Monday, September 7, 2009

Program..

Meeting VMPG dan Iftar VMPG 5 Sep

Pada 5 Sep, petangnya ada meeting VMPG antara AJK lama dan AJK baru- bincang-bincang dan berusaha mendapatkan apakah plan yang boleh kami buat sepanjang sesi ini. Dalam mesyuarat tersebut, akhirnya dibuat ler sedikit simbolik penyarahan amanah pimpinan antara Hanif Presiden sesi lama yang menyerahkan file VMPG kepada saya sebagai menyambung amanah Presiden baru sesi 09/10 ini.


Hanif dan saya.. Hanif ni anak murid saya tahun 98 di NCUK sebelum dia berangkat ke UK untuk degree dulu.. Lamanya berlalu, tetiba berjumpa di Melbourne dan dia sekarang senior saya buat PhD..


Lepas meeting, tunggu majlis khatam Quran dan seterusnya iftar...



Masa solat maghrib di ruang bawah Mesia Hall..
_____________________

6 Sep Iftar Madrasah Muhajirin dan Derma Rohingya


Aisyah dan kawan-kawan buat persembahan...

Kanak-kanak yang menjadi penonton dan pendengar syarahan saya... ramai lagi di belakangnya.. Mak Ayah duduk atas kerusi di sebelah kanan anak-anak ini..



Dalam program tersebut, saya diminta menyampaikan talk untuk inculcate nilai charity, caring and sharing kepada anak-anak... Jadi talk tu macam bersembang dengan budak-budak..masanya dalam 15 mt sahaja. Saya tanya soalan cam..'Who is fasting today? Ok.. wonderful.. ' Who comes here with your mummy and daddy? good.. Ok now let us see around us, there are many people who are not as fortunate as we are... Some of them do not have homes, no toys, no books, even some of them do not have parents, they are orphans.. 'Saya tunjukkan slide kanak-kanak Palestin, anak-anak minta sedekah, orphans dan lain-lain.. Semua anak-anak bulat mata tengok saya..

Last sekali saya tunjukkan gambar Anak-anak Yatim Rohingya.. saya tunjuk slide gambar sekolah dia orang, tidur atas lantai, makanan tak cukup dan lain-lain.. Akhirnya saya tanya, 'Do you think that we can help them?' Semua jawab..'Yes.." Saya tanya lagi, 'Do you think that we should help them?' Semua jawab 'Yes..'..



Kemuncaknya, saya kata..'Ok my beloved children, now you go to your parents and ask them nicely.. Mummy daddy can we help them? If you have some money then go to the box, put in the box and say, 'Oo Allah, i want to help them, please accept my donation.'



Alhamdulillah selepas talk, masing-masing berpusu-pusu mencari ibu bapa dan dapatkan duit untuk dimasukkan dalam tabung di depan dewan.. Akhirnya, dengan syukur pada ALlah, malam tersebut, kita berjaya mengutip AUD 821 bersamaan dengan RM2300 (lebih kurang) untuk derma anak-anak yatim Rohingya di Malaysia.

Macamna saya boleh dapatkan Sekolah Anak yatim Rohingya? Sebenarnya saya plan nak kasi derma nanti pada anak-anak Tsunami di Acheh, tetapi masa saya google internet mencari mengenai donation, saya termasuk web mengenai anak-anak Rohingya. Saya terus email kepada En Muhammad (email yang ada di website tersebut) dan akhirnya mereka bersetuju untuk menerima derma dari kami. Akhirnya saya secara bidan terjun, dilantik sebagai Volunteer Muslim Aid untuk tujuan ini. Subhanallah, Allah jua pengatur segala urusan.

Terima kasih kepada En Muhammad dari Muslim Aid Malaysia yang sudi bekerjasama dengan kami..


Inilah Sekolah yang Aisyah hadiri setiap Ahad.. Madrasah al-Muhajirin yang menumpang tempat di ILIM College, Dallas.

Kami balik lepas solat terawih, Abah pun tolong vacum dewan lepas terawih. Jam 10 mlm baru sampai rumah..