Tuesday, January 13, 2009

Nasihat Belajar Luar Negara

Sekadar Pendapat jer..

Selepas sebulan lebih berada di Melbourne dan bersembang dengan kawan-kawan yang ada di sini sambil membuat pemerhatian sendiri, saya merumuskan beberapa perkara penting sebagai persediaan sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Tapi rumusan ini bukanlah berkenaan dengan pembelajaran PhD sebab saya pun belum ke mana-mana lagi dalam perjalanan yang panjang ini. Hanya sekadar pendapat bagi membantu orang-orang baru yang akan bertolak selepas ini.. Oleh kerana ia adalah sekadar pendapat saya, maka sudah tentu ia tidak mempunyai sebarang ikatan undang-undang kepada mana-mana pihak sama ada yang hidup atau pun yang mati.

Perkara Penting Sebelum Bertolak

1- Mengenai plan going abroad.

Mesti berbincang dengan pasangan supaya mind setting kedua pihak clear dan bersedia. Jika isteri yang belajar, suami adalah tunggak kejayaannya. Jika suami tidak memberi sokongan, ia boleh membawa masalah lain bersangkutan satu demi satu.

Ada yang bertanya kepada saya dulu, 'Wajar tak saya pergi belajar oversea tapi suami tak benarkan?'
Jawapannya ;'Tidak wajar dan tidak boleh sama sekali sebab izin suami adalah a must'.

'Suami benarkan saya fly tapi dia tak mahu ikut.'
Jawapannya, 'Listkan kepentingan dalam hidup. Itu namanya fiqh awlawiyyat. Apa yang terpenting dalam hidup sebagai isteri, ibu, anak kepada ibu bapa dan juga sebagai pekerja? Jika pergi boleh membawa rosak rumah tangga, anak-anak terbengkalai, fikirlah dua kali. .. fiqh awlawiyyat maknanya meletakkan sesuatu mengikut kepentingan...'

Jika datang satu family dengan anak-anak, suami perlu fikir nak kerja apa kat sana? Jika perlu jadi 'nanny' maka mind perlu bersedia, jika tidak tension 600% nanti kerana tak ada kesediaan minda dan jiwa untuk membuat perkara tersebut. Kat sini, saya tengok ada yang jadi 'nanny' sepenuh masa, ada yang kerja di kedai pizza halal, ada di kedai dobi, kedai cuci, jadi 'pengantar surat khabar' dan lain-lain. Jika ada kepakaran teknikal seperti pandai komputer, pandai pasal kereta, electrik dan lain-lain lagi senang dapat kerja.



2-Persediaan untuk anak-anak.


Jika anak sudah besar, mereka mempunyai jiwa dan kenangan, maka perlu berbincang dan maklumkan plan kita. Buatlah satu majlis makan untuk dia maklumkan dan raikan kawan-kawan rapatnya dan kawan-kawannya raikan dia sama ada dengan hadiah atau tanpa hadiah. Ia akan menjadi kenangan manis untuk mereka bahawa perpisahan berlaku antara mereka. Jika main tinggal jer, saya kurang setuju kerana anak-anak yang dah besar ada kenangan dan mereka akan bercerita tentang kenangan manis atau pahit yang mereka alami.



3- Bila nak fly

Lebih baik fly masa nak masuk summer atau during summer. Tak kisahlah ke Australia atau ke mana-mana negara. Badan tak terkejut sangat dengan perubahan cuaca. Jika datang masa winter, sejuknyer... Lagi satu bila kita sampai kita tak tahu apa benda yang perlu dibeli, jadi baik kita datang masa cuaca lebih kurang Mesia. Bila dah settle down, baru kita boleh tanya dan sembang-sembanag dengan kawan-kawan yang dah ada , barang apa yang nak beli .. nak beli quilt, electric blanket, pillow, towel etc kat mana murah dll.

Saya tengok kebanyakan yang datang dan nak cari rumah, dalam 10-14 hari baru dapat rumah. Jadi perlu fikirkan nak duduk di mana masa sampai dalam 2 minggu tu. Saya dulu bertuah sebab Mesian Hall belum direpair dan saya memang dari awal lagi dah plan nak duduk Mesian Hall, kerana saya rasa lebih bebas, ada privacy, tidak sangat menyusahkan orang dan kita bayar pun murah.

Ada juga yang sewa rumah pelajar yang balik Mesia untuk collect data. Biasanya kat sini seminggu dalam AUD280-300, maknanya kalau kita sewa rumah orang dua minggu, kita dah tahu kena bayar dalam AUD 600. Ada juga yang duduk menumpang rumah kawan-kawan. Tengoklah yang mana sesuai dengan kita dan keluarga.

4- Duit nak bawak

Bawaklah cash dalam AUD 5000 ke 10,000 jika ada. Sebabnya banyak perkara kena beli dan kena bayar masa mula-mula sampai. Makanan, barang asas dan sebagainya serta rental, bond semuanya perlukan duit. Jika guna kad kredit dari Mesia, rasa saya lebih mahal cajnya. Itu yang berlaku pada saya. Semuanya saya bayar guna Ambank Credit Card sebab saya cuma bawa cash dalam AUD2000 sahaja. Hari tu masa nak beli barang, saya banyak minta tolong dari Ina tunjukkan mana tempat yang murah, Hot Bargain, Viatnamese shop, apa yang perlu dibeli, blanket jenis apa untuk tahan sejuk dan lain-lain.

Secara umumnya untuk membeli barang-barang asas rumah sewa, kita perlu dalam AUD 3000 termasuklah meja, sofa, peti sejuk, mesin basuh, dryer, kelengkapan dapur, kelengkapan belajar sendiri dan anak-anak, beli baju dll. Jika ada yang suka beli barang murah boleh beli di SAVERS, Garage Sale atau dari orang nak pindah dan juga dari mereka yang dah nak balik sebab habis belajar..

Kita kena peramah dan ringan mulut untuk bertanya. Dengan jadi peramah, senang didekati, murah senyum dan senang bersembang, banyak maklumat yang membantu hidup kita di negara orang dapat kita perolehi..


Kereta murah untuk 5 seaters yang baik condition boleh dibeli dalam AUD 2000-5000 di sini . Bagi yang anak ramai, kena beli 7 seaters dalam AUS 8000-10000. Bagi yang ada anak kecik, kena beli baby seat dan kelengkapan lain bersesuaian. Semuanya perlu duit. Jadi kena ada duit dalam poket.

5-Persediaan Barang Nak Bawak

Bawaklah barang yang perlu sahaja. Antara yang perlu adalah buku-buku asas untuk kita dan juga buku latihan anak-anak. Kain telekung, sejadah, Quran, muqaddam atau iqra' mana yang besesuaian mesti diletakkan dalam beg. Jangan jadi macam saya, tertinggal Quran sampai terpaksa mintak diposkan dari Mesia. Kita boleh juga dapat Quran tranlation Yusuf Ali di office Islamic Centre tapi ia perlu masa untuk pergi ke sana. Baju kurung bawaklah dalam 4-5 pasang. Ia digunakan terutama dalam majlis bersesuaian, hari raya, ceramah agama dan lain-lain.

Pada saya, kat sini sejuk dan berangin. Jadi tempat berangin eloklah pakai seluar panjang sebab kalau pakai baju kurung dan kain, ia boleh terangkat, terbang dan sejuk. Belilah seluar panjang yang kain sesuai, cotton sedap dipakai dan T Shirt yang sesuai. Jika kita pakai T Shirt labuh beridentiti Muslimah, belilah banyak-banyak dalam 10 helai ker, sebab susah nak cari baju T macam tu.

Tudung pun perlu bawak dalam 6-10 helai. Tudung kain bawal sangat nipis jadi perlu dililit supaya tidak nampak leher. Kalau ada tudung kecil untuk lapik dalamnya, itu lagi baik.. Jadi bawaklah kain alas dalam yang kecik atau apa-apa yang bersesuaian.

Lagi satu kita kena jalan laju di sini dan kena naik bas atau tram bila perlu. Saya berpendapat pakailah seluar panjang dengan T Shirt labuh. Itu lebih sesuai dan selesa. Yang penting ia menutup aurat.

Kat sini saya tengok ramai yang pakai pakaian santai pergi ke fakulti, tak pakai baju cantik-cantik macam kat Mesia, bahkan saya selalu tengok orang tidur terbaring atas carpet di library baca buku sambil cari buku di library. Pelik sungguh saya rasa..


Baju sejuk bawak 1 helai pun cukup sebab boleh beli di sini. Bila masuk musim panas, baju sejuk agak murah. Ubat keperluan, minyak panas kena bawak sebab kat sini tak ada minyak urut, minyak panas, minyak apa.. yang ada minyak baby johnson jer..

Makanan bawaklah yang dalam plastik berseal seperti Adabi, Brahim dll. Kat sini pun boleh beli makanan asia cuma perlu masa siket. Rice cooker, vacuum cleaner, lesong batu (kalau nak ler..) semuanya boleh dibeli di sini.

Dalam mengemas barang, timbang-timbanglah selalu supaya di bawah had dibenarkan sebelum bertolak. Jika ada banyak barang perlu dihantar, baik poskan dalam 2 minggu sebelum bertolak ke alamat kawan-kawan di tempat yang kita akan pergi, kerana by the time kita sampai barang pun sampai sekali.

Jangan lupa banyakkan solat hajat mohon ALlah mudahkan perjalanan. Dialah yang menyampaikan kita ke sesuatu tempat dan Dialah yang memberi kita rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka..

Itulah yang praktikalnya...