah bagi warning: 'Kena bersanding. Fullstop! '

Seingat saya dulu, ada anak-anak yang mula ikut pengajian agama, dan memilih berkahwin secara sederhana, tak mahu bersanding samapi ada yang bergaduh-gaduh dengan mak Ayah. Ada yang kata, neneknya siap kata, 'kalau kau tak bersanding, nanti nenek mati mata tak tutup sebab hajat tak habis..' Kenapa ada pegang nanti terkilan, malu, maruah tercabar kalau anak kawin tak bersanding.. semua tu pegangan yang salah dalam pandangan Islam.

Nabi suruh kahwin untuk jauhkan dari zina. Sunat menjamu orang makan untuk menzahirkan keseronokan dan maklumkan pada masyarakat bahawa anakku ini sudah berpunya.. jika ke mana-mana bersama, mereka adalah pasangan yang halal.. Nabi tak pernah ajar suruh tayangkan pengantin, berpakaian mendedah aurat, duduk atas pelamin, hilang waktu solat dan ditambah dengan macam-macam adat tak tentu hujung pangkal seperti menepung tawar, renjis renjisan dll..

Pada saya, berbincanglah dengan baik, jangan sampai bergaduh, angkat suara dan 'berperang' dengan Mak Ayah kerana mereka belum sampai kefahaman tentang kejituan Islam. Sampaikan dengan hikmah.. Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan.
---------

Ini adalah email salah seorang students saya yang ingin berkahwin tidak lama lagi dan mengirim email kepada saya berbunyi:
[emailnya adalah dalam bahasa sms... sangat susah nak baca kalau anda bukan seorang pakar sms..hehe...] Untuk menyelamatkan susah baca, saya lengkapkan tulisannya siket.


assalamualaikum...
ustzh..
pe kabo??bestnyee da kat oversea kan...hehehe
ustzh,saya de masalah cket la..nk tnye pndapat ustzh...insyaAllah sy akan walimah pd thn depan..tp mslh nye kat cni mak sy nak ade pelamin...bergambar n bersanding...tapi tunang sy xnk..sbb die kt xleh...sy de ckp kat mak ckit2 hukum bersanding 2..die paham tapi tetap nk ade plamin n amik gambar. Sy x kisah, tp tnang sy x stuju.s bb mak nk wat adat menyambut pengantin lelaki...alaa yg pengantin pmpuan kene klua tuk sambut pengantin laki...sy xtau nk wat cmne...nant tsalah cakap due2 mrajuk..hati ibu cpat trase...cmne ni ustzh...????
__________

Ini pula jawapan saya untuk beliau...

W'salam..
Tahniah dah nak kawin dah awak no.. Ambik jalan tengah la kalau macam tu. Bincg dengan Mak, buat sanding dalam bilik tidur dengan keluarga dan ambik gambar. Masa hari kawin, awak boleh keluar dgn pakaian cantik sambut suami dan berjalan keliling bertemu tetamu. Takpe yang tu. Pengantin keluar meraikan org takde masalah, bukan kena duduk dalam bilik saja. Yang tak bolehnya duduk atas pelamin dan tayangkan pada semua orang, berjam2 tak bergerak, dan tak solat nanti..

Ambik jalan tengah yer..Tarik rambut dalam tepung.. insya ALlah disamping jangan terlalu keras, berlembut sedikit tapi ada prinsip.. Buatlah macam tu ..
Bagitau Tunang inilah nasihat Ustazah..

Bye
Ustzh Hdy


Untuk Penanya
Selamat Pengantin Baru yer...
Semoga Berbahagia dan bersama di dunia dan juga di akhirat..

Thursday, November 5, 2009

MAZA

MAZA... Mantan Mufti Perlis Mohd Asri Zainal Abidin

Tak dapat saya tolak, MAZA sebenarnya ada ramai peminat di Malaysia. Columnnya di Mingguan Malaysia memang ditunggu dan dibaca ribuan orang. Websitenya juga dikunjungi jutaan orang. Kalau dinilai, walaupun dia masih muda belum pun sampai 40 tahun, dia sudah berada di arus perdana, mempunyai pengikutnya tersendiri. Saya juga setuju bila ramai mengatakan mukanya ada karisma, nampak bersemangat, tegas dan berpendirian. Memang saya tidak boleh nafikan.

Tapi dia juga mempunyai ramai orang yang tidak bersependapat dengannya. Yang tidak bersetuju dengan pendekatan dan pendiriannya sangat ramai. Yang tidak seronok melihat pendekatan (approach) yang digunakan dalam ceramah dan tulisannya sangat ramai.. Saya salah seorang dari mereka yang selalu berbeza pendapat dengan apa yang dia hurai dan tulis di akhbar.

Saya pernah berbincang dengan gurunya semasa dia sekolah menengah dulu (kebetulan saya kenal orangnya), kawan-kawan beliau masa belajar di USM dulu, ramai yang mengatakan MAZA sudah terlajak jauh seolah-olah merasakan dia sahaja betul, pendekatan dan dakwah orang lain semuanya salah.... Wallahua'lam.

Saya secara peribadi tidak dapat menerima pendekatannya tetapi saya tidaklah membenci beliau.

Namun keadaan sekarang di Malaysia di mana MAZA ditahan kerana berceramah tanpa tauliah, pastu saling berperang akhbar antara ilmuan-ilmuan Islam sangat menggerunkan saya. Ia boleh menyebabkan pengikut2 MAZA bangun 'memberontak' dan orang yang tak tahu cerita akan turut tertarik sama.

Saya ingat masa dalam kelas di Darus Syifa' dulu (before saya datang sini), Ustz Harun Din pernah dalam kuliah pengajarannya tertiba menyebut pasal MAZA. Rupanya MAZA ada said something dalam ceramahnya (yang sampai pula ke telinga Ustaz Harun Din) yang 'memburukkan' pasal perubatan Ustaz Harun mengenai Selawat Sifa'. Ustaz Harun menghuraikan panjang lebar dengan hati yang 'sedih; katanya kenapa orang yang tak beramal dengan perubatan Islam cuba memburukkan sesuatu yang bukan bidangnya.. Panjang sangat huraian Ustaz Harun mengenai isu Selawat Syifa' dan rasa regret yang amat sangat Ustaz Harun pada cara MAZA lakukan....

Saya pernah jumpa pengikut MAZA yang sangat taksub pada kekuatan peribadi MAZA, semua yang MAZA cakap adalah benar segala. Dan saya juga pernah jumpa yang tak suka sangat-sangat pada MAZA.. contrast!..

Bagi pihak pengikut, duduk tengah-tengahlah yang paling baik. Jangan taksub keterlaluan, nanti ketaksuban akan membutakan mata dan memekakkan telinga. Jangan pula benci keterlaluan, kerana ada banyak yang baik walaupun banyak yang kita tak setuju. Saya sangat bimbang suasana seperti ABUYA ARQAM dulu mucul kembali. Ketaksubab pengikut menjadikan pengikut berbuat keterlaluan menunjukkan sokongan membuat tuli dan ketaksuban pengikut boleh pula menyebabkan diri yang disanjung terhanyut dengan riya, takjub dan bangga diri tanpa sedar.

Semoga ALlah menyelamatkan kita semua... amin

Wednesday, November 4, 2009

Dera Ibuk...

Dera Ibuk Pulak...

Hari tu berita tunjukkan majikan dera Bibik sampai bibik mati. Hari ni berita Bibik dera majikan dengan bubuh racun nak majikan mati.. Pelik sungguh! Sian sungguh pada Ibuk yang jadi majikan pada Bibik yang ada niat jahat... Alhamdulillah sempat diselamatkan Ibuk tersebut, jika tidak..

____________

Berita 3 Nov 09

KUALA LUMPUR (AFP) - – An Indonesian maid has been sentenced to six years in jail for attempting to murder her elderly Malaysian employer by putting weedkiller in her coffee and soup, reports said Tuesday.

Nurhayati Ahmad, 22, from Lombok in Indonesia pleaded guilty to poisoning 77-year-old Jaharah Daud in July last year, state news agency Bernama said.

It said that Jaharah detected a bitter taste in coffee prepared by the maid. The elderly woman's daughter then checked a vegetable soup the maid had cooked and found it had the same strange smell.

Suspecting it had been contaminated with poison, they contacted police who came to the house and found two bottles of herbicide, the Star newspaper said.

Jaharah was taken to hospital where she was treated for poisoning but released after several days.

Tuesday, November 3, 2009

Poligami..

Poligami lagi...

Malam tadi saya ber skype dengan seorang anak murid saya saya ajar di UiTM hampir 6 tahun lepas. Dia sekarang sedang sibuk menjaga anak lelaki sulong yang sudah boleh berjalan...

Selepas bertanya khabar, dia bertanya; 'Ustazah, how do feel when you reach 40?...'
Saya jawab..'humppp soalan cepumas tu.. I feel like 40 ler.. 40 tu dah berumur ler.. hehe.. but happy and syukur with a happy family yang Allah kasi dan juga kerjaya yang baik yang Allah rezekikan..' Dan dia jawab..'Ye ker... alhamdulillah..Keluarga yang bahagia..'

Dan saya pun jawab..'How about you? Saya pun doakan awak bahagia selalu.. amin'.

Tetiba dia wrote something:
'Ustazah, have you heard about your student XXX?
I said, 'Nope, what happen to her?'
Dia jawab..'Dia dah kawin sebagai isteri kedua..'
Saya jawab, ''Oo ye ker.. dia kawin dengan sapa? Saya kenal tak?'
Dia jawab..'Dia kawin dengan orang terkenal. Kalau Ustazah kenal Kapten Hafiz Firdaus yang menulis banyak kitab, pilot tu..'

'Ooooo... Yes I know him but not having any personal connection... Tapi saya kenal lah dia.. kenal cam cam tu ler.yang jadi columnist majalah karangkraf tu.. I know him kat Shah Alam...'

Saya tanya , 'How's her life? Isterinya ok ke?' Dia jawab, 'What do you mean by ok?.'

'Saya harap dia pandai bawak diri. Kalau dia pandai bawak diri, insya Allah ok semuanya kot..'

Sebagai human, kita boleh tengok dari tiga perspektif sebenarnya:
1-Dari kaca mata lelaki yang ingin berkahwin
2-Dari kaca mata wanita yang menjadi isteri awalan
3-Dari kaca mata wanita yang menjadi isteri akhiran

Undang-undang kita tak yah citelah dulu..

Sedikit dari saya yang cuba melihat dari semua perspektif..

Suami selalunya kata dia ada sebab nak kawin lain tanpa menghilangkan rasa kasih pada isteri pertama. Mungkin alasan diberikan nak anak lagi, nak cari yang serasi, first love, kesunyian, rumah tangga tak berseri seperti mula-mula kawin yang dimuliai, disayangi, dipujai- makan ditunggu, sentiasa duduk bersembang dan bermesra dll. Dan ada yang kata dari azali memang dah pasang niat nak berpoligami..

Isteri awalan akan rasa sedih, tercabar, tak sangka, kehilangan seperti dibuang oleh suami. Dengan anak ramai, a anak kecik, macamana nak layan suami makan, tidur dll seperti awal-awal kawin. Dengan sibuk sama-sama cari duit, masa lapang dah kurang, sepatutnya suami faham..Masa susah bersama mencari kehidupan, masa senang cari isteri baru..

Isteri akhiran akan rasa ini first time kawin, penuh rasa cinta, semuanya baru, bukan nak rampas suami orang tapi nak kasih sayang, tak pernah terfikir nak ambik suami orang, hanya nak share, beruntung dapat suami soleh, suami penyayang, ada tempat menumpang kasih dan mencintai dan dicintai.. Isteri pertama patut paham..

Macam-macam...

Namun ada yang berjaya.. contohnya salah seorang dari kawan baik saya... Dia dan isteri kedua adalah sahabat baik, dia yang minta suaminya kahwin dengan sahabat baiknya. Mereka tinggal serumah, hanya berlainan bilik. Anak isteri pertama isteri kedua susukan dan sebaliknya. Isteri kedua beritahu saya, bahawa dia akan selalu menghormati isteri pertama yang memberinya ruang mengasihi dan dikasihi. Dia akan duduk seat belakang setiap kali semua keluar bersama dan dia akan meraikan isteri pertama setiap kali ke mana-mana. Isteri pertama juga nampak sangat sayang pada yang kedua. Suami juga khabarnya tidak menunjukkan sayang berlebihan pada satu sehingga yang lagi satu rasa tersisih.. Saya memang kagum, terpegun melihat mereka seumpama isi dengan kuku.. Kemana-mana bersama. Saling memberi dan menerima..

Ada ramai tak macam tu? Entahlah..


Poligami... isu kecil.. isu besar... isu berkait.. isu bersilang... isu mudah.. isu rumit... isu pening.. isu seronok.. isu anak.. isu isteri... isu hati.. isu jiwa.. isu macam-macam...

Wallahua'lam...
Dari kaca mata mana kita nak lihat yer? terserah......

Tazkirah -Menjaga Hati

Tazkirah: Hasad Merosakkan Diri..

Tazkirah ini sangat menyentuh hati. Saya abadikan di sini untuk bacaan dan penghayatan diri saya sendiri dan sesiapa yang dapat membacanya. Hanya Allah yang mengenali hati-hati insan dan orang yang mempunyai kekuatan melawan hasad, insya Allah kukuhlah peribadinya, jelas matlamatnya, jernih hala tujunya dan tenang dalam perjalanan hidupnya.
Semoga kita semua mendapat manfaat..amin.
_________________

HASAD DENGKI

Rasulullah saw bersabda, "Hindarilah dengki kerana dengki itu memakan (menghancurkan) kebaikan sebagaimana api memakan (menghancurkan) kayu bakar." (HR Abu Daud).

Dengki (hasad), mengikut Imam Al-Ghazali adalah membenci kenikmatan yang diberikan Allah kepada orang lain dan ingin agar orang tersebut kehilangan kenikmatan itu.

Dengki boleh merayap ke dalam hati orang yang merasai :

1. Kalah dalam kewibawaan
2. Kalah dalam populariti
3. Kalah dalam pengaruh
4. Kalah dalam jumlah pengikut

Yang didengki tentulah pihak yang dianggapnya mempunyai kelebihan dalam hal kewibawaan, polulariti, pengaruh dan jumlah pengikut.
Tidak mungkin seseorang merasa irihati kepada orang yang dianggapnya lebih "kecil" atau lebih "lemah". Sebuah pepatah Arab mengatakan, "Setiap yang mendapat kenikmatan pasti didengki".

Hadits di atas menegaskan kepada kita bahwa dengki itu merugikan. Yang rugi bukanlah orang yang didengki melainkan si pendengki itu sendiri.

Di antara makna memakan kebaikan, seperti yang disebutkan dalam hadits di atas, dijelaskan dalam kitab `Aunul Ma'bud, "Memusnahkan dan menghilangkan (nilai) ketaatan pendengki sebagaimana api membakar kayu bakar. Ini adalah kerana kedengkian akan membawa pengidapnya memburuk-burukkan orang yang didengki serta perbuatan buruk lainnya. Maka berpindahlah kebaikan si pendengki itu kepada kehormatan orang yang didengki. Maka bertambahlah pada orang yang didengki kenikmatan demi kenikmatan sedangkan si pendengki bertambah kerugian demi kerugian".

Hilangnya pahala hanyalah salah satu bentuk kerugian kepada pendengki. Masih banyak kebaikan-kebaikan atau peluang-peluang kebaikan yang akan hilang dari pendengki, di antaranya ialah :

Pertama, mengalami kekalahan dalam perjuangan.

Orang yang dengki perilakunya sering tidak dapat dikendalikan dengan baik. Dia boleh terjebak dalam tindakan :

a. Merosakkan nama baik orang yang didengkinya
b. Merendahkan kewibawaan orang yang didengkinya
c. Menghinakan orang yang didengkinya

Dengan cara seperti di atas, ia membayangkan bahawa ia akan merosakkan citra, kredibiliti dan daya tarik orang yang didengkinya dan dalam masa yang sama mengangkat citra, nama baik dan kredibiliti pihaknya.

Namun kehendak Allah tidaklah demikian. Rasulullah saw bersabda:
Dari Jabir dan Abu Ayyub Al-Anshari, mereka mengatakan bahwa Rasulullah saw bersabda,
"Tidak ada seorang pun yang menghinakan seorang muslim di satu tempat yang padanya ia dinodai harga dirinya dan dirosakkan kehormatannya melainkan Allah akan menghinakan orang (yang menghina) itu di tempat yang ia inginkan pertolongan- Nya. Dan tidak seorang pun yang membela seorang muslim di tempat yang padanya ia dinodai harga dirinya dan dirosakkan kehormatannya melainkan Allah akan membela orang (yang membela) itu di tempat yang ia menginginkan pembelaan-Nya. " (HR Ahmad, Abu Dawud dan Ath-Thabrani)

Kedua, meruntuhkan kredibiliti.

Ketika seseorang melampiaskan kebencian dan kedengkian dengan melakukan propaganda busuk, hasutan dan usaha menjatuhkan pihak lain, jangan kita berangan bahwa semua orang akan terpengaruh olehnya.

Yang terpengaruh hanyalah orang-orang yang :
a. Tidak membuka mata terhadap realiti
b. Tidak dapat berfikir secara objektif
c. Memang sudah "satu frekuensi" dengan si pendengki.

Namun ramai pula yang mencuba untuk :

1. Melakukan "Tabayyun"
2. Mencari informasi perbandingan
3. Berusaha berfikir secara objektif

Semakin hebat gempuran kedengkian dan kebencian itu, bagi orang yang berfikir secara objektif justeru ia akan semakin mengenal kebusukan hati si pendengki.

Orang yang memiliki hati nurani ternyata tidak akan senang dengan fitnah atau isu murahan. Di mata mereka, orang-orang yang bermental kerdil itu tidaklah akan mendapat simpati dan tidak akan mengundang sikap berpihak kepadanya.

Orang yang banyak melakukan provokasi dan hanya merendah-rendahkan pihak lain juga akan terlihat di mata orang ramai sebagai orang yang tidak mempunyai program dalam hidupnya.

Dia keluar sebagai orang yang tidak dapat menampilkan sesuatu yang positif untuk "dijual". Maka jalan pintasnya adalah mengorek-ngorek apa yang ia anggap sebagai kesalahan. Bahkan di mata pendengki, sesuatu yang baik boleh dibuat silap mata atau digambarkannya menjadi keburukan. Adakah orang yang sehat akalnya sanggup menggunakan cara-cara seperti ini?

Ketiga, mencukur gondol agama.

Rasulullah saw bersabda, "Menjalar kepada kamu penyakit umat-umat (terdahulu): kedengkian dan kebencian. Itulah penyakit yang akan mencukur gondol. Aku tidak mengatakan bahwa penyakit itu mencukur rambut, melainkan mencukur agama." (HR At-Tirmidzi)

Islam adalah rahmat bagi sekelian alam. Namun Islam yang dibawa oleh orang yang di dadanya memendam rasa kedengkian tidak akan dapat dirasakan rahmatnya oleh orang lain.

Bahkan pendengki itu tidak mampu :

1. Untuk sekadar mengukir senyuman
2. Mengucapkan kata-kata `selamat'
3. Melambaikan tangan kepada saudaranya yang mendapat kejayaan, baik dalam urusan dunia mahupun yang berkait dengan kejayaan dalam perjuangan.
4. Apatah lagi untuk membantu dan mendukung saudaranya yang mendapat kejayaan tersebut.

Oleh yang demikian, Islam yang dibawanya tidak produktif dengan kebaikan atau dengan kata-kata lain "Islam Gondol".

Keempat, menyerupai orang munafik.

Perilaku dan sikap pendengki adalah mirip dengan perilaku orang-orang munafik. Di antara perilaku orang munafik adalah selalu suka mencerca dan mencaci apa yang dilakukan orang lain terutama yang didengkinya.

Jangankan yang nampak buruk, yang memang ternyata baik pun akan dikecam dan dianggap buruk.

Allah swt. menggambarkan perilaku ini sebagai perilaku orang munafik.

Abi Mas'ud Al-Anshari (semoga Allah meridhainya) mengatakan, ketika turun ayat tentang infaq, para sahabat mulai memberikan infaq. Ketika ada orang muslim yang memberi infaq dalam jumlah besar, orang-orang munafik mengatakan bahwa dia riya. Dan ketika ada orang muslim yang berinfak dalam jumlah kecil, mereka mengatakan bahwa Allah tidak memerlukan dengan infak yang kecil itu. Maka turunlah ayat 79 surah At-Taubah. (HR Bukhari dan Muslim)

Benarlah ungkapan seorang ulama salaf : "Pendengki tidak akan pernah mendapat kejayaan".

Kelima, tidak mampu memperbaiki diri sendiri.

Orang yang dengki, apabila ia mengalami kekalahan dan kegagalan dalam perjuangan cenderung untuk mencari-cari kambing hitam. Ia menuduh pihak luar sebagai punca kegagalan dan bukannya melakukan muhasabah diri (introspeksi) .

Semakin ia larut dalam mencari-cari kesalahan pihak lain, akan semakin habis waktunya dan semakin terbuang potensinya hingga tidak mampu memperbaiki diri. Tentu sahaja sikap ini hanya akan menambahkan kejatuhan harga dirinya dan sama sekali tidak dapat memberikan manfaat sedikit pun untuk mewujudkan kemenangan yang didambakannya.

Keenam, membuatnya gelap mata dan tidak dapat melihat kebenaran.

Dengki membuatkan pengidapnya tidak dapat melihat kelemahan dan kekurangan diri sendiri serta tidak dapat melihat kelebihan pada pihak lain. Akibatnya, jalan kebenaran yang terang benderang menjadi kelam dek tertutup oleh mega kedengkian.

Apa pun yang dikatakan, apa pun yang dilakukan dan apa pun yang datang dari orang yang dibenci dan didengkinya adalah salah dan tidak baik.

Akhirnya, dia tidak dapat melaksanakan perintah Allah swt sebagaimana yang disebutkan dalam ayat, "Orang-orang yang mendengarkan perkataan lalu mengikuti apa yang paling baik di antaranya. Mereka itulah orang-orang yang telah diberi Allah petunjuk dan mereka itulah orang- orang yang mempunyai akal." (QS Az-Zumar : 18)

Ketujuh, membebani diri sendiri.

Orang yang membiarkan dirinya dikuasai oleh irihati dan dengki, hidupnya menanggung beban berat yang tidak sepatutnya.

Bayangkan, setiap kali melihat orang yang didengkinya dengan segala kejayaannya,

1. Mukanya akan menjadi merah padam
2. Lidahnya akan mengeluarkan sumpah seranah
3. Bibirnya berat untuk tersenyum
4. Hatinya akan semakin penuh dengan dengki, marah, benci, curiga, kesal, kecewa, resah dan perasaan-perasaan negatif lainnya.

Nikmatkah kehidupan yang penuh dengan perasaan di atas? Tentu sahaja ianya cukup menyesakkan. Dalam bahasa Al-Qur'an ianya seumpama bumi yang luas ini dirasakan sempit.

Sepertimana sebuah penyakit, kalau ianya dipelihara dan dibiarkan tanpa rawatan, ia akan mendatangkan penyakit lainnya. Demikian juga penyakit hati yang bernama irihati atau dengki. Bila ianya tidak dihilangkan, ia akan mengundang penyakit-penyakit lainnya.
Maha Benarlah Allah swt yang telah berfirman, "Di dalam hati mereka ada penyakit maka Allah tambahkan kepada mereka penyakit (lainnya)." (QS Al-Baqarah : 10)

Betapa sukarnya kita menghimpunkan kebaikan dan meraih kejayaan. Maka oleh sebab itu, janganlah dipersia-siakan dengan membiarkan dengki menguasai hati kita. Marilah kita berlumba-lumba dalam membuat kebaikan dan taqwa dan janganlah kita berlumba-lumba dalam membuat kejahatan dan permusuhan.

Ya Allah, kami berlindung kepadaMu terhadap penghapusan pahala amal-amal kami disebabkan oleh sifat dengki yang merayap dan menjalar ke dalam saluran darah dan denyutan nadi kami. Bersihkanlah hati kami dari perasaan irihati terhadap sesama saudara muslim samada yang masih hidup atau yang telah pergi menemuiMu.

Sunday, November 1, 2009

Cikgu Ram di Melbourne

Kak Ram... Cikgu Ram

Cikgu Ram adalah cikgu Sekolah Tadika Aisyah di Shah Alam. Sangat rapat dengan saya sekeluarga. Lepas sampai sini, Kak Ram tidur dua iga hari di rumah saya. Sangatlah seronok setelah berjaya menjejakkan diri ke Melbourne. Kak Ram asyik tanya saya..'Betul ke Kak Ram kat Australia ni??? macam tak percaya ler..' hehe.. Dalam tak percaya itulah ALlah beri rezeki.. bukan seminggu dua, Kak Ram akan berada di Australia selama 3 bulan.. wow....


Kak Ram depan rumah kami..

Kak Ram Di bangunan Law & Management.. depan bilik saya...

Depan laluan Accounting School. Law School kat atas..



Kak Ram sangat teruja tengok itik sampai nak ambik gambar dengan itik.. INi di laluan ke parking lot kat university.

Kak Ram bergaya depan papan tanda La Trobe Univ.. Belakang kak Ram adalah bangunan Faculty of Law & Management
Kak Ram dan Sham (pensyarah Univ Tganu) di AGORA.. tempat tengah2 ada Cafe La Trobe Univ..


Kak Ram depan bangunan tempat saya belajar..

Kak Ram join coffee table discussion yang diadakan setiap Rabu 12-1 di AGORA. Bersama pelajar wanita Malaysia..

Kak Ram dan saya di meja bilik saya belajar...

Tara.... Kak Ram mencintai bunga ros.. Banyak di sekeliling rumah kami..

Alhamdulillah Kak Ram sihat dan dia sangat teruja dengan pengalaman barunya di Melbourne.
Kak Ram bagitau saya, dia ucapkan terima kasih atas semua doa dari sahabat-sahabat di Shah Alam.. syukran jazilan..