Monday, October 13, 2008

Cerita- cerita

Beberapa perkara berlaku dalam beberapa hari ni..
  1. Cuti kali ni, memang lama betul kami berada di rumah tok Ma, 7 hari sampai semua baju dah habis dipakai, kira betul-betul mencapai piawaian. Baju Aisyah pun habis.. bawak baju bersih 15 helai, bawak balik baju kotor ke Shah Alam pun 15 helai..Kami balik ke Shah ALam pada hari Ahad, 7 Oktber, turun dari rumah awal pagi sebab nak elak jam, jam 3 pagi kami dah turun dari rumah, dua kereta bersama Kak Nik sekeluarga...jalan jam di Kuala Krai ke Gua Musang, rupanya ada kemalangan.. Alhamdulillah perjalanan dimudahkan Allah. Kali ni saya bawak separuh perjalanan, bagi ruang Abah tidur, lepas dua jam, Abah ambik semula sampailah ke Shah Alam. Berenti lunch kat Burger King dan aKhirnya sampai rumah jam 3ptg.. fuuuw 12 jam, majoriti kawan-kawan kat opis pun kena 10-15 jam perjalanan balik ke KL..
  2. Kenapalah Kerajaan tak buat high way yang bagus dari KL ke Kelate? Sedangkan semua rakyat di dunia ni tahu bahawa orang Kelate ler yang paling ramai menduduki bandaraya Kuala Lumpur ni.. hehe.. Betul ker? Rasa macam betul.. sebab orang kelate bijak-bijak, jadi lepas belajar letih-letih, kerja ler kat Bandaraya metropolitan ni..Betul ker bijak? Rasanya macam betul.. Tapi kawan saya punya pendapat, dari pemerhatiannya sebagai orang bukan Kelte,.. Katanya orang Kelate ada 2 jenis, satu yang bijak dan bagus , yang Islamic dan polite.. Itu satu grup. Satu grup lagi Kelate yang teruk-teruk, pakai macam rock, pakai rantai, tak sembahyang, samseng, kaki pukul, mudah kata dia teruk ler.. Jadi ada dua extreme-- sama ada ke grup baik, atau ke grup tak baik..Ye ker tu??? Entah ler.. betol kot...
  3. Kelas berjalan macam biasa, tengah sibuk habiskan silabus budak-budak... Presentation pelajar mesti kasi siap..Pelajar LAW present paper Hubungan Etnik memang power2 betul, tajuk presentation berkaitan dengan perkembangan Malaysia hari ini, inter relation among races, masalah semasa dalam perlembagaan, Artikel 153 hak keistimewaan Melayu, Art 3 Kedudukan Islam dalam Perlembagaan dan sebagainya. Semuanya kreative dengan macam-macam gambar dan vidoe dari youtube ditayangkan. Best presentation budak-budak ni..
  4. Kami semua kena pergi beraya di rumah sedara mara sebelah Abah pulak di Bangi dan kawasan-kawasan sewaktu dengannya.....SemalamAhad, 14 hb, kami dah pergi 4 rumah, jam 12 tgh ke open house JIM Shah Alam, lepas tu open house my second cousin, Hakim Mahkamah Sesyen Petaling Jaya. Lepas tu balik ke Bangi, Nenek dah call banyak kali tanya Aisyah bila nak balik Bangi. Sampai Bangi, terus ke rumah Nenek my husband (Aisyah panggik Nyang..), Lepas tu kena pergi rumah Pak Long Baharuddin, Pak Long Jalal. Nanti minggu depan kena pergi rumah Pak Su Mat Noor di Bangsar dll... Banyaknyer rumah kena pergi...
  5. My younger brother, Aa dah balik semula ke Acheh , AINS di Bandar Salam, Acheh pada Sabtu 11 Okt 3pm..Idi pulak beberapa hari lepas ni.. bila yer?
  6. Aisyah ke sekolah seperti biasa, sekarang ni Aisyah ada masalah pulak, dia tak suka ke nursery selepas habis sekolah..Selalunya dia akan balik dari Sekolah ISSA jam 4 petang, sampai ke nursery untuk transit, mandi dan minm petang sampai Umi datang jemput jam 6-6.30ptg. Katanya budak-budak darjah 2 dan 3 di nursery tu selalu buli dia.. Nangis-nangis tak nak pergi nursery...Macamna nak buat yer...Aiyooo ada lagi masalah...
Nanti kita sambung cite Aisyah..
Siapakah pembuli tu??
Kenapa Aisyah kena buli??
Takkan Aisyah tak boleh Buli Balik??
Aisyah ni penakut sangat ker??
Takde ker orang lain boleh tolong Aisyah???
Nanti yer.. kita cite lain kali...