Thursday, September 25, 2008

2 Majlis Berbuka Puasa

Jumaat 19 September adalah hari Majlis Iftar Sekolah Aisyah, Islamic Integrated School Shah Alam (ISSA). Semua pelajar dikehendaki hadir. Jika nak hadir mesti datang dengan mak dan ayah. Jadi secara diplomasinya, sekolah ini berjaya menjadikan semua orang kena datang... pandai sungguh...hehe..

Aisyah sangat seronok dan teruja menunggu majlis tersebut. Katanya dia dah berbincang dengan Geng Al-Razi, baju apa nak pakai, tudung color apa.. Aisyah nak pakai baju kurung warna pink dengan tudung pink. Raudhah pun pink jugak. Khalidah nak pakai baju kurung dengan tudung pureh...Pandai ler budak2 sekarang ni.. darjah satu pun dah pandai berpakat nak pakai color apa segala.. isyyy..

Majlis diadakan di Muzium Kesenian Islam, sebelah Majsid Negeri. Dalam surat kata semua kena hadir jam 5.30pm. Jadi bukan main kuatler Aisyah dok push Umi dan Abah.. 'Cepatler Umi, dah pukul 5.30 ni.. Nanti Aisyah sorang yang lambat..' "Takpelah Aisyah.. lambat lagi nak berbuka.. kita pergi jam 6.30 pun ok apa...'

Akhirnya kita sampai 6.15pm. Teacher Fari as the founder of Little Caliph and ISSA sedang bagi talk. Diteruskan oleh Teacher Jamaliah, co-owner of ISSA. Mereka menceritakan plan ISSA untuk masa depan, ingin membeli tanah dan membuat bangunan sekolah untuk 300 pelajar.. Dan majlis untuk kutipan derma dilancarkan. Insya Allah semoga berjaya membangunkan sekolah seperti yang dicita-citakan..

Ustazah Maznah bagi tazkirah 15 minit. Bagus tazkirah yang diberi. Beliau mengingatkan kita semua jangan sampai berlalu Ramadhan tanpa apa-apa usaha dan amal ke arah meningkatkan diri kita. Nescaya kita akan menjadi orang rugi di sisi Allah jika Ramdhan berlalu begitu sahaja..

Lepas azan, makan kurma dan kueh dulu dan terus solat maghrib berjemaah. Lepas solat baru makan nasi. Alhamdulillah selamat semuanya. Kanak-kanak sekelas Aisyah sungguh gembira berjumpa dan berlari-lari sama sendiri.. Aisyah siap kata, 'Umi tengokler tudung pink Raudhah. Aisyah nak beli macam tu ler.. ada warna warni, ada renda, pastu boleh gulong-gulong'..Masing-masing puji baju masing-masing.. hehe.. Kelakar ler budak2 ni..

Lepas makan, Abah, Umi dan Aisyah pergi solat Isya' dan terawih di masjid negeri. Ramainya orang dan sungguh seronok solat kat masjid negeri.Khalidah dan ibu bapanya pun pergi solat di masjid negeri jugak. Aisyah dok belakang sekali dengan Khalidah. Umi rasa sungguh bahagia bila Khalidah dengan Aisyah bermain dan sudah menjadi kawan yang rapat antara satu sama lain.. (Dalam entry dulu-dulu, Umi ada cerita Aisyah dengan Khalidah yang selalu bergaduh...Dulu Khalidah tak suka Aisyah, sekarang dah suka dah.. alhamdulillah...)
_______________

Sabtu 20 September pula, majlis iftar CITU ( my office) dan dijalankan di dataran depan Pusat Islam, UiTM Shah Alam.. Ramai betul yang datang termasuklah 3 orang pelajar yang baru memeluk Islam. Hari ni juga sebenarnya bertembung dengan iftar Hidayah Centre untuk Saudara Baru.

Best betol makan kambing bakar.. adoii... tu memang my favourite yang tak boleh ditolak-tolak.. uhhh sedapnya.. Tahun lepas, CITU punya iftar kambing golek lagi.. adoiii sedapnya...

Lepas tu, kami solat Isya; dan terawih di masjid UiTM/Pusat Islam.. seronoknya berkumpul ramai-ramai..Jam 9.40 habis solat terawih.. Maka semua orang bersurai.

Semoga puasa kali ini diberkati Allah.. amin..