Thursday, December 31, 2015

Allah bersama kita..

Masalah...

Semua orang ada masalah. ia adalah cabaran dalam melalui hari-hari di dunia ini. Ia adalah ujian-test-exam yang dibentangkan di hadapan kita.

Justeru, orang yang bijak, dan ingin terus menjadi bijak tidaka kan mengundur diri dari melalui cabaran dan masalah.

jalanlah terus.. kerana kita hanya melalui satu fasa dalam kehidupan kita yangs emuanya dalam aturan dan pengetahuan Allah.

Apabila kita rasa resah, sedih dan berduka.. ingatlah Inna Allaha maana...
Sesuangguhnya Allah bersama kita..



Wednesday, November 11, 2015

Monday, November 9, 2015

Woolwoths Melbourne

Melbourne...

Hari ni teringat pulak hari2 best saya di Melbourne. Dulu2 saya selalu pergi ke 3 supermarket kalau nak beli barang.. ALDI yang murah 30 Dollar dah boleh dapat banyak barang. Air susu kotak 1Liter harga baru AUD1.. Tak situ takda disediakan plastik. Tapi ada kotak2 yang dah dipotong2 so kita beli bubuhlah barang dalam kotak dan bawaklah balik rumah..

Lagi satu saya suka ke Coles.. Best sungguh  beli macam2 lepas tu simpan resit  harga potongan untuk beli minyak kereka. Belanja AUD30 satu resit dapat discount 4cent per liter untuk minyak..

Lagi satu say suka ke Woolworths.. Sini lagi murah dari Coles. Saya jadi ahli dengan kad keahlian free. Tiap kali beli AUD30 dapat 4cen discount juga minyak tapi dengan cara swipe card.. bukan resit macam Coles ..

Hari ini 9 November 2015, selepas saya meninggalkan bumi Melbourne yang indah pada 1 Disember 2012.

Selepas hampir 3 tahu, kad membership Woolwoths  saya masih valid lagi rupanya.. oo rindunya...


Your card number: 99344491058777






 Ohh Melbourne... hatiku masih di sana...

Nikmat yang sungguh terindah. Saya nak bukukanlah  semua kenangan saya di Melbourne dan tengah mencari tajuk yang sesuai.... apa ye..

Travelog Melboure..
Travelog Mengejar Kejayaan..
Catatan Diary Perjalanan Indah..
Melbourne.. Ku ingin berjumpamu...
Ohh Melbourne.. indahnya di sana..
Ku ingin ke sana .. Melbourne ku..:-)


Apa ye???



Thursday, October 8, 2015

Menyambut Maal Hijrah

Maal Hijrah..

Lama saya tidak menulis di blog ini. Pejam celik pejam celik, tak berapa hari lagi, kita nak masuk tahun baru Islam 1437H. Saya tulis mengenai isu ini dalam Berita harian hari ini 8hb Oktober 2015.



Menyambut Hijrah
Oleh: Dr Nurhidayah Hashim


Pepatah Arab mengatakan ‘Masa itu pedang, jika anda tidak memotong, anda akan dipotong’.  Ia menunjukkan nilai masa yang sangat penting dan ia tidak akan menunggu kita. Masa berlalu dengan sangat pantas. Jika kita berjaya mengisi masa dengan baik dengan melakukan sesuatu yang berguna untuk kebaikan diri dan masyarakat, menambah ilmu dan membantu orang ramai, maka kita  yang memotong masa tersebut dan menjadikan usia yang ada sebagai jalan pengumpulan pahala. Namun jika kita membiarkan masa  berlalu begitu sahaja, tidak berbuat sesuatu yang bermanfaat, masa itu menjadi pedang yang memotong kita. Berlalu umur dan usia tanpa mendapat manfaat dan ganjaran pahala.

Masa yang pantas menyaksikan kita akan meninggalkan  tahun 1436 Hijrah dan mula melangkah meniti tahun baru Islam 1437 Hijrah dalam beberapa hari lagi. Sudah tentu banyak perkara yang telah kita lakukan dalam setahun ini dan akan lakukan di tahun berikutnya.

Apabila menyentuh tahun hijrah, sudah tentu wajar untuk kita merenung kembali perjalanan Nabi kita Muhammad SAW ribuan tahun terdahulu. Peritiwa hijrah sebenarnya mempunyai iktibar yang besar untuk seluruh umat  Islam. Dari segi bahasa, ia bermakna perpindahan dari satu tempat ke satu tempat, seperti berjalan meninggalkan  kota A menuju ke kota B. Namun dari segi terminologi, hijrah merujuk kepada  perpindahan Rasulullah SAW dan orang-orang Islam dari Mekah menuju ke Madinah kerana mengikuti perintah Allah SWT dan mempertahankan ajaran yang mulia ini. Ini berlaku  setelah Baginda dan para Muslimin diuji dengan tekanan dan ancaman yang hebat dari kaum Musyrikin Makkah. Perjalanan Rasulullah SAW ke kota Madinah juga mengambil kira sokongan dan jaminan keselamatan yang telah diberikan oleh para penduduk Madinah kepada Baginda dan umat Islam Mekah.


Hijrah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ke kota Madinah merupakan satu pendekatan yang terbaik ketika itu. Jika disusuri firman Allah dalam surah al-Isra’: 76, ia menunjukkan bahawa orang Mekah memang sungguh-sungguh berazam untuk melakukan keganasan dan mengusir Nabi dan sahabat. Sekiranya Nabi bertegas untuk terus duduk di Mekah, sudah tentu bangsanya akan mengusir mereka dan Allah SWT akan menurunkan azab yang hebat kepada para Musyrikin Mekah sepertimana yang dilakukan ke atas kaum Nabi Nuh dan nabi-nabi lain yang diusur kaumnya. Namun,  Baginda menunjukkan pendekatan yang sangat lembut dan sanggup berkorban demi umatnya dengan mengambil langkah berhijrah ke Madinah. Melalui penghijrahan tersebut, Baginda dan umat Islam tidak diusir dan seterusnya bangsa Mekah tidak ditimpakan bencana oleh Allah SWT. “Dan sesungguhnya benar-benar mereka hampir membuatmu gelisah di negeri (Mekah) untuk mengusirmu daripadanya dan kalau terjadi demikian, nescaya sepeninggalmu mereka tidak tinggal melainkan sebentar sahaja.” Justeru, ia menunjukkan Rasulullah SAW sesungguhnya melihat dengan pandangan jangka panjang demi masa depan Islam dan umatnya yang akan berkembang.

Kedudukan hijrah yang sangat penting turut dikupas oleh para ilmuan Islam apabila menyentuh mengenai isu niat dalam sesuatu amalan. Apabila dilaporkan kepada Rasulullah SAW bahawa ada segelintir para sahabat yang berhijrah ke Madinah kerana ingin berjumpa dan mengahwini seseorang yang turut sama berhijrah. Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”

Justeru, hijrah yang bersifat fizikal membawa badan dan diri ke Madinah, turut mempunyai ikatan rapat dengan amalan hati iaitu niat dan keikhlasan. Ia mendidik kita agar selalu menjaga hati dan memfokuskan apa-apa amalan yang kita lakukan, hendaklah semata-mata kerana Allah dan mengharapkan redha dan rahmatNya, bukan kerana makhluk dan habuan yang dijanjikan manusia.

Hijrah yang berlaku itu juga membawa maksud lebih mendalam. Ia turut merangkumi hijrah diri daripada kurang baik kepada yang lebih baik. Kita disaran berhijrah meninggalkan aktiviti tidak bermanfaat dan membuang masa kepada mengisi masa melakukan kebaikan untuk diri dan masyarakat. Hijrah daripada menjadi orang Islam yang jahil kepada orang Islam yang berilmu. Hijrah dariapda menjadi suami atau isteri yang tidak melaksanakan ajaran agama dalam rumah tangga kepada menjadi pasangan yang soleh dan mengawasi suruhan Allah. Hijrah daripada menjadi ibu bapa yang tidak mendidik anak-anak mengikut ajaran islam kepada menjadi ibu bapa penyayang dan mendidik anak-anak mengikut ajaran Nabi. Hijrah daripada cara hidup  yang tidak baik yang lebih baik dan mendekatkan kita kepada Allah. Hijrah daripada membiarkan masa menjadi pedang yang memotong kita kepada menjadikan kita lebih positif, proaktif dan melakukan perubahan hebat sehingga kita dapat membina legasi yang lebih baik.



Tuesday, July 7, 2015

Busy ke Produktif??

Busy ke Produktif???


 Baca artikel ni membuatkan saya pun terduduk.. :-)

Saya ni busy ke produktif?
Entahlah.. Banyak sangat dalam kepala nak buat dan kena buat sehingga saya kadang2 rasa pening..
 Saya ingin jadi produktif.. bukan semata2 sibuk tapi berkesan dan produktif..

Artikel di bawah sangat baik .. bagi sayalah..

Jom baca...

11 Differences Between Busy People And Productive People Productivity 
by Conor Neill

 I spent a day with the world’s number one ultraman Kilian Jornet back in 2010. He told me about the difference between his life in the mountains and the life he sees in the city. Kilian spends most of his life in the mountains. He will run up and down Everest next year. He has already run up and down Kilimanjaro, Aconcagua, Montblanc and Cervino (setting the record for the fastest ascent on each). He says that he knows his destination, but is often doubtful about the exact path – he is very aware of surroundings, of changes in the weather, of loose rocks.

He is constantly adjusting his path. He told me that a few times a year he arrives into the city of Barcelona in his campervan. He parks. He gets out. He sees people walking confidently up and down the street. Everyone is walking with such confidence. They look so sure in their intention. They are sure of their steps… but they have no idea where they are going.

This is one of the differences between busy people and productive people.

Read on to find out what this difference is and to get to know 10 more differences.

 1. Busy people want to look like they have a mission. Productive people have a mission for their lives. Busy people hide their doubt about the destination of their lives by acting confident in their little steps. Productive people allow others to see the doubt in their little steps because they are clear on the destination. 

2. Busy people have many priorities. Productive people have few priorities Nobody is ever too busy, if they care they will make time. Life is a question of priorities. If you have 3 priorities, you have priorities. If you have 25 priorities, you have a mess. busy The pareto priniciple is that 80% of your desired results come from 20% of your activity. Henry Ford built a fortune not by building better cars, but by building a better system for making cars. Busy people try to make better cars, productive people develop better systems for making cars.

3. Busy people say yes quickly. Productive people say yes slowly Warren Buffet’s definition of integrity is: “You say no to most things”. If you don’t say “no” to most things, you are diving your life up into millions of little pieces spread out amongst other people’s priorities. Integrity is that your values are clear and that your time is going to serve those values.

 4. Busy people focus on action. Productive people focus on clarity before action To focus on the top 20% of activities, you must gain clarity about what those activities are for yourself. The greatest resource you will ever have to guide you to live a good life is your own personal experience – if well documented. Sadly, most people only document their life in facebook status updates. Keep a diary and take 5 minutes every day to reflect on the past day, on what worked, on what didn’t work; and some time on what inspires you.

5. Busy people keep all doors open. Productive people close doors As a young person it is good to open options. It is good to want to travel, to learn languages, to climb mountains, to go to university, to work in tech, to live in another country. However, there comes a point in life where one must let go of most options and focus. If my goal this year is to learn spanish – I will speak spanish at the end of the year. If my goal this year is to speak spanish, earn 30% more, travel to 10 countries, get fit, find a girlfriend, go to all the concerts… I will not speak spanish at the end of this year.

 6. Busy people talk about how busy they are. Productive people let their results do the talking Stephen King says: “A writer is a producer of words. Produce words: you are a writer. Don’t produce words: you are not a writer”. It is a clear binary thing. Talking about writing is not writing. Published authors don’t talk about their next book – they are focussed on producing it. I have grown to have less and less interest in what people tell me that they are going to do – I ask them what they have already done. Past performance is the only good indicator of future performance. Feeling productive is not the same as being productive. This is important. I can feel productive while I’m playing minecraft. I can feel unproductive while I’m producing an excellent blog post that will help others take better actions.

7. Busy people talk about how little time they have. Productive people make time for what is important Any time we spend on excuses is time not spent on creation. If you allow yourself to practice excuses, you will get better and better at excuses. Productive people don’t use time as an excuse. An action either supports their highest values and mission, or it does not. If it does not, they don’t do it – even if they have a whole day off. There is an Irish saying: “It is better to do something than nothing”. This is a lie! It is better to do nothing than to do an action that doesn’t connect with your highest values. Sit still.

8. Busy people multitask. Productive people focus Productive people know about focus. Do you know about the Pomodoro technique? It is brutal, but it is effective. Identify a task to be done (for instance, write this blog post). Set a timer to 20 minutes. Work on the task until the time sounds. Any distraction (I must check email, I must get some water, I must go to the bathroom) and you reset the timer to 20. How many pomodoros can you complete in a day?

 9. Busy people respond quickly to emails. Productive people take their time Email is a handy list of priorities. The problem: they are other people’s priorities, not yours. If you respond to every email, you are dividing up your life into a thousand tiny bits that serve other people’s priorities. There are 3 choices when you first review your email inbox: Delete, Do, Defer. This is not a post on email management, here are a few on managing email overload from Gigaom, Harvard Business Review, Entrepreneur.

 10. Busy people want other people to be busy. Productive people want others to be effective Busy managers measure hours of activity, productive managers measure output. Busy managers are frustrated by others looking relaxed, looking like they have time, looking like they are enjoying their work. Productive managers love seeing others enjoy their work, love creating an environment in which others can excel. Busy people are frustrated. They want to be valued for their effort, not for their results. There is a Hindu saying: “We have a right to our labour, not to the fruits of our labour”. We have a right to enjoy being excellent at our work, not a right to enjoy the car, the house, the money that comes from doing good work. Productivity is about valuing the journey towards excellence, not any moment of activity.

11. Busy people talk about how they will change. Productive people are making those changes. Kilian Jornet doesn’t spend much time talking about what he will do. He talks about what he has done, what he has learnt, what inspires him. Spend less time talking about what you will do and dedicate that time to creating the first step. What can you do now that requires the approval of nobody else? What can you do with the resources, knowledge and support that you have now? Do that. It is amazing how the universe rewards the person who stops talking and begins. We are born with incredible potential. At the age of 20, the best compliment that can be paid is that you have a lot of potential. At the age of 30, it is still ok. At 40, you have a lot of potential is becoming an insult. At 60, telling someone that they have a lot of potential is probably the cruelest insult that can be made about their life. Don’t let your potential go to waste. Create something amazing. This is its own reward.

--------------------------





Wednesday, June 24, 2015

Pause and Reflect About Our Marriage

Mari kita duduk sejenak dan berfikir.. ...

mari kita baca ni.. sangat bermanfaat pada saya..
Jika ada antaranya.. bersyukurlah kita kerana diizinkan merasai nikmat bahagia.
Alhamdulillah...



10 Signs You Have A Great Husband

Communication Relationships by
Marriage is both wonderful and challenging at the same time. Who doesn’t want to be married to that perfect man we saw on a fiction story? Your man is as perfect as you make him to be. Both partners are to put in effort, hard work and time for a relationship to work. There are, however, some common qualities that make a great husband.
Here are 10 signs you have a great husband:

1. He communicates with you.

He never takes the importance of communication lightly. He talks to you, listens to what you have to say and really tries to understand where you are coming from. He knows when to talk and when to not. He can talk to you about anything and everything from his favorite sports shows to your favorite reality tv.

2. He loves to spend time with you.

He loves being around you. It doesn’t matter what you do together, as long as he gets to spend the time with you. He just genuinely enjoys having you as a company. You can be staying home watching a silly romantic movie with chips and peanuts together or going to a restaurant you both love for a good dining experience together, as long as he is doing it with you, he would be happy.

3. He makes you smile and laugh.

Who doesn’t love a man with a sense of humor? He surely knows how to be silly and funny at the right times. He would crack a lame joke or do the funniest facial expression that makes you laugh so hard that you had a stomach pain. Seeing you smile makes him the happiest man alive.

4. He is supportive.

He stands by you through all your ups and downs. He’s always there to back you up no matter the situations. He supports you in every pursue you attempt, and believes in your abilities more than anyone ever did. There will be times when you doubted yourself, but he always ensures you with his love and support to build you back up, for you to keep moving forward.

5. He is willing to teach you what he knows.

He doesn’t believe that man should always be the smartest or wisest in a relationship. He is willing to shower you with the knowledge he has accumulated throughout his life. He would be honored to share the knowledges he has, for you to utilize for your own benefits.

6. He is loyal.

Let’s be real. Every man has the right to appreciate beautiful things, and beautiful people. We love looking at good looking men too, don’t we? However, a great husband is one who knows that no matter how many good looking women they enjoy looking at, there is only one woman who owns their heart. The woman he owns will always be the most beautiful to him, inside and out, in his heart.

7. He acknowledges his mistakes.

He understands that he is only human, and he is prone to make mistakes. He doesn’t deny when he makes mistakes, instead he admits to his faults and are willing to mend them as best he can.

8. He protects and cares for you.

He always makes sure of your safety. He would call to check on you to make sure you get to your destination safely. He does his best to protect you from any harm. One of his top priority has been always to make sure you are well taken care of, physically and emotionally.

9. He understands you.

He knows what make you tick. He understands you like no one ever could. It isn’t hard to figure out your favorite color or ice cream flavor, but it is very hard to find someone who truly understands you in a deeper level. He gets you and knows what matters to you. He knows what upsets you, and what makes you happy. He understands your values, and he knows your purpose in life.

10. He doesn’t see you any less than himself.

He acknowledges your strengths and talents. He doesn’t think that he is better than you in everything. He believes that you possess great qualities that are unique to your own. He knows that you can achieve great things in life and makes sure you know that too. He is proud to call you his woman.

Amorie Lim

Amorie Lim is the cofounder of Amorie Lim International, Certified Professional Coach, communication adviser and trainer. She has been working with businesses, individuals and families in achieving the desired communication outcome to resolve conflicts in achieving personal and professional goals. Amorie believes that better life begins with better communication, and is passionate in working with people who seek to improve their life in any circumstances by improving their communication skills.

Belajar Didik Anak

Anak..

Marilah baca.. ia sungguh bermnafaat..

How to respond when your child is disrespectful

Disrespect is a common problem for many children. Here are seven ways you can deal with the problem.

66,983 views   |   610 shares 
  • The playdate is over. It is time to head home. You gave a 5 minute warning. You expect everything to go well.
    Suddenly, it happens. Your child responds disrespectfully.
    "No! I don't want to go! You never let me do anything fun!"
    You feel the anger rising inside you. You yell back, "How dare you talk to me like that!"
    He continues, "You didn't even send me a treat in my lunch today! You are the meanest mom ever!!!"
    Now, you're furious. "That's it! No TV for a week!"
    This back and forth continues. You drag him to the car, kicking and screaming. Vowing never to let him have a playdate ever again.
  • Disrespect Is Not OK

    Disrespectful communication is a problem for many kids. We definitely need to teach our children how to treat others with kindness and respect, and how to communicate big feelings without being disrespectful.
    Unfortunately, we cannot teach them to be respectful in the heat of the moment.
    I know you WANT to deal with it right then and there. I know you HATE being disrespected. But, once your child is angry, the thinking part of their brain has shut down. They are in survival mode, sometimes called, "flight or fight" mode.
    Plus, we cannot teach our kids to be respectful by treating them with disrespect.
    If you are triggered by their disrespectful behavior, your brain goes into survival mode too. You are not able to think rationally. Your responses will either be filled with anger, yelling and punishment or you will shut down and give up.
  • Is There Another Way to Deal with Disrespect?

    If you feel pressured to punish or yell at your child in the moment, I would encourage you to try one or more of these 7 responses:
  • 1. Stay calm

    Does this seem impossible? It's not easy to keep cool when our kids are being rude. Meeting them with disrespect sends the wrong message. Model good self-care by taking a deep breath, counting to 20 or repeating a mantra: "This is not an emergency."
  • 2. Decode the Behavior

    Look at things from your child's perspective. Were they caught off guard? Is what you're asking inconvenient? Do they feel powerless? Their response is a reflection of what they are feeling inside. Unfortunately, at this point, they can't put it into more appropriate words.
  • 3. Empathize

    Help your child understand their own feelings by offering an empathetic response, "It seems unfair that we have to go already!" or "I know it's hard to leave when you're having such a fun time!" You do not have to agree with the feeling, it simply means that you are trying to relate to their experience.
  • 4. Check the Time

    Some kids are affected by low blood sugar, hunger or thirst. Others are very sensitive to environmental stimulation or not getting enough sleep. Has it been awhile since your child ate? Could they use a sip of water? Or a break from a loud environment? Offer it in a non-threatening way, "I'm going to have a cracker, would you like one too?"
  • 5. Slow It Down

    It's easy to get pulled away with the "runaway train" of angry, frustrated words and emotions. Instead of jumping on board and responding to every criticism or complaint your child throws at you, try to put on the brakes, "Whoa! That's a lot of info. I'd like to listen, but you're talking too fast. Let's calm down so I can understand what you're trying to say."
  • 6. Let it Go

    Sometimes it's best not to give a response, especially if you know your child is hungry or tired and talking out of a "survival mode" brain – or if you can't keep yourself from responding in a sarcastic, angry or disrespectful way. You don't have to ignore it forever. Once everyone is calm, you can talk about what happened and how to do it differently next time.
  • 7. Connect

    If your child is misbehaving, the last thing on your mind is cuddling. However, for many kids, connection is exactly what they need! If you are able to look past the behavior and ignore all of the "runaway train" information, you will be able to see that your child is hurting and needs support. Sometimes, a hug is better than any verbal response.
  • Do the Teaching Later

    Waiting or delaying your response does not mean that you are a passive parent or you're saying that disrespect is OK. It means that you are waiting until your brain, and your child's brain, is able to receive information and move on without being rude, angry or disrespectful.
    • When you're ready to talk, you can start with, "It seems like you were upset about leaving the playdate earlier. Can we think of a different way to tell me how you feel?"
    • You can also address some of the things that were said, "I heard you say something about snacks in your lunch. Is this something you want to talk about now?"
    • You have feelings too! It's OK to express them, and let you child know how their words affect you. Be careful not to point the finger back at your child, keep the focus on how it felt to you. "I felt hurt when you said I was the meanest mom ever."
    • If you lost your cool and said angry words in the heat of the moment, it's OK to admit it. You are not perfect, and it is good for your kids to see that you are working on calming skills too!
      This is when the teaching happens. Calm brains can learn information. They can process and practice new skills. Your child can learn how to manage big feelings and respond more respectfully next time.
    Editor's note: This article was originally published on Nicole Schwarz's blog. It has been republished here with permission.

Monday, May 25, 2015

Selamat Hari Guru

Selamat hari Guru..

Saya dulu masa kecik cita-cita ada tiga. Satu nak jadi cikgu. Kedua nak jadi doktor. Ketiga nak jadi polis...:-)

Akhirnya saya jadi cikgu... tapi sebab saya ngajar budak Uni, saya jarang dapat ucapan selamat hari gutu..
Saya pun pelik kenapa Selamat hari Guru macam meant untuk guru-guru sekolah saja. Patutnya pensyarah pun sama..

Saya ucapkan juga Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru, pensyarah2 dan juga kepada saya sendiri...

Jom kita tengok video budak2 yang kreatif ni.. Saya terjumpa di youtube..

Pandai budak2 ni buat..



Thursday, April 30, 2015

Kanak-kanak... Kisah Sedih Mereka

Bila dapat adik...Layanan Si Ibu...


Mengalir air mata saya membaca tulisan seorang ibu dalam fb yang dilike oleh kawan saya. Ia berkenaan seorang ibu yang telah tersilap memberi layanan berbeza kepada anaknya..
Saya copy disini dan dicite daripada blog mana..

Bagi yang mendapat anak.. dan lebih dari satu, berusahalah jangan beri layanan berbeza.. dan marilah kita berusaha untuk memberi masa dan fokus yang tidak nampak adil kepada semua anak-anak yang ada.. Insya Allah..

Bagi ibu bapa bekerja.. kita bekerja untuk memberi kehidupan lebih baik kepada anak-anak.. tetapi kita menghilangkan apa yang paling penting.. iaitu masa gembira dengan anak-anak..

Semoga kisah ini membuka mata kita semua..
-------------------
Jika penulis terbaca yang saya copy paste di sini, saya ucapkan terima kasih..

KISAH yang membuat saya menangis.....

Saya mempunyai 3 orang anak. Dua perempuan satu lelaki. Yang sulung, kakak, berusia tujuh tahun. Yang kedua abang, 4 tahun dan yang bongsu, adik perempuan berusia 1 tahun 6 bulan. Ketiga-tiga mereka ini boleh dikatakan anak yang soleh dan solehah. Cuma si kakak ni, sering membuatkan sayang pening kepala.

Tak dinafikan, kakak memang seorang budak yang pandai. Dia seorang yang fast learner. Seawal umur 5 tahun dia dah pandai mengeja dan membaca. Dan dia juga seorang yang petah berkata-kata. Apa yang membuatkan saya sering 'bergaduh' dengan dia adalah kerana dia sukar mendengar kata. Dia akan cuba mengambil perhatian saya walaupun berulang kali saya memberitahunya yang saya penat bekerja.

Ya. Saya dan suami semuanya bekerjaya. Jadi, anak-anak, kami akan hantar pada pengasuh bila kami beransur ke office masing-masing.

Pernah suatu hari, ketika saya dah pulang lewat petang, saya pergi mengambil mereka bertiga. Masa tu, suami outstation. Terpaksalah saya seorang berhempas pulas mengendalikan mereka.

Ketika si adik bongsu ni menangis meminta susu, si kakak sibuk ingin bercerita perihal dirinya ketika di sekolah. Dia ingin menunjukkan hasil lukisannya yang cikgu bagi markah A. Tapi, perhatian tu sekejap je saya berikan untukknya disebabkan saya tak boleh nak fokus, kerana si adik ni dah bising menangis kelaparan. Tak semena, dengan badan yang letih, otak yang dah penat.. Saya memarahi kakak

"Kakak tau tak.. Mama penat tau!! Dengan adik menangis, kakak sibuk nak bercerita!! Boleh tak kakak ke depan, main macam Abang ngah, tak kacau mama!!" Jerit saya

Dia diam lalu membawa diri ke hadapan. Mulai dari hari itu, saya perasan kakak dah kurang mengganggu saya ketika saya keletihan. Saya rasa mungkin dia faham keadaan saya yang memerlukan masa untuk berehat dengan aman.

Hinggalah pada suatu hari, pada malam hari minggu, saya menyemak beg sekolah kakak. Dalam pada membelek-belek buku latihannya.. Saya terjumpa sebuah buku kecil kulit tebal berwarna pink. Di muka depan buku tersebut dituliskan namanya, kelas dan bertajuk 'Diari Kecil Kakak'

Saya mula membuka lembaran-lembaran kecil buku comel itu. Jika dinisbahkan dengan umur kanak-kanak sebayanya, tulisan kakak amat cantik. Satu persatu perkataan ditulis rapi. Saya kagum. Alhamdulillah, anakku diberi kelebihan itu.

Di muka surat pertama, mata saya tertumpu pada isi kandungannya. Kakak tulis : Isnin 13 Jan 2014- saya berpusing. Saya selak mukasurat sebelah. Selasa 14 Jan 2014 - saya berpusing. Itu saja yang dia tulis. Saya tak faham. Apa yang cuba dia luah dan sampaikan. Sampailah pada 30 Januari, catatannya tetap sama : "saya berpusing". Saya pening.

Keesokkan pagi, setelah selesai sarapan sama-sama, saya luangkan masa bersama. Kali ini saya lebih fokus pada kakak. Kerana saya nak mengorek rahsia diarinya.

Ketika dia sedang leka menulis di dalam diarinya, saya menghampiri diri anak itu.

''Kakak tulis apa tu ?"tanya saya

"Kakak tulis diari mama" jawabnya sambil tersenyum memandang saya

"Apa yang kakak tulis, boleh mama tengok" umpanku memasang strategi

"Boleh. Mama tengoklah"

Tanpa rasa malu, dia menghulurkan diarinya kepada saya. Saya berpura-pura seolah-olah tidak mengetahui apa yang dia dah tulis

"Saya berpusing??" Soal saya lagak kebingungan.

"A ah. Kakak berpusing"

"Macam mana kakak berpusing??"

Dia lantas berdiri dan menunjukkan pada saya macam mana dia berpusing. Abang ngah yang melihat kakak berpusing turut berpusing. Mereka tertawa dan saya tergelak. Puas melihat mereka berpusing saya suruh mereka berhenti. Saya tarik kakak duduk di riba saya dan saya tanya..

" Boleh mama tahu, kenapa kakak berpusing?? "

Dia terdiam. Sesaat kemudian barulah dia bersuara.. Manja..

"Kakak berpusing sebab.. Kakak nak undurkan masa. Kalau boleh kakak nak jadi macam adik. Kakak tengok mama happy sangat bila adik lahir hari tu. Tapi kakak.. Kakak salu buat mama sedih dan tak happy bila bersama kakak. Kakak takut mama tak sayang kakak lagi.."


Belum habis dia menyambung ceritanya, saya dakap dia erat. Saya menangis. Menangis teresak-esak di kepalanya.

Bagaimana boleh saya lupa bahawa saya mempunyai tiga orang anak yang harus diberi perhatian, bukan dua mahupun seorang.

"Maafkan mama kakak. Maafkan mama. Mama bersalah pada kakak. Mama tak sepatutnya buat kakak macam ni. Kakak anak mama. Abang ngah pun anak mama. Adik pun anak mama. Mama sayang anak-anak mama..'' Tersedu-sedu saya dalam berkata. Biarkan. Biarkan saya tersedu. Apa yang saya mahu, saya mahu dia tahu yang saya sayang dia sepertimana saya sayangkan adik-adiknya. Maafkan mama sayang..

copyright : karyawanbisu.blogspot

Friday, April 24, 2015

Semangat Membaca






Tulisannya adalah di bawah sebelum diedit seperti di akhbar BH 22 April 2015..

SIKAP SUKA MEMBACA
Oleh: Dr Nurhidayah Hashim

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur datang lagi.  Majlis yang  akan berlangsung mulai  24 April hingga 3 Mei 2015 bertempat di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur menawarkan pelbagai  jenis bahan bacaan kepada pengunjungnya. Program  tahunan ini dikatakan menerima pengunjung yang semakin bertambah tahun demi tahun. Pada tahun lepas sahaja, dilaporkan lebih 1.7 juta pengunjung telah membanjiri Pesta Buku dan kemungkinan bilangannya akan meningkat lebih tinggi pada tahun ini. 

Walaupun  dunia semakin berkembang melalui peralatan elektronik dan e-book yang mewarnai bentuk bahan bacaan dunia alaf baru, namun masih ramai yang cintakan bahan bacaan  bertulis yang boleh dipegang dan diselak helaiannya. Bilangan pengunjung yang begitu ramai boleh juga menjadi petunjuk bahawa semangat  cintakan buku dan  suka membaca buku  berkembang dengan baik dalam masyarakat kita.

Semangat cintakan buku dan suka membaca sangat penting jika kita ingin menjadi masyarakat yang mempunyai daya fikir yang tinggi. Dengan membaca, ilmu kita bertambah dan lebih banyak fakta-fakta baru kita ketahui. Banyak membaca buku agama akan memberikan kita lebih banyak pengetahuan tentang ajaran agama kita sendiri dan membantu kita memperbaiki mutu amal ibadah kita. Banyak membaca buku motivasi dan pengalaman orang-orang yang berjaya boleh  membuka minda dan menjadikan kita lebih bersemangat  dalam mengharungi cabaran hidup ini. 

Semakin banyak kita membaca, semakin kuat minda kita memproses dan  menjadikan kita semakin berilmu,  matang dan meningkat menjadi insan yang lebih baik. Ini menepati pernyataan al-Quran iaitu, “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna.” (al-Zumar :9) 

Semangat cintakan buku dan suka membaca sebenarnya  bermula semenjak seseorang itu masih kecil lagi. Ibu bapa sebenarnya adalah pihak pertama yang memperkenalkan nilai murni ini. Membacakan kepada anak-anak sebelum mereka tidur seperti buku cerita kanak-kanak, komik bergambar, kisah Nabi-nabi dan lain-lain bacaan adalah amalan yang mempercepatkan pembinaan sikap cintakan ilmu dan suka membaca. Apatah lagi, membaca  merupakan perkara besar yang disebut dalam al-Quran melalui wahyu pertama yang diturunkan kepada Nabi di Gua Hira’ iaitu “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan..” (al-Alaq:1) Justeru, nilai suka membaca dan cintakan bahan bacaan adalah sesuatu amalan yang disukai dalam agama kita.  Namun begitu, amalan membacakan buku kepada anak-anak sebelum tidur agak kurang dalam masyarakat kita, tetapi menjadi amalan biasa dalam masyarakat barat.

Statistik yang pernah dikeluarkan sebelum ini menyebut masyarakat kita masih belum mencapai tahap minat membaca yang diimpikan. Sebagai contohnya, banyak laporan mengatakan seorang rakyat Australia membaca sekitar 180 buah buku setahun sedangkan rakyat Malaysia dikatakan belum sampai 10 buah buku setahun. Semoga bilangan masyarakat kita yang suka membaca akan meningkat seiring dengan ramainya jumlah pengunjung pesta buku yang diadakan.

Dalam mempertingkatkan usaha membina semangat cintakan ilmu, wajar juga untuk kita lihat bagaimana masyarakat negara lain melakukannya. Ia boleh menjadi contoh untuk kita mengikutinya. Perpustakaan awam di Australia contohnya ditubuhkan di setiap seksyen  penempatan penduduk dan memudahkan semua proses akses kepada fasiliti yang ditawarkan..  Perpustakaan-perpustakaan awam daerah juga membenarkan setiap kanak-kanak meminjam 30 buah buku sekali gus dan boleh memulangkannya di mana-mana perpustakaan berdekatan. Mereka juga memudahkan kaedah tempahan buku untuk peminjaman secara email dan boleh memperbaharui tempoh pinjaman secara ‘online’. Bahkan setiap perpustakaan menjalankan bengkel percuma untuk ibu bapa mempelajari teknik-teknik membaca dengan anak-anak mereka sebelum tidur.

Sekolah-sekolah di Australia turut menyuburkan semangat cinta membaca buku dengan menjadikan sesi membaca buku atau novel bersama ibu bapa di rumah sebagai kerja rumah setiap hari. Setiap murid akan diberikan buku log untuk catatan apakah buku yang dibaca sebelum tidur dengan ibu bapa, sekitar 10 minit dan ibu bapa perlu menandatangani buku tersebut. Kejayaan menghabiskan buku bacaan paling banyak akan diraikan oleh pihak sekolah dalam sesi perhimpunan sekolah mereka dengan dipanggil ke hadapan  pentas dan dianugerahkan lencana “Pupil of the Week’ oleh guru besar. Usaha ini menyebabkan kanak-kanak teruja dan sesuatu yang biasa bagi seorang murid sekolah rendah di sana menghabiskan 30 buah buku cerita seminggu.

Seorang guru besar sekolah di Australia turut menceritakan bahawa, usaha menggalakkan kanak-kanak membaca novel atau buku cerita adalah bertujuan membantu mereka membina kreativiti dan penguasaan bahasa. Adalah kurang ditekankan hafalan seperti ‘prosa kata’ secara sendirian tetapi ia dipelajari melalui penceritaan dan pemakaiannya di dalam novel. Kerja sekolah bagi kanak-kanak sekolah rendah (7 hingga 12 tahun) adalah membaca buku cerita dan novel dan membuat ringkasan di dalam buku log. Mereka membina sikap cintakan buku dari kecil dan membuatkan ia menjadi sebahagian dari tabiaat harian. Justeru, adalah perkara biasa mereka membawa buku cerita bersama dan membacanya di dalam bas, keretapi dan di taman-taman.

Apabila semenjak kecil kanak-kanak suka membaca, ia akan menjadi satu tabiat yang akan mereka bawa hingga mereka dewasa dan membentuk keluarga. Apabila ibu bapa mempunyai sikap suka membaca, ia akan diturunkan pula kepada anak-anak mereka kelak  untuk turut sama cintakan membaca dan mencari ilmu..

Ini adalah satu usaha murni yang wajar diikuti oleh kita semua ke arah menggalakkan dan membina nilai murni cintakan buku dan suka membaca dalam kelompok masyarakat kita.

*Penulis adalah Prof Madya di Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), UiTM Shah Alam