Friday, June 19, 2009

Bermain Api..

Sukarnya...

Jangan bermain dengan api, nanti bahaya...

Itulah yang terjadi dengan saya sekarang.
Saya bermain api.. dah sekarang saya dah tak boleh undur, terpaksa terus bermain lagi dengan harapan janganlah api tersebut menjadi lebih marak..

Apa sebenarnya?
Saya bergaduh lagi dengan Agent cikai tu.
Isyy,.. apasal ler jadi macam ni?
Dapat rumah yang cantik dan sangat baik, tapi Agentnya pulak problema...

Rabu, 17 June saya menghantar surat menggunakan envelope University ke Agent tersebut dengan menyertakan Borang Notice to the Landlord for Non-Urgent Repairs. Borang tu saya download dari Victoria Consumer Affairs dan saya letakkan sekali 8 keping gambar perkara yang perlu direpair dan saya nyatakan mengikut Tenancies Act, repairs for non urgent matters should be done within 14 days. Kerosakan kecik saja, seperti tombol paip air tercabut, kunci garage rosak, tiles depan rumah pecah.. Dan
saya nyatakan semua damage tersebut telah ada semasa saya masuk dalam rumah ini.

Bila dia terima jer surat tersebut, terus Mamat Sam Ibrahim tu dari Rayne & Horne mengamuk dan call saya..
'Hidayah, why should you use that form? and why should you put all the photos?'
Saya cuma jawab,
'Why not? it's only a form. I was advised to use that form. The photos are the evidence..'

Mamat tu mengamuk ler..
macam2...
Sakit jiwa dibuatnya..

____________

Tadi, saya kena tukar bilik kat ofis. Dari bangunan sekarang ke Bangunan bersebelahan. Jadi terpaksalah kelam kabut kemas barang dan letak dalam kotak.
Saya akan bertukar bilik rupanya dengan Peggy, seorang lecturer law yang jaga Legal Clinic kat sini.

Jadi saya pun berstody ler dengan sakan-sakannya..
Akhirnya Peggy pun memberi jalan..
'Don't worry Hidayah. I'll be your solicitor. I will send a love letter to Sam, using our Uni' Legal Clinic. He will receive the letter soon. I will help you.. no worries...'

Haaaahhhh..
releasenya..
Amin..
Ya Allah.. Thank you for sending someone to solve this matter..

Alang-alang main api..
Redah ler sampai habis.
That's law yang aku belajar pun..

Semoga ALlah permudahkan...insya ALlah..