Thursday, September 25, 2008

Makanan_Menakutkan!!

Suka Makan Tauhu Tak?

Tauhu ni sejenis makanan yang sesetengah orang minat sungguh. Saya tak berapa
makan tauhu. Tak suka sama ada tauhu sumbat, tauhu kering atau tauhu biasa
yang dibubuh dalam masakan.

Kalau ada yang minat, usahalah cari tauhu orang Islam buat sebab sungguh kotor
tauhu yang diserbu oleh pihak berwajib ini..

Kadang-kadang makanan halal yang kita beli di pasar malam dan di restoran tu, kadang-kadang saya rasa nak tanya jer.. bahan asas semua tu tukang masak tu beli kat mana yer??

Hati-hati yer pilih makanan.. Makanan halal buatan bumiputera Islam
lebih baik walaupun mahal siket berbanding yang bukan islam buat..Belilah yang tu.. Biarlah mahal sedikit asalkan ia halal, elok, bersih dan hati kita tenang..

Samalah seperti barang lain, jika ada jalan, dapatkanlah yang orang Islam buat atau yang confirm Halal JAKIM seperti halal gel, ubat gigi Mukmin, Iwani Froezen Food, Noraini cookies, Fatihah Frozen Food, Ramlee Burger dan lain-lain...

______________

Keratan Akhbar KOSMO..

MENJIJIKKAN...

10 September 2008 - Sungguh menjijikkan!!! Itulah kata-kata yang paling sesuai untuk ditujukan kepada sebuah kilang yang memproses tauhu kering di kawasan Kajang apabila kilang tersebut terletak berhampiran dengan kandang anjing. Kilang tersebut telah menjadi pengedar tauhu kering selama 4 tahun dan mengedar tauhu kering tesebut di kawasan Lembah Klang. Apa yang lebih menjijikkan lagi terdapat puluhan lalat yang menghurungi sebatian tauhu kering yang masih dalam pemprosesan den
gan keadaan bau yang sangat busuk dan meloyakan. Di samping itu juga, kilang tersebut menjadi laluan keluar masuk anjing-anjing yang dipelihara bersebelahan dengan kawasan kilang terbabit.

Serbuan tersebut telah dilakukan berdasarkan tinjauan pihak KOSMO! yang sebelum ini membuat siasatan terhadap kilang tersebut berdasarkan aduan yang diterima daripada para penduduk dan mendakwa kilang tersebut diproses berhampiran dengan kandang babi. Serbuan yang dilakukan pada jam 11.00 pagi itu turut disertai oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Unit Tindakan Khas, Per
satuan Pengguna Islam Malaysia(UTK PPIM). Apa yang lebih mengecewakan, sijil halal kilang tersebut telah tamat tempoh pada tahun 2003 tetapi masih lagi menggunakan logo halal tersebut di bungkusan tauhu kering itu untuk memperdayakan pengguna.

PPIM difahamkan bahawa terdapat sebuah kolam kumbahan yang digunakan oleh kilang tersebut untuk memproses tauhu kering tersebut. Apabila ditinjau keadaan kolam kumbahan itu amatlah kotor dan sungguh menjijikkan dengan keadaan air yang kelihatan kehitaman-hitaman.

Kilang tersebut telah dikenakan kompaun sebanyak RM1000 oleh pihak Kementerian Kesihatan dan mereka diminta untuk menghentikan operasi selama 2 minggu untuk tujuan pembersihan dan pemberian suntikan kepada para pekerja. Kandang anjing yang berhampiran telah diarahkan untuk merobohkan premis terbabit kerana tidak mempunyai sebarang lesen dan dikenakan kompaun sebanyak RM 25,000.


__________________

Susu Dicampur Melamine

Ya ALlah.. apa nak jadi dengan makanan kita ni..

LAPORAN PENYITAAN DAN KEPUTUSAN MAKMAL TERCEMAR DENGAN MELAMINE TEPUNG FORMULA BAYI, SUSU DAN PRODUK SUSU SERTA KONFEKSI* DARI NEGARA CHINA YANG DISYAKI DARI NEGARA CHINA YANG DISYAKI TERCEMAR DENGAN MELAMIN

1-Candy-Creamy Candy White Rabbit - dari Shanghai Guang Sheng Yuan
2-2 Lobster Peanut Crisps - Gula‐gula Lobster
3- Lollly Pops Twisty (KIKI) Lolly Pops KIKI
4- Lollly Pops Starry (KIKI) Lolly Pops KIKI
5-Lobster @ Gula Udang-Makanan Ringan
6- White Rabbbit Creamy-Candy
7-Golden Monkey Milk-Candy

Hati-hati yer.. semuanya merosakkan kita secara fizikal dan juga spritual..