Monday, December 9, 2013

Sistem Pendidikan Negara kita..

Bagaimana kita tidak rasa sedih melihat perkembangan yang ada. Malaysia berada di tahap dua tercorot berbanding negara lain.. Astaghfirullah.. Bagaimana mungkin jika kita prihatin terhadap masa depan anak generasi kita, kita tidak rasa sesak dada... Saya rasa sangat sesak dada saya.....







Sistem pendidikan M'sia di tangga 2 tercorot 

Malaysiakini...1:12PM Dis 4 2013

 Sistem pendidikan Malaysia kini menduduki tangga kedua terkebelakang di kalangan negara-negara Asia Tenggara menurut penarafan Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA), kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli. Menurutnya, kedudukan Malaysia yang corot di belakang Vietnam tidak dapat diterima kerana negara itu pernah melalui zaman perang dan ekonominya jauh lebih mundur berbanding Malaysia.




Bukan sahaja Malaysia jauh ketinggalan dengan Singapura yang menduduki tangga kedua pencapaian di seluruh dunia, kini kita dikejutkan dengan peningkatan mendadak sekolah-sekolah di Vietnam yang mengatasi prestasi sekolah-sekolah di negara maju dan Eropah. "Dalam tahun 2012, Vietnam berjaya memasuki tangga 10 negara teratas dalam mata pelajaran sains dengan menduduki tangga 8 mengatasi Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara Eropah lain," kata Rafizi (gambar atas, kedudukan tengah) dalam kenyataannya.


Menurut Rafizi, PISA adalah sebuah program penarafan mutu pendidikan di sekolah-sekolah yang dikendalikan oleh Pertubuhan Pembangunan dan Kerjasama Ekonomi (OECD) bagi pelajar-pelajar 15 tahun yang melibatkan negara-negara dari seluruh dunia. Ia menguji kemampuan dan penguasaan pelajar dalam tiga bidang utama iaitu membaca, matematik dan sains. Ubah sukatan pelajaran Dalam penarafan tersebut Malaysia berada di belakang Singapura, Vietnam, dan Thailand dengan mata yang diperolehi bagi matematik sebanyak 421 mata, 398 mata bagi membaca, dan 420 mata bagi sains. Purata mata bagi ketiga-tiga aspek yang dinilai itu adalah 494 (matematik), 496 (membaca) dan 501 (sains). Menurut Rafizi, beliau menerima penjelasan rasmi Kementerian Pendidikan yang menggariskan sebab kecorotan itu. Alasan diberikan adalah sikap murid yang menganggap penilaian itu tidak serius, format soalan teks panjang yang memerlukan pemahaman, terjemahan dan refleksi dengan kehidupan sebenar dan keutamaan guru untuk menghabiskan sukatan pelajaran berbanding menerapkan pemahaman konsep kepada pelajar.

 "Kelemahan-kelemahan ini tidak boleh disalahkan kepada guru atau murid kerana mereka adalah sebahagian dari budaya pendidikan yang dibentuk melalui dasar-dasar yang mementingkan keputusan peperiksaan semata-mata, tidak memberi ruang kepada percambahan fikiran yang berbeza dan sistem imbuhan atau naik pangkat yang membuka ruang kepada budaya membodek," katanya. Justeru beliau menggesa agar sukatan mata pelajaran diubah bagi memberi penekanan kepada pemahaman konsep serta menggantung sistem Penilaian Berasaskan Sekolah (PBS) bagi meneliti masalah-masalah sistem pendidikan.

Sunday, December 8, 2013

Menjaga dan mendidik anak dan budak-budak..

Saya menerima soalan bertanyakan mengenai pendidikan anak-anak..

Saya ingin menyeru kepada semua ibu bapa, dan juga bagi guru-guru dan pensyarah, didiklah anak-anak kita, budak-budak anak jiran kita, begitu juga anak-anak murid di sekolah. walaupun mereka anak orang lain dengan penuh kasih sayang. Marah bila sesuai dan bertempat dan jangan marah membabi buta.. Apatah lagi kepada budak kecil yang tidak faham erti hidup..



Wednesday, December 4, 2013

UPSR Aisyah

Aisyah..

"Umi.. takutlah Aisyah dapat berapa A ya?.." Ini kata-kata Aisyah masa nak pergi sekolah hari keluar result UPSR hari tu. Hari Khamis 14 Nov 2013. Abah kasi Aisyah bawak handphone ke sekolah sebab cikgu benarkan jika ada sesiapa nak cek result UPSR melalui handphone kat sekolah. So Aisyah pun bawaklah..

Abah hantar Aisyah setiap hari ke sekolah ISSA dalam jam 7.40pg. Saya pula bertugas untuk menjemputnya jam5pm. Hari tersebut, lepas kelas jam 10.30am, saya ke ISSA untuk mengambil result Aisyah. Ramai parents dah ada..

Bila saya sampai, Aisyah dan kawan2 baiknya dah tahu pun berapa mereka dapat, sebab semuanya cek result melalui hp Aisyah.. :-)

Saya bersyukur kerana seorang SUtaz sekolah mereka, namanya Ustaz Safwan selalu memberi nasihat yang lebih kurang dengan nasihat saya kepada Aisyah dan rakan-rakannya.. Aisyah menceritakan kepada saya, Ustaz tersebut menasihati budak2 dengan berkata.."Berapa pun yang kamu dapat, kena bersyukur kepada Allah. Allah tahu apa yang terbaik untuk kamu. Kamu dapat 5A pun bagus, dapat 4A pun bagus, dapat 1 A pun bagus.. Yang penting exam ini macam kamu belajar naik basikal, jatuh jatuh.. nanti lepas ni ada banyak lagi kamu akan belajar.. jadi bukannya naik basikal ni terus habis. Jadi exam ni macam kamu naik basikal.. Lepas ni ada exam lain bila kamu dah belajar banyak.. Bagi Ustaz, kamu semua pandai, tak kira berapa banyak A kamu dapat.."

Dan saya memanjatkan syukur pada Allah kerana nasihat sebegitu diberi kepada anak-anak..

Saya bagitau Aisyah.."Aisyah dapat berapa A pun tak apa.. Yang penting Aisyah belajar kerana Allah, nak jadi pandai kerana Aisyah nak jadi Khalifah Allah yang baik, dan boleh menjaga alam ini.. Kita belajr kerana Allah, bukan sebab nak jadi riyak, sombong sebab dapat banyak A.."

Dan darling saya, Aisyah dikurniakan ALlah 4 A 1 B. ALhamdulillah atas semua nikmat... Dan saya memeluknya dan mengatakan, " Aisyah sujud syukur ya... sebab Allah dah bagi banyak A pada Aisyah.. Syukur pada ALlah.." Dan Aisyah sujud syukur selepasnya...

______________ 

pada 8-10 Nov, sekolah Aisyah membuat Camp Ukhuwwah di Bangunan Restu, Keluang untuk semua budak darjah 6. Dan saya bagi salah satu talk pengisian pada malamnya. Tajuk saya adalah "Menjadi Anak soleh solehah.." Saya bersembang dengan mereka, menceritakan mengenai kisah Umar dan budak pengembala kambing yang takutkan Allah dan tidak mahu menjual kambing tersebut kerana tidak mendapat kebenaran tuannya. Saya ceritakan mengenai anak gadis yang tidak mahu mencampurkan air ke dalam susu yang ingin dijual walaupun disuruh ibunya kerana takutkan Allah yang melihat apa yang dilakukan.. Saya ceritakan kisah2 ini menunjukkan bagaimana iman kepada ALlah, kepada malaikat yang kita tidak nampak sangat penting untuk kanak-kanak dan semua orang.

Kita nak jadi baik kerana ALlah sayang kepada orang yang baik. Dan saya tanyakan cita2 mereka.. dan saya mengikuti nasihat Prof Muhaya yang menceritakan mengenai 'skrip kehidupan' untuk didedahkan keapda kanak-kanak remaja.. Saya meminta mereka menulis apa yang mereka nampak akan terjadi 10 tahun akan datang. Ramai yang menulis mereka adalah seorang Doktor yang hafiz/hafizah.. Subhanallah.. Dan saya kata, "Jika kita nak jadi doktor yang hafizah, kita kena pergi sekolah yang bagus..." Akhirnya sebhagaian besar, saya rasa 2/3 nak naik tingkatan 1 di sekolah ISSA yang sama. termasuklah Aisyah...

Semoga mereka semua membesar menjadi mukmin yang baik sebagai generasi akan datang yang menjadi tunggak alam ini.. insya ALlah.. ameen...