Wednesday, October 15, 2008

Aisyah

'Umi.. Aisyah takder pun buat salah dengan budak-budak tu, tapi pasal apa budak-budak tu suka buat Aisyah..' Menangis ler anak Umi ni...

'Sapa buat Aisyah? Cite kat Umi.. '

'Adila, dia koyak mainan Aisyah, tu Amin yang buat, letih jer Aisyah color, pastu Aisyah tulis warna red, awak orang soleh, warna brown, awak orang cerdik, warna green, awak pakai baju cantik... semua tu dah takder.. Adila koyakkan.. dia koyak kecik-sampai Aisyah nak kutip dalam dustbin pun dah tak boleh... Bila Aisyah tanya, Adila kata, 'Biarlah...kita tak suka..'.. Umi buatkan Aisyah benda tu boleh tak..' Nangis lagi, adoiii..

'Aisyah datang kat Umi ., peluk Umi yer... Aisyah sedih sangat ler ni sebab Adila koyakkan Aisyah punya permainan.. Ok ok... Umi tau Aisyah sedih sangat ni.. Takpe nanti kita buat balik benda tu yer..'

Aisyah nangis sampai dekat 30 minit .. lamanya.. mestu dia tereffect sangat ni.. Sebenarnya sehari dua ni Aisyah dok main dengan mainan teka color , lepas tu baca apa yang tertulis belakang color tu.. Umi tau ler main tu tapi tak tau nak buat camna...Siannya Aisyah..

'Aisyah tak tau apa Aisyah buat salah. Bila Aisyah nangis, Sundus jer yang pujuk Aisyah, budak-budak lain tak pujuk pun.. Tapi kalo budak lain nangis, Aisyah selalu pujuk dia orang.. Aisyah tak tau kenapa dia orang buat Aisyah macam ni. Dahla hari tu , Ardani tolak Aisyah masa nak naik Van Uncle Sam, sampai koyak seluar Aisyah kat lutut.. Bila Aisyah bangun naik van, Aisyah jadi orang yang last sekali. Pastu semua orang marah Aisyah.. Amirah tu Muslehah, sepatutnya dia kena tanya kenapa Aisyah lambat naik Van, ni dia pun marah Aisyah.. '

"Dia kata apa kat Aisyah?'

'Amirah sepatutnya marahler Ardani sebab Ardani yang tolak Aisyah, tapi dia marah Aisyah.. Dia kata, 'Kenapa Aisyah ni lambat sangat naik Van.?" Bila Aisyah kata 'Kita jatuh, Ardani tolak'.. Amirah jawab..'Alah awak tu memang.. Banyakler...'

'Ye ker.. tak patut ler Amirah cakap macam tu.. Prefect kena tanya elok-elok sebab apa, baru namanya prefect atau muslehah..'

'Umi tahu, kalo sampai kat Kristal, semua orang berebut nak mandi, dia orang selalu tak kasi Aisyah awal, sebab tu Aisyah jadi orang paling last mandi. Aisyah kata, 'Sundus, awak tunggu kita yer...' 'Tapi Ardani tak kasi Sundus tunggu.. 'Dia kata, biar jer Aisyah tu. Jangan tunggu dia, Jom kita turun bawah..' Tinggal Aisyah sorang jer...Aisyah tak suka dia orang buat Aisyah macam tu..'

'Umi tahu.. Lepas mandi, dia orang semua turun nak minum apa-apa kat bawah, Ardani selalu cakap.. 'jom kita semua makan habis, biar jer Aisyah tu..'

'Laa... apasal budak-budak tu buat macam tu? Tu kan akhlak tak soleh..'

'Aisyah tak nak pergi Kristal lagi ler Umi.. Umi ambik ler Aisyah lepas sekolah kol 3.30, biar Aisyah tunggu dalam opis Umi..' Menangis terisak-isak sicantik rupawan Umi ni... ayooo kena buli ler ni...

'Napa Aisyah tak lawan budak-budak tu.. Dia orang tu kan sama kanak-kanak. Aisyah tanya balik, 'Ardani, napa awak suka buat saya? Adila, napa awak koyakkan mainan saya.. Marah dia orang balik.. Boleh tak?'

"Tak boleh.. sebab dia orang darjah 2 dan 3. Aisyah hairan sangat sebab kat sekolah ISSA, teacher Nida lantik Aisyah jadi Asistant Monitor, tapi kat nursery Kristal, semua orang tak nak hormat Aisyah .. Napa entah.... Boleh tak Aisyah pegi opis Umi pukol 4 lepas Umi fetch Aisyah??'

'Tak boleh sayang. Nanti Bos Umi marah.. Kalo Umi ada kelas, mana Aisyah nak duduk..Nanti Bos Umi kata, 'Hidayah, apasal bawak anak datang opis? Kalo nak kerja, buat kerja betul2. Kalo nak jaga anak, tak payah kerje lah..duduk rumah.' Cuba Aisyah pikir, kalo Bos Umi marah macam tu, kita nak jawab apa?.. Susah tu, nanti dia suruh Umi berenti kerja.. macamna ler Umi nak dapat duit nak bayar sekolah ISSA.. Sebab tu Aisyah tak boleh ikut Umi pegi opis.. Nanti Umi pikir yer.. macamna nak buat..'


Akhirnya Umi call Teacher Yan di sekolah ISSA, tanya ada tak budak-budak tunggu kat sekolah sampai Mak Ayah jemput. Katanya ada..

'Oklah, mulai hari ni, Aisyah tak payah naik van lagi, tak payah pergi Kristal yer.. Tunggu Umi kat sekolah ISSA, main dengan kawan-kawan, nanti tak ada sapa nak buli Aisyah lagi yer..Nanti Umi jumpa Adila, Ardani, Umi bagi nasihat yer..Aisyah toksah sedih lagi yer..'

Maka bermula ler episod baru... Selesailah cerita Aisyah kena buli.. hehe.. Harap janganler kena buli lagi lepas ni....