Monday, August 31, 2009

Iftar kat Universiti

Jumaat.. 29 Ogos 09

Hari Jumaat lepas adalah hari Malaysian food untuk iftar di University. So pakai-pakar masak-memasak semuanya pakat turun padang, saya pun turun jugak, walaupun bukan pakar.. tunjuk muka walaupun dengan memotong sebiji bawang bagi saya adalah besar peranannya.. Kerna ia menzahirkan semangat kita memberi sokongan dan menghargai kesungguhan chef-chef tu semua..

Jadi saya hari tu bukanlah setakat potong bawang saja, saya kacau kuah, basuh periuk, potong salad.. tu kira power dah tu... hehe.. Aisyah kata auntie-auntie yang suka masak ni agaknya masa dia orang kecik dulu-dulu suka jadi mak-mak masa main masak-masak kot..hehehe.. Analisa yang baik tapi bukan bersifat empirical study..

Akhirnya ramailah yang turun meraikan Malaysian food- orang Arab, orang Somalia, orang Lubnan, orang Singapore dan lain-lain lagi sama-sama makan.. Saya pun makan jugak dengan Aisyah..bahkan sebab saya solat maghrib kat dewan makan, maka saya dan Aisyah telah menjadi orang pertama lagi yang beratur nak ambik nasi.. haha..tu kira pecah rekod.

Gambar ada dalam Facebook Ummi Salwa, saya pun ada copy 3 keping gambar dalam Facebook saya..

___

Membaca..

Saya baru masuk juz 9... lambatnya saya ni... ada orang dah nak khatam dah..

Saya sekarang dalam sibuk-sibuk ni, berjaya menghabiskan sebuah novel bertajuk Half Breed. Kisahnya mengenai anak luar nikah zaman dulu yang dipanggil bastard dan dipandang hina.. Bestnya citenya..

Pastu saya sekarang juga sedang baca dengan penuh tekun sebuah buku bertajuk "Research Methods for Law'- Edited by Mike McConville and Wing Hong Chui..ianya sangat-sangat bagus untuk sesiapa yang ingin buat Masters or PhD dalam bidang undang2.. Patutler Supervisor saya tak puas hati saya punya proposal mengenai methodology, rupanya ada banyak lagi yang saya patut masukkan.. Buku ini akan membantu anda semua. Sila cari di mana-mana kedai buku berhampiran.

Merdeka 31 Ogos 2009....

Negaraku Tercinta..

Malaysia
Selamat Menyambut hari Kemerdekaan ke 52
Semoga hari-hari bakal mendatang..
Menjanjikan kebaikan untuk kita semua

Kita bertanggungjawab menjaga tamadun ini
Islam di Sepanyol hilang walaupun hebat selama 800 tahun
Apakah bakal terjadi kepada bumi Malaysia

Di suatu ketika nanti
Jika anak cucu kita bertanya,
'Wahai Ibu, wahai Ayah..
Apa sumbangan ibu ayah terhadap kecemerlangan agama di negara ini'

Justeru..
Saya
Anda
Siapa sahaja..
Kita bertanggungjawab
Menjaga negara kita
Menjaga agama kita
Menjaga budi bahasa kita
Menjaga anak cucu kita

Supaya masa depan negara terus gemilang
tamadun terus terjaga
Islam terus diangkat
Dalam kapasiti yang ada

Semoga..
Apabila kita tiada
Ada nama dan jasa
Ada jawapan yang boleh kita sembahkan
Dihadapan Allah..
'Bahawa saya telah berusaha..
Terimalah usaha saya..
Dan ampunilah saya...'


Hidayah
31 Ogos 09
Melbourne

Selamat berpuasa..

Selasa 29 Ogos..


Saya tulis agak panjang, tapi disiarkan agak pendek.. takpelah..

Semoga keberkatan Ramadhan akan Allah anugerahkan kepada kita semua.. amin
Aisyah baca 1 mukasurat Quran lepas Subuh tadi.. walaupun dengan separa ikhlas.. ok ler untuk hari ini..


Yang disiarkan...



Saturday, August 29, 2009

Aisyah Sleepover

Aisyah's story..

Aisyah sebenarnya ada cerita happy sangat sebab dia ikut program Grade 2 Sleepover di Sekolah pada 13 -14 August 09. Aisyah tidur kat sekolah dengan kawan-kawan- ada night walk, main games..Esok paginya pergi naik bas ke Melbourne City- ke museum, lunch kat Carlton gardens, pergi Melb aquarium, dan tengok movie IMAX sambil makan popcorn. Budak muslim yang ikut program ni ada 5 orang. Kami requested for halal meat. Semua orang kena bayar AUD55 untuk ikut program ni..Mahalkan? .Tak kasi pun susah, kasi pun susah... hehe..

Nanti Aisyah citekan pengalamannya sendiri soon..
_____________

Thursday, August 27, 2009

Parents..

Ma dan Ayah..

Tadi, saya berym dengan Ma dan dapat tengok camera gambar Ma dan Ayah di kampung. My sister Aa balik kampung dan dia ada broadband.. Bestnya dapat tengok muka Ma dan Ayah. Saya rindukan my mother and my father.. Semoga Allah selalu kuatkan mereka, bagi sihat, bagi tenang untuk terus beramal dan ceria selalu. Saya bercerita-cerita lagi dengan Ma.. Tapi PC saya kat opis takde microfon jadi saya kena tulis apa saya nak sembang dan Ma akan balas ler secara lisan.. kelakar gak..

Keluarga saya di Kota Bharu.. saya sangat sayangkan semua yang ada.. Ma dan Ayah dan adik beradik saya 11 orang.. [Ramainyer..hehe..] Ma bagi resipi lagi.. Ayam masak kurma, buat tu ler, buat ni ler...haha.. sebab Ma risau saya tak masak untuk Aisyah.. Adik saya kata sebabnya saya tak ada siput kat jari saya.. Ma ada siput di dua-dua ibu jari.. hehe..Nanti saya akan buat resipi yang Ma bagi tu..no worries..hari ni saya try satu.. minggu depan try lagi satu..

Keluarga saya ada Dana. Setiap bulan semua yang bekerja 'wajib' untuk masukkan sejumlah wang gaji (mengikut kemampuan) dan adik saya Ree yang jadi Penjaga Akaun.. Dia bertugas menyelaraskan semua kutipan. Dana ni saya yang tubuhkan mulai tahun 1996, saya jaga akaun.. Setiap hujung tahun record akaun akan diemail pada semua adik beradik dan ditablekan di hadapan Ma dan Ayah untuk pengetahuan mereka sahaja..

Lepas tahun 2000, adik saya Ree jadi Pengurusnya.. Setiap 2hb setiap bulan, semua orang akan dapat sms dari Ree, maklumkan jumlah pembahagian wang dan ke mana dibayar.. Semua orang perlu bank in duit sebelum 5hb.. Kalau tak bubuh, atau lambat.. nanti Ree mengamuk...[hehehe...]

Jadi setiap bulan:

Kak Nik- kasi RM XXX
Kak Za- kasi RM XXX
Saya-kasi RM XXX
Adik saya Uya-kasi RM XXX
Adik saya Ree-kasi RM XXX
Adik saya Tie-kasi RM XXX
Adik saya Die-kasi RM XXX
Adik saya Na-kasi RM XXX

yang belum kerja- tak kasi ler..

Jumlah semua adalah RM XXXX.XX
---------

Lepas tu Ree akan selesaikan:

-Bayar bil elektrik Ma dan Ayah
-Bayar bil telefon ma dan Ayah
-bayar Astro Ma dan Ayah
-Bayar kereta NAZA Ma dan Ayah
-Bank in duit poket untuk Hafiz di Politeknik
-Duit barang dapur
-Duit untuk Ma beli barang ikut suka hati -RM 400
-Duit untuk Ayah beli barang ikut suka hati-RM300

Lebihnya bawak ke bulan depan...
kalau ada kecemasan- semua orang akan memberi dengan kadar dipersetujui..
Bulan depan, yang sama akan berlaku... begitulah seterusnya..
Kalau ada yang balik kampung atau masa hari raya, kasi duit pada Ma dan Ayah, tu kira buah tangan ler.. yang Dana ni wajib punya setiap bulan.

Begitulah sumbangan yang kami buat untuk our beloved parents.. Ma dan Ayah, buah hati, kecintaan kami, penjaga kami dan pemberi kasih sayang sepanjang hidup kami..Semoga Allah menyayangi Ma dan Ayah kami sepertimana mereka menyayangi kami semua.. amin...

Wednesday, August 26, 2009

Siapa Kita..

Kerja Mati-matian..

Saya dah dapat email mengenai perkara ini lama dah.. Dah sampai hafal cerita percakapan antara anak dan ayahnya. Kemarin saya terima sekali lagi. Saya letakkan dalam blog ini sekadar peringatan untuk saya dan semua.

Kadang-kadang kita tersepit antara banyak tugasan. Kerja di pejabat, pegang jawatan itu dan ini, seminar yang perlu dihadiri, perlu membentang kertas kerja,menhantar abstract, perlu bagi talk, perlu buat research, perlu mengajar lagi, perlu mencapai piawaian ISO, KPI, perlu membaca, perlu uruskan rumah tangga, perlu pastikan ini, perlu pastikan itu dan macam-macam lagi..

Dalam kesibukan ini, kadang-kadang kita terlupa orang-orang yang tersayang yang hampir dengan kita. Sebab tugasan kerja adalah sesuatu yang menuntut pengorbanan, jadi tanpa sedar, ada pihak yang terkorban.. Ada yang tanpa sedar atau dengan sedar, kita kesampingkan. Antaranya keluarga tersayang..Pasangan, anak, ibu bapa di kampung yang jarang dijenguk...

My darling Aisyah banyak kali lontarkan soalan pada saya..'Umi, do you have free time?'
As usual, I will ask her back, 'I dont think so.. Why do you ask?'
'If Umi have free time, I want to play monopoly with you, or read story book with Umi..maybe we can watch Barbie together.. Umi can choose, either Princess Anellesse or Erica. aahh maybe we can watch Thumberlina..boleh tak Umi.?'

Kesiankan...

Entahlah... saya sendiri sukar membuat keputusan..Kadang-kadang tersepit antara banyak tanggungjawab. Semoga saya tidak gagal membahagiakan orang-orang yang menyayangi saya.. Tetapi dalam keterpaksaan, ada yang saya terpaksa lepas untuk menggapai sesuatu yang lain. Umpama tangan kanan menggapai hujung dahan, tangan kiri tidak mampu lagi memegang akar pokok. Pegang di sini, terlepas yang sana. Pegang di hujung, terlepas yang di bawah..

Hanya pada Allah saya mohon kekuatan, semoga saya tidak mengabaikan sesuatu yang penting dalam hidup saya..

Doa saya juga untuk anda, pembaca blog ini...

_____________


A man came home from work late, tired and irritated, to find his 5-year old son waiting for him at the door.
SON: 'Daddy, may I ask you a question?'
DAD: 'Yeah sure, what it is?' replied the man.
SON: 'Daddy, how much do you make an hour?'
DAD: 'That's none of your business. Why do you ask such a thing?' the man said angrily.
SON: 'I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?'
DAD: 'If you must know, I make $50 an hour.'
SON: 'Oh,' the little boy replied, with his head down! .
SON: 'Daddy, may I please borrow $25?'

The father was furious, 'If the only reason you asked that is so you can borrow some money to buy a silly toy or some other nonsense, then you march yourself straight to your room and go to bed. Think about why you are being so selfish. I don't work hard everyday for such childish frivolities.'

The little boy quietly went to his room and shut the door.

The man sat down and started to get even angrier about the little boy's questions. How dare he ask such questions only to get some money?

After about an hour or so, the man had calmed down , and started to think:
Maybe there was something he really needed to buy with that $25.00 and he really didn't ask for money very often The man went to the door of the little boy's room and opened the door.

'Are you asleep, son?' He asked.
'No daddy, I'm awake,' replied the boy.
'I've been thinking, maybe I was too hard on you e! arlier' said the man. 'It's been a long day and I took out my aggravation on you. Here's the $25 you asked for.'

The little boy sat straight up, smiling. 'Oh, thank you daddy!' he yelled. Then, reaching under his pillow he pulled out some crumpled up bills.

The man saw that the boy already had money, started to get angry again.

The little boy slowly counted out his money, and then looked up at his father.

'Why do you want more money if you already have some?' the father grumbled.
'Because I didn't have enough, but now I do,' the little boy replied.
'Daddy, I have $50 now. Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow. I would like to have dinner with you.'

The father was crushed. He put his arms around his little son, and he begged for his forgiveness.

It's just a short reminder to all of us who working so hard ! in life.
We should not let time slip through our fingers without having spent some time with those who really matter to us, those close to our hearts. Do remember to share that $50 worth of your time with someone you love.

If we die tomorrow, the company that we are working for could easily replace us in a matter of hours. But the family & friends we leave behind will feel the loss for the rest of their lives.

Tuesday, August 25, 2009

Perjalanan..

Ramadhan Kareem..

2 hari pertama, kami berbuka dan solat terawih di rumah. Hari ketiga kami berbuka di University, iftar anjuran Islamic Society. ALhamdulillah makanannya mewah hasil derma dermawan di kawasan sekitar. Malam tadi makan pizza dan nasi turki, kurma dan air dalam tin. Majlis diteruskan dengan solat brjemaah dan terawih. Imam hanya solat 8 rakaat dengan bacaan yang panjang. Aisyah hanya solat terawih 4 rakaat saja, lepas tu dah letih terkulai layu.. Tapi segar bugar balik bila main gameboy..
anak.. anak..

Artikel saya Mengenai Sebat

Saya menerima email panjang membantah tulisan saya dari salah seorang pelajar PhD Law di Melbourne. Dengan hujah yang panjang, disetiap peranggannya dimulai dengan 'I beg to differ'..'I beg to differ..'I beg to differ..' Antara arguementnya adalah Ada kes di pakistan memutuskan sebat untuk minum arak adalah tidak Islamic, bertentang dengan Perlembagaan. Arak tidak haram secara total kerana ALlah sendiri mengatakan ada kebaikan pada arak, tiada nasakh mansukh, tidak setuju Mahkamah Syariah ditingkatkan bidangkuasa, tidak setuju mahkamah syariah handle kes murtad, Bai Bithamin Ajil sama bahkan lebih teruk dari housing loan dan banyak lagi. Saya hanya jawab siket saja, mungkin akan diadakan forum di sini berkenaan dengan isu tersebut. Saya sedang berbincang.. Jika tak dibuat perbincangan, saya mungkin set aside saja isu ni. Tengoklah macamna nanti.

Aisyah Darling..

Aisyah puasa semuanya. Alhamdulillah.. Cuma dia tak rajin baca Quran. Saya tengah mencari jalan nak membawa kerajinan kepadanya untuk membaca Quran. Dalam kehidupan di sini, saya sebenarnya sangat takut Aisyah jauh tertinggal dari kawan sekelasnya di Islamic School Shah Alam (ISSA) walaupun dia excellent dalam Bahasa Inggeris (dengan slang Aussienya). Walaupun ramai yang kata Aisyah ke depan berbanding dengan kanak-kanak sebayanya di sini, tetapi dari segi isu agama, dia sudah banyak tertinggal. Saya dapat tahu dalam jadual hafazan sekolah, kawan2 sekelasnya di ISSA dah hafal seluruh juzuk 30, dah mula masuk hafalan surah al-Mulk, Rahman dan lain-lain serta dah pandai baca Quran bertartil dengan hukum tajwid yang lengkap. Bahasa Arab dah banyak sangat belajar di samping mata pelajaran akademik yang lain. Saya risau Aisyah tak terkejar bila sambung sekolah tu balik selepas kami kembali ke Mesia nanti. Saya sedang mencari jalan menangani isu ini.

Sunday, August 23, 2009

Buka Puasa

Bazaar Ramadhan

Puasa di sini sebenarnya sangat pendek berbanding dengan Mesia. Subuh masuk 5.33 pagi dan maghrib masuk jam 5.50 petang. Namun begitu, saya sangat rindukan Mesia..

Hari pertama puasa, ada Bazaar Ramadhan diadakan di rumah En Rasul. Sapa-sapa yang pandai masak, boleh masak banyak-banyak dan jual kat Bazaar tersebut. Sesapa yang kurang rajin masak, boleh datang dan tolong beli apa yang kawan-kawan masak. Saya termasuk dalam golongan kedua.. hehe.. Bazaar ini diadakan setiap Sabtu sepanjang Ramadhan, bertukar-tukar tempat.. jam 2-5pm.

Jadi semalam 22 Ogos 2009, kami ke rumah En Rasul di Hardfield. Banyaknya makanan pakat jual.. Saya rasa takjub pulak, macamna ler dia orang ni pandai masak macam-macam kat negara omputeh ni.. Pelik sungguh..

Ayat saya pada Aisyah adalah: 'Auntie-auntie ni semua tak tidur malam sebab nak masak nak datang jual kat sini. Kesian dia orang jadi kita dapat pahala sebab tolong beli yang Auntie tu masak..' [hehe.. tu kira ayat penyelamat, kalo tidak Aisyah akan tanya macam-macam soalan..kenapa Umi tak masak cam tu? Jadi dipendekkan cerita, Aisyah pun paham bahawa susah nak jadi Masterchef ni kalau tak ada passion..]

Akhir cerita, saya telah membeli belah macam kat Bazaar Ramadhan kat Stadium Shah Alam, kalu tak pun macam Bazaar Ramadhan kat Seksyen 17. Saya beli satay, popia, kueh hijau (nama tak tau) dengan Rasul, cendul, dadih, kueh pisang dengan Gie, kek tamirasu {ye ker?} dengan Ana, cupcake dengan Shah, dengan Jumie saya beli rojak, kueh2, dendeng dan roti jala...

Saya cakap kat Aisyah, 'kita makan separuh malam ni, separuh lagi untuk hari lain. Tak boleh makan sekali gus, tak baik...Lagi pun banyak kita beli ni.' Banyaknyer...

Jadi kami berbuka dengan gemilangnya semalam...
Semoga Allah terima puasa kami semua.. amin.

Friday, August 21, 2009

Ramadhan Kareem

Menjelang..

Alhamdulillah kita sempat berjumpa bulan Ramadhan untuk tahun ini. Hari ini Jumaat 21 Ogos 2009, malam ni terawih malam pertama diadakan. Saya solat terawih di rumah sahaja- 8 rakaat sahaja. Saya solat sambil pegang Quran, satu rakaat saya baca satu mukasurat. Bila sujud, saya letakkan Quran atas bantal. Jadi 8 rakaat 8 muka surat.. insya Allah...Saya plan untuk menghabiskan al-Quran tahun ini. Insya Allah.

DiBundoora, kami buat rancangan bacaan Quran jarak jauh.. macamna tu? Kita bahagikan 6 orang satu kumpulan, setiap orang baca 5 juzuk di opis masing-masing kerana kesusahan untuk berjumpa. Nanti 23 Ramadhan kami akan berjumpa untuk khatam bersama-sama. Semuanya ada 4 kumpulan. Saya dapat juz 1-5.

Kepada semua keluarga, kawan-kawan, yang mengenali saya, kepada yang tidak mengenali saya secara fizikal tapi kenal melalui blog, saya ucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN KAREEM. Saya doakan untuk saya sendiri dan anda semua keberkatan dan pahala yang melimpah di sisi ALlah atas segala ibadah yang dilakukan..

Secara tulus...
Saya tak nak puasa di sini.. Saya nak puasa di Malaysia.. Saya nak solat terawih di Masjid Negeri Shah Alam.. tapi ia tidak mampu direalisasikan.. Apapun, saya ucapkan Syukur Alhamdulillah atas segala nikmat yang Allah berikan- hari ini, semalam, esok dan selamanya...amin

VMPGA

Victoria Malaysia Postgraduate Association

Sekarang, saya dapat satu kerja baru.. Harap-harap dengan saya sibuk, saya makin cekap membahagi masa.. saya rasa saya ni jenis slow siket. Bila saya banyak masa free, saya jadi lembek dan nak tidur saja. Bila ada kerja, saya akan cepat siket agaknyer.. Apatah lagi kalo ada due date.. Saya harap saya berjaya menyiapkan PhD saya dalam masa di samping memberi sedikit sumbangan tenaga untuk kebajikan semua.. Semoga saya diberkati dan dilindungi selalu.. amin

Inilah kerja baru saya... selain membaca buku..
(telah diuploadkan dalam website vmpga)
_________________
Assalamualaikum dan Kepada semua ahli VMPGA,

Sebagaimana dimaklumi, AGM ke-3 VMPGA telah berlangsung pada 26 Julai 09 yang lepas. Melalui AGM tersebut, pemilihan AJK baru telah diadakan. Namun begitu, disebabkan beberapa masalah teknikal dan kesibukan yang dihadapi oleh semua, barisan keseluruhan AJK baru beserta Biro masing-masing untuk sesi 09/10 belum dapat dihebahkan lagi. Kita akan menghebahkannya dalam masa terdekat nanti.

Terlebih dahulu, mewakili barisan AJK baru, saya mengucapkan terima kasih atas kepercayaan yang diberi oleh ahli-ahli untuk menerajui VMPG bagi sesi kali ini. Kami turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada kepimpinan terdahulu yang diketuai oleh Saudara Hanif Yaakub bagi sesi 08/09. Semua aktiviti yang telah dijalankan terdahulu telah meningkatkan lagi nama baik VMPGA dalam usaha menjaga kebajikan seluruh pelajar pasca-ijazah di Victoria.

Sepanjang sesi kali ini, kami berhasrat untuk meneruskan disamping memantapkan aktiviti yang sedia ada ke arah memastikan kecemerlangan akademik, kebajikan semua ahli persatuan dan keluarga serta kekuatan hubungan persaudaraan tanpa mengira tempat dapat dipelihara dan diteruskan.

Di antara beberapa rancangan untuk sesi ini untuk menjaga kebajikan ahli adalah:
-Meneruskan aktiviti perbincangan ‘coffee table’ terutama pelajar senior membentangkan kajian mereka ke arah membantu pelajar baru berkaitan kajian masing-masing.
-Meneruskan usaha memperolehi tambang konsesi kenderaan awam untuk pelajar luar (international students) seperti kita diteruskan.
-Mengadakan ‘family day’ untuk keseluruhan ahli VMPGA di seluruh Victoria.
-Meneruskan dan memantapkan urusan membantu urusan transit mereka yang baru datang ke Victoria.
-Meneruskan dan memantapkan hubungan antara VMPGA dengan badan-badan lain di Malaysia, Victoria dan juga di Austalia umumnya.
-Menubuhkan ‘channel’ untuk mengumpul maklumat dan menerima aduan terutama melibatkan masalah ‘renting and leasing’ yang dihadapi ahli VMPGA.
-Memastikan semua ahli berdaftar mendapat salinan sijil keahlian VMPGA.

Pada masa yang sama, kita juga berhasrat untuk mengetengahkan beberapa isu penting demi kesejahteraan semua seperti permohonan mendapatkan ‘childcare benefit’, masalah persekolahan bagi pelajar yang berkeluarga atas visa 573, tawaran biasiswa tiga tahun berbanding tempoh tawaran pengajian empat tahun dan sebagainya. Pihak AJK VMPG juga sangat mengharapkan kerjasama semua ahli ke arah menjayakan program demi memperjuangkan kebajikan semua. Mudah-mudahan usaha berkumpulan di atas nama VMPGA akan dapat membuahkan hasil kepada kita semua atau pun pada generasi akan datang.

Berhubung dengan laman web VMPGA pula, ia merupakan laman web kepunyaan kita semua, sebagai medium penyaluran maklumat kepada semua ahli dan juga bakal ahli yang akan melanjutkan pelajaran di Victoria. Insya Allah kita akan berusaha memantapkan isi kandungan untuk kebaikan semua. Medan perbincangan vmpgyahoogroup juga adalah milik kita semua, semua ahli boleh berkongsi pendapat, memberi cadangan dan bersama-sama menghidupkannya demi kebaikan semua disamping menjaga tata susila yang bersesuaian.

Kita juga akan menyambut Ramadhan 1430H dalam beberapa hari lagi. Bersempena dengan kedatangan bulan yang mulia ini, saya bagi pihak semua AJK VMPGA mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua ahli dan keluarga dengan doa semoga semua ibadah yang dilakukan diterima Allah SWT.

Akhirnya, saya berharap VMPGA akan terus cemerlang demi menjaga kebajikan semua pihak. InsyaAllah kita akan menghebahkan kepada semua ahli aktiviti-aktiviti yang akan dilangsungkan nanti. Kerjasama semua ahli adalah sangat diraikan.

Wassalam dan Salam Perpaduan
Puan Nurhidayah Muhd Hashim
Presiden VMPGA 09/10
20 Ogos 2009

Wednesday, August 19, 2009

Uphold Syariah


Wanita disebat..

Kat Kuantan, Mahkamah Syariah menjatuhkan sebatan 6 kali pada wanita yang disabitkan minum arak baru-baru ini. Ramai yang membantah. Editor Berita Harian hubungi saya mintak saya tulis artikel berkaitan dengan mengetengahkan pandangan sebagai seorang wanita.. [humppp...] Saya menghargai permintaan mereka dan saya tulis artikel di bawah.

DISIARKAN DALAM BERITA HARIAN PADA :
RABU 19 OGOS 2009
_____________



Hapus prejudis hukuman Mahkamah Syariah


Oleh Nurhidayah Muhd Hashim



PENGHAKIMAN Mahkamah Syariah di Kuantan yang menjatuhkan hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan kepada wanita Melayu Islam berumur 32 tahun kerana minum arak di khalayak ramai menarik pandangan banyak pihak. Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 (pindaan 1987).

Ada yang memuji keberanian Mahkamah Syariah, ada yang mengutuk dan ada juga tidak menyokong atau menentang. Apa yang menarik adalah penerimaan terbuka wanita itu sesuatu yang berbeza dengan penerimaan pihak lain.

Beberapa laman web mengutuk penghakiman serta tindakan Jabatan Agama Pahang itu. Antara dakwaannya ialah ramai lagi umat Islam minum arak, berjudi tetapi tidak dihukum. Begitu juga beberapa NGO mengutuk penghakiman atas alasan mangsa ialah wanita yang tidak harus disebat kerana undang-undang sivil di Malaysia turut mengecualikan wanita daripada hukuman rotan.


Dengan menjatuhkan hukuman itu, Mahkamah Syariah dikatakan zalim, menyeksa wanita dan penghakiman ini dianggap berlawanan dengan hak asasi manusia kerana hukuman itu memalukan wanita berkenaan dan tidak bertamadun.

Persoalan apakah wanita terkecuali hukuman sebat? Dalam Islam, taklif atau beban melaksanakan agama adalah sama antara jantina. Apabila Allah SWT menetapkan hukum mencuri mengikut undang-undang Islam dipotong tangan, Allah turut meletakkan hukuman sama terhadap wanita. Begitu juga hukuman zina. (Surah al-Nur)

Cuma kaedah pelaksanaan kewajipannya agak berbeza tetapi di sisi Allah, kedua-dua pihak bertanggungjawab atas perlakuan mereka.


Masyarakat sering sensitif terhadap hukuman Mahkamah Syariah. Penghakimannya selalu dikupas dan menjadi polemik tidak berkesudahan. Media juga kerap memainkan isu seperti ini yang menggambarkan kelemahan Mahkamah Syariah seperti tidak efisien, hukuman tidak bagus dan kes memakan masa lama.

Bukankah kita berpegang kepada keluhuran undang-undang dan menghormati sistem perundangan negara? Kenapa apabila sesuatu penghakiman di Mahkamah Sivil dijatuhkan, semua boleh menerima dengan baik, berlapang dada menghormatinya, tetapi tindakan sebaliknya diberikan kepada Mahkamah Syariah. Tindakan double standard seperti ini tidak harus diteruskan.

Justeru, apabila ketidakpuasan hati berlaku terhadap penghakiman mahkamah, medan perundangan juga jawapannya. Merayu ke mahkamah lebih tinggi kaedah sewajarnya, buka menghina dan mengkritik penghakiman Mahkamah Syariah.

Mahkamah Syariah menjatuhkan penghakiman berdasarkan bidang kuasanya yang kecil dan ini wajar diperbincangkan atau ditambah baik agar mahkamah berfungsi dengan baik.

Akta 355, Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Disemak 1988) menyebut bidang kuasa jenayah Mahkamah Syariah yang ditubuhkan mengikut undang-undang negeri dan diberi bidang kuasa ke atas orang Islam dan berkenaan mana-mana perkara yang disebut satu persatu dalam Senarai II bagi Senarai Negeri dalam Jadual Kesembilan kepada Perlembagaan Persekutuan adalah dengan ini diberi bidang kuasa berkenaan dengan kesalahan-kesalahan terhadap rukun agama Islam oleh orang yang menganuti agama itu yang boleh ditetapkan di bawah mana-mana undang-undang bertulis: Dengan syarat bahawa bidang kuasa sedemikian tidaklah boleh dijalankan berkenaan dengan apa-apa kesalahan yang boleh dihukum penjara selama tempoh melebihi tiga tahun atau denda melebihi RM5,000 atau sebatan melebihi enam kali atau apa-apa gabungan hukuman itu. Akta ini yang perlu dibincangkan dan dicadangkan penambahbaikan oleh semua yang prihatin.

Bahkan laman web itu juga membawa kenyataan jika sesiapa ingin melakukan perkara haram dan menempah neraka atas pelakuannya, maka itu adalah urusan dia dengan Allah. Tidak ada kena mengena dengan orang lain sama ada manusia atau pemerintah. Ia adalah urusan peribadi dan bukan urusan rakyat dan pemerintah Dengan kata lain mahkamah tidak berhak mencampuri urusan mereka.

Sebenarnya, undang-undang bertujuan mengawal selia pelakuan salah manusia untuk kehidupan lebih baik. Jika semua orang bebas melakukan apa saja, apakah akan berlaku dalam masyarakat? Semua masyarakat dunia menerima undang-undang sama ada dari agama atau bertujuan menjaga agar keburukan dahsyat dikurangkan melalui penguatkuasaan undang-undang.

Oleh itu, apabila menerima Islam, kita juga mesti menerima taklif beban pertanggungjawaban ke atas perkara ditetapkan agama. Apabila wujud perlanggaran kepada peruntukan, ia kewajipan semua pihak untuk menegur dan membetulkan pesalah. Apabila ia melepasi sistem perundangan, maka mahkamah adalah medan memutuskannya. Melakukan yang haram bukan hak asasi manusia dan melanggar hak Allah adalah jenayah dan bukan hak.

Di samping kita harus mengetahui perbezaan kaedah pelaksanaan hukuman rotan antara perundangan sivil dan syariah, penghakiman terhadap kesalahan wanita ini patut memberi kita pengajaran lain iaitu:

l Sebagai Muslim baligh, kita bertanggungjawab atas pelakuan sendiri, melakukan kehendak agama sebaiknya, menjauhi perkara diharamkan dan memberi pendidikan sewajarnya kepada zuriat kita untuk menghormati Islam dan nilainya. Sangat menyedihkan jika orang Islam menghina agama sendiri. Jika orang Islam menghina dan menjatuh taraf agamanya, siapakah untuk kita harap mempertingkatkannya?

l Sudah sampai masanya pihak berwajib mengambil pendekatan tepat dan cepat mengemas kini perundangan berkaitan bidang kuasa jenayah Mahkamah Syariah. Bidang kuasa Mahkamah Syariah perlu ditingkatkan demi membina penghormatan selayaknya. Kritikan penghakiman Mahkamah Syariah perlu dihentikan kerana ia menghina mahkamah.

l Penyeragaman undang-undang syariah di negeri wajar dipercepatkan demi menegakkan keadilan dan mengelak salah faham masyarakat terhadap kepelbagaian peruntukan di setiap negeri yang belum berjaya diseragamkan.

l Peruntukan kaedah pelaksanaan hukuman ini juga perlu diperhalusi segera untuk mengelak kekeliruan yang menyebabkan kepercayaan masyarakat terus tergugat.

Antaranya di mana pelaksanaan dilakukan, di penjara biasa atau penjara khusus? Siapakah tukang rotan? Di depan khalayak atau keluarga? Kerajaan negeri perlu menyegerakan kelengkapan prasarana, urusan teknikal dan bersungguh-sungguh memartabatkan perundangan syariah.


Penulis ialah Pensyarah Kanan Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam, UiTM Shah Alam dan sekarang menyambung PhD Undang-Undang di Australia

Sunday, August 16, 2009

Lepas Perasaan

Hari Ahad 16 Ogos 09..

Pagi ke ILIM. Hari ni angin sangat kuat sampai saya betul-betul rasa takut, macam nak terangkat bumbung rumah. Tapi sebab minggu lepas saya teroverslept, jadi kena pergi jugak hari ni. Lepas hantar Aisyah ke kelasnya, kelas mengaji diteruskan. Kali ni Tasya (mama Wawa) pun join. Lepas kelas ngaji, saya dengan Tasya ke Broameadow Plaza.. membeli belah.. bestnyer...[hehe..].. Saya memang suka membeli belah... beli makanan adalah favourite saya..

Tapi kali ini saya sudah agak berubah dari dulu. Buat pertama kali, saya mula membandingkan harga barang. Jadi hari ni baru saya mula tengok harga barang dan banding-bandingkan brand dan harga. Saya hanya concern code halal jer sebelum ni.. Saya baru perasan, Fresh Milk kat Supermarket ALDI 1L harganya $1.08, kalau kat Coles $1.54..[tapi letihler banding-banding ni, saya kureng minatler, leceh....] Tapi buatler jugak...

____________

Lepas Perasaan - Berenang

Lepas perasaan betul hari ni... Saya ajak Tasya ke swimming pool. Hari ni hari last before ditutup sempena Ramadhan. 'Women Swimming Only Program' diadakan setiap hari Ahad 6-8pm. Kami pergi ler ke sana hari ni.. Bestnyer jumpa kolam..dapat pakai ikut suka sebab semuanya muslim women.

Saya dengan Aisyah bertanding lawan berenang, sapa laju... bestnyer....
Lepas tu, saya tinggalkan Aisyah dengan Tasya dna Wawa kat bahagian kanak-kanak, saya pergi ke bahagian kolam besar yang panas airnya.. Saya duduk sambil berenang-renang seperti 'ikan duyung baru dapat ekor' {ada ker perumpamaan cam tu yer...hehe..}, saya berenang selama 1.40 jam....

Wahhhh lepas perasaan betul saya jumpa air hari ni.
Aisyah pun sama..

Sambil saya berenang-renang campur menyelam-nyelam, saya berkenalan dengan Huda, wanita 29 tahun dari Somalia dan telah duduk sini 8 tahun. Dia tanya saya, 'What are you doing here?'
Saya jawab, 'I'm doing my PhD in Family Law here. How about you? Are you a student too?'
Dia jawab, 'No, I am a housewife. Why you want to study Family Law here, this is not Islamic Country, sure different to Malaysia'. Saya jawab, 'I want to study how Australia protects the children after their parents divorce. Then we want to propose for my country, no matter Islam or non muslim, we want to find ways to help our kids.'

Bila saya tanya kalau orang Somalia di Australia bercerai, anak-anak macamana yer..
Dan saya mendapat sesuatu yang baru hari ini. Katanya, orag-orang Somali sini mengikut tribe. Kalau ada divorce, anak-anak 90% pergi pada emak tapi ayah bayar duit belanja, kecuali kalau ayah lari ke negara lain dan tak dapat ditrace.

Ayah mesti bayar sebab tribe wanita akan cari sampai dapat .. Mereka tertakluk pada Family law Australia tapi pengaruh tribe kat sini memang kuat. Dia kata kalau bergaduh pasangan suami isteri, seorang wakil tribe suami akan berbincang dengan seorang wakil tribe isteri atau dipanggil hakam. Kalau tak dapat diselaikan barulah bercerai.

Dia kata juga, kalau suami ceraikan dan tak sediakan nafkah pada anak-anak, bila isteri balik cerita pada parents, semua ahli tribenya akan berkumpul an berbincang, selalu juga katanya untuk pertahankan sorang wanita yang dicerai oleh suami, kadang-kadang boleh berbunuhan sebab tribe isteri akan pergi serang tribe suami, walaupun suami tersebut tak ada semasa tu..

Pelik juga saya dengar.. camtu ker?

Akhirnya Tasya hantar kami balik rumah jam 8.45 malam.
Alhamdulillah.. Saya bersyukur dengan pengalaman hidup yang Allah pinjamkan ini...

p/s Saya dah terima duit KPT hari Sabtu semalam. Alhamdulillah..
Minggu depan, barisan pimpinan baru vmpg akan diisytiharkan..

Kampungku 2

Mesyuarat

Kampung saya mengadakan mesyuarat untuk formalise jawatan kuasa kampung, untuk memudahkan banyak perkara. Saya secara peribadi memang sangat menggalakkan perbincangan dan pemilihan ini diadakan. Sebelum ini urusan kampung kami diselaraskan oleh Jawatankuasa ad hoc. Jadi saya rasa ia memang wajar diformalisekan untuk memudahkan banyak perkara. Antaranya: bila ada Penghulu dan JK secara tersusun, senang sekiranya ada apa-apa masalah, maka kepada merekalah tempat ditujui. Jika ada perbincangan dengan pihak lain, mereka boleh mewakili ahli kampung dan juga kalau ada perkara terdesak, mereka boleh membuat keputusan bagi pihak anak kampung.

Apatah lagi dengan keberadaaan saya dalam vmpg, saya memang sangat mengharapkan bantuan dan sokongan dari rakan-rakan sekampung. Jadi kalau ada apa-apa, senang siket urusan bantu membantu kebajikan semua orang di sini.

Akhirnya pada Sabtu 11 pagi, kami semua dalam 70 dewasa (suami isteri) dan berpuluhan lagi anak-anak berkumpul di rumah Kak Hada di Macleod untuk berbincang. Sebelumnya Kak hada berhasrat buat tahlil, maka didahuli dengan tahlil kemudian mesyuarat dijalankan..

Selepas dong deng dong deng.. akhirnya secara rasmi, JK Kampung Bundoora adalah:
Penghulu-Neezam
Tmbalan- Pak Tam dan Din Hogan (husband Sham)
SU- Azni dan Cik Din
Bendahari: Syed Aris
AJK Lain-lain- ada lagi 6 orang.

Saya ada juga bertindak sebagai orang tua [opsss.. kata yang lebih baik adalah sebagai orang yang dituakan...hehe..], saya memberi sedikit pandangan dan membantu Neezam dan Cik Din mengendalikan mesyuarat tersebut.

Majlis bersurai jam 2.30-3.30pm... Semoga semua berlapang dada dan dapat saling tolong menolong untuk kebajikan semua warga kampung. Pahala dan berkat hanya ALlah yang Maha Memberi. amin..
____________

Kampungku 3

Petangnya saya ke rumah Sham dan Din Hogan pulak.. Aisyah kelas agama kat sana bersama-sama anak-anak yang lain. Din Hogan yang ajar fardhu Ain. Lepas kelas, ada BBQ pulak sebagai meraikan kelas akhir dan sebelum menyambut Ramadhan.

Makan lagi... hehe...
Makan banyak betul saya hari ni.. Aisyah jangan cakap ler.. lagi banyak. hehe..
Akhirnya saya balik dari rumah Sham, selepas berbincang tentang vmpg dengan mereka... sampai rumah jam 8pm..

Ngantuknya...plus kenyangnya..
Syukur pada ALlah atas nikmat yang diberi.

Saturday, August 15, 2009

Kampungku

Kampung

Saya bermukim di Kampung sekarang ini. Rumah saya dikelilingi pokok-pokok di mana pagi-pagi saya akan dengar burung berbunyi-bunyian. Sekarang angin sangat kuat. Bila angin kuat, bunyi daun-daun ditiup angin sangat kuat, macam musim tengkujuh atau macam duduk tepi pantai. Bersiur-siur dan sangat kuat sangat, naik takut dibuatnya. Alhamdulillah setakat ini, tiada perkara negatif yang berlaku.

Tadi saya ambik gambar belakang rumah saya.. pokok besar tu bergoyang-goyang, angin sangat kuat... sejuknya hanya Allah yang tahu.. Saya rasa Melbourne juga buleh dikenali sebagai The Windy City.. same as Auckland..

Tuesday, August 11, 2009

AMI


Program Kedua Mewakili VMPG



Selasa 11 Ogos, jam 12.30 tgh, saya, Laile dan Nancy mewakili vmpg ke perjumpaan dengan AMI (Australia Malaysia Institute) kat Melbourne City. AMI ditubuhkan di bawah Ministry of Foreign Affairs and Trade. Adik2 dari MASCA juga hadir seramai 5 orang. Saya sebenarnya tak berapa jelas lagi kedudukan perbincangan ini, tapi ia dijalankan secara tidak formal dan melibatkan beberapa perkara di antara pelajar Mesia yang belajar di sini, masalah, pandangan dll yang ingin kita luahkan.

Rupanya AMI diwakili oleh orang besar-besar.. Saya dengan Laile pulak datang sempoi jer.. [hehe..] rupanya yang ada dalam tu adalah Professor Lanse, Prof Tony, Julia, Andy dan ramai lagi yang semuanya berpangkat besar. Mereka rupanya turun dari HQ Ministry dari Canberra untuk mesyuarat informal ini. Ada dari BBC bahagian inter faith, Julia adalah Director Malaysian Unit di bawah Ministry of Foreign Affairs dan lain-lain.

Kami dari vmpg banyak menyebut perkara yang sama dengan yang dibawa semasa dalam perbincangan dengan Senator Sarah Hanson. Habis mesyuarat, saya ke bilik Laile di RMIT, solat zuhur dan tunggu solat asar, pastu baru balik ke rumah.

----------

Malam ni saya tak boleh tidur, sebab Keith nak chapter yang dia mintak tu hari Khamis pagi..
hiii kecut perutnya...kena focus.. focus..focus...

p/s Saya dah jumpa Keith hari Khamis 13 Ogos jam 3pm, tapi kena submit lagi yang lain.. Next week pulak ceritanya.. adoiii.
Pastu Jumaat 14 Ogos, jam 5 pm ada mesyuarat Committee VMPG memutuskan 5 jawatan EXCO dan membincangkan plan tindakan untuk keseluruhan vmpg untuk sesi yang kami pegang ini. Pastu esoknya hari Sabtu 15 Ogos, ada mesyuarat perkampungan Bundoora pula untuk kebaikan penduduk di tempat kami. Ahad 16 Ogos, program di ILIM..
Hidup perlu diteruskan.. dengan doa semoga dimudahkan Ilahi dan diberkati setiap denyutan nafas dan langkah kaki ini.. Rabbi yassir wala tua'ssir..amin

Monday, August 10, 2009

Usrah KgVicNorth

Attending Usrah..

Sunday 4pm, I went to Glenroy with my darling Aisyah, with one purpose: to attend usrah kaum ibu for KgVicNorth. Usrah was conducted at Ratna's house, somewhere near to the small city of Glenroy. . Ada dalam 12 orang rasanya plus anak-anak.. I t was my first usrah with them. Happy to see new faces, to build new networking and to have more new friends in this beautiful Melbourne. We discussed on how to Perform Fasting excellently and how to ensure that we can fulfill the beauty and the greatness of Ramadhan. As a tazkirah to me myself.. Lepas makan dan solat maghrib, kami balik ke rumah.. Alhamdulillah..

ILIM

Morning class at ILIM.. We failed to attend. Why? I was not feeling well. So after solat subuh.. saya dengan Aisyah tidur sampai jam 10.30 pagi.. terlepas dah kelas.. kira selamatler kelas agama Aisyah.. kelas ngaji pun cancel ler gak. Apa nak kato...

Tikus v Orang

Catchynye tajuk.. hehe..

Tazkirah ni saya terima melalui email. Saya masukkan kat sini sebab dia ada mesej yang mendalam di sebaliknya....
______________

Sepasang suami dan isteri petani pulang kerumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam "hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar??"

Ternyata yang dibeli oleh petani hari adalah perangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang.

Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, "Ada perangkap tikus di rumah... di rumah sekarang ada perangkap tikus...."

Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, "Ada perangkat tikus!" Sang Ayam berkata, " Tuan Tikus! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku."

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi. Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati.. . tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku. "

Tikus lalu menemui Lumbu. Ia mendapat jawaban sama. "Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Takkanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus. "

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular. Sang ular berkata "Eleh engkau ni... Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak membahayakan aku."

Akhirnya Sang Tikus kembali ke rumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri.

Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena. Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Ekor ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan menyerang isteri pemilik rumah.

Walaupun si Suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat diselamatkan. Si suami pun membawa isterinya ke rumah sakit. Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang namun masih demam.

Isterinya lalu minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk dapat cakar buat sup.

Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya. Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa. Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih sapinya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.

Dari kejauhan...Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

MORAL: SUATU HARI... KETIKA ANDA MENDENGAR SESEORANG DALAM KESUSAHAN DAN MENGIRA ITU BUKAN URUSAN ANDA... FIKIRKANLAH SEKALI LAGI....

p/s Kadang-kadang dengan membantu orang lain yang bermasalah, kita bukan saja dapat pahala kerana Rasulullah menjanjikan bantuan Allah di padang mahshar bagi sesiapa yang memudahkan urusan orang, tapi mungkin juga kita dapat manfaat lain yang tidak disangka-sangka.. contohnya dapat duit ker, dapat ilmu baru ker, dapat networking baru ker.. dapat hadiah ker.. dapat bonus ker.. dapat kawan baik ker.. who knows..

Ramadhan

Menggamit tiba..

Saya bawakan tazkirah my friend Ustazah Maznah Daud dalam blognya, boleh dibuka untuk membaca tazkirah-tazkirah yang baik..

Bisikan 1

Pujilah Allah dan bersyukurlah kepadaNya sebanyak-banyaknya kerana menyampaikan kita kepada Ramadhan sekali lagi. Berapa ramai orang yang bersama dengan kita pada bulan Ramadhan tahun lalu, kini telah pergi mengadap Ilahi. Maka pujilah Allah sebanyak-banyaknya. Bersyukurlah di atas peluang yang masih terbentang untuk kita mendekatkan diri kepadaNya, menambah pahala dengan melakukan kebaikan di bulan yang mulia penuh barakah ini.



Bisikan 2
Jadikan Ramadhan sebagai landasan untuk meluncurkan azam dan melancarkan misi meninggalkan maksiat secara besar-besaran. Katakan:
selamat tinggal kepada maksiat!
Selamat tinggal kepada perangai jahat!
Hamburkan ucapan itu di wajah syaitan terlaknat!
Pergi engkau!
Pergi dari sisiku segala yang menjauhkan aku dari Tuhanku!
Bergembiralah menyambut janji Allah, taufiq dan hidayahNya. Dia pasti akan memimpinmu ke jalan yang diridhaiNya.

Bisikan 3
Ramadhan adalah bulan al-Quran.
Galilah makna-maknanya, fahamilah ayat-ayatnya, nikmatilah kelazatan membacanya!
Peruntukkanlah masa tertentu setiap hari untuk mendampinginya dengan membaca, memahami dan menghayati. Carilah kitab tafsir yang mudah difahami. Ia akan membantu memudahkan kita memahami kalam suci Allah Rabbul 'Izzati.

Bisikan 4
Jangan kita termasuk dalam golongan mereka yang pada siang hari tidur dan menganggur, malam berjaga membuat maksiat dan mungkar. Sebaliknya penuhi waktu siang dengan zikir dan tilawah, waktu malam dengan solat dan ibadah.

Bisikan 5
Banyakkanlah infaq di bulan Ramadhan khususnya mereka yang dianugerahi rezeki yang berlebihan.

Beramai orang miskin dan kelaparan menanti ihsan dan belas kasihan kita. Bahagiakan hati kita dengan melihat mereka bahagian menerima pemberian dari kita.

Bisikan 6

Jangan berbuka puasa dengan perkara yang dilarang seperti menghisap rokok, menonton adegan lucah, cerita-cerita yang mempersendakan ajaran Islam, menghina kitab Allah serta rasulNya. Atau menghabiskan masa dengan mendengar musik dan lagu-lagu yang mengasyikkan dan tidak mengajak kepada kebaikan.

Bisikan 7
Banyakkan berdoa lebih-lebih lagi waktu sedang berpuasa. Nabi s.a.w. telah mengkhabarkan kita bahawa doa orang yang berpuasa itu tidak akan ditolak. Maka berdoalah untuk diri sendiri, keluarga, saudara-saudara seagama yang berselerak di seluruh pelusuk muka bumi ini. Doakan dengan penuh keikhlasan agar Dia membantu perjuangan kita menegakkan agama dan mendaulatkan syari’ah.

Bisikan 8
Bagi yang berkemampuan, kunjungilah Baitillah, tunailah umrah dan ziarahilah masjid Rasulullah s.a.w. Sesungguhnya satu umrah di bulan Ramadhan menyamai satu kali haji bersama Nabi s.a.w.

Bisikan 9
Ketahuilah bahawa setiap malam di bulan Ramadhan Allah s.w.t. membebaskan sebilangan hambaNya dari api neraka. Iaitu hamba-hambaNya yang telah menyempurnakan puasa, mendirikan solat di waktu malam, membanyakkan amal kebaikan. Jangan lupakan peluang ini. Rebutlah anugerah agung ini dengan bersungguh-sungguh. Moga-moga diri kita termasuk dalam golongan hamba yang terpilih, bebas dari api neraka.

Bisikan 10
Hadiri majlis ilmu dan majlis zikir. Sesungguhnya itulah tempat kunjungan orang-orang yang beriman, tempat singgah orang-orang yang soleh. Allah s.w.t. berbangga
menyebut nama-nama hamba-hambaNya yang berada di dalam majlis zikir di hadapan para malaikat yang berada di alam tinggi. Apabila kita bangun untuk beredar dari majlis zikir, kita bangun dalam keadaan dosa-dosa kita telah diampunkan. Alangkah bertuahnya. Maka jangan beralasan untuk hadir ke majlis zikir.

Semoga Allah memberkati kita, mengampuni dosa-dosa kita, mengikhlaskan hati-hati kita dan menerima amalan kita. Amin

Saturday, August 8, 2009

Sleepover+Dendenong+Lalor

Jumaat 7 Ogos

Hari ini, Aisyah, Iman dan Hana tidur kat rumah kami untuk sleepover sekali lagi. Tapi tak ade program sangat, cuma bagi mereka bermain sama-sama.. Berkumpul lepas balik sekolah hari Jumaat dan malamnya mereka bertiga tidur depan TV, kami letak tilam untuk mereka menonton VCD Bear. Gembira sangat mereka bermain-main sampai tanak tidur. Akhirnya jam 11 mlm, saya paksa tidur barulah mereka tidur..

Sabtu 8 Ogos..

Lepas solat Subuh, mereka main saja.. then lepas breakfast, mandi-mandi, jam 12 t/hari, parents Hanna datang jemput Hana balik. Kami yang lain bertolak ke Dendenong meraikan jemputan Dr Laily sempena gathering menyambut Ramadhan yang diadakan disana. Ramai yang hadir, makanan sangat ler banyak. Dan mereka meminta saya menyampaikan sedikit talk mengenai 'Keindahan Ramadhan dan Menyambut Ramadhan.' Selepas majlis, kami singgah sekejap kat rumah Dr Laily/En Pidi untuk tumpang solat Asar sebelum balik ke rumah. Banayk juga bekalan yang saya bawa balik.. [termasuklah dodol dan dendeng yang dibuat oleh kak Laily satu tupperware..suka betol Aisyah dengan dodol ni.. terima kasih semua atas tapau tu...]

Ke Lalor, menghantar Iman.. duduk solat maghrib, makan nasi lagi dan sembang-sembang dengan Sham. Jam 8 malam, baru kami balik ke rumah.. On the way back, for the first time we were asked to stop .. kecut perut betoi.. rupanya polis tengah buat cek nafas nak cari sapa mabuk masa driving.. Kecut perut saya sebab ramainya polis yang terlibat dalam ops mabuk ni..[apa panggilan tak tau ler saya.. saya kasi nama ops mabuk ler..] Saya kata kat polis yang cek saya tu.. 'This is my first time, am I doing it right?' Sebab kena hembus kuat-kuat kat mesin tu.. Polis jawab..'Yes, it's perfect.. you can go now..' Alhamdulillah..

Tapi yang menariknya, dia menggunakan tempat/item hembus yang baru untuk setiap driver..isyy berapa banyak punya kos dihabiskan untuk cek napas pemabuk. Mabuk dah jadi seperti satu kemestian bagi orang-orang sini pada Sabtu malam Ahad. Saya sebenarnya sangat mengelakkan dari berada di jalanan pada hari Sabtu malam Ahad..takut..
Mujurlah hari ini tak ada apa-apa berlaku.. syukur alhamdulillah..

Saya kena siapkan tugasan research segera, kena serahkan pada Keith minggu depan. Keith akan ganti tempat Supervisor saya Dr Kerry beberapa bulan ini sebab Makcik Kerry saya ni, pergi oversea mulai 6 Ogos sampai awal tahun depan..

Thursday, August 6, 2009

Sarah Hanson


Saya ambik gambar dengan Sarah Hanson dan Rohani, tapi PDA saya kong pulak, takleh nak pindahkan gambar, jadi saya ambik gambar atas gambar ler ni.. tak clear ler..


Senator
..

Hari ni kali pertama saya memberi commitment kepada vmpg (Victoria Malaysian Post Graduate Asso) . Saya dengan AJK sebelum ini Puan Rohani dan seorang lagi Nancy ke Bangunan Parlimen- Treasury Place in Melbourne menghadiri perbincangan anjuran Council of Australian Postgraduate Associations (CAPA) bersama Senator Sarah Hanson to discuss mengenai international student issues.

Kami sampai jam 12 tg dan mesyuarat sampai jam 2pm. Ini pengalaman pertama saya masuk ke bangunan Treasury dan pertama kali berjumpa dengan Senator Hanson. Semua orang panggil Sarah jer.. Sangat berbeza dengan Malaysia. Kat Mesia, kita sangat menunjukkan penghormatan pada orang lain- ia menjadi budaya kita yang perlu dipertahankan..Kalau Prof- kita panggil Prof, kalau Dato'- kita panggil ler dia Dato', Kalau Dr- kita panggil ler Dr. Kalau dia Haji- kita panggil dia Haji, kalau dia tua- kita panggil Makcik, kalau muda sikit panggil kakak.. [Pada pandangan saya- budaya kita baik dan mesti dipertahankan asal jangan melampau ler .]

Sarah Hanson sangat muda.. rasa saya dalam 24 tahun kot..

Antara isunya dibincangkan mengenai welfare international students seperti :
-safety
-accomodation problems
-visa with free fee for schooling (children)
-child care benefit
-public transport concession


Bagi saya, ini pengalaman berharga..
Saya suka belajar sesuatu yang baru, kenal dengan orang baru dan melihat sesuatu yang baru..
Saya kenal Nygel-Presiden CAPA, Falicity, Sally, Anwar, semuanya mewakili pelbagai Badan Pelajar di Victoria..
Saya belajar sesuatu yang baru.. hari demi hari..

Terima kasih pada Allah yang memberi pelbagai nikmat dan peluang untuk saya....Saya sangat menghargainya..

Saya pun belum paham politik Australia, dan belum tahu sangat siapa Sarah Hanson.. tengah membaca mengenainya dan perjuangan parti beliau..Semuanya ada di sini:
http://sarah-hanson-young.greensmps.org.au/

p/s Saya bercerita dengan Nygel pasal pengalaman saya dengan Agen realestate..saya dapat satu plan baru dan Nygel bersetuju, esok saya akan emailkan pada Nygel kisah dan pandangan saya dan dia dapat masukkan dalam submission pada Senator Hanson secara bertulis- nak submit by 14 Ogos ini. Saya katakan accomodation problems can include the rules and regulations about the tenancy matters which can open to exploitation by the agent. The bad treatment given to international students is totally unacceptable...cam tu ler lebih kurang... kena karang bagi panjang sikit lagi...

Wednesday, August 5, 2009

Nisfu Sya'ban

Cepatnya Nak Masuk Ramadhan..

Sekejap sangat masa berlalu.. sekarang dah masuk 14 Sya'ban, dan esok 15 Sya'ban. Dan yang paling besar, tak lama lagi kita akan masuk bulan hebat bulan Ramadhan.. Saya rasa takut bila mengingatkan dekatnya bulan Ramadhan sedangkan persiapan hati dan minda serta fizikal belum dibuat sungguh-sungguh. Semoga Allah permudahkan saya dan semua melalui Ramadhan nanti dan mengisinya dengan ibadah yang terbaik.

Malam ni ada study circle kat rumah Sham, Faliq akan bagi tazkirah. Sementara itu, saya akan bawa sedikit perbincangan mengenai Nisfu Sya'ban. Bulan Sya'ban, Allah arahkan pertukaran kiblat dari Baitul Muqaddis ke Kaabah di Mekkah. Banyak ibadah yang digalakkan dilakukan malam ini dan esoknya dan esok-esoknya.. Marilah kita buat yang terbaik mengikut kemampuan kita.

Banyak berzikir, minta keampunan, baca Quran dan malam 15 selalunya kita baca yasin 3 kali-dengan tiga niat yang selalu disebutkan. Bagi saya, bacalah sekiranya badan dan mata serta hati terdaya.. Kalau baca laju, dengan mata dah terlalu letih sehingga tak dapat menghayatinya sampai salah hukum tajwid, maka bacalah sekali sahaja tetapi dengan tertib dan tartil.

Mintaklah doa sebanyak-banyaknya dengan Allah, sebab Dia yang Empunya segalanya. Mintaklah umur panjang dalam kebaikan, dimurahkan rezeki, ditetapkan iman, dan mintalah apa sahaja.. kerana Allah Maha Kaya lagi Maha Pemberi.

Monday, August 3, 2009

Masterchef Aisyah and Human Rights

Dua Isu Berbeza

Hari ni Aisyah dengan sungguh-sungguh nak story resipi baru dia..

'Umi, Aisyah ada resipi baru ni.. Umi kena ada mangkuk, cereal, pastu susu pun kena ada..'

'Susu apa Aisyah? Susu pekat ke susu cair?'

'Susu cair ler full cream lagi bagus, pastu milo atau coklat.'
'Mula-mula kita letakkan susu dalam mangkuk, tak payah banyak sangat. Pastu letak cereal, pastu kita letak milo satu sudu..Lepas tu kita boleh makan, sedap sangat Umi...'

'Letak gula ke tak Aisyah?' [saje je melayan..hehe..]

'Boleh jugak letak, kalau kita nak manis siket letaklah gula.'

'Mangkuk besar mana Aisyah?'

'Mangkuk kecik pun boleh, kalau mangkuk besar, boleh ler untuk 3 atau 4 orang makan..'

Saya nak tergelak sungguh, tapi kena control macho depan Aisyah ni.. sebab dia tengah bersungguh-sungguh berstory..

'Pastu Aisyah..'

'Pastu boleh makan lah terus.. tak yah tunggu lagi.. Jap Umi, Aisyah nak ambik gambar resipi baru Aisyah ni.. Kejap yer Umi...'

Taraaaaa.....
Inilah resipi baru Masterchef Aisyah..



________________

Human Rights

Saya rasa sangat sedih baca mengenai perkembangan Mesia sekarang ini. 500 lebih orang ditangkap kerana demo anti ISA. Semoga ALlah menyelamatkan Mesia dari kemudaratan yang lebih besar..

Hak Asasi di Malaysia- satu isu yang menarik minat saya, saya mengikutinye dengan mendalam sejak dari dulu lagi..

Dulu, tahun 2006, saya hampir-hampir kena present tajuk 'Human Rights in Islam' dalam Seminar Hak Asasi anjuran IKIM, satu sesi dengan Ketua Hakim Negara ketika itu (Tun Fairus). Sepatutnya Presiden PGSM (Hj Zainul) yang kena present sebab dia yang dijemput, dia tak dapat maka kononnya saya menggantikan tempat beliau.. Mujur tak jadi seminar tu, kalau tidak saya tak tahu ler apa jadi.. Belum sampai masa agaknya untuk saya berada satu pentas dengan orang-orang besar-besar ni.. Saya perlu belajar banyak lagi untuk reach that level.

Sunday, August 2, 2009

Tengok Kawan Balik Mesia

Fadzlina Nawi...

Wahh, kawan saya Cik Puan Fadzlina Nawi sangat gembira balik Mesia. Satu keluarga balik selepas 1 tahun berada di Melbourne.. musti happy punya... Masa saya dan Kak Hada datang rumah mereka, tolong tengok campur tolong angkat siket-siket barang mereka, senyum tak hilang dari bibir mereka satu keluarga.. Sure rindu dendam dengan Mesia ni, dengan mak ayah, dengan adik beradik, dengan sedara mara, dengan cuaca yang panas, boleh pakai baju kurung selapis jer, tak yah baju sejuk segala..., dengan makanan yang best, ayam percik, ayam golek, ayam panggang, ayam Ayamas, ayam apa lagi yer... hehe... dan dengan semua keindahan negara kita Malaysia.. [indahnye Mesia]

Saya tumpang gembira melihat keseronokan mereka..
Selamat bercuti sambil bergumbira ya untuk Auntie Ina, Uncle Ibrahim, Aliya dan Adik Uwais..[Ini ucapan dari Kakak Aisyah..]

p/s Saya tak boleh balik lagi untuk masa ni.
Dalam masa 7 bulan di sini, saya sebenarnya dah balik 3 kali..
Feb- balik 2 minggu
April-balik 2 minggu
July-balik sebab interview
Budget July sebenarnya untuk Raya tahun ni,
so raya kali ni dah tak boleh balik lagi.. budget dah lari..


Saturday, August 1, 2009

Pengalaman Hidup

Sukar..

Kadang-kadang kita berdepan dengan macam-macam masalah. Ada yang sukar, sangat sukar dan ada yang terlalu amat sukar.. Dalam hidup ini, saya setiap hari, tanpa henti bahkan setiap kali saya berdoa, doa saya selalunya sama..

'Ya Allah.. mudahkanlah laluan hidup saya..
Janganlah sukarkan laluan hidupku..
Ya Allah, janganlah uji saya dengan ujian yang sukar..
Kerana saya tidak tahu kemampuan saya..
Janganlah uji saya dengan ujian yang sukar..
Dalam semua urusan hidup saya..
Mudahkanlah wahai Allah..
Mudahkanlah wahai Allah..
Mudahkanlah wahai Allah...'

Kadang-kadang saya rasa sangat kuat,
tetapi kadang-ladang saya rasa lemah dan tak bermaya.
Kadang-kadang saya rasa sangat rajin nak baca buku, nak habiskan PhD cepat-cepat,
kadang-kadang saya rasa malas sangat, nak tidur saja..tambah-tambah sejuk ni..

Tadi, tengah driving, tetiba saya terfikir tentang hidup ini..
Saya berkata-kata sendirian, bermonolog..
'I have to be strong..be firm, be positive..I have to see life from the positive angle..I have to go on...'

Saya teringat kata-kata hikmah yang sangat berharga yang saya tampal di rumah saya..

'When troubles come at you in waves,
don't try to resist or hold them back,

Climb on the surfboard of faith and ride them out..'

________

p/s Hari Khamis, saya email Bendahari UiTM minta advancement duit biasiswa atas sebab yang saya ceritakan dalam entry terdahulu. Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan saya, Kak Siti membalas email saya dan menyatakan, "Kak Siti paham masalah Hidayah, nanti Kak Siti akan masukkan sebahagian dari biasiswa akan datang, semoga dapat mengurangkan masalah yang Hidayah hadapi ..' Syukur pada Allah, Tuhan seru sekelian alam, pagi tadi saya dapat AUD2400 dari UiTM, pendahuluan biasiswa saya... amin