Friday, May 9, 2008

Kesibukan Mendesak

Sepanjang minggu ini laluan hidupku sangat padat dan mendesak.. Pening sungguh dibuatnya..


1- Isnin 5 Mei 08, jam 4.30-7 pm, umi ke Bangi sebab perlu hadir mesyuarat PGSM. Baikler Abah sebab hampir 1 jam dia duduk dalam kereta tunggu umi habis mesyuarat, tapi dia tak bising pulak.. hehe.. Sebab apa Abah tak bising?? Sebabnya Umi dah inform awal-awal lagi..'Kita bawak kereta asinglah yer Bah,' 'ooo tak nak tak nak..' 'Jadi kalo tak nak, kena ler tahan menunggu yer...' hehe.. I win the case!

Tapi sebenarnya dia tak bising sebab masa menunggu tu Abah sibuk menghafal ayat-ayat Asas 10 yang Ustaz Harun ajarkan. Lepas mesyuarat, kita terus ke Darus Syifa' sampai jam 11.30 malam. Lepas kelas, malam tu, kita pakat makan nasi Pkabau di Restoran kat Simpang ke Darus Syifa' . Ani pun makan sekali sebab kita orang jemput dia sebelum ke kelas Ustaz Harun Din. Sedapnyer nasi P'kabau ni.. apasal letak nama Pkabau yer?? Macau Pakacau dalam Gerak-geri Gasing jer..hehe..

Aisyah pulak asyik call saja, ada dekat 8 kali miss call umi sepanjang kelas di Darus Syifa'.. hehe..Malam ni kami jumpa Ustazah Siti, salah seorang perawat Darus Syifa', aku bersembang membina net-working dan inform kat Ustazah bahawa aku dan Ani nak beli ubat resdung yang telah disiapkan. Murah jer dalam RM6 sahaja.

Malam tu kami belajar mengenai penyakit Barah, kencing manis dan lain-lain. Salah satu perkara penting Ustaz Harun pesan adalah, pokok buluh gading, pokok ciku dan pokok kelapa gading tak elok ditanam dalam kawasan rumah kita sebab ia mengundang makhluk halus menumpang.. Ooo patutler dulu depan pagar rumah kami ada pokok buluh gading, lepas tu ada sorang kawan Ma (my mum) datang rumah, bila dia tengok pokok buluh tu, dia suruh buang pokok tu, katanya tak elok... Rupanya malam ni baru ler jawapannya diperolehi.. Pokok buluh gading ni warna kuning, cantik untuk perhiasan, ada sorang India yang ambil upah buat gardening dulu yang tanamkan dua batang pokok tu depan pagar, jadi lepas ditegur, Abah terus cabut pokok tu dan buang terus. Rupanya ada sebab Makcik tu tegur... Time kasih yer Makcik sebab suruh kami buang pokok tu dulu...

2- Hari Selasa 6hb, the whole day dihabiskan untuk marking paper.. Alhamdulillah siap..

3- Hari Rabu 7hb pagi kami semua diminta mendengar taklimat mengenai Research Taman Negara di Dewan dan melihat bagaimana CITU boleh membuat kajian melibatkan orang Asli di Taman Negara dari sudut pegangan agama, amalan agama, cara hidup, animisme, tatacara orang asli dan sebagainya. Bagus juga program ini.

Petangnya jam 4-7pm, Umi ke mesyuarat PGSM sekali lagi di KL. Berbincang mengenai profesion guaman syarie dan isu-isu akta guaman syarie... Sampai rumah dah maghrib.

4- Hari Khamis 8hb, pagi, umi pergi meeting e-fatwa di UITM Puncak Perdana. I was appointed as one of AJK dan akan berada di sana pada 29hb nanti. Bengkel e-fatwa akan dikendalikan oleh Pensyarah Information Studies untuk wakil pejabat mufti seluruh negara.. Bengkel akan bermula 25-29hb.

Petangnya sebab ter'carried away', Umi terlupa nak jemput Aisyah dan Adrina lebih awal. Hari ni hari 'swimming lesson' untuk ISSA. Aisyah dan Adrina perlu dijemput sebab kelas berenang habis jam 4.30 ptg sedangkan Untie Kock hanya boleh tunggu sampai jam 4 ptg..

Jadi bila Umi sampai jam 5.30pm, Aisyah dengan Adrina dah bising-bising..

'Umi.. kenapa Umi datang lambat? Aisyah dengan Adrina dah rungsing sangat... Aisyah kata kat Adrina, Mak kita ni dah terlupa ker nak jemput kita ni.. semua orang lain dah balik, risau sangat Aisyah ni..'

Adrina pulak menambah..'Yelah kan.. Aisyah.. kita rungsingkan.. lepas tu.. kita lapar.. after swimming mesti laparkan...'

''Risau apanya.. duduk dalam pagar sekolah, cikgu pun ada lagi 3 orang tunggu... Oklah.. jom kita pergi beli air dan roti, makan dalam kereta.. Toksah bising lagi yer..'
Itu kira hadiah ke rasuah???' hehe.. Jawabnya hadiah.....

Aisyah dan Adrina dah pandai berenang. .. Hari Sabtu lepas, Aisyah ikut Adrina dan Ibunya ke kolam renang Akuatik kat Seksyen 11.. Bagus jugak pandai berenang.. Ianya sunnah dan lagi menyihatkan badan..

Malamnya, ada kuliah untuk kaum ibu di Seksyen 19. Dan penceramahnya adalah myself bertajuk 'Hak Isteri untuk Fasakh' berdasarkan bukuku yang diterbitkan. Tujuan program ini adalah untuk memberi ilmu undang-undang, memperkasakan kaum wanita dan memberi panduan bagaimana nasihat yang betul jika ada orang lain datang mengadu hal..Ceramah bermula jam 8.50mlm... banyaknya soalan.. kaum ibu yang profesional ni memang banyak betul soalan-soalan.. Bagus sungguh.

Aku dah nak berenti masa tu.. lebih kurang jam 10 malam. Tetiba tanpa disangka-sangka... ada tetamu yang telah masuk ke tempat ceramah dan duduk di belakang .. Opsssss sapa tu...

Rupanya YB Rodziah Exco Wanita Selangor datang melihat dan duduk dalam majlis tersebut.. Segannya... Aku telah meraikan kehadirannya dan menyebut..'Wah terkejutnya saya.. penceramah jadi gabra ni sebab YB datang pantau.. .. hehe.. Kita raikan kehadiran YB. Sebenarnya YB, kuliah ni saya tengah bincangkan mengenai Hak isteri dan Fasakh dalam mahkamah Syariah..'.. Lepas tu aku sambung sikit lagi sehingga 10.30mlm.

Lepas kuliah tu, YB telah membeli buku Fasakh tulisanku dan memintaku menulis sesuatu untuknya dalam buku tersebut..

Dan aku menulis..

'Kepada YB Ogy
Semoga selalu dapat memartabatkan Islam
dan best wishes...'
From Hidayah...


5- Hari ini Jumaat 9hb, aku mengambil cuti kerana terlalu banyak perkara perlu diselesaikan. Aku duduk di rumah menyiapkan beberapa tugasan untuk meeting PGSM petangnya.. jam 3-7pm di KL...Perbincangan berlangsung dengan baik walaupun hangat dengan pelbagai isu termasuklah Post Mortem AGM dan juga penambah baikan PGSM untuk satu tahun sehingga April 09.

Aku akan berundur tidak lama lagi.. sebelum berangkat ke Australia..
Sudah pasti aku perlu tinggalkan PGSM yang aku sayangi, serta barisan pimpinannya...
Semoga PGSM akan terus maju, gemilang dan terbilang nanti walaupun aku bukan lagi salah seorang Exconya..

Opsss... ada dua perkara berlaku ...

1- Artikelku bertajuk Cerai SMS disiarkan dalam Harian Metro hari ini 8 Mei 08. Ketua Editor Harian Metro, aku panggil Che Din jer selalu sms mintak kirimkan artikel, tak sampai hati betul nak ketepikan begitu sahaja. Jadi aku ubah suai sedikit, tukar ayat dan contoh tetapi content masih sama, beberapa artikelku yang pernah disiarkan dalam Berita Harian sebelum ini. Aku yakin sasaran pembacanya adalah berbeza walaupun kedua-dua media NSTP. Jadi pembaca Harian Metro selalunya tidak membaca Berita Harian, jadi ilmu dalam BH tidak sampai kepada mereka. Jadi ubah suai, baiki dan upgrade artikel yang ada adalah suatu yang munasabah pada pandanganku..

2-Permohonanku untuk mendapat budget UiTM ke Singapore ASLI pada 21hb nanti tidak disokong oleh Dekan Undang-undang.. Aku forward dua paper, Satu paper bertajuk Sexual Harassment akan dibentangkan oleh Ita, yang itu lepas pulak.
Dekan sokong tapi paper 'Failure to provide Maintenance' tak sokong pulak.. Pelik betul..

Isnin ni 12 hb, jam 3pm, aku telah membuat temujanji dengan PA Dekan, aku akan berjumpa Dekan Law untuk berbincang dan dapatkan penjelasan.. Jika tidak dapat biaya, aku akan hadir juga ke ASLI kerana slot untukku telah ada, tetapi terpaksa bayar sendiri yuran dan flight. Semuanya lebih kurang RM800. Hotel boleh selamat sebab dapat guna peruntukan Ita.. Apa agaknya alasannya menolak paperku?? Apakah kerana contentnya? atau kerana Englishnya? atau kerana tidak cukup tinggi standardnya?? Apa yer... sangat ingin aku tahu reasonsnye...