Monday, July 25, 2011

Perjalanan...

Perjalanan hidup..

Perjalanan hidup kita sebenarnya adalah satu rangkaian peritiwa yang menarik. Ia akan jadi lebih menarik jika kita dpt ingat dan rekodkan dengan baik.. Itulah yang dijadikan dasar penulisan penulis hebat abad ini iaitu Prof Kamil dengan Travelog Hajinya dan Travelognya yang lain. Dengan bentuk penulisan yang menarik dan mendasar, ia mampu menarik jutaan hati manusia lain mengikuti dan mempelajari iktibar dari laluan cerita beliau. Saya memang mengkagumi kebolehan beliau..

Tapi saya takda travelog..
mungkin satu hari nanti, who knows..

____________

Lepas sekolah buka, 18 July..macam-macam peristiwa saya dan aisyah lalui..

Rutin saya, hantar aisyah sekolah dan saya ke university.
Hari Isnin, Rabu dan Jumaat, aisyah balik dari sekolah dengan hana dan saya dapat berada lama sehinngga 6 pm di office. hari selasa dan khamis, saya jemput aisyah balik sekolah, sebab jam 5pm aisyah ada kelas teakwondo.

Setiap kali aisyah tekawondo, saya akan solat maghrib kat kedai Pakcik Sudan sebelah kelas teakwondo, sebab maghrib masuk 5.30pm.

Minggu lepas, isterinya pun ada jugak sama dengan dia jaga kedai..
Saya masuk, pastu saya tegur dia,

'Assalamualaikum sister, how are you sister? can i perform my maghrib here?'

'yes.. of course.. you don't have to ask sister, you can just go to the solat area. when you solat at my shop, it is 'ajr', reward for us..' suaminya menjawab.. baik sungguh mereka..

Saya solat dengan wife dan anak perempuannya. Masa nak solat, isterinya suruh saya jadi iman. Yang menariknya, dia tanya saya dulu, 'Sister, is that ok we perform together? are you a sunni or syi'e? '

Saya senyum sambil menjawab..
'Ooo I am a sunni, ahli sunnah wal jamaah. I'm from malaysia and we follow Syafie mazhab.'

'Oo please go sister, you be the imam.. If you are syi'e, Syi'e wo'nt pray together with us.. please sister, be the imam..'

Saya menolak dengan span.. 'I don't think I should be the imam sister.. this is your place, you be the imam, i'll be the makmum..'

Tapi dia asyik tolak saya jer.. Saya pun jadi ler imam..
lepas solat kami bersembang siket..

Saya membalas kebaikan Pakcik dan makcik Sudan ini dengan membeli apa sahaja yang saya dapat dari kedai mereka selepas saya solat. Hari ni beli spaghetty, hari lain beli air kotak, hari lain beli coklat, hari lain beli gula dan gandum... kadang-kadang saya beli coklat jer AUD3.. saya niat menyokong usaha mereka memjual barang runcit, di samping mengucapkan terima kasih kerana benarkan saya solat kat kedai mereka.

__________

Hari Jumaat, saya ke uni. siapkan beberapa perkara termasuklah print out beberapa journal articles yang baru saya dapat secara online. Saya jenis orang yang baca hard copy, saya tak suka baca dalam bentuk PDF di komputer.. tak boleh concentrate. Jadi semua artikel penting saya akan print dan masukkan dalam file. Saya buat file mengenai articles di rumah, dan saya buat Excel dan ada link dengan End Notes untuk tesis saya. Jadi saya tahu nombor apa sesuatu artikel dan dalam file nombor berapa saya simpan. Ni kakak saya yang UTM tu yang ajar, so saya ikut nasihat dia. Senang nak cari katanya..

Malamnya saya ke rumah Hada, ada study circle dan gathering sebelum masuk Ramadhan. balik rumah jam 10.30mlm. Ada pembahagian kumpulan untuk baca quran ramai2 msesama muslimat sepanjang ramadhan nanti.

Hari Sabtu, ada ceramah Sambutan Ramadhan di KgVic dari jam 10-2pm. Dr Rameez Konsulat General yang baru di Melbourne juga turut hadir. Ada forum 3 ahli panel.
___________

Tetamu...

Kami menerima tetamu dari Adelaide, Sayuti, Wan Satirah sekeluarga pada hari Khamis malamnya, .. mereka bercuti di melbourne dan nak ke Mount Buller main salji dengan family Dr Rizman dr Adelaide juga. Mereka tidur di rumah saya sekejap dan kemudian tidur di rumah sewa di Glenroy. Semasa forum KgVic, Sayuti dan Dr Rizman sekeluarga juga turut sama hadir sekejap bertemu dengan kawan-kawan Melbourne, dan kemudian mereka ke city, round-round bandar.

Wan dan Sayuti bersama anak-anak mereka mengajak Aisyah ke Mt Buller, Aisyah suka sangta nak beermain bersama-sama anak-anak mereka termasuklah anak Dr Rizman yang juga bernama Aisyah. Abah benarkan, jadi saya pun benarkanlah...

Seronoknya aisyah ikut kawan-kawan ke Mt Buller dan bermalam di sana.

Dan saya tinggal di rumah sorang-sorang..

Aisyah pesan, 'Umi... are you sure that you can stay alone? If Umi takut, Umi please ask sapa-sapa tidur sini ye Umi.. Aisyah risau kalau Umi tidur sorang. Anything happens, aisyah takda nak jaga Umi..'

Esok, anak saya yang sangat saya sayangi akan balik ke rumah dari Mt Buller..