Tuesday, October 21, 2008

Jamuan Raya Lagi

Hari Ahad ada 9 rumah yang jemput, macamna nak buat yer..

Ahad pagi- Abah jadi AJK Program Dakwah Practical JIM di Pejabat JIM sampai kol 1pm. Saya tak nak join sebab plan nak buat kerja di rumah. Akhirnya saya dengan Aisyah keluar makan roti canai kol 10pagi, balik rumah basuh filter ikan, potong rumput, susun buku dalam bilik study.. Sampai jam 12.45th. Bermula perjalanan mencari rezeki.. hehe..

Rumah 1- ke rumah Maizatul, dia masak kuzi kambing dengan nasi briyani.. aduiii sedapnya..

Rumah 2-Lepas tu ke rumah Dr Amin, ramainya lecturer law penuh dalam rumahnya.. Dekan Law pun ada gak, Fizah, Suzaini, Aisyah Chua dll.. Makan mee jawa.. Malam tadi kol 9.30 malam, dah jumpa lecturer law ni semua dalam open house Dekan Law, Prof Madya Saodah.. Kak Odah tu jiran rumah saya, jadi saya pergi ler satu family. Pastu my husband pulak kawan baik Anas, adik Kak Odah ni.. Kat situ dah makan satu meja dengan Dr Amin ni..

Dr Amin / Ustaz Amin adalah lecturer DLSA saya dulu.. Masa jumpa Dr Amin kat kelas DLSA hari Sabtu, dia kata,
'Aku dah tepon engkaukan?'
Lepas tu saya jawab, 'Mana ada.. Orang jauh kat Puchong pun Ustaz call, saya kat sebelah rumah tak call pun..'
'Eii aku dah call ler.. aku ingat betul-betul dah call.. Kau mesti datang tau..'
Saya jawab.. 'Ye lah.. kalo sedap saya datang ler.. kalo tak sedap saya tanak pegi..'
'Isyyy ...'

Hehee.. tu ler Prof Madya Dr Amin al-Jarumi.. Dengan saya selalu cakap aku engkau, tapi dengan anak murid kesayangan dia di Puchong tu.. cakap lembut saja...

Minggu lepas Dr Amin tepon suruh saya baca -pruf read buku baru dia.. Saya tanak.. Macamna nak cakap yer..Saya kata, 'Tanak ler Ustaz, saya tak sempat, sekarang ni tengah baca satu buku UPENA, jadi editor content.. tu pun tak siap-siap.. Research IRDC ada satu lagi tak siap ni.. Pastu kena buat OBE Undang-undang Keluarga lagi, pastu kena buat Islamic Banking lagi.. macamana le saya nak pegi belajar.. macam2 benda suruh saya buat..'

'Ahh sudahler. kau tu memang tanak baca buku aku..'

'Aiik.. jangan ler kecik ati Ustaz.. Saya suruh orang Puchong baca, boleh tak?'

'Takyah..'

Abis cite Dr Amin.. kalo sempat saya kena jadi jugak pruf reader buku baru Yang Mulia Dr Amin ni...
_____________-

Rumah 3- Pergi rumah Niza di Seksyen 18. Sembang-sembang pasal cuti belajar, dia ni semangat kuat ni, tukar dari Sweden ke Australia... Perut saya dah sakit dah.. banyak sangat makan..

Rumah 4- Pergi rumah Liza Faezi..- sedapnya Liza masaka nasi beriyani dengan mee sup... Banyaknya makan..

Rumah 5- Pergi rumah kawan Abah..

Rumah-rumah lain tak sempat pergi- rumah Kerul Anwar, rumah Fizah, rumah Saiful, ruma Imam Sarafi dan rumah Paksu... MIntak maaf banyak-banyak... semua tak sempat sebab dah gelap, hujan dan kami semua pun dah terlalu letih, tersadai keletihan..Mintak maaf yer..

Adoii.. banyaknya makan..
Alangkah pemurahnya rakyat Malaysia dan betapa Maha Pemurahnya Allah taala atas segala kurniaan-Nya kepada kita semua.. Dalam sedar atau tidak, banyaknya Allah kasi kita nikmat-nikmatNya yang tidak terhitung. Marilah kita semua menjadi orang yang bersyukur..
Alhamdulillah Nahmaduhu wa nastainuh

p/s saya dapat banyak mesej, tanya apa cite perkembangan belajar ke Ostolia... nanti ler saya cite kemudian.. panjang sangat.. time kasih pada semua yang concern.. terutama kawan saya Fadzlina di Melbourne tu..