Friday, September 25, 2009

Rumah Terbuka

Rumah Dibuka v Rumah Ditutup..

Rumah terbuka.. open house .. please come...

Rumah tertutup.. close house.. please do not come...

Macam tu ker? hehe... No lah!

Taqhayyirul ahkam bi taghayyirul azman.. Berubahnya hukum dengan berubahnya masa... Dan juga Al-Adah Muhakkamah.. Custom can be authoritative. Itu Islamic Legal Maxim yang mungkin sesuai dengan perubahan custom di kalangan kita. Dulu-dulu, custom dan budaya kita tidak seperti sekarang. Dulu dan di kampung-kampung, tetamu datang bila-bila masa dan pintu tuan rumah sentiasa terbuka.. Berubahnya zaman dan tampat, banyak juga perubahan berlaku dalam pembawaan dan adat kita semua.

Dengan kesibukan masa, kerja dan tenaga, adat sudah semakin bertukar. Sekarang, kita sukar bersedia setiap waktu, maka diletakkan istilah open house. Ketika adanya open house, maknanya tuan rumah dalam keadaan bersedia menerima tetamu, rumah sempat dibersihkan. Makanan bersesuaian sempat disediakan dan sebagainya.. Sedangkan boleh saja kalau kita nak datang tak kira waktu.. Cuma legal maxim ini sedikit sebanyak mengikat kita juga...

Sebenarnya open house mempunyai kebaikan dan ada juga sedikit keburukan. Kadang-kadang berlaku pembaziran, kadang-kadang berlaku salah jemput, terlupa jemput dan lain-lain. Sebagai yang menjemput, kita berharap orang yang kita jemput sudi datang ke rumah kita. Manakala sebagai yang dijemput, kita perlu sedaya upaya memenuhi dan meraikan jemputan yang diberi. Pada saya kedua-dua adalah penting. Kita berbudi orang berbahasa. Kita memberi orang merasa.

Sekadar mengambil jalan tengah, jika saya ingin ke rumah sapa-sapa yang tidak mengadakan open house, saya akan call tanya dulu bersedia tak terima kita menjadi tetamu. Itu hanya sekadar meraikan tuan rumah agar tidak terbeban dengan kehadiran kita..

Wallahua'lam..

p/s Hari raya ketiga-Selasa 22 Sep 09- kami sekeluarga ke Open house rumah Umi Salwa, kemudian Kak Hada, kemudian ke rumah Neezam dan kemudian ke rumah Suzana. Tapi disebabkan tersilap menyusun waktu, kami tak sempat ke rumah Yusli. Maaf banyak-banyak ye.. Kami ucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah sudi menjemput kami meraikan open house mereka. Saya dan keluarga sangat meraikan..