Friday, October 17, 2008

Cerita lagi..

Tukar Tempat

Aisyah dah mula tunggu Umi di sekolah lepas habis kelas, mula dari hari Selasa lagi, katanya dia happy tunggu kat sekolah. Tapi rasanya tak berapa bagus jugak sebab kadang-kadang Umi terpaksa keluar lambat dari opis, macam petang tadi Umi kena jumpa Boss kol 4.30pm, Aisyah belum difetch lagi dari sekolah.

Nasib baik Abah balik awal sebab ada meeting dengan MARA di Shah Alam, jadi Abah yang fetch Aisyah. Nampak gaya kena cari jalan lain ni..

Teacher Fari proposed a new alternative.. She said it's better for Aisyah to stay at her house, at least she can take her bath, change the uniform and play with Ehsan, Umairah and few others.. This is a good idea but need to think about the transport.. Tomorrow is Friday, I will discuss further with Teacher Fari... insya Allah

___________________

Test

16 and 17th October Aisyah ada test subject diniyah- Akidah, Akhlak, Fiqh, Sirah dll. Jadi malamnya Umi duduk baca buku dan soal jawab.. latih tubi untuk Aisyah..

'Ok Aisyah, tell Umi pillars of Iman..'

'Ok Umi..First, believe in Allah
Second believe in Malaikah
Third believe in Rasul
Believe in Kitab
Believe in yaumul qiamah
and believe in qadha and qadr..'

'Aisyah, Who is a Muslim?'

'Those who believe in Allah as the God and obey Allah and Prophet Muhamad...'

'Aisyah, give Umi three attributes of Allah..'

'Ar-Rahman- The MOst Gracious
ar-Rahim- The Most Merciful
al-Qawiyy- The Most Powerful..'

'Ok good darling Umi...'

Nanti sambung lagi cerita Aisyah...
_______________

Tasmi' Darus Syifa'

Saya akan menjalani tasmi' ujian hafalan Asas 10 Darus Syifa; hari Sabtu 18hb Oktober 08.. Saya kena ada di sana jam 8.30 pg..

Eiii takutnyer kena tasmi'....
Mudah-mudahan saya berjaya.. insya Allah