Monday, October 5, 2009

One Day in Pompeii

Museum Melbourne 29 Sep 09

Pagi Rabu kami ke Melbourne City untuk mencari tanda kebesaran Pencipta di sebalik kisah Pompeii dan kehancurannya. Sampai di city, cari parking agak susah sebab ramai sangat datang untuk ke pameran Pompeii tersebut.

Naik ke bangunan museum, ramai betul orang beratur untuk beli tiket. Kami pun beratur jugak. Kena AUD 46 hari tu. Pompeii hanya dibuka jam 1.30 pm jadi sementara tunggu, kami melihat pameran lain dulu iaitu Pameran Dinosaur. Ada banyak gambar-gambar ditunjukkan.

Menarik di sini sebab dalam museum kita dibenarkan ambik gambar. Kita boleh ambik apa-apa gambar kecuali tempat yang tak dibenarkan mengenai human and the body serta dalam pameran Pompeii.


Aisyah.. apa belakang Aisyah tu... heii takutnye..

Relax je Aisyah.. tak takut ker? hehe...

Otak manusia... sungguh complicated.. tanda Maha Besar Pencipta yang menjadikan otak dan memberikannya berfungsi berada dalam kepala kita semua.. Subhanallah..

Abah dan Aisyah tengah baca salasilah dinosaur tu..


Aisyah.. tu apa belakang Aisyah tu.. lariiii.... wooo shark.. takutnyer..

Sapa tu belakang Aisyah tu? Ituler Darwin dengan hujahnya bahawa manusia berasal dari monyet.. Islam menolak kepercayaan dan pemikiran Darwin. Kita tak berasal dari monyet, cimpanzi atau apa-apa sewaktu dengannya. Kita berasal dari Adam yang dicipta dari tanah.


___________


Lepas tengok-tengok, jam 1.25pm kami pun masuk ke pameran Pompeii..





Dalam pameran Pompeii, banyak yang kami lihat tetapipegawainya tak benarkan ambik gambar. Kisah Pompeii merupakan suatu peristiwa besar, trajis, kematian yang hebat.. kehilangan sebuah bandar bertamadun tinggi di era 70AD. Gunung berapi dengan api, keruntuhan dan asap yang hebat... membanjiri sehingga membunuh hampir keseluruhan ahli bandarnya. Lambang besarnya kuasa Allah mengatasi kemampuan dan kebijaksanaan ALlah..

Melihat kehancuran di Padang, saya teringat Pompeii... Bila ALlah mengatakan 'kun..fayakun..' Jadilah maka jadilah ia.. Dengan sekelip mata, hancur suatu kehidupan. Maha besar Pencipta..

Lepas tengok Pompeii, kami pun turun ke bawah bangunan Museum, ambik tempat di tepi kerusi dan tunaikan solat Zuhur.
Lepas tu, ke park makan tengahari...