Tuesday, September 1, 2009

Aisyah Darling

Baca Quran..1 Sep 09

Pagi tadi lepas sahur, lepas solat subuh.. Aisyah baca 1 muka surat Quran surah al-Baqarah..
Dengan separa ikhlas jugak tu..
Mana kita nak tau ikhlas ke tak?
Sebabnya dengan muka sepe'et, dia asyik mintak kurang saja..
'Umi, Aisyah baca dua ayat je ler ye Umi..'
'No..1 muka'
'Umi, Aisyah kanak-kanak lagi.. Aisyah baca 4 ayat je ler yer Umi..Aisyah nak tengok TV'.
''No way. 1 muka jugak..'

Jadi dengan muka seposen, Aisyah baca salah-salah.. mata tak tengok Quran, tengok mana-mana entah...saya pun tegur, ada tegur lembut, ada tegur kasar, ada saya marah..'Baca betul-betul ler Aisyah. Nak Umi marah ke?'
Dengan muka sepe'et tu, dia baca ler jugak..

Tetiba sampai ayat tengah mukasurat tu, ayat dia baca bunyi, 'Wallazina amanu wa amilus solihat, falahum fil jannah.........'

Saya pun cakap dengan Aisyah dengan lembut dan diplomasi..'Aisyah tau tak apa makna ayat yang Aisyah baca ni.. Allah kata, Orang yang ada iman, percaya Allah tu Tuhan kita, lepas tu suka buat amalan yang baik, suka sembahyang, suka baca quran, suka tolong orang susah, dengar cakap mak ayah.. orang-orang tu Allah akan bagi dia masuk syurga jannah.. lepastu Allah kata, semua orang yang masuk syurga tu.. duduk elok-elok dalam syurga, tak keluar-keluar dah.. kekal dalam syurga..Aisyah nak tak jadi orang yang Allah sebut tu?'

Terus mata dia bulat..'Nak Umi.. Aisyah nak masuk syurga jannah. Mulai hari ni Aisyah nak baca Quran tiap hari 1 mukasurat, Aisyah nak cepat pandai.. Aisyah nak baca quran fasih macam Umi, takde salah-salah.. Aisyah janji yer Umi..'

Alhamdulillah...Aisyah terus baca sampai habis..
Saya doakan yang terbaik untuk Aisyah, my beloved princess.. buah hati pengarang jantung.. semoga menjadi anak yang solehah sepanjang zaman.

Semoga Allah berkati kami sekeluarga..
dan anda juga, pembaca blog ini.