Sunday, May 25, 2008

Temasik--- Singapura--- Singapore

Sambungan..

Kisah 5

Esoknya aku sakit perut, 'Ya Allah tolong ler aku..', turn aku dan Ita pagi ni.
My turn jam 9.00-9.15, followed by Ita jam 9.15-9.30pagi.
Setiap orang diberi 15 minit sahaja.

Akhirnya kami tertinggal bas yang menunggu di depan hotel jam 7.45pagi. Akhirnya juga, kami terpaksa naik taxi, murah jer dalam SD7.70 jer. Sampai sana, terus masuk bilik 2.2 dan majlis pembentangan sudah bermula.

Aku dan Ita terus mengambil tempat duduk presenters.. Lepas tu sampai turn aku..Sebelum mula, aku sempat say something... untuk mintak maaf sebenarnya sebab lambat sampai..

' We are sorry for being late. Actually I got stomach ache.. I think maybe because of the dinner last night, I ate too much.. very delicious food.. hehe..'
Dan semua orang ketawa.. ini untuk break the ice sebenarnya.. Pasal sakit perut tu, aku pun tak tahu sebenarnya sebab apa...mungkin bukan sebab dinner, maybe sebab maggy kot.. hehe...

Ita sedang bentang paper kami ..

Aku telah membentang tajukku.. 'Failure to Provide Maintenance: Justice for Wife in Syariah Court'..Prof yang jadi MC pulak yang tanya soalan.. lepas tu Ita pulak bentang tajuk, 'Sexual Harassment at Work Place..' Selepas tu Ina Khaled pulak bentang tajuk 'Rohingya in KL: To Assist or Not to Assist.' Akhirnya selesai kerja kami semua..
_______________

Kisah 6

Lepas Jumaat ada majlis penutup, tapi aku, ita dan ina dah lari dari majlis tersebut sebab kita orang nak merendek di Singapore..

Ina Khaled memang orang Singapore, lecturer Law Fac di UiTM Shah Alam. Dia berkahwin dengan seorang Doktor perubatan dari Trengganu dan sekarang menetap di Bukit Jelutong.

Ina bawa kami naik taxi keliling Bandar dan akhirnya ke Orchard Road.. Banyaknya kedai kat situ.. Kita orang masuk kedai-kedai kat sepanjang jalan tu, nak beli cenderahati dan lain-lain.

Ina berjalan sambil bercerita, Supermarket Tamagaya.. (apa entah...Tagayamasha ker Tamayagasha..cant remember nama Jepun.) Aku rasa macam Nagoya kat Shah Alam jer..

Katanya, orang kaya-kaya akan datang membeli belah di Supermarket tersebut.. termasuklah Tuanku Permaisuri Agung, Datok Datin dll.. Apatah lagi hari ini 23hb May, first day sale di Singapore.. Ramainya manusia.. pening kepala aku..


Nak jadi cerita pulak, kasut aku rosak, terpaksa ler beli yang baru..so kita ke Supermarket TANG. Aku ke kawasan kasut Clarks, tapi teringat dulu, my husband ada beli sepasang untukku masa dia ada urusan di England, tapi bila balik baru dia perasan ada 3 titik kulit babi.. beli mahal-mahal, tak boleh pakai.. Jadi aku pun pergi ke bahagian kasut yang murah siket..

Ini ler kasut coklat tu..

Aku tak terfikir langsung kemungkinan terambil kasut kulit babi masa kat tempat kasut di Tang.. Akhirnya aku beli sepasang warna coklat dan terus pakai yang baru.. Lepas tu, kami naik Duck Tour..hehe.. macam budak-budak jer rasanya..

Masa dia masuk dalam air, sorang staffnya bercerita macam-macam ler pasal Singapore, dari sejarah Temasik, nama Singapura, sejarah bangunannya sampailer kepada kisah Batu Putih.. tapi aku terlelap.. kelakarnya.. udahler dalam tu disebut.. 'Rules in the duck, no eating, no drinking and no yawning.. Aku takder yawn pun, terus terlelap.. ' hehe..Sekejap jer lelap, lepas tu aku dah bangun dengan segarnya.. alhamdulillah..

Lepas naik atas darat, kami lalu depan Raffle Hotel , sambil tu dia bercerita tentang Marina Square, Raffle Hotel dan macam-macam lagi.. Katanya Raffle Hotel tempat orang kaya-kaya, Micheal Jackson, Elton John dll duduk situ bila datang Singapore. Katanya harga suite di situ antara SD800 hingga SD3000 satu malam.. Fuyooo mahalnya..


Lepas tu kami pusing-pusing lagi keliling kota.. Marina Square dll..lepas tu naik MRT/ERT ke Little India, pusing-pusing lagi dan cari makan.. Lepas tu balik ke hotel jam 9.30malam. Tak boleh berjalan lagi sebab Ita sakit kepala.

Sampai di bilik, lepas mandi dan solat... kami semua perlu tidur..

Malamnya baru aku tahu, Batu Putih diberikan kepada Singapore. Penghakiman ICJ sangat diraikan di Singapore, temubual dengan banyak pihak dijalankan, Presiden, Timb Presiden, Pensyarah Undang-undang ditemubual dan semua berkata, 'We are happy and very pleased with the judgement..' Aku rasa sedih kerana Pulau tersebut adalah milik Malaysia tetapi kerana kesilapan tergadai ke tangan orang lain.. Aku rasa ada kaitan isu ini dengan concept of Syufa'ah in Islam. Nanti nak balik study lepas ni on this issue..

Dr Faridah dari Law School UKM sms aku dari Malaysia, dia tulis, 'Saya balik awal dari NUS, tak boleh tunggu sehingga diumumkan jdmt ICJ, sebab saya rasa sgt sedih dan tercabar. Pulau Batu Putih tu milik Malaysia, tapi sebab surat dari Johor, semuanya hilang. Saya rasa tercabar sangat..'

Dr Faridah present paper pada hari pertama. Sebelum tu kami dah jumpa masa aku mewakili PGSM ke MQA meeting. Tapi di NUS, kami jadi baik, selalu makan dan bersembang sama-sama.. Apatah lagi dia sangat prihatin tentang Mahkamah Syariah dan dia tahu aku adalah Exco PGSM. Macam-macam kami bercerita , daripada kisah Moorthy, Saravanan, kisah Fatimah Tan, dan macam-macam lagi..

Aku ber sms dgn Dr Faridah sekejap sebelum tidur..
Jam 11 aku tidur kerana sangat letih...
Esok nak balik ke Malaysia..
Bestnya balik rumah esok....

_____________

Kisah 7

Aku tinggalkan Singapore menaiki Air Asia jam 11.30 pagi dan sampai Malaysia tercinta jam 12.30.. Ita balik petang jam 2.30 petang. Selesai semua, aku tunggu di LCCT, wait for Abah dan Aisyah datang jemput. Sempat habis tiga round game dalam PDA aku..

Masuk jer kereta, aku berstory dan story.. dengar cerita Aisyah dan Abah.. cerita demi cerita sehingga masuk ke cerita beli kasut.. Abah terus kata, 'cuba bukak, kita cek...'

Abah lagi pakar bab cek kasut ni...
Alamak.... rupanya kasut yang aku beli dan aku pakai dua hari ini rupanya dibuat oleh kulit babi..

Aku tak terfikir langsung, dan Abah kata,
'Cuba tengok betul-betul ni.. Kan ada 3 titik ni. Umi tak tengok dulu ker bila beli..'
Adoiii..sedih campur geram aku rasa...

Kasut tersebut terus dibungkus dan akan dibuang esok..
______________

Pengajaran untukku , kasut kulit babi ni di mana-mana, kena perlu berhati-hati...Membazir jer duit aku..Sekarang aku tengah fikir, macamna aku nak buat, kena samak kaki aku atau tidak? Mengikut tulisan dalam kitab, kalau kering bertemu kering tak perlu samak. Tapi aku akan confirmkan dengan mereka yang lebih berilmu malam ini..

Itulah sepanjang perjalanan beberapa hari ini.


Secara keseluruhannya, Conference ASLI banyak memberi ilmu baru untukku. Banyak pembentangan yang sangat bermanfaat dan baru untukku dan aku sangat menghargainya..



Pihak NUS Law Faculty juga telah menunjukkan satu profesionalisme yang tinggi. Mereka berjaya menjalankan Seminar peringkat Asean ini dengan jaya dan tersusun. Sungguh pandai mereka menyusun sehinggakan semua perjalanan nampak terarah dan teratur dengan baik. Apa yang sangat menakjubkan juga adalah, hampir kesemua Sekretariat NUS yang terlibat adalah pelajar law tahun dua dan tiga..
Tahniah untuk law Faculty, NUS atas kejayaan menjayakan Seminar ini.

Akhirul kalam, aku telah balik ke tanah airku...

Singapura sangat bersih, kemas dan canggih, banyak lagi tempat yang tak sempat dilawati. Alangkah bestnya jika melawat dengan Aisyah dan Abah. Kalau berkesempatan, aku berhasrat untuk ke Singapore lagi melawat pelbagai tempat menarik lain di bumi Temasik..



Sebenarnya aku dan Abah dah pergi dulu melawat Singapore tapi dah lupa dah tempat mana yang kami dah pergi.. Melawat tempat baru dan negara orang adalah suatu yang menarik, dapat melihat negara orang, melihat budaya dan perbezaan kaum dan suasana kerja dan social. Di samping menyaksikan kebijaksaan Allah mencipta alam ini. Namun begitu, walaupun negara orang penuh dengan kemajuan, tetapi sudah tentu ia tidak boleh menandingi negara sendiri..


Hujan Emas di negeri orang


Hujan batu di negeri sendiri..


Lebih baik ler hujan air.. di negeri sendiri..di Shah Alam..hehe..

Negara tanah air tempat tumpah darahku..
bumi tercinta Malaysia...

Dalam hati kecilku, aku sangat cintakan negaraku.. Malaysia


Apatah lagi.. di dalamnya ada orang-orang yang aku sayang..
rumahku syurgaku...



opss... aku dah samak seluruh kaki dan tapak tanganku...dengan 7 kali aliran air di mana 1 darinya adalah bercampur tanah.. Semoga Allah memaafkan kecuaianku..amin