Monday, July 27, 2009

Cantiknye Kangaroo

Kangaroo.. cantiknyer awak..


______________


Clayton dan Wallan..

Hari Sabtu 25 Julai, kami sekeluarga ke Clayton, Dandenong paginya saya menghadiri study cricle kaum wanita diadakah di rumah Nisy. Sementara menunggu Umi habis program, Abah bawa Aisyah meronda-ronda ke sebuah park dekat dengan Clayton. Dalam study circle tersebut, kami berbincang mengenai banyak perkara, lepas tu kami baca buku Fiqh Wanita, bincang-bincang dan soal jawab. Kat sini, first time saya jumpa Kak Laili, isteri En Ropidi tuan punya blog Salam Monash. Sampailah jam 12.15 tg/h program habis. Makan bihun kuah Nisy buat. Lepas tu Abah dan Aisyah join makan dan kami solat zuhur jemaah di rumah Nisy, jam 1.30 pm , kami semua bertolak ke Wallan, rumah Kak Min..

Aisyah depan sign board Karkarook Park.. sejuk betul..


Wallan

Kami ke Wallan dengan dua hajat, satu nak ziarah, satu lagi nak tengok kangaroo.. bestnyer.. Kak Min ni, dah jadi macam kawan rapat sangat walapun saya baru kenal selepas saya involve di Sekolah ILIM. Kak Min dan suaminya Abang Man adalah antara orang kuat Singaporeans yang menggerakkan sekolah Agama hari Ahad di ILIM. Bangunan sekolah tersebut kepunyaan ILIM, tetapi Sekolah hari Ahad tersebut dinamakan Madrasah Muhajirin. Mereka mengambil pendekatan Madrasah di Singapore. Anak Kak Min ada 5 orang dan yang namanya Nasuha adalah kawan sekelas Aisyah di sekolah agama tersebut.

Cantik sungguh pemandangan nak ke Wallan... suburb yang agak jauh dari bandar, masih banyak pokok2 dan hidupan liar. Sampai sana jam 4.30, lepas solat asar, kami makan nasi dulu, lepas solat maghrib kami keluar nak tengok kangaroo.. tapi dapat tengok sikit jer sebab dah gelap.. sedih sungguh..

Plan bertukar..

Akhirnya..
Aisyah dapat sesuatu yang sangat diimpikan.. iaitu sleepover rumah kawan.
Aisyah tidur rumah Kak Min, seronok betul melompat-lompat Aisyah, Uwa dan Hanis. Kak Min dan Abang Man akhirnya membawa kami ke rumah Julina dan Suradi (kawan Singapore Kak Min), rumah baru Julina di Hidden Valley, Wallan. Subhanallah, rumahnya sangat besar, ada 6 bilik dua tingkat.. kawasannya.. ohhh besarnya...

Umi dan Abah balik ke rumah dalam jam 10 mlm. Esok dari rumah Kak Min, Aisyah akan ke sekolah agama sementara saya akan ke Mesian Hall, menghadiri AGM VMPGA (Victoria Malaysian Post Graduate Association)..Aisyah akan balik sekolah agama dengan Kak Min juga ke Wallan, dan Umi dan Abah akan terus ke sana dari Mesia Hall... Petang Ahad tu, akan ke rumah Kak Min sekali lagi, tak puas hati.. musti kasi habis hajat kedua... hehe..

Berenti kete tepi jalan dalam kawasan Hidden Valley, nampak kangaroo satu
kumpulan.. isyyy takjubnye.. subhanallah.. wild life..

kangaroo dalam habitat mereka, bukan dalam kandang ke zoo ker..cantiknyer...

Hidden Valley..

Kak Min belum beli rumah lagi kat sini, tapi mereka sekeluarga membawa kami melawat Hidden Valley, satu penempatan baru, lembah yang tersembunyi.. Tanah belum diterokai dan pemaju sedang mencari pembeli berpotensi. Harga lot banglo 2300 kaki persegi adalah $127,000.00 dan harga sebuah rumah average adalah $450,000.00 ke atas. Ahhh.. bestnye kalo saya dapat beli.. hehe..


Kami berada di puncak Hidden Valley.. sejuk sungguh.. angin kuatnye, macam nak terbang ditiupnya... ..

Jalan masuk ke Hidden Valley... cantiknye rumah-rumah baru di situ...

Cantiknyer...
Cantik sangat!
Bayangkan, rumah di atas adalah rumah orang Singapore... uhh.. dalam Hidden Valley ini saja, ada 4 buah rumah kepunyaan orang Singapore dan 1 kepunyaan rakyat Malaysia.. bayangkan betapa banyaknye duit mereka.. Kehidupan lebih cerah di Australia berbanding di Singapore bagi mereka...