Wednesday, May 19, 2010

Perjalanan

Laluan saya...

Sebenarnya saya rasa gembira bila saya berjaya membuat satu keputusan yang besar ini. I feel like.. I have done something very big and indeed, it is very important. To have the gut to make a decision is a big decision!.

Saya dah jumpa Supervisor saya semalam.. eggghh sebenarnya saya takut juga sebab saya tak pernah cakap dan tunjuk apa-apa pada dia bahawa saya nak pindah. Tapi semalam jam 10.30pg, saya ke pejabat sebab dia email saya a day before; 'Please come and see me tomorrow at 10.30am. Don't forget to bring the draft of your thesis..'

Macamna nak buat yer..

Saya baca doa dulu sebelum masuk bilik Supervisor saya..
Saya berdebar-debar masa tu..'apa nak cakap yer..'

Saya masuk bilik dia, and then she asked, 'Ok Hidayah, what's going on?'

Saya pun terus cakap...bla bla bla bla...
bla bla bla bla...
Dan lepas tu, saya pun mintak izin keluar dari bilik dia..

Alhamdulillah...
panjang cite dia, tapi saya skip ler.. he he..
______________

Melbourne Uni

Saya ke Melbourne Uni tadi, serahkan transcript dari Universiti sekarang. Mudah-mudahan semua berjalan lancar.

Kol 1 pm saya attend seminar Dina Arianti, pelajar PhD di Law School bentang hasil kajiannya bertajuk Muslim Women's NGO in Acheh.

Interesting..

Saya tak tahu apa saya akan tempoh selepas saya berpindah secara rasmi, tapi saya rasa selesa dan seronok. Tadi saya rasa happy seolah-olah saya berada dalam kelompok saya. Majlis ilmiah, diskusi, bagi pendapat, positive critism. yang pentingnya saya rasa happy. Tadi ada hampir 30 orang pensyarah, professor dll yang hadir, dan mereka bertanya soalan dengan cara yang menarik.

Lepas majlis, saya sembang dengan pembentang, dengan pelajar2 dari Indonesia dan Singapore yang buat kajian tentang Islam, politik Islam, Gender in islam, movement in Indonesia dan lain-lain.. Saya suka majlis diskusi. Dan saya seronok apabila diberitahu, nanti jika saya pindah ke Melb Uni, saya perlu bentang 3 kali seminar. W/pun ia berat, tapi saya suka keadaan tersebut. And I am looking forward to a new dimension of my research in Melbourne.

Mungkin berat dan saya rasa pun ia berat.
tapi saya akan cuba.
Moga Allah mudahkan..
insya Allah..

________

Segan..

Ada yang tanya saya, kenapa blog saya tak ada tempat komen, nak tinggalkan jejak untuk saya, macam tempat chatting gitu. Saya sebenarnya segan. hehe.. Lebih baik saya tak tahu siapa yang baca cerita saya, visit blog saya. Jika ada komen dan tinggalkan jejak, saya rasa segan.. nanti saya tak jadi nak tulis lagi lepas tu.. hehe..

Facebook? Saya dah delete facebook saya. Sebab apa? sebab saya segan. hehe.. tak mencabar langsung jawapan saya ni. Sebenarnya ada yang tanya mana pergi facebook saya. jawapannya saya dah delete. Saya segan bila saya diadd dalam facebook kawan saya dari UIA. Pastu ramai sangat sangat kawan-kawan UIA yang lain link dan link dan link dan add. Aduhh saya ni penyegan. Malu alah!
Jadi saya ambik keputusan delete ler. hehe..
Nanti bila saya tak segan, saya sign up lagi kot.