Tuesday, November 27, 2007

Akhirnya Aisyah ke Library Shah Alam

Akhirnya, Aisyah dan kawan-kawannya berjaya menjejakkan kaki ke Library Shah Alam beramai-ramai apabila Umi melaksanakan plan yang dirancangkan pagi tadi. Gembira sakan Aisyah, Sarah, Shasha, Haris, Amar dan Azim dapat ke library.

Sebelum bertolak, Umi panggil semua dan suruh duduk depan Umi untuk mesyuarat ringkas.

"Shasha, cuba kira ada berapa orang sekarang?" Soalan pertama Umi untuk Shasha..

"Ada enam orang Umi.." Jawab Shasha dengan bersungguh-sungguh.

"Ok, sekarang Umi want to tell you things to do and not to do in the library.. First, you have to listen to Umi carefully. Abang Azim is appointed to be the leader. Listen to him as well..." Umi mulakan mukaddimah..

" In the library, cannot shout, speak nicely and act properly. If anybody wants to go to toilet, you have to tell Abang Azim to accompany you to the toilet. Do not run or go to other level without permission from Umi....Understand?"

"Yes...Umi .." my good children answered clearly.

"One more, you have to make sure your tummy is full before we go, because you can't eat or drink in the library. Anybody who does not follow regulations will be punished. Umi will not bring you again if you fail to listen to Umi..understand?"

"Yes Umi.."

"Are you ready children?'' Umi tanya lagi..

"Yes Umi..." hehe.. bersemangat sakan..

"Go into the car, sit properly. Don't quarel in the car. If not, don't follow.." Umi macam garang sakan hari ni..hehe..
Maklumler nak jaga enam orang budak..macam cikgu nursery je rasanya.



Sampai di library, library belum buka sebab baru
jam 9.55 pagi. Lagi 5 minit nak buka. Ramainya kanak-kanak sedang tunggu depan pintu library untuk masuk..

Sambil tunggu pintu dibuka, Aisyah nak ambik gambar..

Ini gambarnya..
Yang mana satu Aisyah yer?

Yang mana lagi kalau bukan tepi kiri sekali tu..
Yang depan tu Shasha.
yang tengah tu ler Sarah..

Boys takde gambar ker?

Ada... ini dia.. jeng jeng..




Depan yang kecik tu Haris, sebelahnya yang buat pistol tangan tu Amar..

Sapa belakang pegang Notebook Umi tu??
Itu ler Abang Azim..

Sebab jadi leader, dia kena pegang notebook Umi, Umi nak buat artikel untuk Berita Harian siaran Rabu 28hb Nov ni dalam library, sementara tunggu bebudak ni baca dan main..


Masalah siket timbul sebab masa Umi nak bawak notebook masuk, makcik guard tahan, dia kata boleh bawa komputer sahaja, beg dan ain-lain kena letak kat luar.. Kelam kabut siket ler Umi keluarkan notebook, mouse untuk di bawak masuk.

Dalam library, budak-budak ni sangat bergembira, membaca dan melukis, cari buku, sepah buku dan macam-macam lagi..

All of them, behave nicely... Baguss..

After 3 hours in the library. Umi called them, "Time's up children..Insya Allah, next time we come again.."

Dan malam tadi Aisyah bercerita dengan Abah betapa happynya dia ke library...
"Best Abah.. betol.. Tak tipu.. best kat library.. Aisyah colour tapi tak siap sebab Umi panggil balik.. Best tau Bah pegi library..''

Dan Abah memberi response, "Ye ker.. oo best yer .. buat apa lagi kat sana ..gaduh tak?.. Tak gaduh.. bagusnyer anak Abah...Aa.. macam tuler..." hehehe.. as usual, itu ler response Abah bila dengar Aisyah bercerita.

Ooo ada satu lagi, bila nak tidur tadi, Aisyah tanya soalan yang sangat tinggi yang mengejutkan Umi, "Umi..Umi boleh tak cerita pasal sains, mengenai body kita, dari kepala sampai kaki, urat-urat semua, Aisyah nak tahu la..."

Sambil terpegun, Umi jawab.."Oooo itu semua ada dalam buku kat library, nanti Aisyah baca yer...Umi cerita lain kali ler... pegi tidur dulu ye sayang.."


Anak Umi Aisyah yang comel, Umi doakan mudah-mudahan menjadi Muslim yang suka membaca, cintakan ilmu dan juga sentiasa berakhlak baik..Amin