Friday, October 17, 2008

Cerita Aisyah ..

Hari Jumaat, Umi jemput Aisyah jam 4 petang di Sekolah ISSA. Masa sampai kat depan musalla, budak-budak yang sama-sama di Kristal tengah tunggu Uncle Sam iaitu Ardani, Amirah, Adila, Sundus dan lain-lain. Bila Umi sampai dekat jer, budak-budak tu jerit, 'Aisyah, your mother'.. Then semua datang dan salam cium tangan Umi.

Ardani mula dulu cakap, 'Auntie, auntie do you know your friend Siti Fatahiah?'
'Yes, why? (Saja jer saya jawab cam tu..hehe.. Saya tahu ler Dani ni anak tunggal pompuan my friend Mat Nor dan Suri..)

Jawab Ardani, 'She is my mother.. Siti Fatahiah is my mother, she just come back from Mesir, now she sleep, cant go to work..''
'Is it..oo she is your mother..now I know that..'

'Ok all of you come here.. Auntie wants to ask you what had happened between you and Aisyah? Anybody wants to tell Auntie?'

Then Ardani story, Amirah story, Sundus pun story.. Last sekali Aisyah datang, then saya kata.. 'Ok all of you listen to Auntie ok..we have to be good friend,. can't do bad to our friends ok.. Allah loves if you help each other.. Can you be friend to Aisyah and do not treat her like that again? You are solehah girls.. all of you anak soleh.. Amirah as muslehah, please look after everybody ok'

Then semua salam dan peluk Aisyah.. .. Lepas tu semua naik van Uncle Sam, dan Aisyah ikut Umi balik..

Sampai rumah Aisyah kata..

"Umi, Aisyah rasa semua orang dah kawan dengan Aisyah ler.. boleh tak Aisyah nak duduk Kristal balik?'

Kanak-kanak ni kelakar ler.. walaupun nampak kelakar sebenarnya budak-budak ni hatinya jernih, suci dan murni. Tak macam orang tua suka simpan, berselisih faham sekali, kadang2 ada yang suka ingat sampai mati.. Alangkah baiknya jika semua orang tua hatinya murni dan senang dibentuk macam kanak-kanak..

Ok.. Next monday balik Kristal yer.. Selesai masalah...

p/s Saya memang takjub dengan kanak-kanak sekolah ISSA, semuanya boleh bercakap in english.. broken sana sini tu kira allright ler.. Yang powernya semua berani bercakap in english dan menegur semua orang in English..Lagi satu, saya sangat takjub dengan silabus sekolah ISSA ini.. Darjah 1 dah tahu banyak sangat perkara.. Nanti Umi akan uploadkan beberapa pelajaran Aisyah dalam blog ni.. Kalau tengok buku-buku dan test Aisyah, Abah selalu jer kata..'Ni buku darjah satu ke darjah empat ni..power sangat Aisyah belajar ni..'..

Tahniah kepada semua cikgu-cikgu yang telah berjaya mendidik mereka.. Semoga Allah memberi pahala yang besar untuk cikgu-cikgu semua..Teacher Fari, Teacher Nida, Teacher Tini, Teacher Zuraini, Ustaz Faizal dan semua yang ada di ISSA.. Anda semua adalah the excellent teachers for my darling daughter.. Thank you very much for teaching Aisyah.. the genius Muslim girl.. Insya Allah..