Monday, September 12, 2011

Sejarah tanah Melayu

Sejarah..

Ketika seluruh dunia bercakap mengenai september eleven (11/9), rakyat Malaysia duduk berbalah mengenai sejarah tanah melayu. saya tidak suka melihat perkembangan perbalahan ini. Saya membaca macam-macam artikel dan temu bual mengenai isu ini. Prof Zainal Kling membawa pendekatan bahawa Tanah Melayu tidak dijajah oleh british tetapi dijadikan negeri di bawah lindungan mereka, protectorate. Perkara ni boleh dibaca dalam buku catatan Roland Bradell. Saya dah dapat copy buku tersebut. bukunya disimpan di lib univ national singapore, dan hanya boleh dibaca secara online.

Apakah sejarah yang benar?
Apakah ada beza jika negara dilindungi atau dijajah?

pendapat saya adalah,
1-Memang masa British datang, dia masuk melalui perjanjian Pangkor dan Treaties yang lain-lain.. British mula mentadbir melalui kuasa residen. Ada dua peruntukan besar dalam semua yang berlaku iaitu, Tanah melayu adalah tanah orang melayu dan dilindungi oleh British (protectorate) kerana penjajahan atas tiindakan perang tidak berlaku di antara British dgn tanah melayu masa mereka nak masuk ke bumi kita. Clause kedua adalah residen tida akan mengganggu gugat kuasa raja melayu untuk mentadbir urusan Islam.

2-Secara fahaman literal, jika British menjajah secara penjajahan melalui perang, maka sudah tentu raja atau tanah melayu tidak berhak dan tidak akan diberi apa-apa peluang untuk minta apa2 clause, Brirish akan berkuasa punuh atas semua urusan negara, urusan agama atau tidak.

3-Tetapi apa yang bertulis tidak seperti apa yang terlaksana. British pandai dan mempunyai sepenuh daya, kebijaksanaan, kepandaiaan, kekuatan tentera, kekuatan minda, untuk memonupulasi dan lain-lain yang boleh menguasai orang melayu di tanah melayu. Keadaan pula (kalau baca buku Munshi Abdullah, buku lain-lain..) banyak berlaku masalah dalaman dalam tanah melayu maka secara tak langsung, bila kita berbalah, org lain akan memperkudakkan kita..


bersambung...