Saturday, September 20, 2008

Perjalanan Mencari Tempat PhD Siri 2

Hari Selasa 16 Sept saya ke Pejabat Cyberlink di Pusat Damansara untuk menyerahkan by hand semua bahan-bahan berkaitan permohonan ke Uni La Trobe.

Soalan pertama dalam kepala saya adalah .. Uyoo macamna nak pergi ke sana yer??
Saya telah memujuk my husband untuk menjadi supir saya tapi dia tak nak. Katanya dia ada mesyuarat di KL jam 11 pagi, jadi Abah suruh saya ikut belakang kereta dia dan pergi sendiri..


Saya pun bawa kereta di belakang kereta Abah. Tapi bengang betul.. Suruh saya ikut tapi dia bawa kereta 110KM/h.. Saya baru nak speed, kereta lain dah potong lepas tu duduk tengah-tengah antara kereta saya dengan kereta abah..lepas tu saya dah tak nampak mana kereta abah.. kecut perut jugak..

Jadi adaler 5 kali saya asyik telepon jer tanya.. pastu pesan.. 'Janganler laju sangat, mana Umi sempat nak kejar.. karang hilang tersalah masuk jalan lain..'

Akhirnya berjaya juga masuk ke Pusat Bandar Damansara.. Kami berenti kereta tepi jalan, dia turun dan datang ke kereta saya untuk memberi penerangan..'Umi tengok sebelah kiri nanti ada Giant, lepas tu bayar parking, then turun ikut tempat parking tu, cari mana-mana kosong, lepas tu kena ingat ler kereta kat mana, then naik ke tingkat atas pakai tangga, cari ler Cyberlink tu.. Dia blok berapa? Ooo inilah blok dia.. ok Abah gi dulu..'

Saya pun turun ler ke bawah, tingkat 4 dan saya terus mencari tempat parking. Akhirnya dapat satu. Saya telah menulis dengan detail tempat tu, nombor petak 285, depan dengan tempat kabel, pastu ada tangga dekatnya.. Sambil tengok kiri kanan, saya terus berjalan ke tangga dengan laju.. Sampai tingkat atas, saya tulis lagi tangga sebalah McD, depannya ada Kedai Makan Mamak.. Ahh puas hati sampai..

Sebenarnya saya takut sangat parking kat basement semenjak kes Canny Ong dulu. Ditambah dengan saya selalu tak jumpa cari kereta, maka dua kali ler saya jadi takut..

Lepas tanya orang kat situ, saya pun jumpa Cyberlink..

Saya buka jer pintu, saya say Good Morning dan Assalamualaikum. Then ada sorang staff perempuan pakai tudung terus datang to me dan kata, 'Ni Nurhidayah ker.. Dr Dollah dah inform that you are coming..'

Wahh saya rasa sekali lagi kagum dengan treatment syarikat ni.. Sungguh-sungguh beza dengan IDP.

Then staff tersebut, namanya Eliza telah terangkan satu-satu, bagi buku ni, buku tu.. mintak saya tunggu untuk dia scan dan xerox mana-mana document yang perlu.. Then Dato' Dollah pun call saya, mintak maaf sebab tak sempat nak dtg nak entertain saya... katanya Eliza will entertain me on behalf of him..

Cantik ler treatment Dato' Dollah ni. Saya memang suggestlah dengan punuh ikhlas kepada mana-mana candidate untuk belajar ke luar negeri sama ada Australia atau ke UK, gunalah Dato' Dollah ni sebab dia Muslim, Malay pastu dia entertain dengan penuh hormat dan berhemah..

Alamatnya adalah:
Dato' Dr Abdullah hj Amad
Senior Advisor, Business Development
Cyberlinx International Sdn Bhd
Tingkat 2, Blok E (North)
Pusat Bandar Damansara
Tel: 03-20953322
014-3225001
emeilnya; drabha@tm.net.com.my

Jadi saya telah menyerahkan semua dokumen dan mengisi dua borang permohonan iaitu Uni La Trobe dan Uni Deakin sekali. Mudah-mudahan saya dapat salah satu darinya dan saya akan dapat ke sana sebelum 2008 berakhir.

Saya tak nak ke Sydney, Adelaide, QL dll kerana yuran sekolah anak banyak kena bayar. Setiap tahun kena bayar hampir RM12,ooo atau AUD 4K untuk satu kepala. Maknanya kalau 4 tahun berjumlah RM48K. Banyak tu.. Baik saya guna duit sebanyak tu untuk perkara lain seperti simpan untuk beli kereta nanti ker, atau bagi pada my parents untuk pergi haji ker.. (saya memang ada hajat tu sebab Ma dan Ayah selalu sebut nak buat haji sekali lagi..).. atau buat apa-apa yang lain lagi..

Berbalik kepada My Boss... Boss masih suruh saya appeal dan nak bawak saya jumpa TNC Akademik supaya saya dilepaskan juga ke Melb Uni. Dengan pengecualian2 yang lain dari orang lain.. Sebabnya ada seorang lecturer UIA buat Undang-undang di Melb Uni, dia pergi sana tanpa IELTS pun dan ambik exam semasa dalam pengajian. Dia juga dapat offer Master leading to PhD dan UIA lepaskan dan KPT pun lepaskan. Sekarang dia dah masuk tahun dua di sana.. Jadi Boss nak gunakan alasan itu untuk saya. Tapi selepas saya cerita pro and cons, hasil perbincangan dengan Dato' Dollah. Saya kata..'Takperlah Boss. Saya rasa ok kalau dapat La Trobe, ada Fadzlina lecturer Law, saya boleh kawan dengan dia...'. akhirnya Boss kata, 'If you dah decide ok lah.. Tapi yang penting mesti fly before end of Dis.' Alhamdulillah settle satu perkara!

Ituler Siri 2 perjalanan saya.. Moral of the story..

1-Bagi yang dapat offer sambung belajar bulan Mac, jangan buat macam saya..Perlu cepat-cepat buat permohonan mencari Uni di sana.
2-Jangan berharap kepada satu Uni sahaja, seperti saya... Perlu minta paling kurang 3 Uni.
3-Jangan guna Agent yang tidak membantu, seperti saya... Gunalah Dato' Dollah..

Secara ikhlas, saya promote dia sebagai membalas budi dia membantu saya dengan begitu bersungguh-sungguh. Dan saya dah bagitau dia..'Dato', I wish to say thank you for your help.. I promise to promote your service and your office to my friends and I will put it in my blog. If other candidates out there who face the same problem like me, they will surf in the internet... and if it happen they come to my blog, they will get to know about you and your service..This is also one way how I pay you.. hehe..'

Sekian dulu.. Saya selalu doakan semoga saya akan dapat offer letter secepat mungkin... berkat bulan mulia Ramadhan ini. Semoga Allah memberi keberkatan untuk saya, semoga Allah mengkabulkan doa-doa saya dan memberikan saya kekuatan untuk beramal di sepanjang bulan ini. Dan saya panjangkan doa itu untuk anda di luar sana.. yang membaca blog saya. May Allah bless you always..