Monday, September 22, 2008

Aisyah dan Ramadhan

Petang semalam, Aisyah bersembang dengan Umi...

'Umi, kita kena syukur dengan Allah sebab kita ada kat Malaysia..Kita boleh puasa kat Malaysia.. '

'Napa pulak kena syukur kita kat Malaysia..kat tempat lain pun ok jugak..' Umi jawab..

'Tak Umi.. kat tempat lain tak ok.. Aisyah kadang-kadang teringat sangat dengan Fatin. Macamana ler Fatin sekarang. Umi ingat tak Fatin? Dia dulu satu sekolah Little Caliph dengan Aisyah. Tapi dia tak masuk sekolah ISSA. Dia ikut mama dia gi Jepun. Aisyah risau sangat dengan Fatin. Sebab kat Jepun tu ada mahkluk asing,. ada banyak... ada jer raksasa.. Aisyah takut Fatin mati kena makan dengan raksasa tu..' Panjang lebar explanation sicomel Umi ni..

'Raksasa mana pulak ada kat Jepun ni..'

'Raksasa yang ada dalam cerita ultraman tu.. Banyak sangat raksasa kat Jepun. . Aisyah takut Fatin mati sebab raksasa tu makan dia ker.. Sebab tu kita kena syukur duduk kat Malaysia.. takde pun raksasa...'

Hehehe.. adoii anak Umi ni..
'Itukan cerita Ultraman, bukannya betul ada raksasa.. ultraman tu pun tak de sebenarnya.. tu cerita kanak-kanak.. Aisyah ingat betul ker ada raksasa macam tu?'

'Ye ker Umi.. takde sebenarnya kat Jepun tu.. Alhamdulillah syukur pada Allah.. Kalau macam tu, Fatin mesti selamat..'

Kelakar ler Aisyah ni...hehe..Tapi dia tak habis lagi berceramah..

'Umi tengok tak Palestin.. Umi jangan pergi Palestin yer.. sebab Teacher Fari cerita orang Islam kat Palestin kena bunuh dengan Israel.. Kesian dengan orang Islam kat sana.. Kat Malaysia tak de pun orang Israel nak bunuh kita.. Sebab tu ler Aisyah kata tadi, Umi kena syukur sebab kita kat Malaysia..Aisyah benci betol dengan orang Israel tu..'

"Apa lagi teacher cerita?' Umi minta Aisyah cerita lagi..

'Kesian budak-budak kat Palestin, tak boleh nak puasa elok-elok. Kesiankan Umi.. Teacher kata, kita semua puasa boleh rasa orang miskin macamana dia lapar.. macamana orang Palestin rasa lapar sebab tak de duit..Tapikan Umi, teacher kata, kita puasa tapi ada duit nak beli makanan nak bukak puasa. Tapi orang miskin tak de duit nak beli makanan. Aisyah rasa sedih la Umi.. kat sekolah ada buat derma Palestin, kawan Teacher Fari datang, dia orang Palestin.. dia nak selamatkan Palestin dari Israel.. boleh tak Umi bagi derma banyak siket.. Aisyah nak kasi pada Palestin...'

'Ye ker.. Aisyah nak bagi derma berapa ringgit pada orang Palestin tu?

'Umi boleh tak kasi Aisyah seratus ringgit. Aisyah nak bagi teacher esok untuk Palestin..'eratus ringgit tu banyak ke siket Umi. Boleh tak tolong orang Palestin?'

'Seratus ringgit tu kalau kita nak derma, tak le banyak sangat. Kalau kita ada banyak duit, kita derma lagi.. banyak-banyak pun tak apa, sebab nanti Allah bagi kita banyak pahala.. Nanti esok Umi tulis surat pada Teacher dan letak duit seratus dalam envelope. Bila Abah hantar Aisyah pergi sekolah, sampai jer sekolah, terus kasi pada teacher yer..'

'Lagi satu Umi, Adrina kata kalau dia puasa penuh, ayah dia nak kasi lima puluh ringgit. Bestnye dia. .. Boleh tak Umi kasi Aisyah lima puluh ringgit sebab Aisyah tak tinggal puasa langsung tahun ni..'

'Nak buat apa lima puluh ringgit tu.. Kalau kita puasa sebab nak dapat duit, tak bagus, Nanti pahala kita sikit. Aisyah nak buat apa duit tu?'

'Aisyah nak kasi kat orang Palestin jugak duit tu..'

'Oo ye ker.. baiknya anak Umi ni.. Nanti Umi tanya Abah yer..'

---------------

Semalam kami semua balik Bangi rumah Nenek, Untie Jaja dan Uncle Sham baru balik dari umrah. Katanya ramai sangat orang puasa kat Mekah dan best sangat kat sana. Seronoknya kami dengar cerita mereka.. Aisyah sangat seronok bermain-main dengan Hanan, Amirah, Kakak Afiah..

Malamnya Umi dan Abah dengan Papa Uji dan lain-lain pergi solat terawih di Kolej Islam Antarabangsa (KUIS) di Bangi. .Best solat kat sana..Ramai jugak orang luar solat kat KUIS. Imamnya baca sedap, malam tadi dia baca surah al-Kahfi tapi banyak juga dia terlupa...sangkut sangkut siket ler..

Hari ini hari ke 22, setakat ini Aisyah tak tinggal lagi puasa dia. Semoga Aisyah akan terus kuat sampai cukup 30 hari tahun ni..insya Allah..Semoga Allah menerima semua ibadah kita dan memberikan kita rezeki untuk bertemu dengan Lailatul Qadr. Amin...

opss mengenai Ujian Tasmi' Darus Syifa'.. Hari tu Umi tak pergi on 13hb, sepatutnya hari Sabtu 20hb ada ujian siri 2.. tapi bila Umi tepon Darus Syifa', Ustaz yang jawab tu kata, lepas raya baru sambung ujian tasmi'.. lambat ler lagi..