Saturday, August 6, 2011

Kisah Mamat..

Mamat..

Saya cite kat Aisyah..

'Once upon a time, there was a boy. Umur dia 10 tahun. People used to call him Mamat. Satu kali bulan Ramadhan, mak dia tiap-tiap pagi kejutkan dia sahur. Tapi dia tak nak bangun. Dia selalu kata kat mak dia..'Tak sukalah puasa Mak.. letih sangat, tak boleh main bola, tak boleh minum air..tak sukalah bangun sahur.. benci betul!'.. Jadi dia selalu tak nak bangun sahur. Bila tak bangun, dia kata kat Mak dia masa nak pergi sekolah..'Yeaaa hari ni saya tak bangun sahur, jadi saya tak payah puasa..boleh makan kat sekolah..'

Esoknya Mak dia kejut kejut kejut dia nak sahur.. tak bangun jugak. Pastu Ayah dia pulak kejut. Ayah dia dia marah baru dia bangun. Bila kat sekolah pula, dia selalu pergi toilet dan basuh muka. Orang tak tahu, rupanya dia minum air masa kumur-kumur kat sink toilet.

Aisyah diam jer.. [menghayati cite mamat ]

Pastu esoknya macam tu jugak. Kat sekolah dia minum air masa dalam toilet. Masa tu dia tak realize ada another boy dalam toilet, nama dia Ahmad.. Rupanya AHmad dapat tengok dia minum air kat sink..

Bila balik sekolah, Ahmad pun bagitau Mak Mamat, 'Makcik.. tadi saya nampak Mamat minum air kat sink kat toilet sekolah kita.. Mamat tak puasa Makcik..'

Mak dia jawab..'Ya ker.. kenapa Mamat buat macam tu..Terima kasih Ahmad bagitau Makcik ya.. nanti Makcik nasihatkan Mamat..'

Lepas solat maghrib, Mak dan Ayah Mamat pun panggil Mamat..
Mak dia kata, 'Mamat, Mamat tak puasa ke kat sekolah? Kita tak boleh buat macam tu, sebab puasa tu Allah yang suruh. Kalau Mamat minum air, batal puasa, Mak tak tahu tapi Allah tengok. Nanti Malaikat tulis, hari ni Mamat minum air kat sink kat sekolah, mamat tak puasa, dia main-main macam puasa.. Nanti Allah marah. '

Mamat diam jer...

Lepas lama lepas tu, Mamat pun jawab,..'Tapi Mamat letih bila puasa..kawan-kawan Mamat ada tak puasa. Dia pun orang islam jugak..Mak Ayah dia tak marah pun..'

Ayah dia jawab, ''Mamat nak masuk syurga tak? Allah kasi kita syurga kalau kita sabar, tahan siket jer, lepas tu dah boleh makan dah bila maghrib.. Allah nak kita jadi orang islam yang baik, bukan jadi orang islam yang tak baik.. Mamat paham tak Ayah cakap..'

Lama lepas tu, Mamat pun jawab..'Mamat nak jadi orang baik.. Mamat minta maaf ya Mak, Ayah..nanti Mamat tak nak dah minum kat sink. Mamat nak masuk syurga..'

Then lepas tu Mamat pun puasa betul2.. dia sembahyang Zuhur kat sekolah, sembahyang Asar kat rumah dia, lepas buka puasa, dia sembahyang maghrib, lepas tu dia ikut Mak Ayah dia pergi sembahyang Isya' dan terawih kat masjid..Dia dah tak nak main-main lagi.. Sebab Mamat nak jadi orang Islam yang baik..

The End...

Lepas tu Aisyah pun kata,


'Umi... thank you for the beautiful story... The best story I've ever had..Umi, Aisyah rasa Aisyah pun macam Mamat juga le Umi.., mula-mula Aisyah rasa Aisyah grup satu, Aisyah rasa 'Alaa.....kena puasa ker....letih la kalau tak boleh minum air...' Masa Aisyah grad 2 masa kelas Miss Jap, Aisyah makan masa lunch, buah yang teacher kasi, tapi aisyah tak cakap kat Umi.. sorry ye Umi... tapi lepas tu Aisyah tak nak dah jadi macam tu. Aisyah nak jadi grup 2. Tapi susah tak Umi nak jadi grup 3?'

'Insya Allah... kita kena usahalah.. sebab orang yang buat baik, Allah sayang sangat kat dia. Aisyah pun macam tu yer......'

Yang paling penting adalah...rupanya Aisyah paham yang saya sebut pasal tiga grup orang beberapa malam sebelumnya.. Subhanallah..

p/s beberapa hari lepas tu, Aisyah tanya lagi..'Umi.. boleh tak Umi cite pasal Mamat lagi.. cita lain pulak tapi pasal mamat..[kena pikir le pulak... cite apa pulak yer...:-)]