Sunday, July 5, 2009

Aisyah Dan Kawan-kawannya

Gembira ria..

Aisyah tidur di rumah Iman Makcik Sham hari Khamis dan petang Jumaat Umi plan nak jemput sebelum malam. Tapi petang Jumaat, kami ke tempat Universiti buat Trash & Treasure 4.30-5.30 pm setiap petang Jumaat minggu pertama setiap bulan. Ramainya orang menunggu..

Kami dapat beberapa buah kerusi cantik macam kerusi kerani, dan juga meja study.. semuanya dapat dimanfaatkan dengan baik. Banyak sangat barang sampai mata jadi kelabu asap.. Orang puteh, orang vietnam, china, jepun dll semuanya datang nak ambik. Semuanya free.. Touch & Take.. Pegang dan angkat.. free saja, dan semua barang Univ nak let go sebab tambah barang baru dll.. Saya suka melihat kaedah Universiti membuang barang-barang yang nak di let go..

Kalau lah kat Mesia di praktik cam ni kan bagus. Uni bagi free pada pelajar dan staff. Saya berpendapat, kat Mesia banyak lagi perkara boleh di improvekan. Kat sini, macamna mereka let go barang-barang yang mereka tak nak lagi sangat menarik jika dapat dibawa ke Mesia. Daripada buang, depa bagi pada Outlet Savers, Salvos dll, dia orang bersihkan dan jual dgn harga murah. Kebanyak Secondhand outlet ni ada yang bersifat derma kepada badan amal seperti orang susah, gereja mereka dll.. Mesia patut juga beramal dengan pendekatan sebegini, untung bagi pada masjid, badan amal, anak yatim dll...

Balik pada ambik barang yang Univ nak let go..
Sham dapat punyalah banyak.. hehe...[Sham, ko nak buat garage sale ker?? hehe...] beberapa buah meja study, meja makan 8 kerusi, kerusi 8 bijik, meja komputer dll. Jumi pun dapat yang sama. Kak Hada lagi banyak.. Azni lagi ler banyak.. siap dapat sofa panjang, rak buku, meja study dll..

Lepas tu, kita orang pun ke rumah Sham nak jemput Aisyah.. Punyaler lapar.. perut saya dah berbunyi-bunyi...Kami berenti kat kedai Mr Pizza kat Lalor.. Order dua bijik large- satu ayam, satu lagi hawaii..Tunggu dalam 10 mt, siap! Pizza tu pun dibawak ke umah Sham. Nampak macam sedap..

Sampai jer, saya tak dapat tahan dah... Saya terus meluru ke dapur Sham, 'Iman, bagi Umi pisau, Umi nak potong pizza ni, laparnya.. jom kita makan ramai-ramai...' Sup sup sup... semua makan...habis licin ... hehe..

Din suami Sham pun terkejut..hehe..
sorry ye Din..

{Promo.. kalo sapa nak makan pizza sedap Halal di Lalor, depan siki dari Plaza Lalor tu.. sedap sangat, beli ler yang chicken atau perasa marinara.. yang tu sedap, Harganya pun ok. Large $9.00. tapi marinara $11.. Alamat dia Mr Pizza, 263 High Street Thomastown. Trading hours- Everyday 4pm-11pm, closed on tuesday}

Jam 9 pm cam tu, baru kami balik rumah. Aisyah sangat gembira dapat sleepover kat rumah Iman. Asyik bercerita apa yang dia orang bertiga buat kat rumah Iman. Main-main, makan-makan, baca-baca, main-main, tengok CD, makan-makan, main-main...Aisyah bercerita semua berjanji nak sleepover lagi lain lagi..

Ok ye Aisyah.. Nanti lain kali Aisyah sleepover lagi yer..