Wednesday, October 20, 2010

Nak Duit

Aisyah..

'Umi, what can I do to get money?' my darling Aisyah tanya dua hari lepas.

'Why? Why do you need money? You can ask from Umi if you need to buy or pay anything..' saya jawab.

'No. I want to do something that I can gain some money .. like doing some work and get some pay for the work..' jawab Aisyah.

'Ummppphhh.. apa yer...' saya berfikir-fikir..
'You are still small Aisyah, apa Aisyah boleh buat?'


"Aisyah can sweep the floor, wash dishes, fold the clothes.. banyak lagi la Umi.'

'Ummpphh.. nanti Umi fikir jap yer..'

'Umi, can you ask Aisyah to do something? nanti boleh tak Umi kasi Aisyah gaji?'

'hehehe... nak gaji apa lak anak Umi ni?' [Ini saya kata dalam hati ler, depan Aisyah saya tak kata..

Kebetulan saya baru basuh kain dua bakul. Saya pun kata,
' Aisyah lipat all of the clothes, siap nanti Umi kasi satu dollar.'

Tak puas hati ler pulak..'Ala Umi.. gaji one dollar is too low. two dollar la Umi..boleh le Umi..'

'Ooo... hehe.. ok le gaji Aisyah dua dolllar.'

Akhirnya Aisyah lipat baju sungguh-sungguh. Habis dilipatnya.

Jadi saya pun kasi la dua dollar.

'Yeaa.. happynya Aisyah ada gaji..'

Happy melompat-lompat dia..
Cepat-cepat dia bubuh dalam purse dia. Sekarang dia dah ada 12 dollar. Total 14 sekarang.

_____

Macamna Aisyah ada banyak duit tu ya??

Kisahnya minggu lepas, Aisyah dapat result Naplan Test macam Penilaian Darjah 3 kat Malaysia. dia dapat Band 6, above the rate biasa untuk 4 subject. Saya pun kasi hadiah $10. Esoknya dia buat test Math, dapat 30/30. Melompat2 gembira, so saya kasi hadiah $5 untuk beli makan tengahari kat sekolah dan lebihnya dia boleh simpan. Jadi lunch $3, lebih ada lagi $2. Itu yang dia dah ada dlam purse $12. Plus gaji lipat kain, jadi lah $14.

Malam tadi senyap-senyap dia tulis something atas kertas. potong dan kasi saya. Terkejut saya,
'Apa ni Aisyah?'

Rupanya dia buat business card dia.. hehe..
Nanti saya upload lepas ni..

_____________

Kemudian saya pun cerita ke Abah kata Aisyah cari duit.

Abah ada di Malaysia sekarang.
Abah ym dengan Aisyah malamnya..

abah fairuz: oooooo aisyah. lama abah tak ber ym dengan aisyah
aisyah: boleh tak abah balik sebelum aisyah punya birthday
aisyah: macam....november the 8, 7, 10, 9
abah fairuz: I plan to come on 10th Novemeber but the price mahal. But i'll try but not sure.
aisyah: i want you to come on november the 10th
abah fairuz: umi cakap aisyah nak gain some money. what for?
aisyah: if there's an emergency and umi need money i ccan give it to her or you
abah fairuz: oooo camtu ye. aisyah nak tolong umi dan abah. but aisyah must simpan it and dont spend especially at garage sales
Itu cerita my darling aisyah...
Cari duit nak tolong Umi dan Abah.. hehe...
Darling anak, my girl.
semoga jadi anak solehah.. amin...