Saturday, April 26, 2008

Maklumat PhD

ILQAM
Jumaat 25 April, berakhirlah kursus Research Methodology PhD di ILQAM. . Haaah.. release tension seminggu... Semua orang teruja nak kembali kepada tugas harian, mengawas exam, marking paper dan menguruskan perkara-perkara terlibat mengenai sambung belajar.

Akhirnya aku telah merealisasikan perancangan membina yahoogroup dengan mennyebarkan salinan kertas dan menyatakan hasratku untuk membina support group bagi semua yang akan belajar sama adaa dalam atau luar negara. Aku nyatakan yahoogroup ini dipanggil sarjana_uitm 2008 yahoogroup.com Akhirnya hampir 100 orang telah menulis nama, fakulti di UiTM, proposed universiti nanti dan emel masing-masing. Ramai yang memuji dan mengatakan 'Memang yahoogroup ni penting ler.. Bagusnya usaha you nak buat yahoogroup ni..' ..Lepas ni aku akan minta RA (Reseach Assistantku) yang baik iaitu Eva untuk menaip semua data terseut dan aku akan jadi moderator nanti.. Semoga berjaya dan mendapat pahala.. amin

Beberapa maklumat penting bagi yang akan ke luar negara:

1- Semua sijil nikah dan surat beranak anak-anak perlu diterjemah ke dalam bahasa inggeris. Boleh dibuat di Jabatan Agama tempat didaftarkan nikah kita dan di JPN tempat pendaftaran surat beranak anak-anak. Jabatan Agama akan caj RM20 untuk satu terjemahan. Satu cara lagi adalah buat terjemahan semua sekali di Mahkamah Sesyen, interpreter Mahkamah, semua dicaj Rm80-100 sahaja.

2- Periksa IELTS kena cepat, sebab British Council dah penuh, yang kosong hanya pada 14 Jun nanti. agak lambat bagi yang nak fly bulan Julai. IDP ada kosong untuk 8 Mei. Kena cepat daftar dan bayar fee. Aku kena periksa sekali lagi, sebab British Council dah penuh, terpaksa ke IDP Subang jugak nampaknya..

3- Sapa nak cek gigi, buat tampalan, gigi berlubang, gigi berkarat ke (hehe..) baik buat segera di sini sebab semua urusan medical adalah mahal di luar negara. Ini maklumat dari mereka yang ada di sana.

4- Bagi mereka yang nak ke Melbourne atau RMIT atau mana-mana tempat, boleh cari tempat tinggal di beberapa tempat, average berdekatan Melbourne dalam AUD1200=1500 apartment 1 bilik. if jauh boleh dapat rumah yang lebih besar dan lebih murah. Ada emel address yang boleh dihubungi, nanti diletakkan kemudian.

5- Sapa yang plan nak kerja, (especially the spause), ada web yang boleh dihubungi dan submit Resume dari Malaysia lagi, dan dapat tempat kerja lebih awal. jadi bila sampai sana, dah boleh terus kerja selepas settle urusan penempatan. Nanti webnya akan dimasukkan kemudian.

6- Akhirnya kena banyak baca buku, itulah nasihat dari semua pembentang dalam Bengkel tersebut.. Your Success is subjected to... READ READ READ READ READ and READ...

7-Sebelum berakhir, kami sema kena bentangkan proposal kajian masing-masing dan dinilai serta diberi markah oleh penilai ILQAM. Aku masuk kumpulan 4 dinilai oleh Prof Madya Dr Sharif Omar.. Dr Sharif bagi teguran terutama mengenai skop dan methodology yang aku tulis dalam proposalku.. Thank you for the advice.. Tapi sebenarnya aku tak puas hati langsung with my presentation... tak best langsung... isy.. apesal aku present camtu.. tak puas hatiler.. Hope I can improve in the future.

Jam 5pm, bersurai.... dengan azam dan doa..
Wahai Allah mudahkanlah laluan pencarian ilmuku, janganlah uji aku dengan ujian yang berat.. amin ya rabbal alamin..