Monday, December 22, 2008

Aisyah lagi..

Victoria Market Ahad 21 Dec

Aisyah berjalan lagi.. ini kali kedua pergi ke Victoria market kat Melbourne City. Abah kata, Umi belum sibuk lagi sekarang, jadi bolehlah kita berjalan-jalan. Kalau ada saudara atau kawan-kawan dari Malaysia datang ke sini, boleh kita tunjuk tempat kalau kita dah tahu..


Kita pergi ke Melb City hari Ahad naik satu bas sahaja, berenti kat depan QV Store, lepas tu naik tram ke Victoria Market. ramai orang hari Ahad. Dalam Victoria market ada banyak jualan seperti daging dan buahan-buahan. tapi kita tak singgah situ, jalan terus masuk ke dalam sebab Vic Market ni besar, ada macam-macam dalam tu. Ada banyak jual barang-barang boleh buat hadiah pada orang. Ada jual baju-baju murah-murah, pastu ada juga jual buku dan barang cantik-cantik seperti alas meja, cadar, dolls dan banyak lagi.


Hari tu Umi dah belikan Aisyah kotak tempat letak gelang, hari ni Umi dengan Abh belikan Aisyah baju sejuk yang ada tulis Australia depan baju, pastu beli T Shirt untuk Abah dan Aisyah. Ada Santa dalam tu kasi hadiah pada budak-budak.

Abah benarkan Aisyah pergi dekat dengan Santa tapi Abah pesan, Santa ni sebenarnya untuk Krismas. Orang Islam tak boleh sambut Krismas, tapi kalau ada kawan2 kelas Aisyah kata Merry Chrismas, boleh lah jawab untuk mereka saja, tapi tak boleh wish kepada orang Islam sebab kita kena ingat, kita orang Islam.


Abah beli topi kat Victoria Market


Lepas tu, kita pergi ke satu taman dekat Vic market namanya Flagstaff Gardens. Cantik sungguh tempat tu.. Masya Allah.. Banyak burung dan ramai orang berparty kat situ. Kita orang makan bekal yang dibawa dari rumah. Lepas tu Abah teman Aisyah main buaian, slide dan main kuda gali pasir. Besat sungguh macam Bob The Builder jer..



Jam dah pukol 3, Abah kata nak cari masjid dekat situ, di Jalan Jafscott ada masjid.. Jalan dalam 10 minit sebelah taman ni baru jumpa Jalan tersebut. Kami jalan terus untuk cari bangunan masjid, Alhamdulillah jumpa.

Masjidnya 3 tingkat, tingkat 1 tempat orang lelaki solat dan ada kedai untuk beli makanan dan buku-buku, Tingkat dua tempat prempuan solat. Lepas tu, Aisyah dan Umi naik tingkat atas untuk solat Zuhur. Masjid ni sangat kemas dan bersih. Ramai orang datang pada masa tu, ada 2 taxi drivers berhenti untuk solat. Mereka bagi salam pada Aisyah. Masjid kat sini tak sama rupanya macam kat Malaysia. Aisyah lagi suka bangunan masjid kat Malaysia sebab bila tengok saja, kita dah tau itu masjid. Kat sini rupanya sama macam bangunan pejabat, tak ada kubah dan sebagainya.


Ini Aisyah depan papan tanda Masjid.


Dalam masjid..


Ini adalah bangunan masjid tersebut.

Kat sini sangat special bila ada jualan depan tempat solat lelaki di tingkat bawah, kita boleh beli apa sahaja dan letak duit dalam kotak, tak ada penjual pun. Aisyah share dengan Umi makan pasta harganya $5. Abah makan kebab lamb harganya $5 juga. Lepas tu kami beli air 3, harganya $7.50. Tadi dah makan, tapi nak makan lagi.. Kat sini Aisyah selalu rasa lapar. Alhamdulilllah kenyang lagi...

Lepas tu kami pun balik ke rumah. Alhamdulillah..
__________________________________

Sabtu Petang 20 Dec


Petang kol 6.30 lepas balik dari St Kilda Beach, Aisyah sekeluarga dengan Aliya dan Untie Ina ke rumah Arash, dia sambut birthday 7 tahun. Arash ni jadi kawan Aisyah masa di Malaysian Hall. Lepas tu dia sekeluarga pindah ke rumah yang cantik.


Arash yang baju putih tu tengah potong kek.


Masa nak pergi sana, Aisyah cakap dengan Umi nak pakai baju cantik macam Princess yang Sundus, Istabra' dengan Hawra' kawan Aisyah Sekolah ISSA bagi hadiah masa Birthday Aisyah hari tu. Aisyah tak pernah pakai lagi baju ni... jadi Aisyah rasa sangat happy sebab dapat pakai baju Sundus hadiahkan pada Aisyah ni. Aisyah suka sangat baju Sundus kasi ni. Sundus kata baju ni dari Yaman. Terima kasih ye Sundus..




Kawasan rumah Arash cantik sangat. Cuba tengok belakang gambar Aisyah dengan Aliya ni.. Cuba tengok baju Aisyah jugak, cantik sangat.. labuh sampai kaki, macam baju Princess dan ada manik-manik dan bunga-bunga.. Aisyah suka sangat hadiah Sundus kasi ni..

Aisyah dan Aliya lagi...