Thursday, November 22, 2007

Aisyah dan Perpustakaan Shah Alam

Malam tadi Umi janji nak bawa Aisyah dan kawan-kawan baiknya (jiran sebelah) iaitu Sarah, Shasha, Amar, Azim dan Haris ke perpustakaan Negeri Shah Alam kol 2-5pm hari ini. Pagi Umi pergi opis dulu siapkan beberapa kerja dan serahkan buku untuk diterbitkan pada Pusat Penerbitan UiTM (UPENA).

Masa Umi keluar dalam 9.30 pagi, semua kanak-kanak tersebut dah bersiap dengan baju cantik-cantik..

" Umi, kita nak pergi sekarang ke Umi?" Sarah mulakan soalan..

"Ye lah Umi, kita nak gi sekarang ker..? Shasha pulak menyusul...

"Tak.. Umi pegi opis dulu, korang duduk rumah, main-main dulu.. Lepas makan tengahari kat rumah masing-masing, sembahyang zohor dulu, kol 2 petang kita pegi yer..." Jawabku yang dipanggil Umi oleh semua anak-anak jiranku.

Memang bagus semua budak-budak panggil Umi, aku pun suka kerana aku anggap semua anak-anak jiran seolah-olah anakku semuanya. Kalau dipuji, puji semua. Kalau ada salah silap, nak tegur atau nak marah, aku akan tegur dan marah semuanya, atas alasan semuanya anak Umi, jadi sama rasa sama kena .... baguskann..

Selesai semua tugasan, jam 12.50 thg aku balik rumah semula, sebab nak siap ke perpustakaan dengan anak-anak ni.. Tetiba Mama Sarah datang, "Umi, i'm very sorry tak dapat benarkan empat orang budak-budak tu ikut you...." "

"Laa.. apasalnye... tadikan semua dah ready.."

"Sebab semua empat-empat orang dah langgar peraturan yang I buat, ada empat perkara dia orang kena buat pagi ni, kalo semua berjaya, baru dapat ikut Umi.. so I have to punish my children... if not dia orang tak dapat hargai apa yang I benarkan...."

"Ye ker... alahai... what should we do yer...Tapi tak per, I dont mind, you can decide, I just follow...If tak dibenarkan kita tukar ke next week lah...." Aku cadangkan Isnin pagi next week.

Mama Sarah kata, "Tengok whether dia orang can follow the regulations or not...but today, it's confirmed cannot go...Sorry yer Umi..."

Aku pun kata, "Tak per... I will tell Aisyah..."


Kemudian, aku pun panggil Aisyah, "Aisyah, kita tak dapat pergi library hari ni sebab Sarah, Shasha dan abang-abangnya kena punishment sebab tak ikut peraturan Mama.. Apa kata kita pegi next week, pagi isnin."

Tetiba my darling Aisyah menangis terisak-isak.."Umi, Umi ni kan selalu tukar program.. Kalo kita dah janji, kita kena buat...Aisyah dah siap dari pagi lagi, pakai baju cantik-cantik.. bangun awal.. Bukan sekali ni Umi tukar program, hari tu pun Umi dah tukar program.. Dah janji dengan Aisyah nak pegi Toy r Us, lepas tu tukar program...Aisyah sedih sangat..." Air matanya meleleh-leleh keluar...

Dalam hati aku..'Susahnya berjanji dengan ustazah comel ni..siap hujjah-hujah lagi....'

"Ok kalo semua tak boleh pergi, apa Aisyah nak buat? Nak pegi sorang takde kawan ke nak pegi minggu depan dengan kawan-kawan?"

"Aisyah tak boleh kalo dah buat program, mesti kena buat..Umi yang cakap, orang Islam kena ikut kalo kata buat , mesti buat..."

Aisey man... anakku...hujahnya selalu mengecutkan perut Umi..

"Aisyah, mari kita slow talk. Aisyah tengok Umi yer.. Bukan Umi yang tukar program tapi Mama Sarah tak kasi anak-anaknya pegi. Ada dua je pilihan, Aisyah nak pegi sorang atau tak payah pergi hari ni...Aaa.. apa kata kita pegi tempat lain, macam pegi giant ker..." Aku beri cadangan.

Kesiannya Aisyah, how I wish if I can give her a friend to play with...

"Library tu tempat buku le Umi, Giant tu bukan tempat buku. Kalo kita nak pegi library, mesti library, mana boleh tukar pegi giant.. Aisyah dah plan library dalam kepala Aisyah.." Sambil berhujjah, air matanya meleleh turun...

adoiii...anakku ni lawyer betol ler... isyyyy...

Akhirnya aku ambil keputusan untuk call Amirah, anak saudara di Bukit Jelutong untuk ajak ke library. "Ok lah, kita call Amirah, tanya Papa Uji dulu, kalo Papa Uji setuju, kita pergi dengan Amirah yer...."

Bersinar terus mata dan muka Aisyah....

Lepas tu dia kata, "Hari tu Umi yang kata, kita kena bercakap benar walaupun pahit..."

Aisyah.. Aisyah.. kadang-kadang aku pun pelik, macamana dia boleh bercakap macam orang tua...umurnya 6 tahun tapi selalu bercakap macam orang besar...Apakah anak-anak zaman sekarang semuanya begitu... Sangat sukar menjadi ibu bapa tanpa ilmu parenting dewasa ini..

Pengajaran sangat berguna aku dapat hari ini, dari seorang insan kecil bernama Aisyah..

So persoalannya... Aisyah sebenarnya pergi ke tidak ke library???

Sebenarnya Aisyah pergi sekejap je dengan Amirah. Umi dengan Abah bawak Aisyah dan Amirah ke library dalam 30 minit sahaja. Pergi servey tempat kanak-kanak di tingkat berapa, buku apa ada di library, buku BM atau buku English...tingkat bawah ada buku apa.. dan sebagainya. Kiranya lawatan Aisyah hari ini adalah sebagai preparation untuk dia datang lagi hari Isnin depan.....