Sunday, August 16, 2009

Lepas Perasaan

Hari Ahad 16 Ogos 09..

Pagi ke ILIM. Hari ni angin sangat kuat sampai saya betul-betul rasa takut, macam nak terangkat bumbung rumah. Tapi sebab minggu lepas saya teroverslept, jadi kena pergi jugak hari ni. Lepas hantar Aisyah ke kelasnya, kelas mengaji diteruskan. Kali ni Tasya (mama Wawa) pun join. Lepas kelas ngaji, saya dengan Tasya ke Broameadow Plaza.. membeli belah.. bestnyer...[hehe..].. Saya memang suka membeli belah... beli makanan adalah favourite saya..

Tapi kali ini saya sudah agak berubah dari dulu. Buat pertama kali, saya mula membandingkan harga barang. Jadi hari ni baru saya mula tengok harga barang dan banding-bandingkan brand dan harga. Saya hanya concern code halal jer sebelum ni.. Saya baru perasan, Fresh Milk kat Supermarket ALDI 1L harganya $1.08, kalau kat Coles $1.54..[tapi letihler banding-banding ni, saya kureng minatler, leceh....] Tapi buatler jugak...

____________

Lepas Perasaan - Berenang

Lepas perasaan betul hari ni... Saya ajak Tasya ke swimming pool. Hari ni hari last before ditutup sempena Ramadhan. 'Women Swimming Only Program' diadakan setiap hari Ahad 6-8pm. Kami pergi ler ke sana hari ni.. Bestnyer jumpa kolam..dapat pakai ikut suka sebab semuanya muslim women.

Saya dengan Aisyah bertanding lawan berenang, sapa laju... bestnyer....
Lepas tu, saya tinggalkan Aisyah dengan Tasya dna Wawa kat bahagian kanak-kanak, saya pergi ke bahagian kolam besar yang panas airnya.. Saya duduk sambil berenang-renang seperti 'ikan duyung baru dapat ekor' {ada ker perumpamaan cam tu yer...hehe..}, saya berenang selama 1.40 jam....

Wahhhh lepas perasaan betul saya jumpa air hari ni.
Aisyah pun sama..

Sambil saya berenang-renang campur menyelam-nyelam, saya berkenalan dengan Huda, wanita 29 tahun dari Somalia dan telah duduk sini 8 tahun. Dia tanya saya, 'What are you doing here?'
Saya jawab, 'I'm doing my PhD in Family Law here. How about you? Are you a student too?'
Dia jawab, 'No, I am a housewife. Why you want to study Family Law here, this is not Islamic Country, sure different to Malaysia'. Saya jawab, 'I want to study how Australia protects the children after their parents divorce. Then we want to propose for my country, no matter Islam or non muslim, we want to find ways to help our kids.'

Bila saya tanya kalau orang Somalia di Australia bercerai, anak-anak macamana yer..
Dan saya mendapat sesuatu yang baru hari ini. Katanya, orag-orang Somali sini mengikut tribe. Kalau ada divorce, anak-anak 90% pergi pada emak tapi ayah bayar duit belanja, kecuali kalau ayah lari ke negara lain dan tak dapat ditrace.

Ayah mesti bayar sebab tribe wanita akan cari sampai dapat .. Mereka tertakluk pada Family law Australia tapi pengaruh tribe kat sini memang kuat. Dia kata kalau bergaduh pasangan suami isteri, seorang wakil tribe suami akan berbincang dengan seorang wakil tribe isteri atau dipanggil hakam. Kalau tak dapat diselaikan barulah bercerai.

Dia kata juga, kalau suami ceraikan dan tak sediakan nafkah pada anak-anak, bila isteri balik cerita pada parents, semua ahli tribenya akan berkumpul an berbincang, selalu juga katanya untuk pertahankan sorang wanita yang dicerai oleh suami, kadang-kadang boleh berbunuhan sebab tribe isteri akan pergi serang tribe suami, walaupun suami tersebut tak ada semasa tu..

Pelik juga saya dengar.. camtu ker?

Akhirnya Tasya hantar kami balik rumah jam 8.45 malam.
Alhamdulillah.. Saya bersyukur dengan pengalaman hidup yang Allah pinjamkan ini...

p/s Saya dah terima duit KPT hari Sabtu semalam. Alhamdulillah..
Minggu depan, barisan pimpinan baru vmpg akan diisytiharkan..