Friday, December 23, 2011

Maher Zain in Melbourne

Peminat Maher..


Akhirnya tercapai hasrat Aisyah nak tengok Maher Zain secara life. :-)

"Maher Zain ler Umi..
Finally, I can see Maher Zain.. I thought this is a dream..
You know Umi, if Maher Zain sings for orphans, it is good.
Allah won't get angry because the songs are all ok, praise Allah and the Prophet.
But  we cannot go to other concerts like Justin Bieber  or other singers who do not remember ALlah, it is not good for us. Allah does not like that kind of songs.
You know Umi, my friends Joyce, Holly, and Aisyah too, we do not like Justin Bieber.. '

'Really, why Joyce and Holly do not like Justin Bieber? I thought all girls here in Australia love Justin Bieber. About songs and singers, Aisyah is right.. we can only listen to good songs..."

 "Yeahh.. girls like to scream when they see Justin Bieber.. we don't like that.."

Akhirnya...
hari yang ditunggu-tunggu pun tiba..
Pada 18 Dec 2011, Human Appeal International mengadakan konsert amal untuk kutipan derma anak yatim Palestin dan lain-lan tempat di Melbourne Convention Centre. Kami pergi ke sana, tiket semuanya AUD30 seorang. Aisyah gembira sangat2.. dan saya turut gembira melihat Aisyah gembira.. kerana kegembiraan Aisyah adalah kegembiraan saya!

Tapi budak2 ni menjerit jugak bila tengok Maher Zain... hehe...

Keseluruhan concert ini memang berjaya.
Tahniah untuk Human Appeal.

_______________

gambar kemudian..

Thursday, December 22, 2011

Skim Saraan Baru

Skim..

Bila kita kerja dengan kerajaan, kita tertakluk kepada skim apa yang diguna pakai masa kita diterima masuk bekerja. Bila ada perubahan, kita diberi hak untuk memilih sama ada nak ikut skim lama atau ikut skim yang baru. Sekarang Kerajaan keluarkan skim baru untuk kakitangan kerajaan dan semua orang yang terlibat dengan rancak berbincang tentang kebaikan dan kekurangan skim tersebut. Dan   31 Dec ini dikira tarikh akhir untuk kaki tangan kerajaan buat keputusan, sama ada nak sign berada dalam skim baru atau kekal dalam skim asal.

CEUPAC kata jangan sign borang kosong, kerana setiap kita perlu jelas tentang hak dan kesan atas tandatangan yang kita berikan. Kami, yang sedang cuti belajar tak terima apa2 pun dari UiTM, jadi saya anggap mereka akan poskan jika perlu kita sign, jika tidah, maka kita tunggulah...

Antara perkara baru yang sipi2 saya tahu (sebab saya belum sempat study detail-detail), adalah kerja sehingga umur 60 tahun dan tangga gaji yang berbeza. Saya rasa kalau kena suruh sign 60 saya tak sign kot. Tapi kalau sign kekal 56 or 58 kemudian dapat gaji tinggi nak jugak.. hehehe..
Saya akan sign borang tersebut tapi akan kekal pada takat umur yang saya dah sign dulu iaitu 56. Sebab sampai 56 or 58 tahun seperti yang saya dah sign dulu pun sudah cukup lama bagi saya.

Saya membayangkan hari-hari tua saya adalah masa untuk saya memberi khidmat secara total untuk persatuan kaum ibu, NGO Dakwah dan NGO Islam, bersama2 menghadiri dan berkongsi setakat ilmu yang ada dalam kuliah-kuliah agama dan pembentukan diri untuk sesama wanita dan anak-anak. Saya berhasrat menghabiskan masa di bilik study  saya kelak menulis artikel untuk surat khabar, majalah dan  beberapa buah buku untuk agama dan masyarakat. Saya berdoa semoga dalam umur 56 sehingga 65 saya dan suami saya masih sihat, kekal dalam rumah tangga yang bahagia, diberi rezeki yang mencukupi untuk kami pergi ke Mekah, umrah dan haji dan juga berjalan2 melihat bumi Allah.
ameen ya rabbal a'lamin

Aisyah kat masa masa tu yer..:-)
Aisyah masa tu belum kawin kot.. hehe...so boleh ikut umi dan abah.
kalau dah kawin, tak dapatler aisyah ikut sekali..:-)


Setakat ni itulah pendapat saya.. wallahua'lam...

Monday, December 12, 2011

Perjalanan..

CILS 

Pada 28-29 Nov ada Conference for Postgrad kat Law School Melbourne Uni. Saya, Ina (Fadz Nawi) dan Adli present bawah theme 'Islamic law in Malaysia'.. Chair person panel kita orang adalah seorang ilmuwan hebat Prof MB Hooker, penulis buku2 undang2 Islam di Malaysia.

Saya rasa seronok mendengar nasihatnya yang panjang terutama mengenai sisterm perundangan di Malaysia.. Jika nak baca nasihatnya, boleh ke blog Fadlina Nawi..





Perjalanan..

Senaman..

Saya naik basikal dan lari-lari dan have a power walk kat Edwardess Lake dekat dgn rumah saya..

Senaman dan bergerak laju, terutama di padang boleh  merehatkan minda,  menggalakkan pertumbuhan sel baru dalam otak kita dan juga merelasekan tension..

Saya dan Dr Kak Che Nor..
p/s saya terlupa pakai topi keledar, nasib baik tak kena saman. Ada kawan kena saman AUD70 sebab naik basikal tak pakai topi keledar..

Aisyah panjat sampai atas... bravo aisyah


Ni Aisyah, Iman dan Arisha kat malahang Festival dekat dengan rumah kami..

Saya juga ke Vic Market minggu lepas 5 Dec 11, nak ke Flagstaff Garden depan Victoria Market. Tempat parking cuma 2 jam. Abah terlambat beberapa minit saja,  dia lari ke kereta sebab nak alih tapi staff yang jaga tu dah ada kat kereta.. dan dengan muka seposen dia kata..'I'm sorry, you  late for 1 minute. I have issued the ticket..' kena infringement penalty AUD60.. Rupanya staff tu kata, systemparking di Melbourne ini ada sensor- bila satu kereta sepatutnya 2 jam, lebih 1 second jer, penggera akan bunyi di stesen tempat staffnya jaga dan staff akan meluru ke petak parking tersebut dan issue computerize parking infringement. Dia kata kalau belum issue, dia boleh consider tapi once keluar jer, nothing can be done.

Nak jimat AUD10 parking yang 5 hours, kena denda AUD60..:-)

Tapi Abah sebagai seorang yang positif berkata..' Tak pa.. ALlah kasi ikut lain, dia ambik ikut lain.. Ini adalah satu cara Allah nak ambik duit kita. Nanti dia bagi rezeki dari jalan lain pulak..'

Insya Allah..

Saturday, December 3, 2011

Gambar Aisyah..

Aisyah..

Terlalu banya perkara berlaku dalam sebulan ini. Saya perlu menghadiri Review Session untuk Candidature di Uni Melbourne pada 28 Nov. Hiang perkataan untuk saya menzahirkan betapa kesusahan yang saya alami.. Berkat doa dari mereka yang simpati dan sayangkan saya, dan bantuan tidak putus2 dari kawan2 yang baik hati, sy berjaya melepasinya. Subhanallah..

Kadang-kdang saya rasa nak berenti tengah jalan buat PhD ni..
Abah (my husband)  selalu ulang yang sama pada saya. berulang-ulang kali...
.'You can do it Umi...Umi can do it....
Never say give up.. because you fail once you stop trying..
You can do it....'



My darling Aisyah juga tidak berhenti2 memberi saya semangat..
'Umi.. you can do it Umi.. I believe in you..
Umi.. you don't think whether you can finish your PhD or not, just do it..
once you know where you want to go.. you will reach there.. it just a matter of time Umi..
You can do it...'

Insya Allah... I will try to finish this academic journey..
insya allah.. harap saya sampai ke penghujungnya..
suatu hari nanti..ameen..
__________________

Post hari ni tak berkait dgn Phd saya..;-)
Hari ni saya nak poskan gambar my darling Aisyah..
semua kata bawah ni hari lain, ada yang hari sama ..





Aisyah lawan lari dengan Iman..

Kat rumah kami... Aisyah dan kawan2nya..

Sy bawak budak2 ni ke Victoria Market.. last2 beli stokin je sepasang.. hehe..
Lepas tu gi solat kat IVC..Masa ni  Sham dan Din bawak nasi goreng, kita makan di Flagstaff garden..


Ni kami ke Islamic Musical Concert 16 Oct 2011.. lepas ke Vic market, semua kanak2 balik dgn Sham.  Saya dengan Kak Nor pergi ke tempat ni, nak tengok apa yang dia present under the theme of islamic musical..Tengoklah... kosong dewan.. kesian penganjur.. sy bagi 5/10 saja, tak best pada saya.


Lepas tengok Musical Concert, budak2 ni main kat luar.. kat Swanston St, depan City Hall..

Aisyah jadi salah seorang pemain basket ball darjah 4. Hari ni 19 Seprt 11, dia diminta membaca tulisannya mengenai kejayaan kumpulan Basket ball dalam perhimpunan di Sekolah Kingsbury.. Belakang Aisyah adalah Pengetuanya, Ms  Barbara Hinsley..


Ni dalam tram.. tengoklah budak2 ni.... hehe..

Ni kat Swanston jugak.. budak2 ni... dipanjatnya patung tu pulak.. Muazz turun....

Wednesday, November 16, 2011

Happy Birthday Aisyah

Aisyah is 10th...


Aisyah my beloved buah hati sudah mencapai umur 10 tahun,.
Birthdaynya sepecial tahun ini, iaitu
111111...cantikkan...

11 November 2001 sehingga ke 11 November 2011, Aisyah sudah menjadi 10 tahun..
cepatnya masa berlalu, Aisyah sudah menjadi seorang anak dara yang semakin besar..

'Umi... I don't want to be baligh lagi ..
boleh tak Aisyah nak doa ..
Ya Allah... janganlah bagi Aisyah baligh lagi, Aisyah nak jadi kanak-kanak lagi..
biarlah Aisyah baligh when I reach 14 years old..ameen..'

ameen....

Kali ni saya tak buat kek dah, sebab Aisyah dah buat pre birthday celebration hari tu.. 22 Oct..
boleh ker buat pre celebration? hehe.. entah ler.. jamuan ke tak sebenarnya tak penting mana.. saya saja nak meraikan Aisyah.. sebagai menunjukkan kecintaan dan kesyukuran pada ALlah atas kurniaan terbesar ini..

Aisyah nak buat sleepover sebelum Hana kawannya balik Mesia hari tu. Hana balik 26 Oct, so kita orang pun buatlah 22hb Oct.. jadi masa tu arwah Pak Tam pun masih ada, dan malam tu 22 Oct tu Aisyah dah potong kek, dah dapat hadiah dari kawan2nya.. dan rumah kami malam tu ramai tetamu datang, sebab kita buat siket makan2, meraikan Aisyah seklai dgn meraikan kawan2 yang nak balik for good ke Mesia sebab dah habis belajar di Melbourne..


Semoga Aisyah menjadi anak yang solehah sepanjang masa.. ameen..

Tuesday, November 1, 2011

Dateline- Kelab Isteri Taat

Dateline..

Kemarin saya menonton TV -Dateline- dalam tu menceritakan mengenai wawancara reporter Dateline dengan Ketua, Setiausaha dan ahli serta 4 orang isteri ahli Arqam yang mempromote Kelab Isteri Taat.

Saya terganggu menontonnya..
Kepala saya sakit dengan perkembangan sebegini..

Mereka menjadi fitnah yang memburukkan nama baik Islam,
Seks Islam, kawin 4 sebagai 'Should', bersetubuh dengan keempat-empat  isteri dalam satu masa, memuja Asyari sejauh ini... Membuat pentomin kesenian Islam atas tema Seks Islam.
Mereka mendeklemasi sajak,
'Seks Islam sangat hebat,
lagi hebat dari Yahudi yang haram,
Seks Islam sangat hebat
dalam rumah orang Islam..

Sakitnya kepala saya...
Dalam keadaan Islam dihina oleh bukan Islam,
Mereka menabur minyak memburukkan nama baik Islam..


-------------

Saya teringin untuk menulis artikel dalam Berita Harian mengennai Kelab ini, tapi masa tak ada..

Subhanallah...
Pada saya.. mereka  telah jauh tersasar..jauh dan semakin jauh....



Wallahu'alam..

Monday, October 31, 2011

Kesihatan, Tetamu dan Birthday

Perjalanan..

Keadaan badan saya agak kurang baik beberapa hari kebelakangan ini. Kepala rasa sakit, darah naik ke belakang kepala dan saya  rasa macam nak pitam. Apakah kerana terlalu banyak bebanan dalam fikiran saya memikirkan tentang pengajian saya atau kerana penyakit2 lain.  Saya ke klinik di Reservoir dan Doktor kata tekanan darah saya sangat rendah.. Saya pun tak ingat berapa.. tapi lebih kurang bawahnya /50.. Saya diberi borang untuk ke Royal Melbourne Lab untk ambik darah dan cek.. Semoga tak adalah penyakit yang sukar.. Saya selalu berdoa mudah2an Allah menjaga saya dan seluruh ahli keluarga saya dari penyakit2 bahaya seperti cancer, darah tinggi, jantung dan sebagainya..

Semoga Allah berikan kesihatan yang baik untuk kita terus berjuang mencari ilmu, dan memberi ilmu dan kepakaran untuk membantu agama dan umat Islam.. isnya Allah...

______________





Birthday...


Akhirnya tahun berlalu pergi..
Hari demi hari saya semakin berumur..
Subahanallah.. semoga hari-hari yangs aya lalui diberkati Allah..
Dan semoga hari-hari yang bakal saya lalui penuh barakah dan pimpinanNya..

Terima kasih Wahai Tuhan atas kenikmatan hidup yang Engkau kurniakan...

ameen...

Dan hari ini 28 Oktober 2011 adalah hari lahir saya yang ke 42..

Aisyah buat pancake ..:-)
Abah tak ada, jadi dia akan belanja kami satu kelaurga lepas balik sini nanti.. :-)

Hadiah dari Aisyah my beloved darling daughter...

Friday, October 21, 2011

Petition for Concessions

Ministers agree to work on national student concessions Email not displaying correctly?
View it in your browser.

Ministers agree to work on national student concessions


Dear Nurhidayah,

Thank you for signing the petition in support of the National Union of Students Fair Fares for Students campaign to provide cross-jurisdictional recognition of student concessions.

Today I raised the issue of national student concessions and presented your petition at a meeting of State and Territory Community Services Ministers in Sydney.

I am pleased to say that all State and Territory Ministers agreed that that reciprocal recognition of concessions is an important issue for students across Australia
.

States and Territory Ministers supported the ACT Government to chair a new Inter-jurisdictional Working Group On Certain Concessions for Student Card Holders which will explore the feasibility of providing national recognition of student concessions.

This is an important first step in helping students who travel regularly interstate and are currently unable to access concessional transport fares.

I look forward to updating you on the progress of the Interjurisdictional Working Group, and I would like to thank you again for raising this important issue with me.


Yours sincerely,



Joy Burch MLA
Minister for Community Services
ACT Government

www.joyburch.com.au



 

Monday, October 17, 2011

Artikel Honour Killing BH

Islam tidak benarkan membunuh kerana maruah
Oleh Nurhidayah Muhd Hashim
bhagama@bharian.com.my
2011/10/17

LAPORAN akhbar mengenai kes gadis Pakistan berusia 17 tahun, Shafiela, yang hilang pada September 2003 dan mayatnya dijumpai Februari 2004 sangat menyedihkan. Beliau dilaporkan hilang dari rumah di Britain selepas membuat aduan dipaksa berkahwin tanpa kerelaan dalam satu perkahwinan diatur kedua ibu bapanya.

Siasatan polis mendapati sebelum kehilangannya, gadis itu dibawa ke Pakistan atas alasan melawat keluarga tetapi dipaksa berkahwin tanpa persetujuannya. Beliau cuba membunuh diri dengan meminum racun pencuci tetapi kemudian kembali ke United Kingdom untuk menamatkan pengajian. Beberapa minggu kemudian, beliau dilaporkan hilang.

Selepas lapan tahun berlalu, kedua ibu bapa mangsa ditangkap dan akan didakwa di mahkamah atas tuduhan membunuh anak mereka. Pembunuhan itu dipercayai bermotifkan maruah. Kes sebegini banyak dilaporkan berlaku di kalangan umat Islam di beberapa buah negara terutama Pakistan, India, Jordan dan Maghribi.
Pembunuhan kerana maruah atau ‘honour killing’ merujuk kepada pembunuhan dilakukan anggota lelaki dalam keluarga sama ada suami, ayah, abang atau adik lelaki terhadap ahli keluarga wanita yang melakukan tindakan dianggap mencalar maruah keluarga.
Ada kalanya pembunuh bertindak sendirian seperti ayah membunuh anak perempuannya dan ada kalanya berkumpulan seperti ayah melakukannya dengan bantuan ibu atau abang.

Dalam kajian Nesheiwat (2004) berdasarkan kes dilaporkan, ada beberapa sebab wanita dibunuh antaranya kerana enggan dikahwinkan dengan lelaki pilihan keluarga, berkahwin dengan lelaki dari suku berbeza, bercakap dengan lelaki bukan suami, menuntut cerai walaupun atas alasan suami melakukan penderaan, tidak menutup aurat dan tidak pandai melakukan kerja rumah tangga.

Ada kes mangsa dibunuh bukan kerana melakukan kesalahan tetapi disebabkan beliau dirogol dan keluarga berasa malu. Lebih menyedihkan apabila abang membunuh adik perempuan kerana ayah merogol adik (sumbang mahram). Adik perempuan dianggap bersalah kerana kewujudannya menyebabkan ayah merogolnya.
Asas pembunuhan ialah kerana pelakunya percaya maruah keluarga sudah tercemar kerana perbuatan ahli keluarga perempuan. Maruah tidak akan dapat diubah kecuali dengan darah perempuan itu. Ruane (2000) menyebut: ‘Apabila maruah tercalar, darah mengalir. Apabila darah mengalir, maruah terbela’.

Islam tidak pernah memberi kebenaran kepada mana-mana orang untuk membuat undang-undang sendiri, apatah lagi membunuh atas alasan apa sekali pun. Hukuman sama ada penjara, dibunuh dan sebagainya hanya boleh dijatuhkan mahkamah atas dasar undang-undang.

Membunuh atas alasan maruah tidak boleh dilakukan. Ini ditunjukkan Nabi Muhammad SAW ketika berdepan ujian besar seperti dinyatakan dalam surah al-Nur, tatkala isterinya Aisyah dituduh melakukan perkara sumbang. Baginda tidak pernah mengambil tindakan keganasan terhadap Aisyah sehinggalah terbukti gosip itu salah. Baginda juga memuji suami yang berlaku lembut kepada isteri dan anak serta melarang perlakuan ganas terhadap anak atau isteri.

Baginda bersabda yang bermaksud: “Yang terbaik di antara kamu adalah yang paling baik dengan isterinya.” (Hadis riwayat Ibn Majah dan Tirmizi)

Islam menekankan konsep mahram sebagai pelindung, pemberi didikan, pembela sehingga anggota perempuan dalam keluarga berasa selamat berada bersama mahram mereka. Apabila anggota perempuan melakukan kesalahan, maka tugas mahram menegur dan membetulkan mereka.

Jelas sekali Islam melarang perbuatan membunuh kerana maruah. Justeru, amalan itu perlu dihentikan dan mahram ditegaskan tanggungjawab memelihara kebajikan setiap ahli keluarga. Pada masa sama, usaha berterusan perlu untuk memperbetulkan salah anggap bahawa Islam membenarkan pembunuhan atas alasan menjaga maruah.

Penulis ialah Pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam dan kini menyambung pengajian di Melbourne, Australia

p/s Berita Harian siarkan hari ini Isnin 17 oktober 2011.  Editornya potong hampir 200 perkataan menjadikan dari artikel yang asal 700 patah kepada 520 patah sahaja.. Jadi, lain kali jangan tulis panjang. dan bagi sesiapa yang ingin mengirim artikel ilmiah di surat khabar cukuplah kalau dapat ditulis dalam 520-550 patah perkataan sahaja.Sebab bila dipotong ada kemungkinan ayat2 yang dipotong menjadikan perenggan akan jadi tak sempurna atau tergantung.

Thursday, October 13, 2011

Di mana Universiti kita?

Di mana kita???

Satu pandangan saya copy dari email yahoogroup.
Mari kita baca sama-sama..
dan fikirkan bersama..
_________

From: XXXX
To: "akademik"
Sent: Wednesday, October 12, 2011
Subject: [akademik] The lost idealism of Malaysian universities


The lost idealism of Malaysian universities
Professor Dr Mohamad Tajuddin Mohamad Rasdi
5:37PM Oct 10 Malaysiakini


I read recently that none of our public universities made it nowhere near the 400 listing of the best universities in the world by the Times ranking system. Surprise. Surprise. Surprise.

I am writing this article in order to show that public universities of Malaysia have lost all sense of responsibility in nation development and are simply ‘ranking crazy'.

When I joined UTM, almost 25 years ago, all I wanted to do was simply to research about Islamic and Malaysian architecture and use that knowledge to develop a more meaningful architecture for our communities in this country and contribute to the intellectual development of the discourse and thinking of Islamic Architecture for those of my own faith.

I promised myself to write many books, many academic papers, many mass media articles and use the electronic media to disseminate as much knowledge as possible.

I also promised myself that I must train at least 20 PhD scholars who would develop the two academic fields and set up a few centres on Islamic architecture, mosque and community development, better housing and community architecture. That was it.

Never in my entire career had I sought to be ‘world class' or drive myself to be ‘an internationally recognised figure' or to help UTM become the top 10 ranked in the world. Never.

Why? Simply because I thought architectural knowledge was supposed to help us live in a more meaningful and sustainable environment.

I also wanted to develop many teaching aids like videos and webportals that would make learning a pleasure not only to students but also to the public who would help influence political policies that could change building by-laws or design guidelines of mosques, housing, schools, community buildings and many others.

I thought that an academic's job is to ultimately help society understand the important issues of his or her particular field of expertise.

Not to strive for million ringgit grants. Not to strive for a Geneva Award. Not to be photographed smilingly with the prime minister.

If I ever stumbled upon this three accolades, well and fine, but I would not spend sleepless nights thinking how to be a ‘superstar'.

What has happened to the universities now? The vice chancellors care none about nation development but simply to introduce management policies that would ‘leapfrog' our institutions into a world class ranking system.

How do they do that? Well, first of all by insisting all promotions be tied directly to the production of internationally acclaimed journals with scopus or ISI indexed publications. I hear that many of these journals require large payments from the contributors.

Next, the university management hires many foreigners who they think can publish more papers than our academics. There is not much place for ‘community and social contribution' but papers and papers and research grants and more grants.

It is a mad rat race and a crazy dash for recognition. Recognition, world class, rankings are the buzz words of academia nowadays.

What is the result of this new approach to university management? Not many want to write text books for students.

Virtually no one wants to write popular articles or books to explain the implications of their knowledge to society.

Every academic would treat their post graduate students as a paper churning individual to add to their multiple authored journal papers.

The supervisors of PhD and masters no longer care about nurturing a budding scholar but treat them as slaves to organise seminars, write papers, chase data and treat them like lab technicians.

What of the young scholars and academics? Upon receiving their PhD's they would stare in complete despair at the loads of KPI's that keeps them on the move without a pause of philosophic reflection. So what do these young scholars do?

Five of them would sign a pact that if any one of them or any one of their post-grad students publishes a journal paper, all must make sure that their names would appear on all the papers.

In this way, the young scholars would fill up their CV's with many papers, 75% of which has nothing much to do with their areas of expertise.

Another disaster comes with the paper laden KPI's. The undergraduate students are left to fend for themselves when their lecturers are busy fishing for grants, travelling the globe to present international papers and organising seminars, writing papers or walking up and down ministers' offices to gain favours.

It used to be that research was conducted and centres set up to spearhead development in academic areas that would help our people first and foremost.

But now I have seen centres and book dedications on issues related to the prime minister. I heard tell of a public university giving vast amount of money for the Islamic Hadhari of a former PM.

Recently research was established and a seminar was mooted on Bugis architecture simply because an important political personality in the government of the day has Bugis ancestry!

VCs' are playing public relations works in order to attract grants and endowments and much time and effort at the university is spent on PR.

Where is the integrity of the academic, the scholar? Where is his ‘philosophic and moral distance' from those in authority?

If academics and scholars are so beholden to the powers that be, who would tell the people of a nation that such and such a thing needs to be changed?

There is always the fear of not being promoted for stepping on the feet of the powers that be.

Even the National Council of Professors seems to be a timid and curry favouring entity that brings utter shame to the idealism of a moralistic academia.

The professors are supposed to be the conscience of knowledge for the betterment of the people en masse but they too seek favours, titles, projects and grants.

I enjoy more talking about the state of the country to taxi drivers than I do with university administrators and so called academics.

To my mind, the universities should stop looking to the ranking system and for goodness sake, stop competing for the Research University status or the Apec status.

The government should just do away with this ridiculous and childish race and concentrate on awarding grants and privileges to those scholars, faculties or institutions that would serve our people first and last.

If by some stroke of luck we can contribute to the world in some manner, well and fine but do not place local scholars dealing with local issues and writing for local journals or publishing local books at a shameful distance! We must be Malaysia first, and the world second.

Why in heaven's name should we be looking to the world first when we have massive problems in our own back yard?

If we concentrate all our academic resources to help our students, to help our teachers in schools teach our children, to help our peoples understand many economic, ecological, religious and other issues, then I say we have made a great contribution already.

If some Time ranking system wants to acknowledge us in their game of ‘excellence in academia' well and fine but if we fail to meet their standard, So what!

Now what do we have? We are not ranked even in the first 400. The people of Malaysia do not even know what the heck our universities contribute except teach our students to get jobs. We have a group of frustrated and stressed local academics.

Those academics who speak and write in Bahasa Malaysia only, feel totally sidelined. Local journals are on the wane. Not many want to write books for Dewan Bahasa Pustaka or the University Press.

Our undergraduates are not of leadership material as they are treated not as adults or potential leaders but school children by the paper chasing academia. Apa dah jadi? Apa lagi nak jadi?

The game of counting scholarly citation to reflect academic prowess is also a funny one. Some academics spent much of their time counting and monitoring their scholarly citations and also urging other academics to cite his or her works.

The sad part of it all is that there is academic management who rely much on citations for promotion.

I myself do not even bother to learn or look up how many scholars have cited my work. I find great pleasure to discover an Australian school head teacher sharing my article on national architecture with her staff and students.

I was pleased that the Bar Council uploaded my crime article which was published in the S tar newspaper. I was extremely proud one day when my article about non-Muslims and mosques was found on Dato' Lim Kit Siang's blog and also that the Christian Herald newspaper shared my article about the Azan issue with their members.

Now those are citations that can forge a nation together. Of course there are academics who belittle my work and say that the writings are of low academic merit since it is not reviewed by academic peers.

To these academics I only say that I did not join academia to make myself part of an elitist membership speaking only to peers but I joined the university to actually ‘do something' about the state of our people and country.

So this is what I want the government and the universities to do. First, get rid of this research university nonsense and just give the 50 million ringgit to all the universities to nurture their young scholars.

Better to spend the money on the next generation of academics than build more 300 million ringgit mosques or a few warisan towers or even relandscaping Putrajaya every National Day.

Get rid also this bad business of Apex Universities that see public universities vying with each other in the race for publications and grants.

Public universities in Malaysia were once one large family but now they are bickering to keep and not share their talents.

When UKM requested my services for a two year secondment to develop research in Islamic Culture and Architecture, UTM flatly refused without even discussing the offer with me. Such is the state of arrogance and totalitarianism as well as pure ‘stinginess' in a veteran institution.

The First Wave of academia was about establishing an academic foothold and producing graduates to fill the industry.

We are now in the Second Wave where we must establish new research grounds, produce graduates that are not just workers but leaders, and prepare the young scholars in post-graduate studies to tackle the Third Wave which is innovation and entrepreneurship as well as beginning to take on the west foothold by foothold.

In this slower but surer way the Fourth and Fifth Wave will ensure that we can stare the west point blank in the eye and wait for them to blink first.

Civilization and creativity cannot be rushed and hurried even if one pours in trillions of ringgit. Nurturing the new scholars is the key.

We, the veteran academics, must ensure that we give tasks that we can carry if we were as young as they are and not simply to cut and paste orders for promotion.

Money must be prioritised to the many young scholars and not to the veteran few.

Great love and respect must be shown to them whilst a manageable reward system be formulated to give proper encouragement.

Finally, the most important lesson of all is to teach the young that theirs is a responsibility of nation development for their people first and foremost and to mankind ultimately.

Theirs is not a career of self aggrandisement and elitist groupings but a purely moral and spiritual one.

__________

Sunyi..

Sunyi dalam perjalanan yang panjang..

'Umi, I don't like when Abah is not here. I feel sad. i miss abah..'
  
bla bla... Aisyah meluahkan rasa hatinya pada saya..

Rumah kami menjadi sunyi kerana Abah sudah balik ke Malaysia pagi tadi. Jam 8 pagi kami ke airport menghantar Abah, dan Aisyah mula diam sepanjang jalan. dan bercakap siket sambil menunjukkan muka seposen takda mood. Tapi saya still hantar dia ke sekollah jam 10pg dan saya ke universiti.

Tapi saya tak dapat nak nafikan bahawa sekembali dari universiti, saya rasa rumah saya sangat sunyi. Abah dah takda, dan saya tidak mempunyai orang 'tua' sebaya saya untuk saya bersembang dan meluah rasa. Sunyi sungguh..


Ingatan saya terus jatuh kepada isteri arwah Pak Tam dan anak-anak mereka.
Saya rasa sudah tentu Nur akan terasa terlalu amat sunyi selepas kematian Pak Tam.. semoga Allah berikan kekuatan untuk beliau dan anak-anak..


Saya kata kepada Aisyah,  'Aisyah, do you still remember Umairah, Aiman dan Fatihah? I feel sad whenever I think about them.'

'Napa Umi?' Aisyah tanya saya.. 'Why should Umi think about them?'

" Aisyah feels sad sebab Abah balik Malaysia kan? Umi nak tell you something so that Aisyah can understand about their feeling.  Aisyah has to put your self in the shoes of anak2 pak tam. Walaupun aisyah feels sad, aisyah still can call, skype and tell abah that aisyah really miss abah. But umairah, aiman and fatihah could not do so. their father is no longer alive. they have to keep their feeling inside them. sedih sangat umi ingatkan dia. so aisyah should feel grateful to allah. insya allah next month abah will be here. jadi aisyah jangan  feel sad lagi ya.'. 

Kami bersembang-sembang pasal perasaaan anak-anak Pak Tam, alhamdulillah.. aisyah mula ok dan semoga dia dapat memahami kesusahan dan keperitan perasaan anak-anak yang kehilangan ibu bapa.

ia mengajar kita untuk selalu bersyukur atas apa yang kita ada..

Subhanallah.. 

Monday, October 10, 2011

Petition

 Tambang kenderaan awam


Mari kita semua sign petition ini. Saya baru lepas sign, walaupun anda tidak terlibat dengan tiket public transport i Melbourne, boleh jugasign sebab nak dapatkan jumlah tertinggi.


Jom sign yer..
A National Student Concession Card Petition | GoPetition

Thursday, October 6, 2011

Pemergian Pak Tam di bumi Melbourne

Takziah..

Hanya ALlah yang memahami perasaan insan. Dia yang menjadikan, mengatur dan menetapkan sesuatu perkara dalam hidup kita. Kami bermusafir ke bumi Melbourne dengan niat untuk mencari ilmu, mendapatkan segulong ijazah kedoktoran untuk balik ke tanah asal berbakti kepada anak bangsa. Tapi dalam perjalanan ini, ada yang lepas dengan jaya, ada yang gagal, ada yang sakit dan ada yang tidak berdaya.

Masya Allah..
Subhanallah..

Siapa yang menduga, seorang insan bernama Dr Kamal Ismail, pelajar PhD di La Trobe Univ, Melbourne diuji sakit jantung, melepasa dua kali pembendahan tapi Allah telah menetapkan umurnya berakhir di sini. Sunguh benar, ajal maut bukan di tangan kita. Ia di bawah kuasa mutlak Allah.

Anak-anaknya dua malam tidur di rumah kami dengan Aisyah dan Iman. Mereka gembira  bercerita dan bermain. Tapi tadi, Allah tentukan segalanya. Ayah mereka kembali ke rahmatullah semasa mereka berumur 8, 11 dan 12 tahun. Dalam terpingaa-pinga selepas dikhabarkan secara slow talk oleh Dr Intan, Cik Sham, Cik Sal dan lain-lain, mereka menangis.. Semua orang turut sebak dan menangis melihat anak-anak ini.

Maha besar Engkau wahai Allah..
Cucurilah rahmat ke atas arwah, dan berikan sabar dan teguh iman dan hati kepada keluarga mereka.
Saya titipkan luahan hati saya di facebook tadi..

Innalillahi wainna ilaihi rajiun..

Sunday, October 2, 2011

Umur Bersara 60 tahun..

 Kerja..Memanfaat dan dimanfaatkan..

Kerja ini adalah kita memberikan khidmat untuk masyarakat menggunakan kepakaran yang ada pada kita, menggunakan nikmat ilmu, tenaga, masa, akal dan tubuh badan untuk memberi manfaat kepada orang lain. Masa yang sama segala usaha dan tenga kita diberi ganjaran dan kita mendapat manfaat dalam bentuk mata wang dan pahala. Wang itu pula untuk digunakan bagi menguruskan urusan hidup kita.

Kerajaan nak naikkan tarikh bersara ke 60 tahun. apa pendapat anda? Apa yang saya lalui dulu, tarikh bersara ditetapkan 56 tahun ,  kemudian kakitangan kerajaan boleh pilih nak kerja sampai 56 atau 58 tahun. Saya masa tu bukan reti apa-apa, ikut orang jer. Semua kawan-kawan satu opis sign untuk 58,  saya pun sign jugak.(hehe...) .Tapi saya rasa nak patah balik ke 56. Jadi bila ditawarkan ke 60 tahun, saya rasa saya tak  berapa bersetuju.. Lama sangat la kerja.. Tak larat!

Saya nak berkhidmat untuk masyarakat pula selepas bersara, secara informal mengajar Iqra' kat ruma pun takpa..
Wallahua'lam..

Mari kita baca apa yang disiarkan dalam Berita Harian 2 Oktober 2011 ini.
__________________


Bersara 60 tahun langkah atasi kenaikan kos hidup


2011/10/02

Datuk Maznah Mazlan (kiri) dan Shamsuddin Bardan.
Datuk Maznah Mazlan (kiri) dan Shamsuddin Bardan.
Produktiviti guna tenaga kerja dapat dipertingkat, elak bergantung pekerja asing

PELBAGAI reaksi diberikan terhadap cadangan melanjutkan usia persaraan kakitangan awam dan swasta kepada 60 tahun. Pihak yang menyokong antara lain bertegas ia demi keperluan dan kepentingan masa depan bagi menangani kenaikan kos sara hidup, yang menentang pula khuatir ia menyekat peluang kenaikan pangkat, meningkatkan kadar pengangguran, menyumbang kepada masalah sosial dan jenayah. Wartawan Berita Minggu, DIYANAH ANUAR dan RASHIQAH ILMI ABD RAHIM mendapatkan Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan dan Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Shamsuddin Bardan untuk mengulas cadangan berkenaan.
Maznah Mazlan
Lebih baik jika KWSP, majikan dan Kementerian Sumber Manusia mengadakan program bagi memberi panduan kepada pekerja untuk menguruskan dana dengan lebih baik apabila bersara. - Shamsuddin Bardan, Pengarah Eksekutif MEF
APA pandangan Datuk mengenai cadangan ini?

Secara keseluruhannya, tujuan had umur persaraan dilanjutkan adalah bagi membolehkan kakitangan dalam perkhidmatan berdepan pelbagai kenaikan kos sara hidup, termasuk perubatan, perumahan dan barangan keperluan harian. Kita melihat isu usia mempunyai implikasi begitu besar kepada produktiviti guna tenaga kerja di negara ini. Sekarang ini, sektor swasta belum ada penetapan umur persaraan. Perkara ini sedang dikaji kerajaan serta kementerian dan sudah ada pelbagai inisiatif dengan mengumpulkan maklumat kajian dan hasil rundingan dengan semua pihak berkepentingan seperti kementerian, agensi kerajaan, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), wakil majikan, wakil pekerja dan industri sebelum memberi keputusan terbaik kepada semua pihak.

Kenapa perlu kajian semula selepas sekian lama mengikut amalan biasa? Pertama, kita perlu melihat daripada aspek demografi. Jumlah penduduk di negara ini berusia 60 tahun ke atas pada 2006 adalah 1.8 juta dan pada 2010 seramai 2.1 juta, dijangka meningkat kepada 2.7 juta pada 2015 dan seterusnya bertambah. Kedua, kadar kesuburan yang mana pada 1950-an, purata seorang ibu melahirkan antara enam hingga tujuh anak, menyusut pada 2010 pada purata hanya dua hingga tiga anak.

Kita faham sekarang wanita ramai kahwin lambat kerana pendidikan dan kerjaya, ada juga memilih tidak berkahwin atas pilihan sendiri atau sebab lain. Apabila bilangan berusia 60 tahun bertambah dan kesuburan menyusut, ia sekali gus mengakibatkan kita kekurangan sumber tenaga kerja. Sekarang kita ada ramai pekerja asing, jika kadar penggantian menyusut diakibatkan masalah kesuburan, kita terpaksa bergantung kepada pekerja asing. Langkah awal melanjutkan perkhidmatan adalah cara terbaik menangani masalah ini selain membantu mereka dalam aspek kewangan selepas bersara.
Boleh Datuk perjelaskan lebih lanjut mengenai aspek kewangan selepas persaraan?

Berdasarkan kajian KWSP pada 2009, 73 peratus mereka yang bersara pada usia 55 tahun memiliki simpanan RM50,000. Keadaan bertambah buruk apabila purata jangka hayat meningkat sehingga 72.9 tahun. Hanya berbekalkan RM50,000 simpanan selepas bersara, seseorang itu hidup dalam paras kemiskinan dengan purata pendapatan bulanan RM530. Justeru, saya yakin sekiranya perkhidmatan pekerja dilanjutkan sekurang-kurangnya lima tahun, mereka tidak perlu bergantung kepada sesiapa kerana masih mempunyai pendapatan tetap dalam tempoh beberapa tahun selain simpanan KWSP juga akan semakin bertambah.

Berdasarkan angka daripada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pada 2010, bilangan orang tua tidak bekerja yang menerima bantuan adalah sekitar 120,496 orang. Ini bermakna kerajaan memperuntukkan RM422 juta setahun untuk menampung golongan ini dan ia satu beban walhal peruntukan itu boleh digunakan untuk menampung kos lain.

Namun, menaikkan had umur persaraan juga dilihat boleh memberi kesan negatif terhadap produktiviti dan kualiti tenaga kerja?

Seperti yang kita ketahui, umur bekerja hari ini ialah antara 16 hingga 64 tahun. Soal produktiviti atau menyimpan ‘dead wood’ dalam satu organisasi tidak timbul kerana ia tidak berkaitan dengan umur. Orang muda pun ada yang tidak produktif. Kementerian melihat ia sebagai kebaikan kerana keperluan tenaga kerja berpengalaman wajar dikekalkan selagi mereka mampu berkhidmat. Kita juga akan fikirkan sama ada memberi pilihan atau mandatori kepada pekerja jika cadangan ini diluluskan, bergantung kepada hasil kajian dan perbincangan yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Satu lagi faktor ialah tahap kesihatan yang meningkat ketara. Jangka hayat pada 1950-an, purata boleh hidup dalam lingkungan 48.5 tahun, iaitu lelaki sehingga 47 tahun dan wanita pada purata 50 tahun, jadi sesuai dengan had persaraan 55 tahun. Tetapi pada 2010, purata jangka hayat meningkat dengan lelaki sehingga 72.9 tahun dan wanita 77.6 tahun. Ini menunjukkan mereka mampu bekerja lebih lama. Jika hendak dibandingkan dengan negara lain, kita agak ketinggalan. Jepun dan Korea Selatan sudah melanjutkan usia persaraan hingga 60 tahun, Brunei, Indonesia, Thailand, Filipina, Vietnam dan Kemboja juga melakukan perkara sama bagi sektor swasta mereka. Singapura pula melanjutkan hingga 62 tahun dan Australia 65 tahun. Usia bersara 55 tahun di Malaysia ketika ini hanya meletakkan kita sama dengan Bangladesh, Sri Lanka, Nepal dan Papua New Guinea.

Kebanyakan golongan muda dalam sektor swasta dan awam membantah cadangan itu, menyifatkannya menyekat peluang kenaikan pangkat, meningkatkan kadar pengangguran dan masalah sosial. Ada juga sinis menyindir cadangan ini mungkin kerana KWSP sudah kehabisan wang dan kerajaan ada agenda sendiri?

Di sebalik reaksi negatif yang diterima, saya bertanggungjawab untuk menjelaskan bahawa cadangan melanjutkan umur persaraan ini tiada kaitan dengan peluang kenaikan pangkat mahupun kadar pengangguran. Kajian Bank Dunia selama 42 tahun terhadap negara maju mendapati lanjutan umur persaraan tidak menjejaskan peluang pekerjaan golongan muda kerana mereka kurang berpengalaman dan pengetahuan jika dibandingkan dengan pekerja lama. Malah, kerajaan juga sudah melakukan pelbagai usaha membantu golongan muda melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang berpotensi tinggi memacu pertumbuhan dan menyumbang secara langsung terhadap peningkatan ekonomi negara selain Model Baru Ekonomi yang mana pihak swasta akan memainkan peranan lebih ketara manakala sektor awam akan jadi pemudah cara kepada sektor swasta. Kita dapati semua inisiatif ini akan menjana pekerjaan baru yang begitu banyak dan dijangka 3.3 juta peluang pekerjaan akan ditawarkan pada 2020.

Selain itu, usaha memperkasakan bidang kemahiran dengan latihan dalam bidang teknikal dan vokasional secara tidak langsung membuka peluang lebih kepada golongan ini untuk tidak hanya bergantung kepada pekerjaan tradisi tetapi juga bidang kemahiran. Tidak timbul isu kewangan atau agenda tertentu kerana cadangan ini jelas untuk masa depan negara.

Jika diluluskan, apa kaedah paling baik akan digunakan. Adakah melalui kesediaan pekerja sendiri untuk menyambung khidmat selepas bersara atau keputusan dibuat berdasarkan merit?


Buat masa ini kita belum menentukan sama ada lanjutan umur persaraan ini mandatori atau pilihan. Bagaimanapun, pemberian pilihan dilihat sebagai sesuatu yang baik bagi memberi peluang kepada setiap individu membuat keputusan berdasarkan kemampuan masing-masing. Merit atau penilaian pula bergantung kepada organisasi itu sendiri. Yang pasti kami akan menetapkan majikan tidak boleh memberhentikan pekerja selagi mereka belum mencapai umur persaraan, kecuali atas sebab tertentu seperti sakit atau sebagainya.

Shamsuddin Bardan

Bagaimana reaksi MEF apabila cadangan ini dibangkitkan dan jika ia diluluskan kerajaan, perlukah wujud kategori kerja berbeza supaya sesuai dengan usia pekerja?

Sebenarnya, permintaan untuk menaikkan had umur wajib bersara sudah lama disuarakan pelbagai pihak. Sebelum ini, MEF tidak berminat dengan cadangan ini kerana kita rasakan, pekerja pada usia 50 tahun ke atas masih boleh terus bekerja secara kontrak. Namun, bila melihat kepada keadaan pasaran tenaga kerja sekarang berlainan di mana begitu ramai pekerja asing, mencecah 1.7 juta orang di Malaysia, haruskah kita membiarkan saja perkara ini atau menggunakan tenaga kerja tempatan.

Disebabkan faktor seperti ini yang disokong pula dengan pelbagai faktor lain, MEF berpendapat wajar kita meningkatkan usia persaraan. Memang ada sesetengah pekerjaan yang banyak menuntut penggunaan kudrat seperti dalam sektor pembinaan, perladangan dan perkilangan tidak sesuai untuk dilanjutkan umur bersara. Untuk mereka, kita ada minta pengecualian dan majikan, kesatuan serta kerajaan harus melihat bagaimana boleh tolong mereka. Di sinilah fungsi program latihan dan latihan semula untuk tenaga kerja, mungkin golongan pekerja dalam sektor itu boleh dilatih melakukan kerja yang kurang menggunakan manual. Contohnya, kita boleh berikan mereka kerja di lapangan terbang, menggunakan mesin ringkas seperti yang diamalkan di Thailand dan Singapura. Cara ini juga boleh meningkatkan imej negara kerana menunjukkan kita lebih menggunakan tenaga kerja tempatan daripada orang asing.

Bagi majikan, apakah buruk baiknya menggaji kakitangan yang berusia lebih 55 tahun?

Kita rasa melanjutkan usia persaraan sehingga 60 tahun itu boleh dilaksanakan. Lihat saja purata jangka hayat rakyat kita kini yang mencapai lebih 72 tahun, jadi tempoh persaraan itu dilihat agak lama untuk dilalui. Adakah kita perlu berdiam saja atau berbuat sesuatu untuk jadi lebih aktif dalam ekonomi? Kalau kita tingkatkan umur bersara dan beri peluang kepada golongan 55 tahun ke atas terus bekerja lima tahun lagi, itu boleh membina masyarakat yang lebih stabil bagi kelompok usia begini. Lanjutan lima tahun itu boleh kita gunakan untuk menambah sumber tenaga manusia dan kita harus gunakan peluang ini sepenuhnya. Dari segi statistik juga, pekerja sektor swasta yang bekerja secara formal tidak begitu ramai.

Mengikut statistik KWSP, ada 5.8 juta pekerja sektor swasta yang aktif bekerja dan kira-kira 100,000 bersara setiap tahun. Kalau kita ambil tempoh lima tahun, kita akan peroleh kira-kira 500,000 pekerja tiada dalam pasaran kerja. Jumlah 500,000 itu secara tidak langsung dapat mengurangkan pekerja asing. Pada masa sama, kehadiran pekerja asing perlu diuruskan sebaiknya dan bersistematik. Negatifnya ada, iaitu dari segi kos tapi kita boleh urus perkara itu. Sesetengah majikan berkata, lanjutan ini akan menjadikan pekerja yang berusia ini malas dan sebagainya. Ia mungkin berlaku, tapi boleh ditangani. Kalau benar-benar seseorang pekerja itu merosot prestasinya, syarikat boleh ambil tindakan sepatutnya, memperbaiki prestasi mereka atau terus menamatkan perkhidmatan pekerja terbabit. Tidak bermakna apabila seseorang pekerja usia lebih 55 tahun, boleh duduk goyang kaki dan panaskan kerusi, dapat gaji saja sehingga bersara pada usia 60 tahun.

Ramai juga membantah cadangan ini, terutama golongan muda yang menganggap peluang memasuki pasaran kerja dan naik pangkat semakin tipis jika usia persaraan dilanjutkan?

Golongan muda tidak perlu khuatir kerana hal ini tidak semestinya berlaku dalam semua organisasi. Peluang untuk naik pangkat masih ada, cuma sedikit lewat. Sebagai rakyat, ini (perubahan) adalah pengorbanan yang harus kita lakukan jika mahu menuju kepada penggunaan sumber manusia yang lebih baik. Bagi yang bimbang mengenai nasib graduan universiti atau lepasan sekolah yang tidak dapat kerja, saya rasa itu sesuatu yang boleh ditangani dengan lebih baik. Ada satu kajian dilakukan kerajaan, soal selidik mengenai jumlah tenaga kerja yang diperlukan majikan. Pihak majikan menyatakan, ada lebih sejuta ruang kosong. Dari segi kemasukan tenaga kerja baru dalam pasaran, secara purata, seramai 300,000 orang setiap tahun. Dengan kekosongan yang demikian, saya rasa pasaran kerja kita boleh menampung permintaan. Nanti bila lebih ramai warga tempatan ingin bekerja dan dapat penuhi ruang sedia ada, kita dapat kurangkan keperluan terhadap pekerja asing. Ia sesuatu yang positif dari segi ekonomi kerana dapat mengurangkan penghantaran wang ke luar negara, iaitu kira-kira RM22 bilion oleh pekerja asing setiap tahun yang boleh diguna untuk membangunkan negara.

Satu lagi faktor yang ditekankan penyokong cadangan ini ialah manfaatnya kepada tabungan. Sejauh mana tempoh lima tahun lanjutan itu boleh menambah jumlah simpanan dengan ketara?

Bagi saya, lebih baik jika KWSP, majikan dan Kementerian Sumber Manusia mengadakan program bagi memberi panduan kepada pekerja untuk menguruskan dana dengan lebih baik apabila bersara. Ini juga masa yang baik untuk memberi pendidikan begini kepada pekerja bagi mengelakkan masalah kehabisan simpanan dalam tempoh singkat selepas bersara. Golongan pekerja tidak harus mempunyai pemikiran bahawa selepas bersara, mereka tidak perlu lagi melakukan kerja yang boleh menjana pendapatan. Golongan ini perlu diberi bimbingan, apa yang boleh mereka lakukan selepas bersara.

Selain itu, pihak berkaitan perlu membantu dalam mewujudkan aktiviti ekonomi atau pekerjaan yang bersesuaian dengan golongan yang mencapai usia persaraan. Bukan bermaksud bila kita lanjutkan usia bersara beberapa tahun, simpanan KWSP yang sepatutnya seseorang pekerja ada akan mencukupi untuk menampung hidup mereka. Mungkin akan dapat kira-kira RM10,000 hingga RM15,000 saja caruman KWSP sepanjang lima tahun itu. Tapi, ia suatu langkah permulaan yang baik. Apa yang penting ialah bagaimana kita dapat merangsang pekerja untuk terus memberi perkhidmatan yang baik dan menyumbang kepada ekonomi. Sebab itu MEF sering utarakan mengenai keperluan membayar gaji berdasarkan produktiviti dan prestasi. Jadi, masing-masing akan lebih produktif untuk dapat gaji lebih tidak kira usia.

Bagaimana untuk mendapatkan keseimbangan dalam isu ini supaya setiap pihak memperoleh manfaat?

Ada sesetengah majikan mengatakan lanjutan umur bersara akan menimbulkan masalah, antaranya dari segi tenaga fizikal dan kesihatan pekerja dan sebagainya. Kita perlu ubah keadaan ini seiring dengan langkah transformasi yang kerajaan lakukan. Kita perlu lakukan transformasi diri, ambil langkah pencegahan supaya berupaya untuk terus bertenaga dan sihat walaupun usia melangkau 50 tahun. Ini secara tidak langsung meningkatkan kualiti hidup. Perubahan yang mahu dilakukan juga mestilah holistik. Ubah usia bersara, ubah gaya hidup, ubah cara bekerja dan ubah cara berfikir. Namun untuk sementara waktu, perlu juga ada peruntukan atau pilihan kepada pekerja yang tidak mahu bersara pada usia 60 tahun, yang mungkin sudah mempunyai perancangan tersendiri untuk menghadapi pasca persaraan. Kita tidak boleh paksa mereka terus bekerja sedangkan dalam hati, mereka tak mahu.

Saturday, October 1, 2011

Tetamu..

Tetamu.

Saya bermain-main dengan design blog dan lepas ding dong saya akhirnya  try buat blog berwajah baru..:-) Hasilnya mulai hari ini, blog ini memakai make up biru dan mempunyai sedikit corak-corak.. Menarik tak? harap ianya menarik dan memberi nafas baru dan semangat baru pada saya dan anda semua yang melawat blog ini... Ceria seceria wajah baru blog ini..

Kisah tetamu, saya menerima tetamu dari Malaysia iaitu Pak Su Mazlan (Pak Su my husband dari Bangi). Kami meraikan dengan membawanya berjalan-jalan ke City dan juga Great Ocean Road. Semasa berjalan-jalan di Swanston Street, saya menunjukkan jalan ke Kedai Swatch, sebab ada satu jam yang saya sangat suka..Tiap kali saya jalan kaki dari Flinders Station melalui Swanston, saya akan stop kat kedai Swatch tersebut dan mengintai jam yang saya suka tersebut. Saya tunjukkan pada Abah (my hubby) dan juga kepada Pak Su, Abah said..'umpp cantik tapi cermin dia nanti calar tak? Umi kena beli yang water proof.. tak payah bukak-bukak...'

Lepas tu Pak Su pulak tambah..'Biar PakSu belikan, hadiah untuk hidayah..takpa murah pun, yang penting ingatan dan value dia.. bila Paksu dah takda, hidayah tengok jam tu, teringat that..ini paksu yang kasi hadiah..'

Seronoknya... 'Terima kasih Pak Su.'

Pada masa yang sama, delegasi dari Jabatan kehakiman Syariah datang ke Melbourne atas urusan rasmi selama dua hari. Saya rasa agak sedih dan terkilan kerana tidak dapat meraikan mereka. Saya mohon maaf kepada Dato' Asri, Ketua Hakim Syarie Perak, Dato' Zainul Rijal, Presiden Peguam Muslim dan lain-lain delegasi hebat kerana saya tidak dapat berjumpa dan meraikan mereka walaupun saya sangat ingin untuk berbuat demikian.

Sunday, September 25, 2011

There She Is......Black Belt Holder

Black Belt Holder

Aisyah is a Black Belt Holder...

Yesterday (24 September 2011 at 5 - 7pm), we went to Netball Stadium for her grading..
After nearly 3 years, she's finally there..
My princess is a Teakwondo Black Belt Holder
Graduated formally on Monday 26 September 2011 at Hall Teakwondo Tullamarine, Melbounre..



video

Sepanjang balik dari grading, Aisyah tak habis-habis berceita..

'I'm speechless.. I could not explain how I feel.. oo i was so happy.. i managed to break the board. Umi.. I am speechless...'

I am very proud of you my darling..

Buku..

Buku-buku..

Masa mula-mula saya naik train dari Reservoir ke Melbourne City untuk ke University Melbourne, saya tak pernah dapat tahan dari mengantuk dan tidur.. Letih sungguh travel selama 45 mt - 1 jam pergi dan selama tu juga untuk balik ke rumah. Tapi lepas lama-lama, saya dah jadi lali. Orang tua kata mangli, satu benda susah, lama-lama sebab ulang buat terlalu banyak kali, jadi kita sudah tak rasa susah lagi.. Perumpamaan Bahasa Melayu adalah 'Alah bisa tegal dek biasa!.

Sepanjang naik train dan tram, saya akan baca buku. Saya dah buat banyak kali experiment dah..:-) Kalau saya baca buku berat-berat isi kandungannya, maka saya akan zzzzzzzzz (tidur) lagi cepat dari biasa..hehe.. tapi kalau saya baca benda ringan, saya akan mampu bertahan..[Maksud benda berat tu macam saya bawa nota mengenai kes mahkamah, artikel ilmiah dari journal, buku agama dan lain-lain..semuanya mata saya akan menjadi sangat berat...dan mula menutup tirai sepantas yang mungkin..::) Benda ringan maknaya buku novel, buku cerita, surat khabar, dan lain-lain yang saya tak perlu fikir berat2, sekadar baca terus nak tahu jalan cerita..]

Saya telah menghabiskan banyak novel dalam perjalanan dari rumah ke University dan balik dari univ.

Antara buku yang saya baca atas train adalah buku kegemaran saya.. saya ni agak berbeza siket dengan orang lain sebab buku kegemaran saya adalah Agatha Cristie, Sherlock Holmes, buku penyisatan..[agak saya sebab saya ni dari kecik cita-cita saya nak jadi polis..nak siasat dan tangkap orang jahat..hehe] jadi saya memang suka buku polis-polis ni..

Saya pinjam 6 siri Sherlock Holmes dari library Darebin dan saya habiskan atas train siket demi siket.. Tapi kalau buku bunuh-bunuh teruk saya tak baca.. saya juga tak baca buku-buku romance yang 'menakutkan', kerana saya percaya, sesuatu bahasa datang ke dalam diri kita melalui dua jalan yang besar (berdasarkan kajian orang terdahulu)
1) Kita baca dan baca dan baca dalam sesuatu bahasa, kita akan mendapat 'skil menulis'
2) Kita dengar dan dengar dan dengar sesuatu bahasa, kita akan mendapat 'skil bercakap'

Sebab itu budak-budak, dia dengar saja cerita TV, kartun, mak ayah bercakap.. lama-lama dia dapat bahasa itu sebagai bahasa pertuturannya.. Buku bacaan yang dibaca akan membaiki kemampuannya menulis ayat, karangan dan sebagainya..

Jadi, bacalah buku yang ada manfaat. buku yang bagus, bukan buku cerita lucah, bukan buku cerita artis-artis yang tak membina minda kita..Begitu juga, selalulah baca buku-buku dan dengar orang bercakap.. kita akan dapat bahasa tersebut- sama ada english, arabic, itali, urdu dan apa sahaja..

Opss... saya juga suka baca buku sastera.. sebab masa saya tingkatan 4 dan 5, saya masuk kelas sastera. Buku novel 'Seorang Tua di Kaki Langit' karja Azizi Abdullah adalah novel kegemaran saya. Saya rasa saya pandai prosa sajak.. hehe...(puji diri sendiri..hehhe..) sebab setiap kali saya prosa sajak, saya selalu dapat markah tinggi..:-).. (makna prosa adalah membaca sesuatu yang sukar difahami secara biasa seperti sajak, puisi, gurindam dana lain-lain kemudian kita terjemahkan, tafsirkan dan rungkaikan apakah yang dimaksudkan oleh sajak itu- itulah prosa)..

Habislah cerita buku novel-novel yang dibaca..
_______________

John Gray..

Terdapat banyak ilmu yang dikupas oleh John Gray. Bila saya baca dan baca, saya tidak dapat tidak bersetuju dengan beliau. Saya terpaksa tunduk dan mengaku bahawa apa yang dia kupaskan tentang bagaimana perempuan menangani stress dan bagaimana kita perlukan sokongan dari suami adalah hampir benar dengan apa yang saya lalui..

Subhanallah...

Saya recommend buku-buku ini dibaca..Carilah kat mana, ambik manfaat dari hasil kajian orang lain, untuk kebaikan diri kita dan sesama insan..

Lepas habis saya baca, saya mencari secara online buku-buku ini untuk saya sendiri simpan di library rumah saya, (kerana buku pinjam perlu dipulangkan di library Mill Park).Akhirnya dapat, saya order dengan harga AUD5.30 satu. saya beli 4 buah berlainan tajuk, semuanya tulisan John Gray.. Beberapa hari lepas, saya sudah terima buku-buku yang diorder tersebut..
Alhamdulillah...

Inilah rupa buku-buku tersebut..
Pergi pinjam ya..


Mengenali perbezaan..


Kegagalan untuk menghargai, mengiktiraf perbezaan dan gagal menangani perbezaan boleh membawa kepada perceraian dan perpisahan..


-------------

Selingan...

Yang bawah ni menyelit jer.. hehe..
takda kena mengena dengan sesiapa..
hanya kena mengena dengan saya jer..:-)

Ini loket saya beli secara online.. tempah nama di loket silver..harga biasa AUD70. Ada offer jadi AUD20.. saya pun order la..

beberapa hari lepas sampai ke rumah saya..

Tara....

Tuesday, September 20, 2011

Perjalanan

Kurang Sihat dan Buku John Gray.

Saya tak sihat hampir seminggu sepanjang minggu lepas. Bermula dengan rasa sejuk sejuk badan. sampai ke sakit tekak, demam dan dan badan rasa sakit-sakit. maknanya seminggu saya duduk di rumah dan tak pergi ke universiti. Makan panadol satu hari 8 bijik untuk 4 kali makan. Lepas tu minum air suam letak madu tiga sudu dan perah air lemon sebijik. lepas tu minum air masak banyak. tido jer sepanjang hari..
Alhamdulillah Allah bagi sihat kembali dan dapat meneruskan perjalanan hidup seperti baisa. alhamdulillah.

Sepanjang saya kurang sihat, Abah yang buat kerja rumah.. :-)
Terima kasih ya Bah..

Dalam demam-demam, saya berjaya menghabiskan dua buah buku tulisan John Gray; satunya Men are from Mars and Wome are from Venus dan lagi satu bertajuk Why mars and Venus Collide... Saya pinjam dari Library Mill Park. Jika ada jalan, saya sarankan semua orang baca buku ini.

Buku-buku ini sangat baik dan membuka minda saya mengenai banyak perkara..
tentang perbezaan antara lelaki dan perempuan, cara berfikir, cara mengambil keputusan, cara menghadapi stress, dan menghilangkan stress dan banyak lagi.
Allahuakbar, semuanya hardwire dalam brain dan hati kita. Ia datang bersama kejadian insan.

Saya melihat kebesaran Allah dalam kajian John Gray tersebut. Benarlah kata Nabi Muhammad, 'man A'rifa nafsahu fa qad a'rifa rabbahu..' (Barang siapa mengenal dirinya, maka dia akan kenal tuhannya..'

Kenal diri dalam banyak perkara,
Kenal diri dari persepektif ahli tasawuf yang membincangkan hati dan kejadian insan, nafsu amarah, nafu mutmainnaah. dan berbagai lagi..
Begitu juga kenal diri dari sudut pandangan sains, bagaimana dari seketul daging bertukar menjadi seorang insan. bagaimana darah dan laluannya yang sangat kecil memenuhi badan kita, bagaimana fikiran kita terbentuk dan membina.. bagaimana lapisan kulit yang berlapis-lapis menahan bahagian dalam badan kita, bagaimana penyakit cancer terbentuk.. kenal diri kita, kita kenal pencipta kita. Tidak ada sesuatu yang berlaku dengan tiba-tiba dan tidak ada yang berlaku secara sia-sia..
Begitu juga kenal diri bagaimana lelaki dan perempuan berfikir dan bertindak. Dari situ kita dapat memperbaiki hubungan kita sesama insan. Dengan pasangan suami isteri, dengan anak lelaki dan anak perempuan, dengan adik lelaki dan adik perempuan, dengan bos lelaki dan bos perempuan dan sebagainya...

Isinya sangat baik untuk saya praktikkan sendiri dan juga berkongsi dengan orang lain. Ia boleh menjadi bahan ceramah, bahan penulisan dan bahan perbicnangan. Ia menjadikan saya lebih memahami tentang hidup ini..

Perkara besar yang saya belajar dari John Gray adalah..

Lelaki/suami akan rasa suka bila setiap bantuannya dihargai. Apabila dihargai dan diucapkan terima kasih, dia akan memberi bantuan yang lebih untuk benda lain dengan hati yang tenang..
If you want to GET more, you have to ASK more.. in a nice way, brief and direct..
eg; 'Boleh tak abah jemur baju kat luar?' 'Would you please empty the trash?'- direct, nice and specific.. jangan perli dan jangan bagi ayat menikam..eg 'Baju dahla kita basuh, takda sapa ker nak jemur kat luar ni?' atau 'Sampah penuh jer.. abah buanglah sampah tu, busuk satu rumah..' -yang ini jangan buat. it will shut down orang lelaki ; dari nak tolong jadi tak nak tolong..


Buatlah dengan suami, dengan anak lelaki, dengan abang, dengan adik lelaki..
Dengan orang bukan mahram, ubah suailah info dan ajaran tersebut dalam kaedah pergaulan dan tata susila yang dibenarkan..

Perempuan pula suka sekiranya suami mendengar saja kisah hidupnya, laluan hidup yang berat yang dilaluinya, tak payah bagi pandangan, tak perlu bagi penyelesaian.. dengar saja sudah cukup menurunkan stress levelnya..

eg; 'Saya letih betul hari ni, dari pagi hantar anak sekolah, balik basuh baju, sidai baju, nak masak lagi, tak sempat langsung nak rehat.. baby nangis jer dari pagi.. aduhh letih sangat..'-Suami tak perlu bagi solution. dengar saja.. dan kata siket-siket tambahan...eg 'Ye.. siannya Mama.. adik nagis kenapa.. ummmpp.. ' Itu sudah cukup untuk isteri yang stress.. apatah lagi kalau isteri suri rumah sepenuh masa.. suaminya saja tempat dia bercerita, maka suami-suami perlu memberi masa untuk mereka meluahkan hati...

wassalam..

Thursday, September 15, 2011

Subhanallah..

Maha Besar Allah..

Apabila kita bersedih, ingatlah bahawa semua laluan hidup ini cantik dan berseri jika kita selalu tabah dan bersemangat waja..
Jangan rasa diri kita tidak berharga..
kerana kita yang menjadikan ia berharga atau tidak..
Tabah, kuat semangat..
Selalu yakin diri,

Be Patient
Be Grateful
be Thankful
Be Strong
With Big Heart
We can conquer the world..

Mari kita tonton video ini..

Kenapa orang bukan islam begitu tabah dan kenapa harus kita yang islam tidak boleh tabah?

Masya Allah.. Subhanallah..

Monday, September 12, 2011

Sejarah tanah Melayu

Sejarah..

Ketika seluruh dunia bercakap mengenai september eleven (11/9), rakyat Malaysia duduk berbalah mengenai sejarah tanah melayu. saya tidak suka melihat perkembangan perbalahan ini. Saya membaca macam-macam artikel dan temu bual mengenai isu ini. Prof Zainal Kling membawa pendekatan bahawa Tanah Melayu tidak dijajah oleh british tetapi dijadikan negeri di bawah lindungan mereka, protectorate. Perkara ni boleh dibaca dalam buku catatan Roland Bradell. Saya dah dapat copy buku tersebut. bukunya disimpan di lib univ national singapore, dan hanya boleh dibaca secara online.

Apakah sejarah yang benar?
Apakah ada beza jika negara dilindungi atau dijajah?

pendapat saya adalah,
1-Memang masa British datang, dia masuk melalui perjanjian Pangkor dan Treaties yang lain-lain.. British mula mentadbir melalui kuasa residen. Ada dua peruntukan besar dalam semua yang berlaku iaitu, Tanah melayu adalah tanah orang melayu dan dilindungi oleh British (protectorate) kerana penjajahan atas tiindakan perang tidak berlaku di antara British dgn tanah melayu masa mereka nak masuk ke bumi kita. Clause kedua adalah residen tida akan mengganggu gugat kuasa raja melayu untuk mentadbir urusan Islam.

2-Secara fahaman literal, jika British menjajah secara penjajahan melalui perang, maka sudah tentu raja atau tanah melayu tidak berhak dan tidak akan diberi apa-apa peluang untuk minta apa2 clause, Brirish akan berkuasa punuh atas semua urusan negara, urusan agama atau tidak.

3-Tetapi apa yang bertulis tidak seperti apa yang terlaksana. British pandai dan mempunyai sepenuh daya, kebijaksanaan, kepandaiaan, kekuatan tentera, kekuatan minda, untuk memonupulasi dan lain-lain yang boleh menguasai orang melayu di tanah melayu. Keadaan pula (kalau baca buku Munshi Abdullah, buku lain-lain..) banyak berlaku masalah dalaman dalam tanah melayu maka secara tak langsung, bila kita berbalah, org lain akan memperkudakkan kita..


bersambung...

Sunday, September 11, 2011

Paper Presentation and Conference

Conference

Sepanjang membuat kajian PhD, pelajar digalakkan membeentang kertas kerja, sharing sebahagian dari hasil kajian dan dapatan research yang dibuat. Ada banyak conference yang dianjurkan, tapi kadang-kadang ada yang berkait dan ada yang tak berkait dengan research kita. Saya tak banyak terlibat dengan conference sebab masalah research Phd yang saya alami. Kajian saya tidak sepantas orang lain, apatah lagi lepas bertukar universiti, saya harus speed selaju mungkin.

Saya kadang-kadang fikir, saya perlu concentrate untuk siapkan tesis, dan tak payah fikir pasal nak bentang-bentang. Tapi Supervisor saya Pak lah dan Pak Tim suruh saya bentang dan hantar sebanyak mungkin abstarct dan paper untuk bentang dan publish sebelum saya tamat pengajian. Saya pun tak tahu saya sempat buat atau tidak.. Saya akan cuba..

Saya berbincang dengan rakan saya seorang Prof Madya yang telah bertugas sebagai pensyarah hampir 23 tahun lepas. Dia nasihatkan saya bahawa, ''sebagai ahli akademik, kita perlu ada rasa ingin bersaing secara positif dengan rakan-rakan penyelidik yang lain. Berdasarkan pengalaman beliau, orang kita, orang Melayu suka hasad dengki dan buruk sangka. Kalau penyakit itu  ada pada orang lain, biarlah...jangan ada pada kita.''

Belia berkata lagi:,''Bila ada rakan penyelidik dapat kelebihan, kita tak dapat, jangan ada hasad. Yang penting semua kita perlu ikhlas dan hati bersih. 'Awak lebih maka saya belajar dari awak. Saya lebih awak belajarlah dari saya..' itulah motto yang sepatutnya.. Kalau kita tahu ada conference mana-mana, sharelah dengan kawan..mungkin kawan2 kita nak bentang sama, tapi dia tak tahu di mana conference diadakan..''

Pencapaian orang lain adalah satu galakan untuk saya. Bila saya dengar ada kawan-kawan ke United Kingdom present paper, ke China, ke USA, ke Turki dll saya tumpang gembira untuk mereka.

Berbalik kepada keadaan saya, bulan lepas, Pak Lah dalam mesyuarat bulanan dengan supervisee nya, dia nasihatkan (plus arahkan) saya dan kawan-kawan hantar abstarct ke seminar di Univ Sydney, di malaysia dan mana-mana yang ada. Yang penting katanya adalah:
'Dapatkan pengalaman memberitahu orang lain tentang kajian apa yang kita buat. Kalau adaorang bagi pandangan, ambik secara positif. Improve research kita melalui pandangan orang lain..Bentang satu bahagian saja dari tesis kita. Contohnya perspective hakim tentang kes mahkamah di malaysia, itu sudah satu paper. Jangan buat kertas kerja yang baru, mesti buat apa yang sebenarnya dalam tesis kita. Ambik satu subtopic dari tesis dan bentang. '

Mengambil pandangan dan arahan Pak Lah, saya menghantar abstract ke Univ Sydney. Alhamdulillah ia diterima. Maka,  insya Allah saya akan ke University Sydney pada 27- 28 Oct untuk menghadiri Conference Postgrad anjuran Law Faculty, Univ of Sydney. Abstract kertas kerja saya bertajuk, 'Child maintenance after divorce in civil practice in Malaysia: a preliminary discussion' diterima untuk dibentangkan. Saya akan menyiapkan kertas kerjanya dan perlu menghantarnya sebelum 13 October nanti.

Dalam paper tersebut, saya akan bincang mengenai children's right for maintenance in United Nations Convention on Children's Rights (UNCRC) 1989 and what is the practice in Malaysian Court in child maintenance applications. Saya akan tengok beberapa kes mahkamah dan mengupas pendapat hakim sivil yang saya temubual hari tu, kenapa dia beri keputusan macam tu, dan apa pendapat dia tentang penghakiman dan cara pendekatan mahkamah civil. Ia adalah sebahagian dari tesis saya. Saya harap saya berjaya membuatnya. Pada masa sama, saya ingin sangat berjumpa dengan kawan saya di Univ Sydney iaitu Hidayah Abdullah dan juga Nasreen Nasrizal. Saya perlu mencari nombor contact mereka.

Pada tarikh itu, Abah balik ke Malaysia. maka saya perlu mancari jalan siapakah yang sudi menolong saya menjaga Aisyah ketika ssaya ke sana. umphhh Farizal dan hamdan akan balik ke Malasyia hujung September ini, Hana anaknya adalah kawan baik Aisyah. Jika mereka ada, mereka akan tolong jaga Aisyah.. Saya perlu mencari jalan untuk menyelesaikan perkara ini... Jika tidak ada aral, sampailah saya nanti ke Univ of Sydney.. insya Allah..

Saturday, September 10, 2011

Honour Killing


Pembunuhan Kerana Maruah (Honour Killing)
Oleh: Nurhidayah Muhd Hashim

Membaca laporan akhbar mengenai kes gadis Pakistan 17 tahun (Shafiela) yang hilang pada bulan September 2003 dan mayatnya dijumpai pada Februari 2004 sangat menyedihkan. Beliau dilaporkan hilang dari rumah di Britain selepas membuat aduan dipaksa berkahwin tanpa kerelaan dalam satu perkahwinan diatur (arrange marriage) oleh kedua ibubapanya Siasatan polis mendapati sebelum kehilangannya, gadis tersebut dibawa ke Pakistan atas alasan melawat keluarga, tetapi beliau dipaksa berkahwin tanpa persetujuannya. Beliau cuba membunuh diri dengan meminum racun pencuci (bleach) tetapi kemudiannya kembali ke UK untuk menamatkan pengajian. Beberapa minggu kemudian, beliau dilaporkan hilang. Selepas 8 tahun berlalu, kedua ibu bapa mangsa ditangkap dan akan didakwa di mahkamah atas tuduhan membunuh anak mereka. Pembunuhan tersebut dipercayai bermotifkan maruah (honour killing).

Kes sebegini sudah banyak dilaporkan berlaku dalam kelompok orang Islam di beberapa buah negara terutama di Pakistan, India, Jordon, Moroko dan sebagainya.

Apakah sebenarnya yang dikatakan ‘honour killing’? Istilah ini digunakan merujuk kepada pembunuhan yang dilakukan oleh anggota lelaki dalam satu-satu keluarga sama ada suami, ayah, abang atau adik lelaki ke atas anggota wanita dalam keluarganya seperti isteri, ibu, kakak atau adik yang melakukan sesuatu tindakan dan dianggap mencalar maruah keluarga. Ada kalanya pembunuh bertindak sendirian seperti ayah membunuh anak perempuannya, dan ada kalanya berkumpulan seperti ayah melakukannya dengan bantuan ibu, abang dan sebagainya.

Dalam kajian Nesheiwat (2004), berdasarkan kes yang dilaporkan, terdapat beberapa sebab wanita dibunuh. Antaranya kerana enggan dikahwinkan dengan lelaki pilihan keluarga, berkahwin dengan lelaki dari suku yang berbeza, bercakap dengan lelaki yang bukan suami, menuntut cerai walaupun atas alasan suami melakukan penderaan, berpakaian tidak menutup aurat, dan tidak pandai melakukan kerja rumah tangga. Ada kes mangsa dibunuh bukan kerana melakukan apa-apa kesalahan tetapi kerana beliau dirogol dan keluarganya berasa malu. Bahkan ada yang lebih menyedihkan apabila abang membunuh adik perempuan kerana ayah merogol adik tersebut (incest). Adik perempuan dianggap bersalah kerana kewujudannya menyebabkan ayah merogolnya. Kaedah pembunuhan pula ada yang dipukul sehingga mati, dibakar hidup-hidup, dipotong leher, ditikam, dilemaskan sehingga mati dan ada yang ditembak.

Asas pembunuhan adalah kerana pelakunya percaya bahawa maruah keluarganya telah tercemar kerana perbuatan anggota perempuan tersebut. Maruah tersebut pula tidak akan dapat diubah kecuali dengan darah perempuan tersebut. Ia juga disebut oleh Ruane (2000) iaitu ‘apabila maruah tercalar, darah mengalir. Apabila darah mengalir, maruah terbela’.

Pembunuhan sebegini yang dilakukan oleh orang Islam memberi nilai buruk kepada nama baik Islam. Orang bukan Islam contohnya Stillwell dalam bukunya 'Honor Killings: When the Ancient and the Modern Collide' (2008) menyebut oleh kerana ia kerap berlaku dalam masyarakat Islam, maka ia dikatakan berasal dari ajaran Islam atau paling tidak, ia  dibenarkan dalam Islam. Sekaligus baginya, menunjukkan Islam tidak menjaga kebajikan wanita dan masyarakat seolah-olah membenarkan pembunuhan ke atas wanita dilakukan dengan mudah.

Islam sebenarnya tidak pernah memberi kebenaran kepada mana-mana orang untuk membuat undang-undang sendiri, apatah lagi membunuh atas alasan apa sekali pun. Hukuman sama ada penjara, dibunuh dan sebagainya hanya boleh dijatuhkan oleh Mahkamah atas dasar undang-undang, selepas penyiasatan, pendakwaan, pembelaan dan pembuktian dipenuhi.  Syariah tidak pernah memberi ruang kepada mana-mana orang sama ada suami, ayah atau abang  untuk membuat undang-undang sendiri. Sekiranya wujud perlakuan salah dilakukan oleh mana-mana ahli keluarga yang dianggap menjatuhkan maruah keluarga, membunuh mereka atas alasan maruah tidak boleh dilakukan.

Ini ditunjukkan oleh Nabi Muhammad SAW sendiri dalam menghadapi ujian besar seperti dinyatakan dalam surah al-Nur. Tatkala isterinya Aisyah dituduh melakukan perkara sumbang,  Baginda tidak pernah mengambil tindakan keganasan terhadap Aisyah sehinggalah terbukti gossip tersebut adalah salah.  Baginda juga memuji suami yang berlaku lembut kepada isteri dan anak-anak dan melarang perlakuan ganas terhadap anak isteri. Sehinggakan Baginda bersabda, ‘Yang terbaik di antara kamu adalah yang paling baik dengan isterinya’ (Ibn Majah dan Tirmizi)

Islam juga sangat menekan konsep  mahram dalam sesebuah keluarga. Mahram sebenarnya memberi maksud bahawa suami dan anggota lelaki dalam keluarga adalah bertindak sebagai pelindung, pemberi didikan, pembela sehingga anggota perempuan dalam keluarga tersebut berasa selamat berada bersama mahram mereka. Oleh itu, apabila mahram yang sepatutnya melindungi, tetapi membunuh mereka atas alasan ‘honour killing’, maka ia adalah perlakuan yang bertentangan secara total kepada konsep mahram tersebut. Apabila anggota perempuan dalam sesebuah keluarga melakukan kesalahan, maka  tugas mahram adalah mendidik, menegur dan membetulkan mereka. Sekiranya tindakan salah anggota perempuan adalah kesalahan jenayah, maka ia hendaklah diketengahkan kepada pihak berwajib, biarlah Mahkamah untuk menjatuhkan hukuman yang setimpal.

Jelas sekali bahawa perbuatan membunuh kerana maruah tidak boleh sama sekali dianggap berdasarkan ajaran Islam kerana tidak ada sebarang dasar membenarkan perbuatan tersebut. Semoga usaha menghentikan amalan salah ‘honour killing’ ini dapat tercapai melalui perjuangan berterusan untuk menjaga kebajikan wanita dan perubahan  paradign dalam diri anggota lelaki sebagai mahram dalam menilai tugas dan peranan mahram dalam sesebuah keluarga. Begitu juga melalui usaha pihak berwajib dalam menangani perkara ini. Kita sangat bersyukur kerana amalan ‘honor killing’ tidak berlaku dalam masyarakat Islam di Malaysia.  


 Penulis adalah Pensyarah UiTM Shah Alam, sedang menyambung pelajaran di Melbourne, Australia