Tuesday, August 5, 2008

Family Day CITU

Hari Keluarga CITU pada Ahad 27 Julai

Pada hari Ahad 27 Julai, my ofis telah mengadakan hari keluarga di Batang Kali, dekat dengan Rawang.. Majlis ni di bawah seliaan Ustaz Taqi, Ketua Unit Kebajikan CITU dan AJK-AJKnya yang sungguh bersemangat, Kak Timah, Kak Che Zahrah, Kak Liza dll..

Kawan-kawan termasuklah staff ofis pakat kata, 'Hidayah, you kena pegi ni, kira family day tahun ni yang last before you fly ni..Nanti lambat lagi 3-4 tahun baru boleh join family day CITU lagi..' 'Allright, saya hadir.. Set!'

Majlis diadakan dalam kawasan Dusun dan lepas tu pergi ke rumah rehat, lepas permainan, semua pergi mandi di sungai tempat air terjun... oooo best betul...

Sapa nak naik bas tunggu di ofis tapi Umi, Abah dan Aisyah guna kereta sendiri. Kami telah keluar dari rumah jam 8 pagi, plan nak sampai sana jam 9.30 pagi. Sepatutnya breakfast disediakan dan kami akan makan sama-sama di dalam Dusun buah-buahan kepunyaan salah seorang kawan Ustaz Taqi. Dengan berpandukan peta yang diberi (peta tu tak berapa sharp ler.. merewang-rewang kita cari, sampai tanya 3 orang kat stesen petronas.. how to get to Kolam Air Panas Batang Kali...)

Akhirnya kami sampai.. lepas tunggu cukup korum dalam jam 10 pagi, kita pun pergi ke Dusun untuk breakfast.. Banyaknya makanan... ada nasi lemak, kueu tiau goreng, mee goreng, bihun goreng, kuah durian dengan pulut, kueh dan macam-maam ada.... tak larat nak makan... Pastu ada buah durian, rambutan dan manggis..


Wah.. ramainya anak-anak sedang makan dengan ibu bapa masing-masing..
Lepas dah makan, kita ke rumah rehat untuk telematch.. Aisyah masuk game pecahkan belon.. hehe.. dapat nombor tiga. Pastu ada game untuk suami isteri, bawak belon dari belakang, tapi tak boleh pegang belon... Umi dan Abah pun masukla.. tapi malunya.. hehe... tergolek jatuh sebab tak balance... Aisyah kata.. 'Umi, ala napa jatuh.. kalau tidak Umi dengan Abah dapat nombor satu...' aisay.. apa nak buat...
Aisyah bergambar dengan pemandangan di belakangnya yang sangat menarik.. budak-budak tengah lari-lari macam betul-betul berpesta.. hehe..
Lepas main, kita semua pegi ke sungai... Adoiiii airnya cukup sejuk, mengalir terus dari air terjun... Umi cakap kata Aisyah, ' Sebelum masuk dalam kawasan hutan, sungai dan air terjun mesti baca doa Sulaiman..bunyinya..'Salamun a'la Sulaimana fil aa'lamin'.. Aisyah pun baca, dia dah hafal sebahagian doa2 dalam asas 10 yang diajar oleh Ustaz Harun Din..

Baca doa dulu yer..
Ramainya turun mandi...

Aisyah dengan Huda mandi.. wahhh bestnya..
Umi pun apa lagi...Mandi sungguh2 punya... ayooo bestnyer... Mulanya Abah ambik gambar duduk tepi sungai.. tapi bila dah tengok semua orang bermain air dengan penuh riang gumbira, Abah pun tak tahan.. terus salin baju dan mandi... Bestnyer mandi air direct dari gunung..
Tak lepas peluang.. Umi pun turun jugak.. tengok airnya bukan main deras..wah bestnya.. Menurut ilmu Aura, air sungai mengalir mempunyai aura dan energy yang tinggi.. jadi sebelum masuk kena baca sesuatu ayat doa dan berusaha absorb auranya.. Which I did, so do Aisyah and Abah..
Bila dah letih , naik ler semua orang... Tunggu toilet kena ikut giliran.. lama betul.. Lepas mandi, tukar pakaian, kami solat zuhor dan makan tengahari. Ustaz Kamaruddin masak sup tulang.. adoiii sedapnya Cik Din.. habis saya hirup kuah satu mangkuk...
Lepas makan nasi, makan buah durian pulak.. Aisyah asyik bermain dengan Huda dan Izzati saja.. sampai lupa Umi dan Abah kat mana.. rupanya tiga orang tu dok main bawah pokok manggis.. penuh kesan gigitan nyamuk.. hehe..
Lepas tu ada majlis bagi hadiah..


My respected Boss with Ustaz Taqi sedang menyampaikan hadiah kepada semua yang berjaya.. Gambar tu Boss tengah kasi hadiah pada Aisyah tu yang dapat nombor 3 game pecah belon. Semua yang hadir dalam majlis ni pun dapat hadiah.. Jadi Umi pun dapat jugak hadiah walaupun tak menang apa-apa.. menang main air jer ler..hehe ..
Lepas tu, kita semua kemaskan barang-barang... then bersiap-siap jam 4.30 kami pun balik ler ke Shah Alam.. Terima kasih pada Ustaz Taqi dan AJK-AJK yang telah berusaha mengadakan Majlis Hari Keluarga CITU..
_____________
Moral of the story

Jom back to nature.. See the beauty of the creations and always remember Allah is the Creator..