Sunday, July 31, 2011

Aisyah dan Master Chef

Aisyah

Tengok TV Master Chef Australia dengan Aisyah kadang-kadang buat kepala saya berpusing-pusing..:-) Kadang-kadang dia punya analisa buat saya terpikir panjang, kadang-kadang saya ketawa tak habis-habis..

Kemarin, kami tengok siri yang peserta ada lima orang bertanding masak.
Saya sambil teengok sambil buat kerja kat dapur, basuk pinggan dan lain-lain..
Saya kata kat Aisyah masa setiap orang dah masak dan bawak masakan yang dibuat.

'Umi rasa mesti yang lelaki tu kena eliminate, sebab dia punya presentation tak cantik ler..'

Aisyah jawab, ' Umi.... kita tak boleh tengok plating jer Umi.. kita dengar dulu comments hakim tu.. Kalau banyak yang tak best macam hakim tu kata..'However... But... Nevertheles...itu makanya tak best rasa dia.. orang tu kena eliminate tu....Umi perasan tak, kalau hakim dia muka tak ceria, bagi komen tak best, tu maknanya teruklah orang tu.. '

'Tak perasan ler..'

'Umi, if you realise, Dani tu kali ni dia buat tak best, hakim tu tak puji dia.. pastu muka hakim tu pun tak senyum.. kalau Kate masak, tengok hakim tu puji jer.. pastu hakim tu kata.. marvelous, it's a pleasure to eat your cake bla bla... tu maknanya Kate tak kena eliminate..'

'Ooooo gitu ker..'

'Pastukan Umi, kalau hakim tu puji, music pun bunyi ceria.. orang tu kira tak kena ler elimination..'

'Oooo.. ye ker..'

'Aisyahkan really like Kate, pandai sangat dia masak.. ye lah kan Umi.. dia Mum, mesti dia asyik masak jer kat anak-anak dia..'

'Ye ler kot.. kalau Kate tak kerja, diaa masak je ler untuk anak-anak dia..' hehe..

'Umi suka sapa jadi master Chef?'

'mphhhh Umi suka Dani..'

'Why? Aisyah nak Kate jadi Master Chef.'

'Sebab Dani tu ceria.. dia asyik ketawa.. bagusla Chef asyik ketawa, tak stress..hehe..'

Malam tu akhirnya Dani dengan Ally yang masuk elimination test. Dani ada immunity, pastu ada sorang lagi peserta nama Alana, dia lepas tapi kalau Dani guna immunity dia, Alana yang kena lawan Ally untuk elimination test.

Aisyah tengah bising.. macam-macam dia bercakap..

'Umi rasa Dani guna tak immunity dia?'

'Gunalah.. kalau Umi jadi Dani, i will use my immunity so that tak payah lawan Ally..'

'Kalau Aisyah jadi Dani, i will not use immunity tu, I will fight with Ally. I will make sure i win because of my talent and not because of the immunity...'

'humppp ye ker... hehehe...'

____________

Dalam tengah-tengah tengok Master Chef ada banyak iklan..

Ada satu iklan yang menarik hati saya..

Apa dia yer..

Iklan MasterFood..

Dia tulis, Why Cook, if you can Create!'

Saya kata kat Aisyah,

'Umi nak tukar siket ler Aisyah..'

'Umi nak buat jadi apa?'

Umi nak jadi...

'Why Cook, If you can Buy...'
hehe....