Wednesday, August 27, 2008

Sambungan cerita IELTS..

IELTS..

Oleh kerana ramai yang tanya berapa saya dapat, nampak gayanyer tak boleh ler saya diamkan yer.. hehe..

My respected friend, Dr Fisol adalah salah seorang yang telah bertanyakan result saya.. Saya ketawa betul bila mendengar remarksnya yang sangat bagus. Katanya..'You dah tulis you pergi exam IELTS, tapi tak bagitau result dapat berapa.. tak boleh ler..Saya masuk blog you beberapa kali nak tahu you dapat berapa...Macam baca novel tak habis.. mestilah tak best...' Hehe.. Dr Fisol ni seorang yang hebat, pandangannya selalu ke depan dan he is among pensyarah yang sangat savvy internet.. Macam-macam dia advice saya tentang blog, tentang nak belajar PhD dan sebagainya... Oleh kerana menghormati pandangannya, saya kena inform ler result saya yang tak ceria ni.. hehe..

Saya telah ke British Council untuk mengambil markah saya, deng deng deng... dapat berapa yer...Seperti telah dirancang-rancang, saya masih dapat Band 6.5.. Tapi saya tak sedih langsung dah.. Apa nak katakan.. saya dah usaha, soalannya susah pulak, pastu saya tersalah jawab essay tu pulak.. Walaupun dalam hati kecik saya merasa sedih tapi saya boleh terima.. My husband kata.. 'Alaa relax ler Umi...' So saya relax ler ni... hehe..

Saya telah menghubungi Supervisor saya di Melb Uni maklumkan perkara ini. Kalau dia tak sibuk nanti dia balasler tu.. Kalau dia sibuk, takde ler balas. Tapi selalunya dia balas.. Hari tu saya ada hantar emel maklumkan mengenai bidang dan tajuk kajian saya, dia balas dengan ayat yang sangat diplomasi pada pandangan saya, Dia tulis lebih kurang.. 'Your research topic is very interesting, and I am more than happy to be your Supervisor...' Best ler jawapan macam tu.. betul2 memberi motivasi pada saya..

Dalam masa yang sama, saya membuat plan B. Saya telah menghubungi my friend Fadhlina untuk tolong tengokkan Jabatan Undang-undang La Trobe Uni. Nampaknya ada seorang Asso Prof yang mendalami tajuk Family Law and Management.. Saya akan hubungi beliau kemudian.. Saya telah menghantar emel kepada International Department La Trobe Uni, katanya Band 6.0 sudah memadai untuk memohon di uni tersebut, untuk kemasukan Feb 09. Saya juga telah menghubungi Puan Sapiah, Jabatan Biasiswa, bertanyakan jka ada kesulitan yang tidak terjangka, apakah biasiswa saya boleh dibawa ke tahun depan. Beliau menyuruh saya menulis surat dan maklumkan proses-proses yang saya lalui serta masalah berbangkit dan mohon kemasukan sesi Feb 09. Saya akan membuatnya kemudian..I need to do that since the offer letter has stated clearly that the validity of the scholarship is until Dis 08 only..

Opss.. apa kata my Respected Boss.. Saya cukup menghormati beliau atas keperihatinannya terhadap saya.. My Bos menyarankan saya untuk mengambil sekali lagi IELTS dan berusaha untuk dapatkan Band 7.0 kerana dia akan tetap membantu saya untuk ke Melb Uni. Katanya..'Rugi you tak pergi ke Melb Uni ni.. Prof Saeed tu is a respected figure in Australia, dia dah setuju nak supervise you..pastu Melb Uni is among the Top University in Australia..You try lagi sekali yer' Saya sangat terharu atas keprihatinnya.. Ada tak orang lain dapat Bos macam ni.. rasa saya tak der kot.. Tabik untuk my Boss.. (Dia tak baca blog saya, jadi saya boleh jer tulis ikut suka saya.. hehe..)

Nanti saya fikirkan sama ada nak take another attempt or not..

One of my good friends telah memberi nasihat yang mengetuk hati saya.. Bila saya bagitau bahawa macam-macam berlaku, menyebabkan semuanya lari dari plan asal saya..Asalnya saya plan nak enroll untuk sesi July-Nov 08 (tak kisahlah sama ada masuk Ogos, Okt ataupun Nov 08)..

Katanya..' Mana tau kalo awak pegi cepat nanti Supervisor tu not in good mood, dia bagi awak faill pulak...' hehe.. betul jugak yer.. pandainya dia bagi saya lebih ceria dan positive..

Who knows something that we cannot see.. Only Allah the Allmighty who knows everything.. May He help me always.. throughout this long journey..

Habis ler cerita mengenai IELTS..