Tuesday, September 16, 2008

Aisyah dan Soalan Power Siri 2..

Umi uzur tu minggu lepas, sekarang dah sambung ibadah di bulan yang mulia ini..

Malam tadi seperti amalan sebelumnya, Aisyah dengan Umi balik awal- lepas 8 rakaat kami pun bersurai.. On the way balik, singgah kedai runcit dulu beli kertas AA untuk print kerja Umi di rumah dan beli buku latihan sains yang dah habis untuk Aisyah..

Sampai rumah, kami makan roti dan minum air soya bean.. Lepas tu tengok buku sekolah Aisyah dan sama-sama susun jadual untuk esok. Lepas tu naik atas, Aisyah baca buku dan Umi buat kerja depan komputer..

Aisyah baca kuat.. buku tu tajuk 'APA YANG ADIK-ADIK PATUT TAHU PASAL BADAN ADIK-ADIK'.. Lepas tu dia pun mula bertanya soalan-soalan power yang Umi tak pandai jawab..

'Umi, umi kawin dengan Abah dulukan, Umi umur berapa?'

'Umi umur 25. Kenapanye..'

"Aisyah rasa nak kawin umur 25 jugakler..'

'Ye ker.. Aisyah nak kawin dengan sapa?'

'Tak tahu lah.. Aisyah nak cari ler ni.. orang tu mesti macam Abah..kat mana nak cari ye Umi..'

'Adoii.. entahler ..kat mana nak cari, nanti kita doa sama-sama dengan Allah ye..'

'Umi, kenapa bila kita besar, kita kena kawin? Tak boleh ker kalau orang besar tanak kawin..'

'Kenalah kawin, sebab kalau kawin nanti ada kawan, ada suami, lepas tu ada anak, nanti ada keluarga yang bahagia..'

'Kenapa kalau orang dewasa nak anak kena kawin Umi..'

(Adoii panjangnye soalan.. ni mesti ada lagi soalan demi soalan ni..Umi kata dalam hati ler..)

"Aisyah nak tahu apa, Aisyah tanya jer dulu, nanti Umi jawab lepas ni.. Kalau tak dapat jawab hari ni, kita sambung lain kali..'

'Aisyah nak tanya Umi, macamana dalam perut orang dewasa ada baby. Maksud Aisyah orang perempuan yang besar yang ngandung tu.. Macamana baby tu boleh ada dalam tu.. Lepas tu bila baby tu nak keluar. Dia tahu tak bila dia kena keluar.. Dia keluar macamna yer.. Pastu boleh tak orang dewasa ada baby dalam perut tapi dia tanak kawin.Kenapa kita kena kawin yer Umi.. Aisyah rasa pelik.. Nanti kalau kawin kena ada suami. Lepas tu kena ikut suami ler macam Umi, nanti Aisyah nak balik rumah Umi macamana kalau ada suami bila Aisyah besar...'


'Adoiiiii.. hehehe.. banyaknye soalan.. Nanti Umi jawab bila Aisyah besar siket yer..'