Monday, February 7, 2011

Aisyah..

Hadith Nabi...

Aisyah ikut saya ke Melbourne Univ dan saya bawa dia ke surau di Pelham St untuk solat Zuhur. Dia baca semua notis-notis yang ditampal di surau tersebut.
Tertiba dengan muka gembira teramat sangat, Aisyah kata,
'Umi, do you know that Allah will forgive all of our sins?? woww.... I did not know that before..'

Saya tanya, 'apa aisyah kata tu?'

'Umi, sekejap yer, Aisyah baca for Umi yer..
Kat sini, ada tulis,
'Prophet said, 'If you recite Subhanallahil azim 100 times, Allah will forgive your sins..'

'So if Aisyah read 100 times, and I am not baligh yet, so Allah will forgive you and Abah kan Umi.. bestnyer..'

Then Aisyah baca sambil bilang guna jari dia yang comel tu..
Masa keluar dari surau, dia kata,'Alhamdulillah I finished 100 times subhanallah.. bestnya sebab ALlah will forgive my parents..'

'But Umi, what should we do if like Aisyah want to finish baca subhanallah, but ada orang asks me questions or apa-apa la.. Allah still consider our subhanallah ke Umi, or we have to recite without talking to other people.. like we continue until 100 times then baru kita cakap dengan orang... Macammana tu Umi..'

'Tak per.. you can read 20, then talking to Umi, then you continue for another 30, stop then continue again.. Semua boleh. but it would be better if Aisyah ada masa, you recire 100 times continuously..'

'oooo.. mulai hari ni kan Umi, Aisyah nak baca 100 kali Subhanallah.'

amin....

p/s tapi masalahnya Aisyah baca beberapa hari jer.. lepas tu dah ghalit, lupa dah... gitu lah manusia.. melayu mudah lupa...' hehe..