Monday, October 11, 2010

Cerita Saya..

Supervisor Baru..

Akhirnya impian saya menjadi kenyataan. Saya memang sangat teringin dan berharap untuk berada di bawah Prof Saeed dan Prof Tim dan berada di Melbourne Universiti. Selepas melaalui jalan penuh liku, ranjau dan duri, berbelit-belit sehingga saya sendiri tidak nampak ke mana hala tujunya, saya akhirnya menjejakkan kaki ke Melbourne Uni- sebagai pelajar dengan pembahagian 60% di bawah Asia Institute dan 40% di bawah Fakulti Undang-undang.

Tadi kali kedua saya jumpa Prof Tim. Khamis lepas adalah kali kedua saya berjumpa Prof Saeed. Kedua-duanya treat saya sangat baik, seperti kawan dan saya terasa dihargai. Masa jumpa dengan Prof Tim, dua menyuruh saya memanggil nama pertama sahaja iaitu Tim , tapi saya sendiri yang meminta supaya saya dibenarkan memanggilnya dengan nama yang saya suka. Saya kata 'I know it's a norm to call SV with the first name but is that ok for you if I call you Prof Tim? I do not feel comfortable to call somebody with such great knowledge with his first name only..' Dan Tim ketawa.. akhirnya dia kata..'It's up to you, I give you option. call me whatever name you like..' hehe..

Tadi PA Tim call saya kata Tim nak jumpa, dia tak berapa clear susunan 3 chapter yang saya dah submit. Lepas Zuhur saya pun ke pejabat Tim di law School. Bila dia tengok je saya, dia terus kata..'Apa khabar?' Saya jawab..'Baik. terima kasih..' Tim pandai cakap Indonesia..kawin dengan orang Indonesia.

Bila saya masuk biliknya, dia sembang2 pasal 3 chapter yang saya hantar. Dan kemudian, dia menunjukkan buku baru yang dia tulis bersama Kristin Skeiner mengenai Undang2 Islam di Malaysia dan Brunei. Dia print table of content dan tunjuk supaya saya tengok.. Saya beri pendapat saya.. bla bla..

Tanpa saya jangka, Tim kata, 'I want you to do me a favour. Boleh nggak? This book will be published soon. The publisher has appointed two persons to read and make a short report, around 2-3 pages whether it is suitable to be published or not. I urged them to allow me to choose one proofreader and they choose one. I want you to read and make a comment. Boleh nggak?'

Humpp... upss..... Selepas bersembang banyak juga.. Akhirnya saya kata, 'I feel honoured to proofread your book. But I don not know whether it can reach the expectation you want. I have proofread a few books before, I will try..'

Kemudian saya bertanyakan pendapat beliau untuk paper yang akan saya bentang di CILS Conference, Melb Uni pada 23 Nov nanti. Dia setuju dengan isi yang saya nak bentang.

Jumaat ini saya akan berjumpa dengan dua-dua Supervisor di pejabat Tim, untuk memutuskan proposal saya- apa perlu dibaiki, bila saya kena bentang proposal dengan khalayak ramai, then bila confirmation saya selesai, saya perlu apply ethics approval atau tidak..

Saya bersyukur apda Allah kerana memberikan saya peluang yang besar ini.
Semoga saya berjaya dalam PhD ini.

It is a long journey..
Indeed.. a very long journey
Full with happiness and sadness
I always take whatever ALlah gives me with a positive mind
and will try to perform the best possible.
I give my effort with full heart..
wholeheartedly.

May Allah bless my jihad ilmu ini.
amin..