Thursday, May 13, 2010

Cerita Aisyah..

Soalan ..

Dua tiga hari lepas, Aisyah tanya solan pasal kubur. Saya pun tak tahu kenapa dia tanya soalan tu.
'Umi, kalau kita dalam kubur, kita rasa takut tak Umi? Like are we alone and lonely?'

Saya jawab, 'Ya, memang kita alone dalam kubur. Kita tak da kawan, sebab masa tu kita dah mati dah.'

'Why Aisyah tanya?'

Dia jawab, 'Sebab Aisyah keep thinking, kita dalam kubur, kita takut tak Umi? Aisyah rasa takut ler Umi kalau kita dalam kubur alone, tak da kawan, takda Umi, kain yang balut kita tu boleh kita bukak tak?'

"Mana boleh bukak. Kitakan dah mati. '

'Kalau ada orang mati, lepas tu malaikat tiup sangkakala tu kan, jadi orang tu dalam kubur sekejap je lah kan Umi? Kalau macam sekejap, dia tak sempat rasa lonely dengan takut le kan Umi?'

'uhmppp napa pulak. Semua orang mesti duduk alam kubur sebab masa tu Malaikat Mungkar Nakir nak tanya siapa kita, kita ikut tak agama Islam, kita ikut tak Nabi Muhammad.. walaupun dah dekat sangkakala kedua, orang tu tetap kena tanya jugak'.

'Aisyah rasa takut la Umi. Kalau kubur kita gelap. Aisyah tak suka tidur kalau bilik gelap. Macamna nak buat Umi?'

'Sebab tu kita baca Quran. Sebab sapa baca Quran, nanti dalam kubur dia, Allah bagi light. terang nanti penuh light. '

'Oooo Aisyah nak baca Quran le Umi.. Nanti Umi remind Aisyah yer kalau Aisyah lupa..'

insya Allah...

p/s sekarang Aisyah dah hafal surah al-Muthaffifin. Saya tengah suruh dia ngingat balik surah An-Naba' sekarang. Tapi Aisyah baca Quran belum le pandai lagi. Tajwid masih banyak salah-salah..Kadang2 lepas solat Maghrib Aisyah ngaji Quran. Tapi kadang-kadang tak baca langsung. Aisyah selalunya baca 2-5 ayat jer. Sekarang dia tengah baca Al-Baqarah ayat 140.
_____________

Survivor..

Hari tu saya dengan Aisyah tengok Survivor dalam TV. Dalam tu ada dua kumpulan; Heroes V Villains. Masa tu lawan untuk ambik satu barang dalam pasir. Kumpulan yang dapat bawa barang tu sampai ke garisan dianggap menang. Masa tu yang lelaki perempuan semua pakai pakaian mandi.

Tapi sebab saya nak tengok juga, saya kata dengan Aisyah,

'Aisyah, kita tengok game saja tau. Pakaian dia tak baik. Dress like that tak boleh in our religion ye. Aisyah ingat yer..'

'Ok Umi, I will always ingat, wearing like that is haram.'

Masa tengok cite tu, pemain tu saling tarik tangan, tarik kaki macam-macam.. tiba-tiba ada sorang pompuan yang pakai baju mandi, [bra dan panties], dapat barang tu dan nak lari ke garisan, tetiba ada yang lain tarik bra dia dan tercabut. TV buat blur gambar masa tu sebab filem tersebut dikira filem untuk siaran umum. Pompuan tu terus lari ke garisan tanpa bra. Akhirnya kumpulannya menjerit-jerit selepas diisytiharkan menang.

Kita orang yang tengok ni pun terkejut..Masa tu saya kata kat Aisyah,
'Ya Allah apa benda game macam ni.. teruk sungguh. Tak bagus langsung game ni. Pompuan lelaki campur, pastu pakai macam ni.. main entah apa-apa pulak tu...teruknya kan Aisyah?'

Aisyah jawab,

'Aisyah pun pelik. Dia tak malu ke Umi? kalau Aisyah jadi that woman, the first thing that I do is to cari penutup aurat dulu. bukannya bawak barang tu sebab nak win the game. Penutup aurat tu yang kena cari dulu.. '

'Tapi kan Umi.. the first thing la kan, kalau Aisyah, Aisyah tak nak le masuk game ni. tak best campur-campur..'

'Aa ye Aisyah. Toksah masuk lah game macam ni. Nanti asyah jaga aurat yer bila besar..'


Penutup aurat!. Rasanya tak pernah lagi saya guna word penutup aurat. Selalunya guna menutup aurat.....
Semoga Aisyah bila besar akan jadi Muslimah yang menutup aurat dengan ikhlas, tertib dan dengan penuh kesungguhan dan iman yang teguh. amin